Πα 3 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200708-12-2007: Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου στα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου...

08-12-2007: Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου στα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Αρκαδίου Ν. Ρεθύμνης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 3393537, 210 3393581 
Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2007
«Ι.        Η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στον Πολίτη τόσο από τη Δημόσια Διοίκηση όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής μας, ο οποίος εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για καλύτερη εξυπηρέτηση και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ιδιαίτερα μάλιστα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η επιδίωξη αυτή καθίσταται ακόμη πιο σημαντική, με δεδομένο ότι το 60% περίπου των συναλλαγών γίνονται από τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των Δήμων και των Κοινοτήτων. Και, φυσικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, χωρίς αυτή να συνοδεύεται και από βελτίωση, όχι μόνο των διοικητικών διαδικασιών που ακολουθούνται, αλλά και της ίδιας της υλικοτεχνικής υποδομής, των εγκαταστάσεων και των κτιρίων όπου στεγάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες.
            Και ο Δήμος Αρκαδίου έχει να επιδείξει πολύ σημαντικές επιδόσεις προς την κατεύθυνση αυτή, παραδίδοντας σήμερα στους δημότες του ένα κτίριο που φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, εξασφαλίζοντας, παράλληλα και ένα αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον και για το προσωπικό και τα στελέχη του.
            Φυσικά, η ευόδωση αυτής της προσπάθειας δεν έγινε ούτε εύκολα, ούτε χωρίς προβλήματα. Έως πρόσφατα, οι υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονταν σε τρία διαφορετικά κτίρια – δύο ενοικιαζόμενα και ένα κοινοτικό κατάστημα. Ο  Δήμος Αρκαδίου αγόρασε ένα οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων για την ανέγερση του Δημαρχείου. Το έργο ξεκίνησε με ιδίους πόρους του Δήμου, ενώ αργότερα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Ε.Π.Τ.Α.» όπου και χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 530.000 ευρώ. Η αποπεράτωση του Δημαρχιακού Μεγάρου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» με το ποσό των 600.00 ευρώ.
 
ΙΙ.        Οι αναπτυξιακές δυνατότητες που αποκτούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες με το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως φαίνεται πλέον στην πράξη από τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων των περιοχών όπου εκτελούνται τα έργα.
          Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότιο Δήμος Αρκαδίουενέταξε στο Πρόγραμμα Ε.Π.Τ.Α. δημοτικά έργα ύψους 2,421 εκ. ευρώ για 7 χρόνια, ενώ από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» δικαιούται 3,094 εκ. ευρώ για 5 χρόνια, δηλαδή αύξηση σε ποσοστό πάνω από 27,8% για λιγότερα χρόνια. Μάλιστα έχει προεντάξει συνολικά 13 έργα ύψους 2,59 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 8, ύψους 1,23 εκ. ευρώ, έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε δύο μόλις χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» έχουν τουλάχιστον προενταχθεί έργα ποσού ίσου με το μισό περίπου του ποσού που δικαιούται ο Δήμος Αρκαδίου για 5 χρόνια.
 
ΙΙΙ.       Εκτός από το Δημαρχείο, τα έργα του Δήμου Αρκαδίου που έχουν ενταχθεί, μέχρι στιγμής, στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» είναι τα ακόλουθα:
  • Αξιοποίηση γεωτρήσεων. 
  • Υδρεύσεις Α΄ φάση και Β΄ φάση.
  • Μελέτη αλιευτικού καταφύγιου Σκαλέτας.
  • Δημοτική οδοποιία Α΄ φάση και Β΄ φάση.
  • Αναπλάσεις οικισμών.
  • Προμήθεια οχημάτων- μηχανημάτων.
  • Απαλλοτριώσεις ακινήτων.
  • Ασφαλτοστρώσεις δρόμων (Χαμαλεύρι- Σταυρωμένου και Ερφοι- Αγιασμάτσι). 
IV.       Η αναπτυξιακή και οικονομική θωράκιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προωθείται και στο επίπεδο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι καθαροί πόροι της οποίας υπερτετραπλασιάσθηκαν σε σχέση με το 2004 (μόλις 108,22 εκ. ευρώ το 2004, έναντι πάνω από 511,5 εκ. ευρώ το 2007, μαζί με τους απευθείας εισπραττόμενους πόρους).
          Αυτό, σε τελική ανάλυση, σημαίνει πολύ περισσότερους πόρους για έργα και αναπτυξιακές επενδύσεις. Συγκεκριμένα:
            Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνηςπήρε από τους ΚΑΠ 2004 καθαρά 1,2 εκ. ευρώ, αφού, πριν από τον ν. 3345/2005, το 61% των πόρων της κατευθυνόταν για την κάλυψη των προνοιακών επιδομάτων. Της έμενε, συνεπώς, το υπόλοιπο 39% για να καλύψει λειτουργικά και επενδύσεις. Για το 2007 θα πάρει ως τακτική επιχορήγηση συνολικά 4,4 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 3,5 φορές περισσότερα από το 2004!!
 
V.        Θεωρούμε ότι η προώθηση των έργων αυτών με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς που προχωρά και σήμερα θα συμβάλει, σε μεγάλο βαθμό, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Αρκαδίου, αλλά και του ν. Ρεθύμνης γενικότερα, δίνοντας απτά δείγματα της πολιτικής ουσιαστικής ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης που εφαρμόζουμε με συνέπεια».   
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 

Τελευταίες Αναρτήσεις