Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200613-03-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA RADIO»

13-03-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA RADIO»

-στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Βασίλη Σκουρή-
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 13/3/2006
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο σημερινός προσκεκλημένος μας, μετά από δύο χρόνια αυτοεξορίας, τα λέω καλά κ. Πολύδωρα; Ο κ. Βύρων Πολύδωρας, νέος Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλώς ήρθατε, ευχαριστούμε πολύ που είστε σήμερα μαζί μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Χαρά μας και πραγματικά σας ευχαριστούμε.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Χαίρω ιδιαίτερα που είμαι με τους Βασίληδες, δηλαδή τον κ. Χιώτη και τον κ. Σκουρή, εδώ στο στούντιο του ALPHA. Σημειώνω μόνος μου ότι η παρθενική μου υπουργική εμφάνιση στα media, δηλαδή στο ράδιο τώρα και δεν έχει προηγηθεί ούτε τηλεοπτική εμφάνιση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό κάνει τη δουλειά ακόμα πιο δύσκολη, γιατί έχετε τόσα πολλά πράγματα να πείτε.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Παραδείγματος χάρη, να σημειώσω ότι το 13 κακώς είναι προκατάληψη. Διότι 13 είναι ο αριθμός του συνόλου των συνδαιτυμόνων στο μυστικό δείπνο, οι 12 μαθητές και ο Χριστός.
Θα μπορούσε να ήταν δηλαδή, έτσι χτυπάω τις προκαταλήψεις εγώ, ευλογημένος αριθμός. Έτσι χαίρομαι που είμαι μαζί σας, έχουμε πολλά να πούμε, εσείς διευθύνετε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να ξεκινήσουμε αμέσως;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αμέσως.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πούμε ότι μπορούμε να παίρνουμε γραπτά μηνύματα στο ΑΡ, κενό, το μήνυμά σας και το στέλνετε στο 4220. Στο 212104800 η κα Κατερίνα Αντωνίου παίρνει τα τηλεφωνήματά σας, ό,τι ερώτημα θέλετε για τον κ. Υπουργό, που αφορά θέματα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ή της πολιτικής, ή οτιδήποτε θέμα θέλετε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη, ας το πούμε, κρίση ή «κρισούλα» θα έλεγα εγώ, που είχατε να διαχειριστείτε το σαββατοκύριακο και διαβάζω και επικρίσεις σήμερα στις εφημερίδες, γιατί έγινε αυτού του είδους η κινητοποίηση για την υποδοχή της κας Μπουρμπούλια, σας κατηγορούν ότι κάνατε και λίγο show με την άφιξη της κας Μπουρμπούλια.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Το είδα και με παραξένεψε η κριτική. Εγώ συνεχάρην την αστυνομία και τα πρόσωπα που μετείχαν στην επιχείρηση, γιατί πέτυχαν απολύτως στην αποστολή τους.
Είχαμε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση. Την υπόθεση της διεθνούς μεταγωγής. Έχει προηγηθεί μια θαυμάσια δουλειά σε επίπεδο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τις αναγκαίες δικαστικές ενέργειες και απέμενε η μεταγωγή.
Εμείς στείλαμε 3 αξιωματικούς στη Γαλλία, έγινε η επιβίβαση, η παραλαβή και η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Δε σας το κρύβουμε, με συνθήκες μυστικότητας και φτάσαμε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, για να γίνει η μεταγωγή από το αεροδρόμιο μέχρι τη ΓΑΔΑ.
Είχαμε δύο στοιχεία υπόψη μας, τα οποία υπαγόρευσαν την πολιτική μας και δεν μπορούσαμε και να τα παραγνωρίσουμε. Ήταν η έγγραφη δήλωση της κας Μπουρμπούλια στη Γαλλία ότι στην Ελλάδα κινδυνεύει η ζωή της και έπρεπε να κατασφαλίσουμε και θεαματικά το ακίνδυνο, το εκτός κινδύνου και το ασφαλές, όταν οι αρχές επιλαμβάνονται για έναν κρατούμενο, για μια υπόδικη.
Και το δεύτερο, έγγραφη αίτηση προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της κας Μπουρμπούλια, να μην υποστεί τηλεοπτικό κανιβαλισμό, δική μου η λέξη, αλλά έλεγε να μην κακοποιηθεί…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν ήθελε να έρθει σε επαφή με τα μέσα ενημέρωσης.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αυτές είναι, κατά κάποιον τρόπο, επίσης απαιτήσεις – δικαιώματα του κατηγορουμένου. Στην πράξη τώρα τα τζιπάκια και οι μοτοσικλέτες και η  ασφάλιση της αβλαβούς διέλευσης όπως λέμε στο Διεθνές Δίκαιο, ήταν υποχρέωσή μας και τα κατάφερε ο Αρχηγός και η αστυνομία περίφημα. Ο Αρχηγός είχε και εμπειρία και από τη «17 Ν», από τη μεταγωγή των κατηγορουμένων σε εκείνη την υπόθεση.
Εγώ σας λέω μια σκηνή, μια υποθετική σκηνή. Αφήναμε ένα αυτοκινητάκι να κινείται στο δρόμο. Θα εγένετο τηλεοπτικός βαλλισμός, γι` αυτό και πλευρικά βάλαμε…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Βέβαια, θα παρακολουθούσαν οι κάμερες.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Και πλευρική ασφάλεια και στα προπορευόμενα και επόμενα οχήματα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό πάντως προκαλεί περισσότερο. Ορισμένοι έχουν δικαιώματα και δυνατότητες να αποφεύγουν τον τηλεοπτικό κανιβαλισμό, άλλοι κατηγορούμενοι όχι.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αυτή είναι πολύ ωραία παρατήρηση, με έχει απασχολήσει…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και δεν αφορά την αστυνομία αυτό.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Με έχει απασχολήσει από τα νομικά μου ή και δικηγορικά μου. Το κριτήριο είναι η αντικειμενική βαρύτητα. Δεν είναι το πρόσωπο. Όλοι είναι ίσοι ως πρόσωπα ενώπιον του νόμου, ενώπιον της συνταγματικής και νομικής και ποινικής τάξης.
Αλλά οι συνθήκες είναι άνισες. Έχουν μια βαρύτητα η μία συνθήκη από την άλλη, που διαφοροποιεί τις καταστάσεις και νομιμοποιεί εσάς,  τους δημοσιογράφους π.χ. να κάνετε διαβάθμιση στο ενδιαφέρον, όχι τα πρόσωπα.
`Αλλες φορές και τα πρόσωπα, αλλά κυρίως η βαρύτητα. Ένα μη επώνυμο άτομο που μπαίνει στη δίνη μιας κακουργηματικής διαδικασίας, αν η κακουργηματική διαδικασία είναι πολύ σκληρή, αποτρόπαιη κλπ. παίρνει αναβάθμιση, ενώ είναι ένας άσημος άνθρωπος. Όλα αυτά είναι ρευστά.
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι όλα το ίδιο, εν πάση περιπτώσει  αυτό μας λέτε.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι, μάλιστα μπορώ να σας το αντικρούσω δικηγορικά αυτό. Ελέχθη, να κάνουμε αντί – show εν σχέση προς τις υποκλοπές που ταλανίζουν τα κρανία ορισμένων.
Λέω, αν ήταν να κάνουμε πραγματικό αντιπερισπασμό, το λέω επειδή ως αστυνόμος έγινα πονηρός κι εγώ, θα φτιάχναμε φάσεις επεισοδιακές και όχι μια απλή σκηνική, ένα κομβόι σκηνογραφικά ουδέτερο, ένα κομβόι δυνατό περνάει.
Θα κάναμε άλλα, θα αφήναμε να γίνουν οι τηλεοπτικοί κανιβαλισμοί π.χ. οπότε θα ευδοκιμούσε ο αντιπερισπασμός. Δε σας αρέσει αυτή η πονηρή σκέψη;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Βεβαίως πολύ. Αφού ολοκληρώσατε τον πρώτο κύκλο της ενημέρωσής σας και έχετε μια εικόνα για το τι παραλάβατε, κι επειδή κουβεντιάζαμε πριν για τις μεταγωγές των κατηγορουμένων στη 17Ν, με όλα αυτά που είχαμε ζήσει τους προηγούμενους μήνες, το ερώτημα που μου έρχεται είναι τι εικόνα έχετε για τους φύλακες, τους λεγόμενες φύλακες ενδεχομένων τρομοκρατικών Οργανώσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αν βρίσκονται. Διάβασα πρόσφατα μια δήλωση του κ. Παπαληγούρα, του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος έλεγε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι πυρήνες οι οποίοι είναι καρικατούρες παλαιών τρομοκρατικών Οργανώσεων αλλά ενδεχομένως συνδεδεμένοι μαζί τους. Έχετε εσείς αυτή την εικόνα;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εγώ θα εμμείνω στις κλασικές παραδοχές. Η πρώτη κλασική παραδοχή είναι ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της πάλαι ποτέ κραταιάς 17Ν έχει εξουδετερωθεί, είναι στη φυλακή, περνάει τη δεύτερη δίκη και αυτό μια νίκη της δημοκρατίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: `Αρα δεν έχουμε ανθρώπους απ` έξω που έλεγαν, που θα συλλαμβάνονταν..
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ως προς τον εκτελεστικό βραχίονα πιστεύω όχι. Τώρα υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες και ανάλογες αναλήψεις ευθυνών από δυο ομάδες. Αυτές θέλουν να υπάρξουν και ως αυθύπαρκτες οντότητες, είτε και με υπονοούμενα συνέχειας. Όχι ευθείες κατηγορηματικές δηλώσεις για συνέχεια. Αυτά τα πράγματα αναλύονται τώρα απ` τις Υπηρεσίες μας. Αυτές οι δυο Οργανώσεις που έχουν υπογραφή και αναλαμβάνουν ευθύνες είναι να δείξουν περισσότερα δείγματα γραφής, και πού το πάνε και τι είναι. Στην τρομοκρατία, όπως μελετώ κι εγώ, ως ερασιτέχνης, η υπόθεση της ταυτότητας και ενός ιδεολογικού σκεπτικού και μιας στοχοθεσίας είναι υπαρξιακά ζητήματα, είναι καίρια ζητήματα. Ταυτότητα, στοχοθεσία και ιδεολογικό περιεχόμενο. Πρέπει να μας ομολογήσουν και οι ίδιοι που υπογράφουν τις δυο αυτές Οργανώσεις, ότι κάπου υπάρχει μια ασάφεια. Ελπίζω να υπάρχει ασάφεια μέχρις ότου εξουδετερωθούν οι δύο Οργανώσιες αυτές.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασάφεια ως προς τι;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Και στα τρία κεφάλαια. Το τρίτο έχει να κάνει με τα γκαζάκια. Αυτούς τους χαρακτήρισα, είναι μια πλειάδα -πλειάδα σημαίνει λίγοι, δεν είναι πληθώρα-  τέτοιων Οργανώσεων που ασκούνται στα γκαζάκια. Έχει το πράγμα μια σοβαρότητα, δεν το ευτελίζω ποτέ, αλλά τους χαρακτήρισα ήρωες της ημι-τρομοκρατίας. Ακριβώς επειδή προκύπτουν ζητήματα πιο έντονα κι από τις δυο μεγάλες Οργανώσεις, ζητήματα ταυτότητας, ιδεολογίας και στοχοθεσίας. Σ` αυτό το σημείο είμαστε, στο σημείο της ανάλυσης των δεδομένων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους έχετε κάπου εντοπίσει, σε κάποιο σημείο;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Παρακάμπτω το ερώτημά σας, ακριβώς για να μη μπω στη ρητορική των προκατόχων μου.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν στοιχεία πάντως που αναλύετε, άρα υπάρχουν κάποια στοιχεία.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Και περιμένετε από μένα να σας πω; Δεν επιτρέπεται.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον απολογισμό σας στο Υπουργικό Συμβούλίο τον δώσατε στη δημοσιότητα και έλεγε ότι «η δράση των ηρώων της ημι-τρομοκρατίας θα εξουδετερωθεί το ταχύτερο δυνατό».
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ναι, και επιμένω.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σημαίνει το ταχύτερο δυνατό;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Είναι η διατύπωση της πολιτικής βούλησης. Δεν είναι καλεντάριοι επιχειρησιακού προγραμματισμού.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: `Αρα, αυτό που κρατώ είναι ότι σοβαρή δράση τρομοκρατών στην Ελλάδα δεν έχουμε, πιστεύετε, αυτή την περίοδο. Μετά την εξάρθρωση του βραχίονα όπως είπατε της 17Ν, δεν υπάρχουν οργανωμένες κινήσεις που σας ανησυχούν τόσο, υπάρχουν κάποιες κινήσεις ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν καν προσανατολισμό ακόμα και για τον οποίο έχετε κάποια γνώση, έχετε κάποια στοιχεία, τα αναλύετε και περιμένετε να δείτε τι ακριβώς θα γίνει.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ακριβώς. Δεν σπεύδω ούτε να ελαφρύνω τα επεισόδια, ούτε να τα επιβαρύνω. Θα μου τα υποδείξει και το όποιο ειδικό βάρος των επεισοδίων, των συμβάντων, θα μου τα υποδείξει η ανάλυση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανάλυση γίνεται μόνο από τις ελληνικές διωκτικές Αρχές ή συνεχίζεται αυτή η συνεργασία με τις ξένες μυστικές Υπηρεσίες που ζήσαμε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Λέτε δυο διαφορετικά πράγματα. Η τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία για την ανάλυση των επεισοδίων αυτών, ας πούμε της εγχώριας δραστηριότητας, είναι πολύ ικανή να βγάλει άκρη. Συνεργασία διεθνής υπάρχει αλλά όχι στα επεισόδια αυτά. Υπάρχει σε ευρύτατους τομείς όπως π.χ. στην εισαγόμενη τρομοκρατία. Εκεί υπάρχει σοβαρή συνεργασία, διεθνής συνεργασία με κείμενα και υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και αναλαμβάνουμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν έχει διαταραχθεί από τον θόρυβο που έχει προκαλέσει η υπόθεση των υποκλοπών. Γιατί κάποιοι εικάζουν ότι αυτή όλη η υπόθεση, επειδή έδειξε τις αμερικανικές μυστικές Υπηρεσίες η μέχρι τώρα έρευνα της υπόθεσης, ενδεχομένως να έχει δημιουργήσει μια ψυχρότητα μεταξύ των αμερικανικών μυστικών Υπηρεσιών και της ελληνικής κυβέρνησης.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αυτά συμβαίνουν μόνο στις αναλύσεις ευφάνταστων δημοσιογράφων. Εγώ δεν είδα στην πράξη τίποτα που να διαταράσσει κατ` ελάχιστο τους δρόμους της σύννομης διεθνούς συνεργασίας. Μάλιστα δέχθηκα από τις πρώτες επισκέψεις που είχα την τιμή να πραγματοποιήσω, τον Αμερικανό πρεσβευτή με τον οποίο είχαμε λαμπρή συνεργασία ενημερωτικού χαρακτήρα και θέλω να σημειώσω, μολονότι παραβιάζω το πρωτόκολλο ότι ούτε συλλαβή δεν ανεφέρθη συναφής με τις υποκλοπές.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπόθεση των Πακιστανών που απασχόλησε επί μακρόν την ελληνική κοινωνία θεωρείται λήξασα κ. Υπουργέ;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ναι, είναι λήξασα. Έχει μια παράμετρο ακόμη στην Δικαιοσύνη, αλλά από πλευράς ουσίας και Αστυνομίας θεωρείται λήξασα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέτοιου είδους αιτήματα συνεχίζετε να δέχεστε; Δηλαδή αυτό έγινε, οι ανακρίσεις τότε έγιναν, διότι υπήρχαν κάποιες πληροφορίες από ξένες μυστικές Υπηρεσίες πάλι, για δραστηριότητα στην Ελλάδα κάποιων αλλοδαπών. Έχετε ακόμα αιτήματα για έρευνα τέτοιου είδους ανθρώπων;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι, αλλά δεν το αποκλείω αύριο να υπάρξει αίτημα. Το λέω υποθετικά. Και μ` ενδιαφέρει να εξηγηθούμε για την υπόθεση των Πακιστανών, ότι και από την ενημέρωση που είχα από τις Υπηρεσίες και από τις δηλώσεις που έκανε ο προκάτοχός μου ο κ. Βουλγαράκης στη Βουλή, εκείνο που είναι χρυσό επιχείρημα για μας, με απόδειξη, είναι ότι όποιες παρακολουθήσεις έγιναν, έγιναν συννόμως. Δηλαδή με τις δικαστικές εγγυήσεις.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει γίνει έρευνα γι αυτό το θέμα στην Αστυνομία και για τα αποτελέσματα;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Βέβαια. Έγινε έρευνα, όχι από μένα, από την Αστυνομία, σε όλες τις περιπτώσεις, σε όλες τις εκδοχές, υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός παρακολουθήσεων με τη συμφωνία Εισαγγελέως και δικαστική εγγύηση. Και μένω σ` αυτό. Κρατώ αυτό το επιχείρημα, το προβάλλω εδώ στη συζήτησή μας ή όπου τύχει αρμοδίως και υπευθύνως και μένει η δικαστική διάσταση η οποία βρίσκεται σε κάποια εξέλιξη, έχουν κατατεθεί τα δικά μας πορίσματα και ας κρίνει η δικαιοσύνη το έκνομο ή μη όπου το συναντήσει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο φάκελος έχει πάει στη Δικαιοσύνη;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Βεβαίως.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ερευνηθεί και από κει συνεπώς.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ερευνάται κανονικά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε την υπόθεση της επίθεσης στον κ. Πολυζωγόπουλο; Ολοκληρώθηκαν οι συλλήψεις;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Με ενόχλησε πάρα πολύ αυτό. Νομίζω ότι η κατάσταση είναι υπό αστυνομική διερεύνηση και θα κλείσει, δε μπορώ να την αφήσω επ` άπειρον. Από πλευράς Αστυνομίας δεν υπάρχουν ευθύνες κατά τα πρώτα πορίσματα που είχαμε, διότι εξετάσαμε πόσο μακριά ήταν τα οχήματα που είχαν μέσα δύναμη, πού ήταν κάποιοι σκοποί, έγινε το ατυχές αυτό περιστατικό…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συλλήψεις δεν έχουμε;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω, αν προκύψει ανάγκη θα γίνουν και νέες συλλήψεις. Εκείνο που μ` ενδιαφέρει εμένα είναι ότι ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος είναι κλασική περίπτωση ενός θεσμικού οργάνου το οποίο είναι και αυτό, ανεξάρτητα από την επιχειρηματολογία που μπορεί να είναι εναντίον της εργοδοσίας, κατ` επέκταση εναντίον της κυβέρνησης κτλ. να έχουμε μια συγκρουσιακή σχέση μεταξύ κυβέρνησης και ΓΣΕΕ σε κάποιο βαθμό, εκείνο που μ` ενδιαφέρει είναι ότι κάποιοι χτυπάνε τους θεσμούς όπως αυτοί οι θεσμοί παίρνουν οντότητα μέσα στον πολιτικό χάρτη είτε συμπολίτευσης είτε αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το κεντρικό σημείο που παρήγγειλα να αναλυθεί για να δω το πόσο άγρια είναι αυτή η δραστηριότητα ορισμένων ομάδων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτική βούληση για την ταχύτερη δυνατή εξάρθρωση των ομάδων που πραγματοποιούν εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια και ταραχές εξέφρασε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, που είναι προσκεκλημένος στο στούντιο του ALPHA.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ο νέος Υπουργός Δημόσιας Τάξης μαζί μας Βύρων Πολύδωρας, Συγγραφέας, Ποιητής. Τι θα γίνει στα Εξάρχεια κύριε Υπουργέ;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Είναι χρήσιμο να σημειώσω στην ωραία και ενδιαφέρουσα ερώτησή σας ότι τα Εξάρχεια τα σέβομαι ως χώρο ζύμωσης ιδεών. Έχουν μία ηλικία περισσότερο από τριάντα χρόνια σε αυτή την ταυτότητά τους κι έτσι τα γνωρίζω και τα σέβομαι και εγώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, δεν τους είδατε;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Θα σας πω, εφόσον τα σέβομαι δεν πρόκειται να τα σεβαστώ ως ορμητήριο για εξορμήσεις βίας. Εδώ θέλω να είμαστε εξηγημένοι.
Αλλά σαν χώρο ζύμωσης και τα λοιπά θα πρέπει να σας προαναγγείλω, είναι να εκθέσω και την Αστυνομία στα επιχειρησιακά της τώρα με την δήλωσή μου, ότι οι συνεννοήσεις μας ή οι αναλύσεις μας για τα Εξάρχεια δεν έχουν να κάνουν με την έννοια της εισβολής ή της εκκαθάρισης των Εξαρχείων. Ας το σημειώσουμε αυτό.
Θέλουμε να εξουδετερώσουμε τις έκνομες πράξεις βίας. Εκεί θα έχουμε τα δικά μας σχέδια. Δεν είναι η βία ανεκτή ούτε τα γκαζάκια ούτε το κάψιμο των αυτοκινήτων ούτε το σπάσιμο των βιτρινών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως το παρακάνει λίγο η Αστυνομία κύριε Υπουργέ; Δηλαδή έχω ακούσει την άποψη ότι τα Εξάρχεια έχουν γίνει ένα θέατρο επιχειρήσεων με εγχειρήσεις της Αστυνομίας, έτσι ώστε να έχουμε μία μαρτυρία έξωθεν ότι ακόμα…
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι, όχι, υπερβολές, δεν θέλουμε να πάρουμε εύσημα από την μεταμόρφωση των Εξαρχείων, δεν είναι στις προθέσεις μας. Εγώ, Υπουργός δεν είμαι; Αρμόδιος.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εννοώ ότι η ζύμωση η πολιτική και με τη διάσταση την αντεξουσιαστική είναι δικαίωμα ανθρώπινο. Ως βάση εξορμήσεως δεν το δέχομαι, ούτε θα συμβιβαστώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το άσυλο το δέχεστε ως βάση εξορμήσεως;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τι εννοείτε;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους πανεπιστημιακούς χώρους το άσυλο.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ως βάση εξορμήσεως σε καμιά περίπτωση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε ζητάτε αλλαγή νόμου πάντως ή οτιδήποτε;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι, ένα λεπτό, με ρωτήσατε αν δέχομαι ως βάση εξορμήσεως το άσυλο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι, σε καμιά περίπτωση και το άσυλο. Όχι ότι θα πάω να το σπάσω το άσυλο, αλλά θα εκτιμήσουμε τα δεδομένα και τα στοιχεία και θα δούμε ότι ποιο είναι το μείζον. Αν είναι εκεί μια εστία τρομοκρατική, αν είναι εκεί μια εστία για εξόρμηση, εκεί θα επισημάνουμε όπως προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις τις ευθύνες της Πρυτανείας και της ευθύνης των Εκπαιδευτών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των Πρυτανικών Αρχών! `Αρα δε ζητάτε αλλαγή νόμου. Θα εισηγηθείτε αλλαγή του καθεστώτος ή μια τροποποίηση;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αυτό θα προκύψει από το διάλογο. Τα έχω παρακολουθήσει αυτά από τον καιρό που ήμουνα μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο ίδιος προβληματισμός δεν θα γίνει μονομερής πρώτη ύλη για πολιτικές αποφάσεις, αλλά θα γίνει ο προβληματισμός κοινό κτήμα για να βγάλουμε από κοινού συμπεράσματα. Είμαστε μια ειρηνική Πολιτεία, μια ειρηνική Δημοκρατία και θέλουμε να διατηρήσουμε πάση δυνάμει αυτόν τον χαρακτήρα μας.
Τώρα, το άσυλο είναι παραδοχή μέσα στη συνείδησή μας, δεν το συζητούμε. Αλλά τα προσχήματα του ασύλου για εξόρμηση προς κατάλυση πτυχών της Δημοκρατίας μας δηλαδή με τη βία, αυτό να γίνει αντικείμενο διαλόγου και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες. Προπαντός η Ακαδημαϊκή Κοινότητα και οι Πρυτανικές Αρχές.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή γίνεται πολλή συζήτηση, υπάρχει θέμα αλλαγής του Διοικητή της ΕΥΠ του κυρίου Καραντή;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Το ξεκαθάρισα προχθές και είπα ότι δεν μας απασχολεί, θεωρούμε την υπηρεσία εύρυθμη και τη διοίκηση υπεύθυνη και δεν θέλω να κάνω αλλαγές εκεί. Θέλω να επιληφθώ, δεν έχω επιληφθεί συστηματικά επάνω στον επιδιωκόμενο στόχο της καλύτερης αποτελεσματικότητας σε εθνικό επίπεδο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως φτιάχνετε μία δική σας ομάδα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι δική μου ομάδα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δεν είναι μόνο η αλλαγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΛΑΣ για την οποία έχετε επιχειρήματα και είναι γνωστά, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αντικαταστάθηκε.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι, θα αντικατασταθεί.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αντικατασταθεί. Θα μας πείτε τον νέο;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι τώρα, σε λίγες μέρες. Έχουμε συνεννοηθεί με τον κύριο Ευαγγελίδη. Περισσότερο για δικούς του λόγους και λιγότερο για λόγους υπηρεσίας γιατί είναι άξιος άνθρωπος, ικανός διπλωμάτης, με σοβαρά αποτελέσματα στη διεθνή συνεργασία στο τόξο ευθύνης του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η αλλαγή γίνεται με συμφωνία και περισσότερο…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι πολιτικό πρόσωπο ή θα προέρχεται από τα Σώματα Ασφαλείας;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι από τα Σώματα Ασφαλείας, όπως είπαμε με τον Καραμανλή, αποφεύγουμε γιατί δημιουργείται μια παράλληλη ιεραρχία και ενώ υπάρχουν άξιοι απόστρατοι Αστυνόμοι, δεν μπορούμε να καταφύγουμε..
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: `Αρα θα είναι πολιτικό πρόσωπο.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ή διπλωματικό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα κύριε Υπουργέ όλοι λένε αυτή την Αγροφυλακή τι τη θέλατε; Αυτούς που θα προσλάβετε τώρα από το 1991 θα είναι όμοια με μας.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Πολύτιμη, πολύτιμη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να είναι από ανθρώπους που πέτυχαν το 1993 δεκατρία χρόνια μετά;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αφήστε τα αυτά τώρα, αυτή είναι μία ηθική διάσταση και είναι και μία διάσταση διοικητικού δικαίου. Το 1993 έχει να κάνει με τις έννοιες του διοικητικού δικαίου της συνέχειας του κράτους και της αρχής της εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα κύριε Υπουργέ θα είναι 35 χρονών οι νεώτεροι.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Προσέξτε, μιλάω για διοικητικό δίκαιο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι πολιτικό.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Διοικητικό δίκαιο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε λέτε αυτό που έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης "ο νόμος είστε εσείς".
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Διοικητικό δίκαιο, δεν με ακούτε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούω, αλλά έχουμε χρόνο.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν έχουμε χρόνο, ακούστε και κρατήστε σημειώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν πάμε.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Διοικητικό δίκαιο. Σας λέω κρατείται ζωντανός ο διαγωνισμός και από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αυτοί θα καταργήσουν αν γίνουν Κυβέρνηση την Αγροφυλακή.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ήσαν από το 1993 μέχρι το 2004 έντεκα συναπτά έτη Κυβέρνηση. Και η εκκρεμότητα έχει διατηρηθεί από το ΠΑΣΟΚ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν πάμε…
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Μισό λεπτό, έμειναν αναπάντητες οι πρώτες ερωτήσεις και θα πρέπει να λάβετε απάντηση. Είναι θέμα διοικητικού δικαίου, που λέει "η συνέχεια κράτους και η αρχή της δεδικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος, προς τη διοίκηση. Δεύτερον ηθικό επιχείρημα γι αυτούς τους ανθρώπους, τρίτον εάν είναι ήδη ηλικιωμένοι αυτοί οι άνθρωποι να μην κόπτεστε πολύ γιατί για άλλους διαγωνισμούς του 1995 και του 1998 είδα γραφές και ερτζιανά και μικρόφωνα να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ εκείνων εκεί. Ας δώσουν το ανάλογο και για το διαγωνισμό του 1993…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πολύδωρα..
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τέλος, τέλος, είσαστε αστοί, έχετε αστική νοοτροπία της πόλεως και δεν ξέρετε ότι η ύπαιθρος χώρα είναι χωρίς εποπτεία.
Και υπάρχει και η ύπαιθρος Ελλάδα και υπάρχει περιβάλλον. Και αν παραδείγματος χάρη ο αγρός μένει χωρίς εποπτεία υπάρχει πρόβλημα. Όχι μόνον ο αγρός, είναι και το περιβάλλον συνολικά, είναι και η έννοια του καταπατητή, είναι και η έννοια του εμπρηστή, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και της Πυροσβεστικής.
Και ο σαραντάχρονος δεν τελειώνει τον βίο του, έχουμε και υψηλό μέσο όρο ηλικίας της Ελλάδος και να αφήσετε τις ειρωνείες.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Βελουχιώτη..
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ακούστε, να σας πω κάτι; Σήμερα στη σύσκεψη με τους Αρχηγούς και του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας και τους Στρατηγούς είχα μία δράση και σε μία απόφαση καταλήξαμε σήμερα το πρωί: Να μην έχουμε ούτε μία απώλεια σε ανθρώπινη ζωή στον Έβρο. Αυτό είναι διαταγή.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον Έβρο που υπάρχει το πρόβλημα!
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αυτό είναι διαταγή και απόφασή μας να γίνουν εκκενώσεις, να γίνουν τα πάντα. Θέλω να σας πω ότι στο περιθώριο των αναλύσεων ή συζητήσεων, γιατί είναι απόφασή μας αυτή και για τις διαταγές προς λήψη μέτρων να πάρουμε ανθρώπους από τα σπίτια τους όταν είναι τα σπίτια τους στο επίκεντρο μιας επικινδυνότητας και τα λοιπά, εκεί και σήμερα και άλλες φορές βρήκαμε ότι δεν έχεις αφύλακα. Δεν πάει να σαρκάζετε εσείς οι αστοί, δεν έχεις Επόπτη των αγρών, δεν έχεις Υδρονόμο.
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε ιδρύεται λοιπόν και πόσους προσλαμβάνετε;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Πρώτα-πρώτα έχουμε για πρόσληψη τον δεδομένο αριθμό των χιλίων περίπου που είναι του διαγωνισμού, στη Βουλή ελπίζω πριν ή μετά το Πάσχα να φέρω το νόμο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κάνετε και προσλήψεις στην Πυροσβεστική;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Υπάρχουν κενά της τάξεως του 30% ίσως και περισσότερο για την Πυροσβεστική. Δημοσιονομικά μας απασχολεί το θέμα, τι θα μας δώσει το Υπουργείο Οικονομίας για την μερική πλήρωση των Πυροσβεστών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας ακροατής ρωτάει αν η προκήρυξη της Πυροσβεστικής θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα για το διαγωνισμό. Είναι νωρίς φαντάζομαι να απαντήσετε.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Νομίζω δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την ώρα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως μέχρι την άνοιξη που ξεκινάει η νέα αντιπυρική περίοδος φαντάζομαι, γιατί κι αυτός είναι ένας στόχος, θα κάνετε το διαγωνισμό.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Έχουμε τελειώσει όλες τις ασκήσεις για το καλοκαίρι για τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, έχουμε οριστικοποιήσει τους καταλόγους των εποχικών Δασοπυροσβεστών του καλοκαιριού. Εκείνο που συζητούμε είναι κανονικοί Πυροσβέστες με τα κριτήρια που γίνονται και η εκτίμηση της προϋπηρεσίας, κανονικοί Πυροσβέστες με σύγκρουση με το δημοσιονομικό, δηλαδή τι θα βγει από το Υπουργείο Οικονομικών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ζητάτε από τον κύριο Αλογοσκούφη; Θυμάμαι στο προεκλογικό πρόγραμμα η Νέα Δημοκρατία αν το είδα καλά είχε προσλήψεις τριών χιλιάδων Πυροσβεστών συν χίλιοι πεντακόσιοι ένας διαγωνισμός που είχε η προηγούμενη Κυβέρνηση που ακυρώθηκε, δηλαδή έχουμε ένα έλλειμμα τεσσεράμισι χιλιάδων Πυροσβεστών, πόσους ζητάτε; Με δεδομένο ότι έχετε και τρεις χιλιάδες…
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένει τη δημοσιονομική απόφαση. `Αμα δεν υπάρχει χρήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Αλογοσκούφης μιλάει.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω για να μην αισθανθώ μειούμενος από τις αποφάσεις του Αλογοσκούφη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει ένα λεπτό να κάνουμε ένα διαφημιστικό διάλειμμα παρακαλώ και επιστρέφουμε.
 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω αν θα αναγνωρίσετε αυτό που υποσχόσασταν προεκλογικά στους αστυνομικούς, να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως σκληρό και ανθυγιεινό και αν θα δώσετε τις αυξήσεις που είχατε υποσχεθεί.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Είμαστε σε διάλογο με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με μόνο κριτήριο και οδηγό, γιατί η πολιτική βούληση είναι δεδομένη, τη δημοσιονομική κατάσταση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο κριτήριο η δημοσιονομική κατάσταση;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δίκαιο το αίτημα θέλετε να πείτε, αλλά δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να το νομοθετήσετε.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Κατά την ένσταση του Μενίππου κυριαρχεί το «ούκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δίκιο έχετε αλλά μην περιμένετε.»
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αλλά είμαστε σε διάλογο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πιστεύω να ισχύει του Τρικούπη «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Το ίδιο συναφές είναι.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόσο πολύ;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Πάντως κανένας δεν μπορεί να κάνει πολιτική παροχών, όταν υπάρχουν οι δημοσιονομικές απαγορεύσεις. Εγώ είμαι σε διάλογο με τις Οργανώσεις και θα καταλήξουμε στο καλύτερο εφικτό δυνατό που μπορούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο στην πολύκροτη υπόθεση την αφήσαμε για το τέλος αλλά δεν μπορούμε να την παρακάμψουμε. Την υπόθεση των υποκλοπών. Παραλάβατε μια κατάσταση από τον προκάτοχό σας η οποία ακόμη παραμένει θολή.
Θέλω να μου πείτε το δικό σας συμπέρασμα. Τι συνέβη με αυτή την ιστορία. Ποιος έκανε αυτές τις υποκλοπές; Κατ` αρχήν έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπήρχε και κάποιος στο εσωτερικό της χώρας, γιατί όλοι δείχνουν ανθρώπους απ` έξω, πολίτες που δεν είναι Έλληνες πολίτες. Συμφωνείτε με αυτό κατ` αρχήν; Το αποκλείετε;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Καλύτερα να μην με παρασύρετε απολύτως στην απάντησή μου επί τη βάση των δικών σας δεδομένων. Εγώ έχω γεωμετρήσει τη σκέψη μου πάνω στο θέμα ως εξής: είναι …. για εμένα οι εξηγήσεις που έδωσαν ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Παπαληγούρας στη Βουλή. Δεύτερον νομίζω ότι ο θόρυβος που υπάρχει για τις υποκλοπές είναι θόρυβος στο κρανίο εκείνων που σηκώνουν το θόρυβο, παρά στη πράξη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρεις Υπουργοί έδωσαν συνέντευξη.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Επαναλαμβάνω: ο θόρυβος. Για εμένα οι Υπουργοί που έδωσαν συνέντευξη Τύπου έπεισαν. Εκείνοι που δεν πείστηκαν, εκτίθενται.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο προκάτοχός σας στο πίνακα είπε για δυο κέντρα και βγήκαν τέσσερα. Πώς να πειστούμε δηλαδή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην υπερβάλλεις. Τρία βγήκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και τέταρτο.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εγώ σας λέω ότι παρακολούθησα το θέμα και στη δημοσιογραφική συνέντευξη και στην ενημέρωση που έκαναν οι δυο Υπουργοί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Δυσαπόδεικτο και δυσεξιχνίαστο το ηλεκτρονικό έγκλημα. Όλοι γίνονται αυτοσχέδιοι ηλεκτρονικοί και μάλιστα της ψηφιακής ηλεκτρονικής τεχνολογίας.
Τέταρτον, μην υποτιμάτε το γεγονός ότι ο υποστάς τη βλάβη ήταν η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και δευτερεύοντως οι άλλοι του καταλόγου. Και πέμπτον, που νομίζω ότι έχει την αξία του, οι δράσεις της Κυβέρνησης και όλη η υπόθεση ετέθη υπό τη δικαστική εγγύηση. Και αυτό εμένα και με ικανοποιεί και με ηρεμεί. Έτσι δεν είμαι ανήσυχος μπροστά στα «ταμπούρ – μπατάν» του Γιώργου Παπανδρέου και των άλλων.
Γιατί; Διότι είχαμε στην κρίσιμη περίοδο -δηλαδή Μάρτιο του 2005, ένα δίλημμα. Εγώ να το έκρινα, θα το έλυνα κατά τον ίδιο τρόπο: Την άγουρη -όπως είπα- Επιτροπή της διασφάλισης του απορρήτου και των τρισχιλιετή θεσμό της Δικαιοσύνης.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα ενημερώνατε ούτε εσείς την Επιτροπή απορρήτου;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αφού εκρίθη το θέμα ότι έπρεπε να κρατηθεί υπό όρους μυστικότητας για λόγους εθνικού συμφέροντος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα το κρατούσε μυστικό λέτε η Επιτροπή;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν είναι αυτό. Για την άγουρη που είπα, δεν εγείρω ένσταση ελλείψεως εμπιστοσύνης, εγείρω ένσταση πραγματικών δυνατοτήτων. Ο κ. Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι συνεδρίαζε εκείνο τον καιρό στο σπίτι του η Επιτροπή.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα λέει ότι ήταν έτοιμος τότε.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Συνεδρίαζε η Επιτροπή στο σπίτι του ύστερα από καιρό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρήκε άκρη πάντως σε ένα μήνα, ενώ επί 11 μήνες…
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τι ωραία ερώτηση! Δεν σας απασχόλησε το γεγονός ότι όλο το υλικό που απεκόμισε η Επιτροπή κατόπιν εορτής τώρα, προέρχεται από ενημέρωση και αιτήσεις πληροφοριών και αντίστοιχες απαντήσεις που έγιναν προς VODAFONE και ERICSSON; Ασχοληθήκατε να δείτε αν εγένετο πρωτογενής από την Επιτροπή και τις ικανότητές της ανακάλυψη;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε τώρα λέτε ότι η Επιτροπή έχει δυνατότητες;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εγώ θέτω ένα ερώτημα το οποίο κι εσείς είστε επιμελείς ανιχνευτές, ιχνηλάτες κάντε κι εσείς λίγο κόπο. Εγώ διερωτώμαι φωναχτά ενώπιόν σας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό γι` αυτό σας ρωτώ.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ανανεώνω την ερώτησή μου: είμαι περίεργος να μου πείτε: αυτό ανακάλυψε η Επιτροπή πρωτογενώς. Θέλω να το δω. Και θα το σεβαστώ. Αυτές είναι οι δυσκολίες του ηλεκτρονικού εγκλήματος που σας έλεγα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών ο κ. Παπανδρέου κατά τη γνώμη σας; Το λένε πολλοί από το Κόμμα.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ας μην προκαταλαμβάνω την Επιτροπή, ας συνεκτιμήσει τι προκύπτει από την Επιτροπή και ας καταλήξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς αποκλείετε το ενδεχόμενο στις παρακολουθήσεις αυτές όπου θύμα ήταν ο Πρωθυπουργός πράγματι, μέλη της Κυβέρνησης και μια ευρύτατη γκάμα άλλων ανθρώπων άλλων προσώπων. Αποκλείετε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και παρακλάδια εγχωρίων παρακρατικών μηχανισμών.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αν θέλετε γίνετε πιο εξειδικευμένος. Θέστε το ερώτημα πιο ειδικά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υπήρχε κάποιος μηχανισμός είτε από την ΕΥΠ είτε από αποστράτους της ΕΥΠ από κάποιο μηχανισμό εγχώριο ο οποίος παρεισέφρησε κι εκείνος στο σύστημα.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: `Αλλο εγχώριος μηχανισμός αυτοσχέδιων πρακτόρων και παραγόντων τους οποίους όπου τους βρω θα τους τσακίσω και άλλο να μου φτιάχνετε υπονοούμενο ότι ξέρεις κάπου στο κράτος υπάρχουν θύλακες μυστήριοι.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λέω με τη σύμφωνη γνώμη του κράτους. Αυτοί οι μηχανισμοί πάντα λειτουργούσαν έτσι, εν αγνοία του κράτους.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Μέσα από κρατικές δομές όχι.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποκλείετε;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Το αποκλείω και το εξέτασα επισταμένως μόνος μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά δεν μπορείτε να αποκλείσετε τους ελεύθερους σκοπευτές.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ελεύθεροι σκοπευτές πάνω στο λόφο που βλέπω;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους βλέπετε;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τον λόφο βλέπω. Δεν το αποκλείω, αλλά όπου τους βρω θα τους τσακίσω. Αλλά για ΕΥΠ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΕΥΠ σε αυτή την ιστορία έκανε καλά τη δουλειά της. Έδωσε στοιχεία, βρήκε, συνέβαλλε στο ρόλο της Δικαιοσύνης.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Η ΕΥΠ αποκλείεται να είναι στη διαδικασία πριν από το Μάρτιο του 2005. Η ΕΥΠ είναι ως ερευνητής, ανιχνευτής και παρέχων τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη νομίζω σε πολύ καλό βαθμό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε μου κάτι γιατί έχω μείνει και με αυτή την απορία: νόμιμες συνακροάσεις πραγματοποιούνται σήμερα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Γιατί άλλοι μας λένε δεν έχουμε την υποδομή.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν κάνει να μιλήσω, αλλά δεν πειράζει επειδή είναι κοινό μυστικό. Είμαστε πολύ πίσω. Ηχητικό δεν μπορεί να πάρει ούτε από την «Digital» τηλεφωνία τη σταθερή.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν ούτε νόμιμες παρακολουθήσεις.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Μπορεί να υπάρχουν από αριθμό σε αριθμό και να γίνει έρευνα σύννομη ότι ο αριθμός 6572τόσο κάλεσε τον τάδε. Αυτό ναι. Αλλά το ηχητικό περιεχόμενο αποκλείεται.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορείτε ούτε σήμερα.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι δεν μπορεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρίμα!
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δυστυχώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δυστυχώς;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Γιατί αποδεικνύει την τεχνολογική υστέρηση των υπηρεσιών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε μου και κάτι άλλο: διαβάζω σήμερα στα «Νέα» ότι αυτή η CIA έχουμε έτσι κι αλλιώς ακούσει αλώνιζε στην Ελλάδα και ενδεχομένως θα συνεχίζει να αλωνίζει. Διαβάζω σήμερα στα «Νέα» ότι 3 αεροσκάφη της CIA προσγειώθηκαν στο Ηράκλειο τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς να ξέρουμε τι μετέφεραν.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν έχω ιδέα. Είδα το δημοσίευμα, αλλά δεν έχω ιδέα και είμαι και απρόθυμος να ασχοληθώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλωνίζει η CIA στην Ελλάδα;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπε ένας πρώην αξιωματούχος της Αμερικανικής Πρεσβείας, δεν το λέω εγώ.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν ξέρω. Στην Αμερική γίνονται διάφορες δράσεις ρητορικές αναλύσεις με τα κριτήρια συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης για την Αμερική μιλάμε. Αυτά τα κριτήρια συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης μπορεί να εξάγονται και να φτάνουν  μέχρι και την Αθήνα ή το οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Δεν τα παρακολουθώ.
Εκείνο που θέλω να πω εγώ είναι ότι η διεθνής συνεργασία απέδωσε ειρήνη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και η δική μας Αστυνομία και οι υπηρεσίες και ο εθελοντισμός και η φιλήσυχη ελληνική κοινωνία, όλοι συμβάλλαμε στην ασφαλή διεξαγωγή κατά τρόπο καταπληκτικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Προσθέτω και υπογραμμίζω και η διεθνής συνεργασία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητός. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας, μακάρι να είχαμε κι άλλο χρόνο.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ. Πέρασε η ώρα τόσο γρήγορα, είπαμε τα ενδιαφέροντα, έχουμε κι άλλα ενδιαφέροντα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να` στε καλά, θα σας ξαναέχουμε μετά από ένα διάστημα.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις