Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200609-09-2006: Ομιλία Υπουργού ΔημοσίαςΤάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά τα εγκαίνια του πληροφοριακού κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος στην 71η Διεθνή...

09-09-2006: Ομιλία Υπουργού ΔημοσίαςΤάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά τα εγκαίνια του πληροφοριακού κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος στην 71η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πανοσιολογιότατε εκπρόσωπε Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης,
κ. Επιθεωρητά του Π.Σ. Βορείου Ελλάδος,
κύριοι συνάδελφοι Βουλευτές,
κ. Νομάρχα Παναγιώτη Ψωμιάδη,
Στρατηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
πυροσβέστες εν ενεργεία και εν αποστρατεία,
ειδική αναφορά στον κ. Αναγνωστόπουλο, τον πρώτο και αρχαιότερο εν ζωή πυροσβέστη μας,
κυρίες και κύριοι

Είναι πολύ χρήσιμη αυτή η εκδήλωση, όπως και η προηγηθείσα των εγκαινίων του περιπτέρου της ΕΛ.ΑΣ, γιατί μας παρέχεται η δυνατότητα να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό ενώπιον του Ελληνικού Λαού, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων που συνθέτουν την 71η ΔΕΘ.

Ο Στρατηγός Σκόκας έκανε σοβαρό απολογισμό πεπραγμένων για το Π.Σ., θέλω να προσθέσω ότι παρέλαβα ένα Π.Σ., το οποίο έχει έλλειμμα περισσότερο από 4.000 άντρες εν σχέση με τον αριθμό 12-13 χιλιάδων ανδρών- γυναικών που υπήρχε πριν από πέντε χρόνια. Φέτος έχουμε γύρω στους 9.000 άντρες- γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τη φωτιά στο αστικό επεισόδιο, στο βιομηχανικό επεισόδιο, στο της προωθημένης τεχνολογίας επεισόδιο πυρκαγιάς, στη θεομηνία του δάσους (πυρκαγιά του δάσους) και στη θεομηνία των πλημμυρών και των υδάτινων καταστροφών και ακόμη στην πρώτη γραμμή για την περίθαλψη, άμεση δράση, διάσωση στους σεισμούς. Ειδική αναφορά κάνω και στους συμβασιούχους πυροσβέστες, έχουμε ένα δυναμικό 5.000 αντρών περίπου.

Σημειώνω ότι ύστερα από πέντε χρόνια, από τεσσεράμισι χρόνια, ο Καραμανλής μου έδωσε εντολή να πραγματοποιήσουμε διαγωνισμό, ο οποίος είναι τώρα εν εξελίξει και διεξάγεται ομαλότατα, για την πρόσληψη 600 ανδρών, (λιγότεροι από 600). Του χρόνου ελπίζουμε να έχουμε πάλι την ίδια διαταγή από τον Πρωθυπουργό, γιατί είναι στις προτεραιότητες της Κυβερνήσεως να ενισχύσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα και με έμψυχο δυναμικό και με τεχνικά μέσα.
Εν παρενθέσει, σημειώνω ότι θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε, να ανανεώσουμε και μελετούμε συστηματικά για τις καλύτερες τεχνικά, επιχειρησιακά και οικονομικά, τις καλύτερες και προσφορότερες λύσεις, να ανανεώσουμε το στόλο των εναέριων μέσωνκυρίως.

Κυρίες και κύριοι αυτή είναι η πρόθεσή μου όσον αφορά τον απολογισμό, που με υπερηφάνεια μπορούμε να κάνουμε ενώπιον του Ελληνικού Λαού (η δεύτερη παράγραφος σκέψης μου πάλι), απολογιστικά έχει να κάνει με τις πυρκαγιές τις φετινές. Η σκέψη μας μετατίθεται αυτομάτως στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι και εκεί οι πυροσβέστες με όλες τους τις δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία και όλοι μας, επράξαμε το καθήκον μας. Θυμηθείτε ότι πρόκειται για πυρκαγιά σοβαρή, για μια θεομηνία ύστερα από σοβαρό και ακραίο καιρικό φαινόμενο, με συνδυασμό παρενεργειών, παλέψαμε και την Κασσάνδρα και φέραμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, υπό τις συνθήκες που το θέμα επαρουσιάθει. Στον απολογισμό και σ΄ αυτούς που κάνουν την εύκολη κριτική, απαντώ ότι την ίδια εποχή εξουδετερώσαμε εν τω γεννάσθε 300(το τριήμερο εκείνο) εστίες πυρκαγιών και σε όλο το καλοκαίρι εξουδετερώσαμε εν τω γεννάσθε, επειδή έχουμε σχέδιο δράσης και αποφασισμένους πυροσβέστες, εξουδετερώσαμε 5.500 επεισόδια εν τω γεννάσθε.

?λλωστε στο μικρό μας απολογισμό μαζί με την ανάληψη  της ευθύνης να αποζημιώσουμε, να αποκαταστήσουμε, που ανελήφθη από την Κυβέρνηση για την Κασσάνδρα για τη Λακωνία και για όλες τις κρίσιμες και τις πληγήσεις περιοχές, εξηγούμε σε σας αναφέροντας μια άλλη πτυχή, τόση δα φαινομενικά αλλά τεράστια στην ουσία, μια άλλη πτυχή της επιτυχίας. Δεν είχαμε απώλειες, τις βαριές απώλειες, των ανθρωπίνων ζωών, δώσαμε τη μάχη με αυταπάρνηση και μπορούμε να πούμε ότι κάναμε το σταυρό μας στο τέλος των επεισοδίων, γιατί δεν είχαμε απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ούτε στους ανθρώπους τους κατοίκους της περιοχής, ούτε στους πυροσβέστες.
Ανοίγω παρένθεση, για να εκφράσω προς παρόντα Γερμανό πρόξενό μας, τη βαθύτατη λύπη μας για το θάνατο ενός Γερμανού πολίτη εκεί για το απροσδόκητο και εντελώς αιφνίδιο επεισόδιο.

Θέλω να σας πω κυρίες και κύριοι είμαι κοντά στην Πυροσβεστική κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, για να τους ενθαρρύνω, να τους εμψυχώσω να υπηρετήσουν το μότο, το σήμα που έχουν που με συγκινεί και θα το επαναλάβω, που  λέει ότι «όταν οι άλλοι φεύγουν από τον τόπο, εκείνοι προστρέχουν εκεί». Είναι εντελώς ηρωική αυτή η εικόνα, ηρωική σε ώρες ειρήνης. Αυτούς τους πυροσβέστες τιμώ, τιμάει η Κυβέρνησή μας τους σεβόμαστε, τους ενθαρρύνουμε, τους εξοπλίζουμε,  σχεδιάζουμε και την πρόληψη και τη μάχη για να διεξαχθεί κατά τους αρτιότερους όρους.

Είμαστε υπερήφανοι για σας πυροσβέστες, που επιτελείτε το καθήκον σας, όντως με αυταπάρνηση, το αναγνωρίζουμε και σας προτρέπω να συνεχίσετε και μάλιστα η ευχή σε τέτοιες περιπτώσεις κύριοι συνάδελφοι λέει: ευχόμαστε να είσαστε, να το φέρει η καλή τύχη και ο καιρός, να είστε «άνεργοι», δηλαδή να μην έχετε επεισόδια, αλλά όταν θα έχετε να τα αντιμετωπίζουμε με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, χωρίς απώλειες στους πολίτες μας και χωρίς απώλειες στο στρατό, σε εσάς.

Σας ευχαριστώ και με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή αποτελεσματικότητα και να επισκεφθούν όλοι το περίπτερο της Πυροσβεστικής για να δουν ανθρώπους και τεχνολογικά και τεχνικά μέσα, για αυτή τη μάχη που είναι όσο υπάρχει άνθρωπος, εκεί η μάχη αλλά είμαστε και εμείς εδώ, για να την αντιπαλέψουμε.

Σας ευχαριστώ θερμά.  

Τελευταίες Αναρτήσεις