Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200610-10-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά την τελετή Αγιασμού στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας

10-10-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά την τελετή Αγιασμού στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας

Αθήνα, 10-10-2006

 
Πανωσιολογιώτατε, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Γενικέ, Αρχηγέ, Στρατηγοί, κυρίες και κύριοι Δόκιμοι Αξιωματικοί,
 
Η διατύπωση ευχών είναι το συνηθισμένο και ο κοινός τόπος σε αυτές τις περιστάσεις. … Μαζί με τις ευχές τις ολόθερμες που σας απευθύνω για καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε τρεις- ας πούμε- πρώτες αλήθειες που σας αφορούν και σας τις αφιερώνω.
 
Θέλω ιδιαιτέρως να τιμήσω, Αρχηγέ και Στρατηγοί, μια εσωτερική λογική που συνοδεύει την παρουσία των αντρών και γυναικών μαθητών της Σχολής μας εδώ. Είναι η στιγμή της επιλογής. Είναι επιλογή σας και το μεγεθύνω και το φωτίζω. Να είστε μαθητές στη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι επιλογή σας να είστε Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας αύριο. Είναι επιλογή σας να είστε άνθρωποι του Νόμου. Αυτό σας τιμά και σας χαρακτηρίζει κι εγώ το αναγνωρίζω δημόσια, γιατί το θεωρώ ότι είναι από τις πράξεις-πρώτες αρχές που ορίζουν τον βίο μας.
 
Η δεύτερη πρώτη αρχή στην οποία θέλω να αναφερθώ και η οποία πάλι σας αφορά, μαθητές Αξιωματικοί, είναι η έννοια της αποστολής. Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να οργανώνει τον βίον του μόνον για τον βιοπορισμό. Εάν ήταν έτσι το πράγμα, οι κοινωνίες θα έμεναν στην εποχή και στον τρόπο των σπηλαίων. Κάπου υπάρχει το όνειρο για την κάθε επιλογή και στην προκειμένη περίπτωση, για την επιλογή τη δική σας να είστε Αξιωματικοί της Αστυνομίας. Η έννοια της αποστολής, η έννοια του να αφιερωθείτε σε κάτι ανώτερο. Ανώτερο όχι ταξικά, αλλά με την αποστολή που ορίζουμε και η οποία μας οδηγεί στο ¨ανατείνεσθαι¨, να πάμε πιο ψηλά. Και για να είμαι μέσα στη λειτουργία της Αστυνομίας, καθένας από εσάς- είμαι βέβαιος- μια στιγμή στη μαθητεία του τώρα, ή και κατά τον χρόνο προ της επιλογής σκέφθηκε να σώσει μία γριούλα από τον βίαιο κακοποιό που της επιτίθεται. Κάποιος από εσάς σκέφθηκε να σώσει ένα μωρό που κινδυνεύει στο αυτοκινητιστικό ατύχημα. Κάποιος από εσάς σκέφθηκε- και έτσι αφιέρωσε τον εαυτό του σε αυτόν τον δρόμο, σε αυτή την καριέρα που λέμε- σκέφθηκε να προασπιστεί της σημαίας και των αξιών μας. Είναι σοβαρό ηθικό περιεχόμενο.
 
Η τρίτη παρατήρηση για τις πρώτες αρχές: σας λέω, εκπαιδευτείτε καλά, γιατί θα είσαστε διοικητές και κανένας διοικητής δεν στέκει εάν δεν είναι καλύτερος από τον διοικούμενο. Και εννοώ καλύτερος όχι ηθικά, που έχουμε την ισοτιμία με όλους, όλοι οι άνθρωποι μεταξύ μας. Όχι κοινωνικά- που και αυτό είναι περίπου αδιάφορο, γιατί η ισοτιμία πάλι κυριαρχεί- αλλά επαγγελματικά. Θα πρέπει να είσαι ο καθοδηγητής και το φως, το φωτεινό σημείο για τον διοικούμενό σου. Έτσι λοιπόν, απαιτείται κατάρτιση να είσαι καλύτερος και στη λύση-αρμολόγιση του οπλομηχανήματος και στη γνώση του Νόμου και στην ποινική δικονομία για την προανάκριση, για τα πάντα. Και για τις μεθόδους προσεγγίσεως του προβλήματος και δίωξης του εγκλήματος. Σε όλα εμείς, ως διοίκησή σας, το Αρχηγείο, οι Επιτελείς σας, οι Διοικητές σας, οι διδάσκοντες έχομε συγκεντρώσει την προσοχή μας για προγράμματα σπουδών- νομίζω θα τα πούμε αναλυτικότερα στην παρουσίαση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης- και σας ζητούμε και σας, δώστε την προσοχή σας. Είναι αυτή η πρώτη αρχή.
 
Και η τρίτη πρώτη αρχή- η πρώτη είναι η επιλογή, η δεύτερη είναι η έννοια της αποστολής και η τρίτη είναι η έννοια της προσοχής- ώστε να επαληθευτεί ¨άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει¨. Όταν θα είσαστε καλοί στο να διδάσκεσθε το μάθημα της διοικήσεως, θα είστε και στη συνέχεια και καλοί διοικητές. Και στην εφαρμογή, ακόμα καλύτερα δηλαδή, κατά την ανάπτυξη της καριέρας σας. Έχετε πίστη στο σύστημα αξιών, σ’ αυτό που σας ανατείνει, σ’ αυτό που σας οδηγεί ψηλότερα. Έχετε πίστη στους διδάσκοντες και ανωτέρους σας και ταυτόχρονα, μεταγγίστε αυτήν την αίσθηση της εμπιστοσύνης αύριο στους διοικουμένους σας. Εμείς θα ζήσουμε με την έννοια και αρχή ως Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με την αρχή της εμπιστοσύνης και όχι με την αρχή της δυσπιστίας ή της καχυποψίας.
 
Κλείνω αναφερόμενος και αναφέροντας τις ευχές για υγεία και καλές σπουδές όχι κατά ρουτίνα, αλλά το πιστεύω και το εύχομαι. Το διατυπώνω δηλαδή, να έχετε καλή υγεία και εσείς και τα σπίτια σας για να προχωρήσετε σ’ αυτήν την ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής σας, της μαθητείας στη Σχολή Αξιωματικών. Θέλω να έχετε καλή υγεία, θέλω να έχετε όρεξη για τα μαθήματα και τις σπουδές και ειλικρινώς, τις ευχές τις διατυπώνω, Πανοσιολογιώτατε, ως προσευχή για τα παιδιά μας.
 
Σας ευχαριστώ θερμά.

Τελευταίες Αναρτήσεις