Σα 10 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 200812-02-2008: Επίσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών στη Σάμο

12-02-2008: Επίσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών στη Σάμο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 6977505
 
 
 
 
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2008
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Στον Ειδικό Χώρο Κράτησης Αλλοδαπών Λαθρομεταναστών στο Βαθύ της Σάμου, μετέβησαν σήμερα (12-02-2008) ο Υφυπουργός Εσωτερικών  κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης και ο Υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας κ. Brice Hortefeux.
 
Ο Γάλλος Υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συνοδεύεται από κλιμάκιο Γάλλων αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας συνόρων και λαθρομετανάστευσης.
 
Ο κ. Χηνοφώτης αφού ενημέρωσε τον Γάλλο Υπουργό για τη λειτουργία του Κέντρου δήλωσε:
 
«Στα πλαίσια της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Μετανάστευσης του  κ. Brice Hortefeux στη χώρα μας, επισκεπτόμαστε το ακριτικό νησί της Σάμου, το οποίο είναι στην ουσία το ανατολικότερο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δούμε ένα πρότυπο Κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών. Σας υπενθυμίζω ότι έχουμε ένα αντίστοιχο στον Κυπρίνο Έβρου και αυτά είναι δύο (2) εκ των δεκαεννέα (19) εν συνόλω Κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας αλλοδαπών που έχουμε στην Ελλάδα.
 
Θέλω να επισημάνω την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου, παρά το μεγάλο όγκο εισροής παρανόμων μεταναστών που έχουμε στην Ελλάδα, να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις απαιτήσεις οι οποίες τίθονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951, το πρωτόκολλο της Ν. Υόρκης του 1967, την εσωτερική νομοθεσία προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να απολαύσουν μια καλή φιλοξενία στα πλαίσια της υποδοχής στην Ελλάδα, ώστε μελλοντικά πλέον να τακτοποιηθούν από πλευράς είτε ασύλου είτε οποιασδήποτε άλλης απαίτησης μπορούν να έχουν, αλλά πάντα όμως στα πλαίσια των οριζομένων από την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών.
Σας ευχαριστώ». 
 
 
Από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός δήλωσε: «Ήρθα στην Ελλάδα για να παρουσιάσω στις αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Εσωτερικών και της Εμπορικής Ναυτιλίας, τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας, σχετικά με την πρόκληση που αποτελεί η λαθρομετανάστευση για όλη την Ευρώπη και θέλω να τονίσω ότι οι θέσεις Γαλλίας και Ελλάδος είναι απόλυτα σύμφωνες.
 
Επειδή το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι λεπτό ζήτημα γιατί σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφάσισα να επισκεφθώ, με τις Ελληνικές Αρχές, το πρότυπο Κέντρο της Σάμου το οποίο δείχνει την πρόθεση των Ελληνικών Αρχών να τηρηθούν οι κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο καλύτερο επίπεδο που γίνεται.
 
Πιστεύω ότι το Κέντρο αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για την Ευρώπη, διότι τηρεί όλες τις προδιαγραφές σε επίπεδο υγιεινής και χώρων και πιστεύω ότι είναι ένα παράδειγμα φιλοξενίας προς τους ξένους λαθρομετανάστες».

     

   

Τελευταίες Αναρτήσεις