Τε 8 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Μάρτιος 200812-03-2008: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου αμέσως μετά τη λήξη της Υπουργικής Συνόδου για τις προκλήσεις...

12-03-2008: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου αμέσως μετά τη λήξη της Υπουργικής Συνόδου για τις προκλήσεις στη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 6977505
 

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Πρ.Παυλόπουλος: Πρόκειται για μία από τις πιο ουσιαστικές Συνόδους Υπουργών Εσωτερικών των τελευταίων ετών, η οποία είναι αφιερωμένη στα θέματα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι αυτό το αντικείμενο που κάνει τη Σύνοδο εξαιρετικά σημαντική. Είναι η πρώτη φορά που με τέτοια αμεσότητα, τίθεται το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, μέσα από την διαχείριση τους. Η σημασία εντοπίζεται αφενός μεν στο γεγονός ότι τίθεται αυτό το ζήτημα, αλλά και στο γεγονός ότι η Frontex, μετά από τρία χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας αρχίζει να μετεξελίσσεται σε έναν μηχανισμό ο οποίος αναλαμβάνει πολλές από τις αποστολές που αφορούν τη διαφύλαξη και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από μερικά χρόνια είχαμε θέσει- χωρίς να έχουμε εισακουστεί την εποχή εκείνη- το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής προκειμένου να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας και από την λαθρομετανάστευση και από άλλους κινδύνους. Ήρθε η ώρα, όπου γίνεται αντιληπτό από ολόκληρη την Ε.Ε, ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί. Όλα αυτά θέσαμε στο πλαίσιο της Συνόδου αλλά υπό κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες και αυτές έχουν τη σημασία και την ιδιαιτερότητά τους. 
 
Η πρώτη προϋπόθεση: Βεβαίως μιλάμε για εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε αλλά δεν παύει κάθε χώρα να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της υπεράσπισης και διαχείρισης των συνόρων της. Είναι θέμα κυριαρχίας. Αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι τα σύνορα κάθε Χώρας είναι και σύνορα της Ευρώπης.
  
Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά στην μετεξέλιξη της Frontex. Θέσαμε το ζήτημα της ανάγκης δημιουργίας Περιφερειακών Εξειδικευμένων Κέντρων Διαχείρισης των Συνόρων και ιδιαίτερα των θαλάσσιων συνόρων. Και προτείναμε την δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου στον Πειραιά. Ήδη, εκεί, λειτουργεί το Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων. Προτείναμε, σιγά σιγά, να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων και έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε αυτή την αποστολή για την Ε.Ε. 
 
Η τρίτη προϋπόθεση– που κατά την γνώμη μου είναι και η βασικότερη- συνίσταται στο ότι όλα αυτά τα θέματα διαχείρισης των συνόρων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από την πλήρη προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εκπτώσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Και επιπλέον θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε ότι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 
 
Η τέταρτη προϋπόθεση είναι και αυτή συναφής. Όταν μιλάμε για προστασία των συνόρων από τη λαθρομετανάστευση δεν στρεφόμαστε εναντίων ανθρώπων. Είμαστε εναντίον των δουλεμπόρων, εναντίον της μαύρης εργασίας, εναντίον της εκμετάλλευσης τους ανθρώπου. Οι άνθρωποι έχουν πρώτο ρόλο, η προστασία τους είναι για εμάς χρέος. Γι’αυτό στην Ελλάδα έχουμε αναπτύξει τα Κέντρα Υποδοχής Λαθρομεταναστών τα οποία θα πολλαπλασιάσουμε και σ’αυτό θα βοηθήσει οικονομικά και η Ε.Ε. Επειδή θα ληφθούν μέτρα σχετικά και με τον έλεγχο των υπηκόων Τρίτων Χωρών που έρχονται στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, πρέπει να τονίσω ότι δεν θα δημιουργούνται για αυτούς πρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις ή άλλες γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Έχουμε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε τη νόμιμη διαμονή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζονται περαιτέρω μέτρα που θα δημιουργούσαν οικονομικές ή άλλες επιπτώσεις. 
 
Δημοσιογράφος: Τι μέτρα θα ληφθούν για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης ; 
 
Πρ.Παυλόπουλος: Όλα αυτά που συζητήσαμε σήμερα είναι προοπτικές μετεξέλιξης της   Frontex για να μπορέσουμε, από τη μια πλευρά να συνεργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των δουλεμπόρων και από την άλλη πλευρά προτείναμε οι χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. είτε να υπογράψουν Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τη Frontex είτε να έρχονται ως Παρατηρητές στις ασκήσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού. Και αναφέρομε στις χώρες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν επιδείξει διάθεση συνεργασίας ενώ είναι υπεύθυνες π.χ. για την ελεύθερη, δυστυχώς, κίνηση δουλεμπόρων. Όπως δηλαδή η Τουρκία που, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει και απέναντι στην Ε.Ε. και απέναντι στην Ελλάδα. Δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχει αυτή η ανεξέλεγκτη κίνηση δουλεμπόρων στην Τουρκία. Έχω θέσει το ζήτημα στην Ε.Ε. και νομίζω ότι η Τουρκία σιγά σιγά θα καταλάβει τις υποχρεώσεις της. Εμείς είμαστε εδώ για να πιέσουμε με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, απέναντι στην Τουρκία, να πάψει να υπάρχει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. 
 
Δημοσιογράφος: Αναφερθήκατε στις χώρες που μπορούν να κληθούν ως Παρατηρητές. Αφορά η θέση αυτή και τα Σκόπια ; 
 
Πρ.Παυλόπουλος: Τα Σκόπια μπορούν να είναι Παρατηρητής. Αλλά βεβαίως με το όνομα Π.Γ.Δ.Μ. Είναι βασική θέση της Ελλάδας. Εμείς εκπτώσεις δεν πρόκειται να κάνουμε. Η μη λύση είναι μη πρόσκληση. Όχι μόνο στο ΝΑΤΟ. Και στην περίπτωση αυτή το ίδιο θα συμβεί. Τα Σκόπια μπορούν να παρίστανται με την ονομασία που ισχύει μέχρι να υπάρξει οριστική λύση. Και όσο δεν υπάρχει αυτή η λύση αυτό το όνομα, δηλαδή Π.Γ.Δ.Μ, θα χρησιμοποιείται.       

Τελευταίες Αναρτήσεις