Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200609-04-2006: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά την έναρξη της διυπηρεσιακής άσκησης επί χάρτου με την κωδική...

09-04-2006: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά την έναρξη της διυπηρεσιακής άσκησης επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΡΙΟ 2006» (Ρίο Αχαΐας, 8-9/4/2006)

Κύριοι Αρχηγοί της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, κύριοι εκπρόσωποι των Επιτελείων Αεροπορίας, Στρατού, Ναυτικού, Λιμενικού, κ. Γενικέ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, κ. Νομάρχα Αιτωλοακαρνανίας, κ. Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Επικρατείας-Τύπου και του ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ., κ. Αντινομάρχες, κ. Αντιδήμαρχοι, κύριοι Εκπρόσωποι των Δημοτικών Αρχών, κυρίες και κύριοι.

Η εισαγωγή του θέματος από τον κύριο Δημοσχάκη, τον Αρχηγό της  Αστυνομίας, υπήρξε πλήρης, κατατοπιστική και γνωρίζουμε όλοι το αντικείμενο που μας οδήγησε σ΄ αυτή τη συνάθροιση, συνάθροιση επιτελική, στρατηγικής σημασίας και επιχειρησιακή. Εγώ ως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και επαινώ τους λαβόντες την πρωτοβουλία για αυτήν την άσκηση. Νομίζω ότι είναι μια ανάληψη νέων καθηκόντων. Είναι μια έκφανση εκσυγχρονισμού της Διοικήσεως γενικότερα. Το διυπηρεσιακό στοιχείο, το διακλαδικό στοιχείο, το διυπουργικό στοιχείο, το διανομαρχιακό και διαπεριφερειακό στοιχείο είναι δεδομένα διοικητικής προσαρμογής. Αυτά θέλουν καλλιέργεια για ένα σύγχρονο, διοικητικό μάτι. Επαναλαμβάνω, διυπηρεσιακό, διυπουργικό, διακλαδικό, διανομαρχιακό, διαπεριφερειακό και διαδημοτικό εννοείται.  Αυτή είναι η σύγχρονη διοίκηση. Με την έννοια πως αυτές οι συνιστώσες, τα συντιθέμενα τμήματα, μέρη, δυνάμεις  θα αποτελέσουν μια συνισταμένη της θετικής διοικητικής επίδειξης για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Πρέπει να γίνουν πολλές φορές και σε πολλά μέρη και σε πολλά αντικείμενα τέτοιες ασκήσεις. Μόνον έτσι προάγεται η Διοίκηση. Η «δοβλετοποίηση» να ανήκει στο παρελθόν. Η συνεργασία να είναι ο κανόνας του παρόντος και του μέλλοντος. Η συνεργασία και ο συντονισμός. Αυτή είναι η εσωτερική αξία της Ασκήσεως «Ρίο-Αντίρριο 2006». Συγχαίρω ειλικρινώς όσους εργάστηκαν για να φτάσουμε σε αυτή τη συνάντηση, τη συνάντηση της ΄Ασκησης επί χάρτου.

Μετά από την κεντρική παρατήρηση για την αρετή της Ασκήσεως που είναι συνεργασία και συντονισμός, θα μου επιτρέψετε να εισέλθω στα πιο λεπτομερειακά.

Θέλω ειλικρινώς να υπογραμμίσω ότι η παρουσία σας, η ετοιμότητα για τη συνεργασία και το συντονισμό, τελεί εντός του σχεδίου της Ευρώπης. Υπάγεται σε ευρωπαϊκό σχεδιασμό και το χαιρετίζω εκθύμως. Είναι ο Ευρωπαϊκός Σχεδιασμός της Χάγης για την ανατροπή κινδύνων επί των λεγομένων κρισίμων στοιχείων υποδομής. Έτσι είναι η Ευρωπαϊκή ΄Αμυνα για τις νέες  ασύμμετρες απειλές και προκλήσεις. Ταυτόχρονα, με διαβουλεύσεις που έχω κάνει και εγώ προσωπικά και φυσικά τα Αρχηγεία μας, υπάγεται η ΄Ασκησή μας και η σχεδίαση στον Ευρωπαϊκό συντονισμό, το ανέφερε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, για την ανάδειξη συνεργασίας, δηλαδή Διεθνούς συνεργασίας, ειδικότερα στα Βαλκάνια. Με υπερηφάνεια σας σημειώνω ότι εμείς ως Έλληνες, εμείς όλοι, όπου βρεθούμε στην ευρύτερη γειτονία των Βαλκανίων, στη γειτονιά μας, είμαστε de facto και πολλές φορές de jure, με εξουσιοδότηση εννοώ, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι αδελφοί και σας μεταφέρω τη ματιά και τη θέαση των γειτόνων μας όταν στρέφουν τα βλέμματά τους επάνω μας για την τεχνογνωσία, για τη συνεργασία, για τη διαμεσολάβησή μας στις Βρυξέλλες, ένα πυκνό περιεχόμενο πολιτικής ευθύνης.

Δύο παρατηρήσεις ακόμη κυρίες και κύριοι. Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι εμείς έχουμε από το καλό καπρίτσιο της ιστορίας μια προίκα διεθνώς. Είμαστε ως κρατική και διοικητική οντότητα και ως Αστυνομία και ως Επιτελεία, οι προικισμένοι με την Ολυμπιακή εμπειρία. Αυτό είναι δώρον Θεού που μας αναβαθμίζει τοις πράγμασι σε Διεθνές επίπεδο. Ο καθένας από σας τους Αξιωματικούς, τους μετέχοντες στην ΄Ασκηση παίκτες και παρατηρητές, θα έχει διαπιστώσει ότι Πεκίνο-Λονδίνο αυτή τη στιγμή συζητούν σοβαρά με μας για την έννοια της τεχνογνωσίας, που η μοίρα η καλή το έφερε να κατέχουμε σε μεγάλο βαθμό, να είμαστε άξιοι από τα αποτελέσματά μας για την ασφαλή διεξαγωγή του μείζονος γεγονότος των Ολυμπιακών Αγώνων και να είμαστε χρήσιμοι, ωφέλιμοι στους συνεργαζόμενους μαζί μας σε Διεθνές επίπεδο, να παράσχουμε τις καλές μας υπηρεσίες. Ειλικρινώς δεχθείτε σας παρακαλώ αυτήν την ποιοτική, δεν το λέω από εγωισμό, αυτήν την ποιοτική μετεξέλιξη των Ελληνικών Διοικητικών μονάδων, με υπογράμμιση φυσικά για θέματα Ασφαλείας, την Αστυνομία και τα συναρμόδια Υπουργεία. Πρέπει να δεχθούμε και την εξής εξέλιξη: Εμείς με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είμαστε οι πρώτοι στη διεξαγωγή κρισίμων Ολυμπιακών Αγώνων γιατί όπως έχετε όλοι κρατήσει στις σημειώσεις σας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήσαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά τις 11-9-01. Νέα δεδομένα, νέες προκλήσεις, νέοι κίνδυνοι.

Αυτά τα διεξεπεραιώσαμε στην περίπτωση του γεγονότος του παρόντος και του μέλλοντος. Θέλω να σημειώσω ακόμη ότι η έννοια της συνεργασίας και του συντονισμού έχει μερικές εφαρμογές τις οποίες αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να σας τις εκθέσω.

Η πρώτη έννοια είναι να αφήσουμε κατά μέρος τους εγωισμούς, τους διυπηρεσιακούς και τους διυπουργικούς. Να συναντηθούν όλες οι συνισταμένες των δυνάμεων στη συνάντηση του πώς να παλέψουμε με τον κίνδυνο, πώς να παλέψουμε με το γεγονός και να φέρουμε το μέγιστο αποτέλεσμα.

Δεύτερον, άσκηση προσομοίωσης επί χάρτου, να είμαστε συγκεκριμένοι και όχι θεωρητικοί και να μεταθέτουμε αργότερα στην αποτίμηση που είπε ο κ. Δημοσχάκης και στην προσομοίωση επί του εδάφους, η άλλη άσκηση, η μεγάλη άσκηση. Θα είναι στοιχεία ουσιώδη για το σύγχρονο διοικείν. Και το τελευταίο και το μη επουσιώδες, να γνωριστούν μεταξύ τους οι Αξιωματικοί Κορυφής, της ιεραρχίας, οι υπαξιωματικοί και δι΄ αυτών όλα τα μέλη της επιχειρήσεως. Ποιότητες είναι αυτές. Να μην είναι συνεργαζόμενοι άγνωστοι μεταξύ τους γιατί αυτό θα είναι το επιχειρησιακό παράδοξο. Όλα θα μετατεθούν τοις πράγμασι σε ένα Κέντρο Διοικήσεως που θα λέγεται Διεύθυνση Διαχειρίσεως Κρίσεων. Εκεί είναι η συσσωρευμένη πείρα και η κασετίνα που θα γεμίζει συνεχώς με τις νέες εμπειρίες οι οποίες δια της αποτίμησης θα καταγραφούν.

Δυο τελευταίες παρατηρήσεις, μία διοικητική-οργανωτική και μία ακαδημαϊκή. Η διοικητική είναι ότι προστίθεται στην άσκηση ένας πολύτιμος συντελεστής, ο συντελεστής της επικοινωνίας. Οι σύγχρονες Ασκήσεις, το σύγχρονο Διοικείν και οι σύγχρονες Επιχειρήσεις, ίσως και ιστορικώς να ήσαν έτσι τα πράγματα αλλά τώρα εμφατικά, δεν είναι τίποτα χωρίς την επικοινωνία. Διότι η επικοινωνία είναι η γέφυρα με την οποία αποκτούμε την κοινωνική αποδοχή. Και όχι μόνο  κοινωνική αποδοχή συναισθηματικά, ίσως και επιχειρησιακά θα λένε οι επιχειρησιακοί ή οι επιτελικοί. Διότι αποκτάς όχι μια γνώμη θετική, αποκτάς μία σύνδεση ηθικής τάξεως που μοιάζει με συμμαχία, κοινωνική συμμαχία αποκτάς με τα media και τα Μέσα Επικοινωνίας του Τραπεζιού 7 (σ.τ.γ. εννοεί τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας των διαφόρων Φορέων). Το υπογραμμίζω με έμφαση γιατί θα έλεγα η παλιά διοικητική σχολή έλεγε, κάνω εγώ την επιχείρησή μου και τελειώνουμε. Η εικόνα του αντιπάλου, του γνωστού αντιπάλου με τα δεδομένα, με τον οπλισμό του και τους τρόπους του ενεργείν, παρήλθε. Τώρα έχουμε να παλέψουμε με την εικόνα του αγνώστου αντιπάλου, με τους αγνώστους τρόπους και μέσα, με τον άγνωστο τρόπο, με τον άγνωστο χρόνο που επιτίθεται. Και το κυριότερο, με τον άγνωστο στόχο. Δηλαδή θα πρέπει οι αναλυτές να κάνουν πολύ κόπο να βρουν τι θέλει ο αντίπαλος ο άγνωστος που δρα στον άγνωστο χρόνο, με άγνωστο τρόπο, με άγνωστα μέσα και άγνωστους σκοπούς. Έτσι είναι η κατάσταση σήμερα. Αυτήν την κατάσταση θα αντιμετωπίσουν οι παίκτες της Ασκήσεως. Να έχετε πίστη στο σκοπό. Τώρα στο Ακαδημαϊκό. Ο σκοπός είναι ότι φυλάσσουμε ένα έργο τέχνης. Αυτό το κρίσιμο θέμα υποδομής, όπως είναι η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης. Η Γέφυρα έχει μία ιερότητα στην ιστορική φιλοσοφία, μια ιερότητα που μας παραπέμπει στον Ποντίφικα.  Pontifex είναι ένα προσωνύμιο του Πάπα, μεγάλο ιερατικό θέμα αλλά έρχεται από τους χρόνους της προχριστιανικής Ρώμης. Pontifex σημαίνει γεφυροποιός και κατ? επέκταση ήταν ανώτατος ιερατικός άρχων, υπεύθυνος για την τήρηση της θρησκείας. Ένα είδος αστυνόμου της θρησκείας. Με γεωγραφικό εντοπισμό το pons-pontis που σημαίνει γέφυρα. Είμαστε λοιπόν σε ένα πεδίο έτσι όπως αναπτύσσεται η δική μου ιστορική και φιλοσοφική σκέψη, σε ένα επίπεδο ιερό, ιερό για την έννοια της γέφυρας, ιερό για την έννοια της επικοινωνίας, ιερό για το δόγμα «όποιος κατέχει το δρόμο, κατέχει το imperium», ιερό για την έννοια των αξιών. Στο προκείμενο: της ελευθέρας επικοινωνίας ανθρώπων, αγαθών, μέσων. Έτσι γίνεται η προσαρμογή του θέματος της Ασκήσεως σ΄ αυτό το παραδόξως ιερατικόν που σας είπα ακαδημαϊκά. Η τελική προτροπή μου, πιστέψατε στον σκοπό ότι φυλάσσουμε λαό, αξίες, ιδανικά και κρίσιμες υποδομές. Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την άσκηση και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της.

Σας ευχαριστώ.      

Τελευταίες Αναρτήσεις