Τε 8 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200612-07-2006: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας...

12-07-2006: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

                                                                                                              Αθήνα 12-07-2006


Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, φίλες και φίλοι, Αρχηγέ της Αστυνομίας, Στρατηγοί του Λιμενικού, του Πυροσβεστικού, της Αεροπορίας.
 
Είμαι στη ευχάριστη θέση να βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας, σε αυτή την συγκροτούμενη πολιτική, διοικητική και ηθική ενότητα. Ο Δήμαρχος, καλός μου φίλος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εκάλυψε το θέμα με τον χαρακτηρίζοντα αυτόν, ορθολογισμό του και την ειλικρινή διάθεση και στο γεγονός της ημέρας και στην μικρή ιστορία που περιέγραψε.
 
Έθεσε ή τέθηκε εκ των πραγμάτων, ένα θέμα. Είμαστε φίλοι, καλοί φίλοι, εγώ ο Υπουργός της Κυβέρνησης, πολιτικός, αρχαίος πολιτικός με τον συνάδελφό μου τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Μήπως έτσι όμως, με το να είμαστε φίλοι κλονίζεται η αντικειμενικότητά μου; Κλονίζεται η ειλικρίνεια και η αξία της πράξεως της Κυβερνήσεως να έρθει εδώ να δηλώσει θαρρετά και να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεων με τον Δήμαρχο της πόλεως του Αγίου Δημητρίου, δηλαδή της Θεσσαλονίκης μας, μνημόνιο συνεργασίας; Αστυνομικής συνεργασίας;
 
Απάντηση. Δεν κλονίζεται ουδέ κατά κεραίαν! Να πω για τους επικριτικούς, ότι αυτό το επίπεδο της πολιτικής χαρακτηρίζει τους ανθρώπους και πως αυτοί οι άνθρωποι που υπηρετούν την πολιτική με τη σειρά τους ορίζουν και κατοχυρώνουν το επίπεδό τους. 
 
?λλωστε, η συνταγματική τάξη λέει, μια Κυβέρνηση αναδεικνύεται από ένα κόμμα. Αλλά η ίδια η συνταγματική τάξη λέει, ενώ ανεδείχθη από ένα κόμμα συνήθως, δεν είναι ενός κόμματος Κυβέρνηση. Αυτά λένε οι δικοί μας δημοκρατικοί θεσμοί και κανόνες. 
 
Με την ίδια εφαρμογή έρχομαι εδώ. Σε αυτό το φιλικό τοπίο. Στο φίλο μου Δήμαρχο, για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας που είναι η συμπύκνωση μιας δέσμευσης. Ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπηρετήσουμε τους Θεσσαλονικείς πολίτες. Στον τομέα, στον ευαίσθητο τομέα της αστυνόμευσης. 
 
Και πολύ το χαίρομαι και συγχαίρω τον Τάσο Δημοσχάκη τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και το Επιτελείο μας εκεί στην Αστυνομία, ότι οργάνωσε αυτό το σχέδιο της συνεργασίας και σήμερα υπογράφουμε το 3ο μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας. Το πρώτο ήταν με την πόλη των Αθηνών, το 2ο με τον Πειραιά και το 3ο με τη Θεσσαλονίκη. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν αντίστροφα. Το 1ο με τη Θεσσαλονίκη.
 
Αλλά θα σας πω πώς έγινε. Ακολούθησε αυτό το πρωτόκολλο, το μνημόνιο συνεργασίας και την αναδιάρθρωση την Αστυνομική, για την οποία θα σας πω μερικές σκέψεις στη συνέχεια.
 
Έτσι, λοιπόν, για τα πρωτόκολλα αστυνομικής συνεργασίας εξουσιοδοτήσαμε τους διευθυντές των περιφερειών, τους Αστυνομικούς Διευθυντές των Περιφερειών να υπογράψουν ανάλογα, αντίστοιχα πρωτόκολλα συνεργασίας με τους Δήμους των Περιφερειών, σήμερα το εξαγγείλαμε και στη σύσκεψη των Διευθυντών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υπάρχει Δημοτική Αστυνομία.
 
Το νόημα είναι ότι αυξάνουμε την Αστυνομική Ισχύ! Επιτυγχάνουμε αυτές τις προτεραιότητες στην ενημέρωση, στη σχεδίαση και στην αλληλοϋποστήριξη που μπορεί να είναι κατά βάση οφειλόμενη υποστήριξη από την Αστυνομία προς τη Δημοτική Αστυνομία, όπως ακριβώς έλεγε η υπόδειξή σας. Το αναλαμβάνουμε! Το θεωρούμε ότι είναι λειτουργικό προαπαιτούμενο να συμπαριστάμεθα στην Δημοτική Αστυνομία.  Εμείς που εκπαιδεύσαμε τη Δημοτική Αστυνομία, εμείς που θα σχεδιάζουμε και επιχειρησιακές σχεδιάσεις για το πώς θα φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τη Δημοτική Αστυνομία. Και φυσικά, θα οργανώνουμε τις γραμμές της αλληλοενημέρωσης στον άριστο δυνατό βαθμό.
 
Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι έτσι εξοικονομούμε ενέργεια, δυνάμεις. Και να σας πω και ένα ακαδημαϊκό στιγμιότυπο, δηλαδή μια ακαδημαϊκή αναφορά. Εγώ έγραψα τον «Κώδικα των Σαμουράι» ένα βιβλίο, το «ΜΠΟΥΣΙΝΤΟ». 
 
Και θυμάμαι ότι εκεί ανεκάλυψα, κατέγραψα και σας το μεταφέρω σήμερα προφορικά, με έναν εύκολο συσχετισμό, ότι στην τελετουργία του τσαγιού που κάνει η κυρία των Σαμουράι υπάρχει μια ακρίβεια κινήσεων. 
 
Και λέει η πρόταση η Γιαπωνέζικη για την τελετουργία του τσαγιού, που είναι στα βαθιά νερά της φιλοσοφίας της ?πω Ανατολής. Από μια σειρά απείρων κινητικών λύσεων μια είναι η άριστη λύση, την οποία επιλέγει η γυναίκα του Σαμουράι στην τελετουργία του τσαγιού, την τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια και με ακρίβεια μικροχιλιοστού. Γιατί πιστεύουν ότι σε αυτή την άριστη λύση υπάρχει συσσωρευμένη ενέργεια, οικονομία δυνάμεων και η μέγιστη αποτελεσματικότητα.
 
Γιατί έτσι και όχι έτσι, στην τελετουργία του τσαγιού. Το ίδιο και σε εμάς. Με τον συντονισμό που ηθικά, διοικητικά και πολιτικά αρθρώνεται με το μνημόνιο συνεργασίας, θέλουμε να επιτύχουμε την συσσώρευση ενέργειας, την οικονομία δυνάμεων και την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Και αυτός ο «νόμος», είναι ο νόμος του πανάρχαιου και του σύγχρονου management.
 
Θέλω να καλέσω τη σκέψη σας να αναγνωρίσουμε, συν-αναγνωρίσουμε το ότι η σύγχρονη διοίκηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια άσκηση συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ συνεργαζομένων και συντονιζομένων προσώπων και με τη σχέση της διοικήσεως και της ιεραρχίας που έρχεται δευτερότερα.
 
Μάλιστα, στο σύγχρονο management για την αναγκαιότητα και πιστοποίηση της αρχής της συνεργασίας και του συντονισμού, ξέρετε τα διοικητικά συμβούλια τα βάζουν, τα ορίζουν σε ζυγό αριθμό. Να εκβιασθούν οι μετέχοντες στο Συμβούλιο σε μίνιμουμ συναίνεσης και συναπόφασης. Να μην καταφύγουν στην εύκολη λύση δύο, αν είναι τριμελές, έναντι ενός. Ή αν είναι πενταμελές, τρεις έναντι δύο. 
 
Οι καινούργιες προτάσεις εμπεριέχουν μια απαίτηση διοικητική, managerial απαίτηση θα έλεγα και να μου το συγχωρήσετε. Εμπεριέχουν οι σύγχρονες προτάσεις του διοικείν, εμπεριέχουν και ένα μίνιμουμ ή και μάξιμουμ συμφωνίας, αναγκαστικής συμφωνίας. Όχι να καταφύγει στην ευκολία του αριθμού.
 
Με συγχωρείτε που σας περιγράφω ακαδημαϊκές περιγραφές, αναφορές για το σύγχρονο διοικείν. Τώρα έρχομαι στις εφαρμογές. Ο ορισμός της συνεργασίας και του συντονισμού που επιδιώκουμε σε Αστυνομικό επίπεδο με το Δήμο μας, με τη Θεσσαλονίκη μας, επιδιώκει να λύσει, να δώσει απαντήσεις σε απαιτήσεις υπαρκτές. Να συνεργάζεται το κέντρο, δηλαδή η Αθήνα, με τη Θεσσαλονίκη, γεωγραφική λύση, απαίτηση και λύση. 
 
Στην προκειμένη περίπτωση, να συνεργάζεται ο Υπουργός με τον Δήμαρχο, ο Αρχηγός με τον Δήμαρχο, το Επιτελείο των Αθηνών με τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης. Και για το έκτακτο και για την οργάνωση της αστυνόμευσης κατά τον καταμερισμό των καθηκόντων στην χρονική διάρκεια.
 
Επιβάλλει, συντονισμό των δυνάμεων Ανδραβίζου Μπάμιατζη και Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό ακριβώς που έλεγε το τρίπτυχο των απαιτήσεων που διατύπωσε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Δεν είναι δεδομένα, θέλουν την καλλιέργεια και την διοικητική φροντίδα για να επιλυθούν. Αυτό κάνουμε.
 
Αυτό θα κάνουμε σε όλες τις Διευθύνσεις της Ελλάδος. Τέλος, θέλω να εννοήσουμε ότι όλο το Διοικητικό και πολιτικό σχεδίασμα είναι αφιερωμένο στον λαό της Θεσσαλονίκης. 
 
Αποδέχομαι και χαιρετίζω κύριε Γενικέ, μια παρατήρηση στατιστική που είναι το μεγάλο ηθικό επιχείρημα της ελληνικής κοινωνίας και της Θεσσαλονικιώτικης κοινωνίας που μιλάμε τώρα. Οι πολίτες μας, και αυτό γεννά υποχρέωση σε εμάς να μην το χάσουμε, να μην το απωλέσουμε, οι πολίτες μας είναι νομοταγείς και φιλόνομοι. Και είμαστε υπερήφανοι για τους πολίτες μας με αυτή την ποιότητα.
Το ανέφερε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ως απόδειξη δημοσκοπήσεων και μετρήσεων, στατιστικών και επιστημονικών. Εγώ το νιώθω ως ηθική και πολιτική αύρα στη πόλη της Θεσσαλονίκης, στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα. 
 
Έχουμε υποχρέωση εμείς ως Αστυνομία και την αναλαμβάνουμε, να συνεργαστούμε με την Δημοτική Αστυνομία για να κατοχυρώσουμε αυτό το ηθικό και πολιτικό και διοικητικό κεκτημένο που λέγεται το Φιλόνομο του Πολίτη, ο χαρακτήρας του Έλληνα πολίτη.
 
Μπορούμε να απευθυνθούμε από εδώ, να πούμε στον Θεσσαλονικέα είμαστε εδώ δίπλα σου γιατί το αξίζεις και σε τιμούμε με την αστυνομική υποστήριξη που σου παρέχουμε. Το θεωρούμε χρέος μας. Είμαστε εδώ παρόντες για να εξακτινώσουμε σε όλα τα Βαλκάνια μια πρόταση δημοκρατικής νομιμότητας. Και να πούμε ότι οφείλουμε όλα τα Βαλκάνια από τον Ίστρο και κάτω, τον Δούναβη, να τα καταστήσουμε μια όαση ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή, γεωγραφική και κοινωνική ενότητα.
 
Και όταν τα κατοχυρώσουμε ως ενότητα ειρήνης και ασφάλειας, η ευρύτατη περιοχή τότε παίρνει και οικονομικό πλεονέκτημα. Δεν μπορείς μέσα σε ένα άναρχο τοπίο ή αναστυνόμευτο τοπίο, δεν μπορείς να έχεις φιλοδοξίες για οικονομική ανάπτυξη. Τόσο απλά είναι τα πράγματα, εκτός από το σοβαρό, ηθικό χρέος που έχει κάθε Κράτος, κάθε Πολιτεία, κάθε δημοκρατική νομιμότητα, ένα συντεταγμένο σύνολο δυνάμεων να υπηρετήσει το νόμο.
 
Δεν ερχόμαστε να αυτοσχεδιάσουμε ούτε να αυθαιρετήσουμε κατά το χιλιοστόγραμμο. Ερχόμαστε να εφαρμόσουμε τη δημοκρατική νομιμότητα, ερχόμαστε, υπάρχουμε για να υπηρετήσουμε τον πολίτη και έτσι, κατ΄ ανάγκην, συγκρουόμαστε με το έκνομο. Συγκρουόμαστε με το έκνομο γιατί δεν έχουμε περιθώρια να μείνουμε απαθείς και προς την κοινωνική απαίτηση και προς το μέλλον των παιδιών μας.
 
Οι προτεραιότητες.  Προτεραιότητες είναι να υπηρετήσουμε τον πολίτη στα καθημερινά. Φτιάξαμε όντως το σχέδιο και για την έναρξη του ΜΕΤΡΟ, συγχαρητήρια για την έναρξη, θα βγάλουμε πέρα τις διοικητικές δυσκολίες, τροχαίες κλπ., κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε.
 
Προτεραιότητες. Είμαστε ασυνθηκολόγητοι και χωρίς καμία ανοχή προς το έγκλημα των ναρκωτικών, της διακίνησης των ναρκωτικών. Δεν παίζουμε με τη φωτιά. Δουλειά μας είναι να το αποκλείσουμε από την κοινωνία. 
 
Όταν θα μας τύχει το κακό, δηλώνω όπως είναι απόφαση της Κυβέρνησης και της πολιτείας συνολικά και από την διαρκή επιτροπή της Βουλής για τα ναρκωτικά, ο χρήστης είναι θύμα. Θύμα και ασθενής και έτσι τον βλέπουμε. Και ο έμπορος είναι ο μέγας κακούργος. Θέλουμε να τον εξουδετερώσουμε έξω από τα σύνορά μας, οργανώνοντας την διασυνοριακή άμυνα και έξω και από την κοινωνία μας.
 
Προτεραιότητα, οι ασύμμετρες απειλές. Οι ασύμμετρες απειλές οι οποίες τώρα που μιλάμε ταλανίζουν ευρύτατες περιοχές του πλανήτη. Μπορούμε να μιλήσουμε για το χθεσινό επεισόδιο στις Ινδίες και τα άλλα τα γνωστά. Για να πούμε μια απολογιστική συγκρατημένη ικανοποίηση, είμαστε υπερήφανοι ότι κρατάμε τη χώρα έξω από αυτό το σοβαρό πρόβλημα των ασύμμετρων απειλών και της εισαγόμενης τρομοκρατίας.
 
Το φυλάμε ως κόρην οφθαλμού. Ευχαριστούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Και εμείς αναλαμβάνουμε το χρέος να εκφράσουμε με αστυνόμευση, με πρόληψη, με το να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, να εκφράσουμε την υποχρέωσή μας προς αυτή την πολιτική βούληση η οποία είναι σαφής, εναργής και διατυπωμένη κατά πλείστους τρόπους σε κάθε ευκαιρία.
 
Θέλω επίσης να σημειώσω ότι, είναι τεράστια η αποστολή σε τίτλο, της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη. Το επιχειρούμε, το επιτυγχάνουμε, είμαστε ικανοποιημένοι, επιδιώκουμε το καλύτερο και το περισσότερο.
 
Σε αυτή τη γραμμή της εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας του πολίτη, προχωρούμε και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Για να μην είμαστε αόριστοι και αφηρημένοι, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σημαίνει πολλά αστυνομικά τμήματα και πολλά, ισάριθμα, τμήματα ασφαλείας. 
 
Το πείραμα του πολυδύναμου και του μεγάλου οργανωτικού συγκροτήματος για την Αστυνομία απέτυχε.   Μάλιστα και διεθνώς σας ενημερώνω κύριε Δήμαρχε, η λύση σχεδόν μονόδρομος είναι Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Ασφάλειας και προχωρούμε. Παράλληλα, Ειδικά Τμήματα καταπολέμησης των ναρκωτικών, Τροχαία Τμήματα και ειδικώς για τους εθνικούς δρόμους, ειδική πρόνοια. 
 
Θέλουμε, όταν ολοκληρωθεί το σχεδίασμα, να υπάρχει παρουσία του ένστολου Αστυνόμου και Δημοτικού, ως προϊόν συνεργασίας όπως το κατοχυρώνουμε τώρα και βελτιώνεται. Θέλουμε στα πολυσύχναστα μέρη πεζές περιπολίες. Θέλουμε στα σοκάκια των πόλεων ευέλικτα μηχανοκίνητα δίκυκλα. Θέλουμε στις πλατείες, οι λεγόμενοι κινητοί σταθμοί, αστυνομικοί κινητοί σταθμοί, για να εξυπηρετούν τον πολίτη. Κάτι σαν ΚΕΠ της Αστυνομίας. 
 
Αλλά, και με αστυνομική αρμοδιότητα και ενδιαφέρον. Θα φυλάξουμε τους μεγάλους δρόμους με ειδικά τμήματα τα οποία φτιάχνουμε τώρα. Και θέλω να σας ανακοινώσω και για τους αντίλογους που ακούστηκαν, ότι όλα αυτά τα στηρίζουμε για τη Θεσσαλονίκη και παντού με την ανάλογη ενίσχυση σε προσωπικό. Δηλαδή σε μια ανάπτυξη, τώρα είμαστε κατά 244 περισσότερη δύναμη, σας κάνω επίδειξη μνήμης, για την αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης και στην ανάπτυξη σε 4ετία θα έχουμε μέχρι τον αριθμό 400 την οφειλόμενη στελέχωση όλων των νέων μονάδων.
 
Θα προχωρήσουμε στη συνέχεια, σας ενδιαφέρει γιατί είσαστε μιας ματιάς από το Λευκό Πύργο καθαρά πανελλήνιας, είσαστε ‘‘βιγλάτορες’’ για όλο τον Ελληνισμό και τον Ελληνικό Χώρο. Προχωρούμε μετά Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, θα προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση της νησιωτικής χώρας. Μας ενδιαφέρει για το Αιγαίο αλλά ασφαλώς δεν εξαιρούμε και τα Ιόνια.
 
Και έτσι μπορούμε σε σύντομο χρόνο, μέχρι το τέλος της κυβερνητικής μας θητείας, το προσωρινό τέλος, επιτρέψτε μου να μιλήσω, να έχουμε καλό απολογισμό για την αναδιάρθρωση της αστυνομικής δομής στην ανάπτυξη της χώρας.
 
Ο τελευταίος μου λόγος σε αυτή την ευχάριστη και συγκινητική ατμόσφαιρα που αισθάνομαι ότι ζω σήμερα μαζί σας, έχει να κάνει με την ποιότητα αυτής της πόλεως. Με την ποιότητα, να ξέρετε Θεσσαλονικείς του Δημοτικού Συμβουλίου, Δήμαρχε, Υπουργέ, Πρόεδρε, ότι εμείς κοιτάμε προς τη Θεσσαλονίκη σαν χώρο και εστία αναζωογόνησης όλου του Ελληνισμού.
 
Όχι μόνο με τη δική μου ιστορική ματιά που μπορεί να με ελέγξει κάποιος ότι περιπλανώμαι στους αιώνες της δόξας της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας. Και ίσως καθηλώνομαι εκεί. Αλλά θέλω να σας φέρω τα ευχάριστα για την ποιότητα και αξία του τόπου και της πόλεως. Αυτό είναι το πώς μας βλέπουν και πώς προσβλέπουν σε εμάς και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. 
 
Και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Υπουργός (ενν. τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης) και όλοι σας, αλλά και εγώ, μαρτυρώ ότι μας θέλουν εδώ να είμαστε οι πρεσβευτές της Ευρώπης στην περιοχή. Και τώρα που καλωσορίζουμε και τις δύο χώρες και αργότερα τις άλλες, είναι σημαντικό το ευρωπαϊκό προβάδισμα της περιοχής, της χώρας και της πόλεως και ταυτόχρονα αυτό το γεωγραφικό και πολιτικό και ευρωπαϊκό, εν τέλει, προβάδισμα για το πώς θα είμαστε οι εξαγωγείς της πολιτισμικής τεχνογνωσίας της Ευρώπης. Είναι ταυτόχρονα και το ιστορικό, πολιτιστικό προβάδισμα.
 
Είμαστε δηλαδή, αντάξιοι των υπαγορεύσεων και της ιστορίας και της σύγχρονης εποχής, όπως διαμορφώνεται μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι που ζούμε, δρούμε και πρωταγωνιστούμε.
 
Έτσι, υπογράφω ως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με αισθήματα υπερηφάνειας και αισιοδοξίας αυτό το μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
 
Σας ευχαριστώ θερμά.  
 
Θέλω να δεχθεί ο Δήμαρχος αυτό το αναμνηστικό μετάλλιο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μάλλον από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, όπου είναι εδώ τα υπαγόμενα στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως σοβαρά Τμήματα του Ελληνικού Κράτους και της Ελληνικής Διοίκησης για να υποδηλωθεί ότι το κράτος και η Ελληνική Διοίκηση και τα κυβερνητικά στελέχη και μέτρα στη διάθεση του Δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Τελευταίες Αναρτήσεις