Σα 4 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200708-12-2007: Δελτίο Τύπου για την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Υφυπουργού κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη...

08-12-2007: Δελτίο Τύπου για την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Υφυπουργού κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε κατά την αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 3393537, 210 3393581
 
Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε με τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του ειδικού φρουρού που τραυματίστηκε κατά την αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
 
«Οι θεράποντες γιατροί μας ενημέρωσαν για την πορεία της υγείας του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Ο κίνδυνος ζωής φαίνεται να έχει παρέλθει. Αρχίζει, από εδώ και πέρα, η προσπάθεια για να μην υπάρξουν προβλήματα στην περαιτέρω ζωή του. Για να επανέλθει στην οικογένειά του και στη ζωή του σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. Αυτό η Ελληνική Πολιτεία θα το πράξει έως ότου ο ειδικός φρουρός γυρίσει στο σπίτι του και έως ότου οι ίδιοι οι γιατροί πουν ότι τελείωσε η αποστολή της Πολιτείας απέναντί του. Θα είμαστε δίπλα του. Είναι στοιχειώδες χρέος. Όπως, επίσης, θα είμαστε κοντά στην οικογένειά του, η οποία δοκιμάζεται. Γιατί όλοι γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες ζουν οι οικογένειες των αστυνομικών, των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας που δίνουν κάθε μέρα τη μάχη της καθημερινότητας, τη μάχη για το κοινωνικό σύνολο.
            Έχω να κάνω όμως δύο ακόμα παρατηρήσεις. Η πρώτη: Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη, πραγματικά, της Πολιτείας προς το Νοσοκομείο και, ιδίως, προς τους γιατρούς εκείνους, οι οποίοι κατάφεραν αυτό που κατάφεραν. Είναι απόδειξη σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι γιατροί του. Μπορούν να κάνουν θαύματα. Κι ίσως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την ικανότητα των γιατρών του Ε.Σ.Υ., καθώς επίσης και την προοπτική που έχει το Ε.Σ.Υ.. Τέτοιες περιπτώσεις μας κάνουν να συναισθανόμαστε ως Πολιτεία – όλοι μας, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και εγώ – πως πρέπει να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας από κάθε πλευρά. Γιατί αυτό είναι δίπλα στον πολίτη. Αυτό είναι το οποίο παρέχει τις συνθήκες του κοινωνικού κράτους δικαίου. Συγχαρητήρια στους γιατρούς που έχουν την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας.
            Και το δεύτερο, το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι πως εύχομαι αυτό το περιστατικό, αυτή η τραγωδία – για να το πω έτσι – για τον Στάθη Λαζαρίδη, να είναι η τελευταία. Όχι μόνο για την Κρήτη αλλά γενικότερα. Και διευκρινίζω κάτι, το οποίο έχω πει πολλές φορές, από την πρώτη στιγμή: Αυτή η περιπέτεια, αυτή η τραγωδία, έχει ως υπαίτιους συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τον Κρητικό Λαό, με τη νοοτροπία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Είναι άδικο και απαράδεκτο, η εξαίρεση ορισμένων οι οποίοι, ούτως ή άλλως, και θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν, να συνδέεται με την Κρήτη γενικότερα. Η ιστορία, ο πολιτισμός, τα φιλόξενα αισθήματα του Κρητικού Λαού είναι σε όλους γνωστά. Και γι’ αυτό το χρέος της Πολιτείας απέναντι στους ενόχους αυτού του εγκλήματος είναι διπλό: Πρέπει να το κάνει η Πολιτεία, ούτως ή άλλως, σε κάθε περίπτωση. Αλλά πρέπει να το κάνει και για ένα λόγο παραπάνω. Δηλαδή να συλληφθούν και να τιμωρηθούν ακριβώς για να μην αμαυρώνουν την εικόνα της Κρήτης».
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κ. Υπουργέ, δεν ξέρω αν μπορούμε να ρωτήσουμε κάτι εκτός αυτής της υπόθεσης.
 
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Θα σας παρακαλέσω πολύ. Ξέρω ότι κάνετε τη δουλειά σας. Την κάνετε εξαιρετικά και πρέπει να την κάνετε. Αλλά οι όροι που μιλάμε σήμερα επιβάλλουν να σταθούμε σ’ αυτό το περιστατικό. Ας αντιληφθούμε τη σημασία, την οποία έχει. Ας αντιληφθούμε το μέγεθος της περιπέτειας αυτού του ανθρώπου και της οικογένειάς του. Και, κυρίως, ας καταλάβουμε τι σημαίνει όλη αυτή η προσπάθεια την οποία καταβάλει το Ελληνικό Κράτος, η Ελληνική Πολιτεία, τα Σώματα Ασφαλείας για να μπορέσει να υπάρξει ο νόμος και η τάξη εκεί που πρέπει. Και όχι μόνο εδώ. Παντού όπου πρέπει. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι τέτοια περιστατικά δεν υπάρχουν μόνο εδώ. Υπάρχουν και σε άλλες περιοχές. Και το τονίζω αυτό γιατί κάποιοι επικέντρωσαν όλο το ενδιαφέρον στα Ζωνιανά. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν – και το ξέρουμε και ο κ. Χηνοφώτης, κι εγώ, και ο κ. Δημοσχάκης, και όλοι – συγκεκριμένες περιοχές όπου κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν ακόμα και τα ήθη και έθιμα των κατοίκων. Για να κάνουν πράγματα, τα οποία, σας το λέω, ούτως ή άλλως θα αποκαλυφθούν. Παντού. Είμαστε αποφασισμένοι. Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος. Ας το καταλάβουν. Γιατί αυτό είναι χρέος της Πολιτείας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Έχει περάσει ένας μήνας από την αιματηρή επίθεση, όμως ακόμα δεν έχουμε δει να συλλαμβάνονται κάποιοι που συμμετείχαν, δεν έχουμε δει να φθάνουμε εκεί που λέτε, σ’ αυτούς που εκμεταλλεύθηκαν τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης. 
 
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Γι’ αυτό σας είπα: Όλοι μας κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Για ένα να είστε βέβαιοι: Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα ενεργείς στα θέματα αυτά, όσο σημασία έχει σε τι βάθος φθάνεις κι αν έχεις αποτέλεσμα. Γιατί, πολλές φορές – κι έχει συμβεί και, προς Θεού, δεν είναι κριτική για κανέναν, απλώς το λέω ως διαπίστωση – έχουμε γρήγορες αποκαλύψεις, αλλά μένουμε στο επιφαινόμενο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου πρέπει να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη, πρέπει να φθάνουμε σε βάθος και, κυρίως, να μπαίνουν οι βάσεις ώστε αυτό να είναι στο διηνεκές. Και όχι απλώς και μόνο πρόσκαιρα πράγματα. Γι’ αυτό είπα και το ξαναλέω επειδή ξέρω ότι οι Υπουργοί, οι Αρχηγοί, οι ηγεσίες γενικά σ’ αυτά τα πράγματα έρχονται και παρέρχονται. Αυτό που κάνουμε αυτή την ώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών, και ειδικότερα στο κομμάτι του τέως Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, είναι, ανεξάρτητα από τη δική μας παρουσία εκεί, είτε την πολιτική είτε τη δική μου και του κ. Χηνοφώτη είτε του κ. Δημοσχάκη ως Αρχηγού, η Ελληνική Αστυνομία, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και σε παρόμοιες περιπτώσεις, να ενεργήσει με την ίδια νοοτροπία και με την ίδια ένταση πάντοτε όσο κι αν χρειασθεί. Δηλαδή είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Κι αυτό νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια την οποία έχουμε να κάνουμε. Να είστε βέβαιος όμως: Θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Σας ευχαριστώ.
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 

Τελευταίες Αναρτήσεις