Τε 8 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200715-10-2007: Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο με τον ομολογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας

15-10-2007: Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο με τον ομολογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 15/10/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους, ακολούθησαν οι εξής δηλώσεις:
 
 
ΠΡΟΚΟΠΗΣ  ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφό μου και φίλο, Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Σοφοκλή Σοφοκλέους και τους επιτελείς του για τη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα και η οποία θα ολοκληρωθεί από πλευράς αποτελεσμάτων τον επόμενο μήνα στη Λευκωσία.
Αντικείμενο της συζήτησης αυτής που είναι η πρώτη την οποία κάνει το ενιαίο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τη διεθνή συνεργασία, είναι το θέμα της συνεργασίας σε αντικείμενα των δύο Υπουργείων, πρωτίστως σε θέματα δημόσιας τάξης αλλά και θέματα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, το ζήτημα της συνεργασίας σε θέματα δημόσιας τάξης: Μονογράψαμε εδώ στην Αθήνα και θα υπογράψουμε – όπως είναι άλλωστε η βούληση των δύο Προέδρων, του κυρίου Παπαδόπουλου και του κυρίου Παπούλια – στη Λευκωσία το αναβαθμισμένο Μνημόνιο Συνεργασίας συνεργασίας σε θέματα αστυνομίας.

Είναι γνωστό ότι η σχετική Συμφωνία υπάρχει από το 1993, κυρώθηκε το 1997 και άρχισε να ισχύει το 1998. Η συνεργασία αυτή απέδωσε πολλά. Είναι ώρα όμως να την αναβαθμίσουμε, ενόψει των νέων αναγκών και ιδίως του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Να την αναβαθμίσουμε έτσι ώστε και οι δύο χώρες να μπορούν να έχουν πιο απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας τάξης και τη διασφάλιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Τονίζω ότι αυτή η αναβάθμιση αφορά την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τη γενικότερη συνεργασία. Το λέω αυτό γιατί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτής της συνεργασίας είναι και το θέμα της αξιοποίησης των αξιωματικών συνδέσμων της Ελληνικής Αστυνομίας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται οι σύνδεσμοι αυτοί και από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εκτός όμως από το μνημόνιο της συνεργασίας το οποίο θα υπογράψουμε, στη Λευκωσία θα υπάρξει και ένα είδος – ας μου επιτραπεί η έκφραση – μετάγγισης ολυμπιακής εμπειρίας την οποία έχει η Ελλάδα σε θέματα ασφάλειας, δεδομένου ότι θα παραδώσουμε τα σχέδια ολυμπιακής ασφάλειας 2004 καθώς επίσης και τα σχέδια των ειδικών δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντα σε συνεργασία με την Ελλάδα και όσο, βεβαίως, το χρειάζεται – η Κυπριακή Δημοκρατία θα το κρίνει – ώστε ν’ αξιοποιηθεί και αυτό το κεκτημένο, το οποίο πλέον μπορεί να είναι ένα κοινό κεκτημένο όχι μόνο για ολυμπιακές ανάγκες αλλά και για την ίδια την καθημερινότητα.

Η συνεργασία μας επίσης θα εξελιχθεί και σε άλλους τομείς, περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης στελεχών σωμάτων ασφαλείας και ιδίως της αστυνομίας. Προωθούμε την παραγωγή στελεχών από τις αντίστοιχες ελληνικές σχολές και για στελέχη της κυπριακής αστυνομίας και όχι μόνο. 

Και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στα θέματα της μετεκπαίδευσης. Προωθούμε επίσης τη συνεργασίας μας σε θέματα αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης με κοινό γνώμονα, που αποτελεί και κοινό στοιχείο του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας, το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης στηρίζεται πάνω σε όρους ανθρωπισμού και σεβασμού των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Γιατί πέρα από θέματα ασφάλειας αυτή η συνεργασία στηρίζεται στον σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και βεβαίως στην προσήλωση στις αρχές της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. 

Τέλος, η συνεργασία μας εκτείνεται και σε θέματα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ιδίως μπήκε σε νέες βάσεις πριν από 1,5 περίπου χρόνο, και οι τομείς τους οποίους προωθούμε είναι εκείνοι της προστασίας της γυναίκας, με έμφαση στις γυναίκες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή trafficking. Και, βεβαίως, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχουμε να διευρύνουμε τη συμμετοχή της γυναίκας σε θέσεις ευθύνης και να ενισχύσουμε τη γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα.

Πρέπει να τονίσω, ότι εδώ έχει πολύ μεγάλη σημασία η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και κοινοτικών προγραμμάτων. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είχε αναπτύξει ήδη ένα σημαντικό πρόγραμμα το οποίο είναι εν εξελίξει και υπάρχει και θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε η ελληνική εμπειρία να είναι απτή και στην Κυπριακή κοινωνική και οικονομική ζωή.

Στη Λευκωσία, το τονίζω για μια ακόμα φορά, θα υπάρξει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της σύσφιξης των σχέσεων στα αντίστοιχα θέματα και της προώθησης της συνεργασίας μας.
Εγώ θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον συνάδελφό μου και φίλο τον κύριο Σοφοκλέους και για τους δύο λόγους που ανέφερα και στην αρχή της συνάντησής μας για τη συγκινητική πραγματικά και μεγάλη βοήθεια της Κύπρου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τραγωδίας του καλοκαιριού, σε θέματα δηλαδή πυρόσβεσης, καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά την εξάρθρωση της σπείρας των αρχαιοκαπήλων, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε πως είναι δυνατόν η συνεργασία αυτή να μας βοηθήσει όχι μόνο σε γενικότερα θέματα αλλά και σε θέματα που αφορούν την προάσπιση της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Ευχαριστώ θερμά και παρακαλώ να μεταφέρετε στην Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους χαιρετισμούς μας και πολύ περισσότερο την βούλησή μας η συνεργασία μας να αποκτήσει πιο σταθερές βάσεις και πιο ουσιαστικό περιεχόμενο.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ  ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:
Σήμερα πραγματικά είναι μια σπουδαία, μια σημαντική μέρα για τα δύο Υπουργεία. Επιτυγχάνεται ακόμη ένα βήμα προς τον στόχο που δεν είναι άλλος παρά η συνεχή, εποικοδομητική, παραγωγική σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών βεβαίως, αλλά ειδικότερα των δύο υπουργείων.

Μπήκαμε σε μια νέα εποχή, η εποχή όχι απλά των γνώσεων αλλά εποχή της γνώσης. Και θεωρούμε σημαντικό επίτευγμα ότι μέσα από αυτή την συμφωνία η οποία θα ολοκληρωθεί και θα προσυπογραφεί στην Κύπρο, επιτυγχάνεται και επιδιώκεται πρώτον, η αναβάθμιση της αστυνομικής ακαδημίας. Η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο αστυνομικών δυνάμεων που μέσα από τη γνώση, την μόρφωση, την εκπαίδευση μπορούμε να προσφέρουμε τις οφειλόμενες υπηρεσίες στον τόπο που υπηρετούμε.

Δεύτερον, μέσα από αυτή τη συνεργασία στοχεύουμε να αναδείξουμε το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα της ισότητας των δύο φύλλων. Η αρμοδιότητά μας, μας δίδει τη δυνατότητα να προσφέρουμε, να αναπτύξουμε και να δώσουμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τρίτον, σε επίπεδο των πυροσβεστικών υπηρεσιών η συνεχής δημιουργική και παραγωγική συνεργασία. Και εδώ παρενθετικά επιτρέψτε μου να επιμείνω για μια άλλη μια φορά ότι απεύχομαι πραγματικά να υπάρξουν παρόμοια περιστατικά και γεγονότα που ταλαιπώρησαν ολόκληρο τον ελλαδικό κόσμο, αλλά όταν και άμα χρειαστεί η Κύπρος θα είναι πάντοτε παρούσα. Μαζί, δίπλα, χέρι-χέρι, διότι κοινή είναι η αγωνία μας, κοινός ο στόχος μας, κοινές οι επιθυμίες μας, θα έλεγα κοινά τα προβλήματα μας.

Τέταρτον, η συνεργασία αντιμετώπισης των πολλών ανοιχτών ζητημάτων που έχουμε και σε διμερές επίπεδο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εποχή που μπήκαμε είναι εποχή συνεργασίας και μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανοιχτές προκλήσεις όπως είναι το ανοιχτό ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, του ξεπλύματος χρήματος. Ζητήματα τα οποία ναι, μέσα και από τη συμφωνία νομίζω ότι μπορούμε, ναι αν όχι να τα εξαλείψουμε τουλάχιστον να τα περιορίσουμε.

Είναι πραγματικά χαρά, συγκίνηση σήμερα που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω θερμά για την ζεστή φιλοξενία. Αναμένουμε να ανταποδώσουμε μέσα στον Νοέμβριο τη φιλοξενία. Και βέβαια ουσιαστικά να προσυπογράψουμε την τελική αυτή συμφωνία.
 
  

Τελευταίες Αναρτήσεις