Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΑιλιανός ΑρχείοΑιλιανός 200716-04-2007:Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως στην `εναρξη της Διημερίδας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

16-04-2007:Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως στην `εναρξη της Διημερίδας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Πανοσιολογιότατε εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κύριε Υφυπουργέ Εξωτερικών, κα Βουλευτά, Σοφολογιότατε, αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι,
 
κατ΄ αρχάς θα ήθελα να σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος δεν μπορούσε να είναι σήμερα μαζί σας, αλλά ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εργασίες της Ασκήσεως και ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την επιτυχία της.
 
Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως έχει επενδύσει πολλά στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο συμμετέχει στην άσκηση, την θεωρεί μια σημαντική έκφανση αν θέλετε των δραστηριοτήτων, όχι μόνον της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά του συνόλου της κοινωνίας που ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση αυτού του κακουργήματος, που είναι το trafficking των ανθρώπων και πραγματικά περιμένει να δει τα αποτελέσματα της διημερίδας αυτής και την ολοκλήρωση της ασκήσεως.
 
Εγώ ο ίδιος παρευρίσκομαι υπό μια διπλή ιδιότητα αν θέλετε. Πρώτον ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, του οποίου αποτελεί πρωτοβουλία η άσκηση "ΙΛΑΕΙΡΑ" και σε εθνικό και σε διασυνοριακό – διεθνικό αν θέλετε επίπεδο. Είναι ένα σχέδιο υψηλών προδιαγραφών και προσδοκιών που έτυχε από την αρχή της πλήρους υποστηρίξεως του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franco FRATTINI και με τη συμμετοχή 22 κρατών και 5 διεθνών Ευρωπαϊκών και άλλων Οργανισμών.
 
Η επίσημη έναρξη της ασκήσεως έγινε με την παρουσία του κυρίου Franco FRATTINI, στις 07 και 08 Δεκεμβρίου του 2006 στην Αθήνα. Είμαι παρόν και υπό τη δεύτερη ιδιότητά μου, που είναι ως μέλους της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής των Γενικών Γραμματέων, στην οποία συμμετέχουν οκτώ συναρμόδια Υπουργεία, με ρόλο θεσμικό, τον συντονισμό σε πολιτικό επίπεδο όλων των δράσεων που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
 
Το 2004 τον Ιούλιο η Επιτροπή εξεπόνησε ένα ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα δράσεων κατά της παράνομης διακινήσεως και το οποίο ήδη έχει επικαιροποιηθεί. Σημαντικός σταθμός στη λειτουργία της ειδικής αυτής επιτροπής ήταν βεβαίως και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με 12 Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς. Πιστεύουμε ότι η διάσταση αυτή, διότι βεβαίως τα Υπουργεία μόνα τους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις δράσεις και την αποτελεσματικότητα του αγώνα κατά του trafficking, η συμμετοχή και η συνεργασία με τα ΜΚΟ είναι πρώτιστης σημασίας και μεγίστης εμβέλειας. Διότι τα ΜΚΟ είναι πιο κοντά στην κοινωνία αν θέλετε και μπορούμε να μεταφέρουμε και να μας μεταφέρουν τον παλμό της κοινωνίας πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Η συνεργασία έχει αποδώσει καρπούς, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ακόμη αρκετό περιθώριο για να βελτιωθεί ο συντονισμός και να βελτιωθεί και η αποτελεσματικότητα αυτής της συνεργασίας.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή έθεσε υπό την αιγίδα της την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και όρισε καθώς ξέρετε και εμπειρογνώμονες από τους συναρμοδίους φορείς οι οποίοι είναι και παρόντες αν δεν απατόμαι  για τη κατάρτιση του προσχεδίου και μετά την εκτέλεση της ασκήσεως της επιχειρησιακής πλέον δράσεως της ασκήσεως antitrafficking "ΙΛΑΕΙΡΑ".
 
Τα αποτελέσματα για μας στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, τα αποτελέσματά της ασκήσεως τα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον. Τα περιμένουμε με ενδιαφέρον διότι αυτά θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την εφαρμογή πιο αποτελεσματικά της πολιτικής antitrafficking και βεβαίως θα ενταχθούν και στο εθνικό σχέδιο δράσεως το οποίο εν συνεχεία θα τύχει εγκρίσεως από την επιτροπή των Γενικών Γραμματέων.
 
Ως προερχόμενος από το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρώ και εγώ αλλά και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως πολύ σημαντική και την πτυχή της διεθνικής αν θέλετε συνεργασίας, τη διεθνική πτυχή της ασκήσεως. Πρώτον ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όταν ξεκίνησε αυτή η άσκηση η Ελλάς ήταν μόνο μέλος, εντωμεταξύ έχουν γίνει μέλη και η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στόχος ήταν η μεταφορά know-how στα άλλα κράτη τα βαλκανικά και μη βαλκανικά της ευρύτερης περιοχής που συμμετέχουν στην άσκηση. Θέλουμε λοιπόν να μεταφέρουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό know-how σε ότι αφορά την καταπολέμηση της ανθρώπινης εκμεταλλεύσεως. Αυτό είναι μια βασική παράμετρος του στόχου μας. Η άλλη βασική παράμετρος είναι, όπως αυτό θα συμβεί και με εσάς είμαι σίγουρος, η προσωπική επαφή και διασύνδεση των αρμοδίων Αξιωματούχων που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι η ανθρώπινη διάσταση, οι σχέσεις, οι προσωπικές μεταξύ Αξιωματούχων θα είναι καταλυτικές υπό την έννοια ότι θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επιτυχία της όλης δραστηριότητας δράσεως του antitrafficking.
 
Το trafficking δεν είναι ένα έγκλημα αυτοτελές, αλλά συνδέεται, είναι γνωστό φαντάζομαι και γενικότερα με τη λαθρομετανάστευση. Η Ελλάδα είναι ένας προορισμός της οργανωμένης λαθρομεταναστεύσεως. Η Ευρωπαϊκή ’Ένωση έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο ή τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτή την παράνομη διακίνηση ανθρώπων γιατί και αυτή είναι παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Θύματα της αχρείας αυτής και απάνθρωπης μεταχειρίσεως, είναι άνθρωποι που έρχονται από διάφορα σημεία του ορίζοντα χωρίς να ξέρουν τι θα βρούνε, από ότι μου έχουνε πει έρχονται στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρουν ακριβώς αν έρχονται νόμιμα, αν έρχονται παράνομα, τι θα συμβεί στο εντωμεταξύ  μέχρι να πατήσουν το πόδι τους στη στεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος για το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αλλά και για μένα προσωπικά και αυτό αποτελεί μια πρόκληση στον ανθρωπισμό μας αν θέλετε είναι το trafficking  των ανηλίκων. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι, υπάρχουν διάφορες πτυχές τις οποίες θα πρέπει να δούμε από κοντά, υπάρχουν διάφορες πτυχές στις οποίες είμαστε ακόμη λίγο ρευστοί, πολλές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί μας επισημαίνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη μέριμνα. Θέλω να πιστεύω ότι τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα της ασκήσεως "ΙΛΑΕΙΡΑ" θα φέρουνε θετικά σημεία και σε αυτή τη διάσταση του trafficking. Σας ευχαριστώ παρά πολύ. Πήρα λιγάκι περισσότερο το χρόνο σας, εύχομαι καλή επιτυχία, εύχομαι ολοκλήρωση της ασκήσεως και περιμένουμε τα αποτελέσματα για να τα εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του trafficking.
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις