Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΑιλιανός ΑρχείοΑιλιανός 200609-05-2006: Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

09-05-2006: Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Σχετικά με τον ρόλο της εσωτερικής ασφάλειας στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους γείτονές της (Βιέννη, 4 & 5/05/2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ 
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 09/05/2006

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (05-05-2006) η Διάσκεψη Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 4 & 5/5/2006 στη Βιέννη της Αυστρίας. Στην Υπουργική Διάσκεψη συμμετείχαν Υπουργοί και αντιπροσωπείες από περισσότερες από 50 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως κ. Κωστής Αιλιανός συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σκοπός της Διάσκεψης ήταν η δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών με αυτή χωρών, για την ανάπτυξη μιας περιοχής ενισχυμένης ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, έχοντας ως παρατηρητές τις Η.Π.Α. και την Ρωσική Ομοσπονδία, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί στρατηγικούς εταίρους.     

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ήταν:

• Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
• Το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά.
• Η παράνομη μετανάστευση και το άσυλο.

Αναφερόμενος στο θέμα του ασύλου ο κ. Γενικός επισήμανε την ανάγκη εγκαθίδρυσης μιας πιο στενής συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, βασισμένη σε διεθνή πρότυπα, καλές πρακτικές και κοινές διαδικασίες. Επίσης δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει με θέρμη την πολιτική σύναψης συμφωνιών επανεισδοχής ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

Σχετικά με το θέμα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων τόνισε ότι οι χώρες προέλευσης των θυμάτων έχουν μερίδιο ευθύνης και θα πρέπει να ληφθούν εθνικά μέτρα για την ενημέρωση, την αποκατάσταση και την καταπολέμηση του φαινομένου. Επιπλέον, τόνισε ότι μαζί με τις θεωρητικές προσεγγίσεις, απαιτείται και επιχειρησιακή δράση και συνεργασία σε όλο το μήκος της αλυσίδας του trafficking. Με την ευκαιρία αυτή ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προωθώντας αυτή την προσπάθεια υπέβαλε δια του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (27 & 28/04/2006 στο Λουξεμβούργο) το εξειδικευμένο Σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ» για την καταπολέμηση, με αποτελεσματικό και σφαιρικό τρόπο, της εμπορίας ανθρώπων στην Ν.Α. Ευρώπη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Σχεδίου αυτού όλες οι χώρες της Ν.Α Ευρώπης θα συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της Τρομοκρατίας τόνισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Γενικός συναντήθηκε με την Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας κα LIESE PROKOP καθώς και με τον Αντιπρόεδρο της Commission αρμόδιο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Ασφάλειας και Δικαιοσύνης κ. FRANCO FRATTINI, με τους οποίους είχε σύντομες συνομιλίες.

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                                          Fax  :  210 6929764
                                                              e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις