Πε 8 Ιουνίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200610-05-2006: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στην έναρξη της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Εφαρμοσμένων Πυροσβεστικών...

10-05-2006: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στην έναρξη της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Εφαρμοσμένων Πυροσβεστικών Αθλημάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10/05/2006

Αρχηγέ Ανδρέα Κόη, Πρόεδρε και πρώην Αρχηγέ κ. Χρήστο Σμέτη, φίλοι Αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος μετέχοντες σε αυτή την πολύ ευγενική συνάντηση των Αθηνών, σας καλωσορίζω ως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Σας υποδέχομαι με τα ίδια φιλόξενα αισθήματα που το Πυροσβεστικό Σώμα της Ελλάδας σας αναγνωρίζει, σας τιμά και σας υποδέχεται.

Εγώ θέλω να σας πω ότι ο βαθύς πυροσβεστικός και ηθικός στόχος πρέπει να είναι η σφυρηλάτηση σχέσεων βαθιάς αλληλεγγύης, συμφιλίωσης και συνεργασίας. Εσείς είσαστε κορυφαίοι αξιωματικοί, διευθύνετε ηρωικά Σώματα Πυροσβεστικά, αναγνωρίζεστε στις χώρες σας ως Αρχηγοί πολύ αποτελεσματικών και ανθρωπιστικών σωμάτων.

Θέλω να οργανώσουμε την πυροσβεστική βαλκανική συνεργασία σε μεγάλο βάθος. Η συμφορά η καταστροφή, ο πόνος, να είναι ενωτικό στοιχείο. Η χαρά να πολλαπλασιάζεται. Αν συμβαίνει σε εμένα λίγη χαρά, να μετακυλιστεί και στο γείτονά μου. Αν συντρέχει σε εμένα ή στο γείτονά μου μια λύπη, να διαιρείται. Εγώ να παίρνω ένα κομμάτι απ’ το βάρος του πόνου και της λύπης. Αυτές είναι μεγάλες παραδοχές του Βαλκανικού πολιτισμού,της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εκτός απ’ αυτό το ηθικό ή και ποιητικό που σας λέω, ΄΄η χαρά να πολλαπλασιάζεται, ο πόνος να διαιρείται΄΄, έχουμε πολύ δουλειά ως τεχνοκράτες, εσείς οι πυροσβέστες, οι αρχηγοί των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Βαλκανικής. Μεγάλο όγκο δουλειάς ως τεχνοκράτες, να βγάλουμε σχήματα και συστήματα, ώστε να παλέψουμε μαζί συντονισμένα, όχι μόνο με την ορμή της ηθικής συνειδήσεώς μας. Να δουλέψετε πώς θα περάσουν τα χερσαία μέσα, τα πλωτά μέσα, τα εναέρια μέσα, πώς θα πάνε οι ειδικοί και πού την ώρα της κρίσεως, αλλά και πριν απ’ την ώρα της κρίσεως στο μεγάλο περιθώριο της προπαρασκευής.  

Εκπαίδευση, κοινά συστήματα εκπαιδεύσεως. Εμείς έχουμε ως Ελλάδα και το πλεονέκτημα που θα το έχουν όλοι σε λίγο καιρό, να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πληροφορήθηκα μια θαυμάσια εισήγηση που έκανε ο Γερμανός συνάδελφός μας για το λεξικό των όρων της πυροσβεστικής. Έτσι πρέπει να πάμε σε μια πολύ εκτεταμένη ομοιομορφία δράσεων, τεχνικών και μέσων.

Θέλω να σας πω φίλοι αρχηγοί ότι στο παράδειγμα ότι είναι η καταστροφή μέσα απ’ τις παράξενες αντινομίες της φύσεως ενοποιητικό στοιχείο, έρχεται η σκέψη μου, στρέφεται στους σεισμούς Ελλάδος – Τουρκίας. Πέσανε πάνω οι ειδικοί και απ’ τις δύο χώρες και έδωσαν ένα σήμα. Βέβαια αυτό είναι διεθνής πολιτική, αλλά πολύ τίμιο και αληθινό σήμα στο διεθνές περιβάλλον και πατούσαμε πάνω στη γραμμή του πόνου, της καταστροφής, της θεομηνίας.

Έτσι πρέπει να γίνει σε όλη τη γραμμή του βορρά και μάλιστα να το επεκτείνουμε και στους άλλους γείτονές μας, εσείς στη Μέσα Ανατολή και οι άλλοι του Βορρά στην άλλη οριοθετική γραμμή. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εμείς οι πυροσβέστες στην πρωτοπορία της καλής γειτονίας, της συνεργασίας με αποδείξεις.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να αξιοποιήσουμε είναι η κοινότητα των προβλημάτων. Έχει μια ταυτότητα το δάσος, η χλωρίδα, με τα Βαλκανικά χαρακτηριστικά, το πώς να κάνουμε καλή χρήση των υδάτων, πώς να οργανώνουμε αντιπυρικές ζώνες και φυσικά πώς να δουλεύουμε τα αθλήματα. Τα αθλήματα είναι η μεγάλη προπόνηση.

Μιλάω με ενθουσιασμό γιατί τον αντλώ από εσάς, δηλαδή απ’ τη λειτουργία σας. Δεν μπορούμε να πάμε με αδύνατη ψυχή να παλέψουμε με το στοιχείο που λέγεται φωτιά ή πλημμύρα. Πρέπει να είμαστε με τεράστια ψυχή και με σιγουριά για τον καλό σκοπό. Αυτό με εμπνέει όταν σας μιλάω με ένα τόνο ενθουσιασμού.

Ειλικρινά σας συγχαίρω, σας θαυμάζω και θέλω να σας υπηρετήσω εγώ ως Βύρων Πολύδωρας, Υπουργός της Ελλάδος, μαζί με τους Υπουργούς σας, να υπηρετήσουμε τον κοινό καλό σκοπό, που είναι να παλέψουμε τη θεομηνία, τη φωτιά, την πλημμύρα. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα και η ετοιμότητα δεν είναι στιγμιαία, να είναι σε διάρκεια. Αυτή τη διαρκή ετοιμότητα εγγυάται αυτή η Ομοσπονδία των Αρχηγών των Πυροσβεστικών της Βαλκανικής.

Έτσι σας χαιρετίζω, έτσι σας καλωσορίζω και εύχομαι καλές εργασίες και με αγάπη και με σεβασμό και με αυταπάρνηση για την ώρα της κρίσεως. Όταν δοκιμάζονται και οι συνειδήσεις και οι προετοιμασίες. Πέτυχαν; Εγώ που είμαι έφεδρος αξιωματικός σας λέω ότι έμαθα ένα δόγμα που είχαμε σε ταμπλό στις σχολές, «πολύς ιδρώτας στο πεδίο των ασκήσεων, λιγότερο αίμα στο πεδίο της μάχης». Έτσι να λέτε στους διοικουμένους σας.

Σας τιμώ, σας χαιρετώ, σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλές εργασίες κύριε Αρχηγέ και κύριε Πρόεδρε, πρώην Αρχηγέ. Ευχαριστώ πολύ.

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις