Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200608-05-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στο 19ο συνέδριο της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων της Ε.Υ.Π

08-05-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στο 19ο συνέδριο της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων της Ε.Υ.Π

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρόδος, 07/05/2006

Υπουργός: Στο συνέδριο, 19ο  συνέδριο της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων της Ε.Υ.Π., απηύθυνα χαιρετισμό, κήρυξα την έναρξη των εργασιών και εξέθεσα τις σκέψεις μου ή το όραμα μου για το πώς βλέπω την Ε.Υ.Π. Την βλέπω ως μία ευγενή Υπηρεσία γιατί διαχειρίζεται την γνώση και την πληροφορία, σημείωσα ότι το μυστικό δεν είναι προσωπικό, ούτε καν υπηρεσιακό, είναι μυστικό για την Πατρίδα, υπέρ της Πατρίδος, θέλει λοιπόν ιδιαίτερη υπευθυνότητα και ευαισθησία η διαχείρισή του, τρίτον δήλωσα ότι εμπιστεύομαι τους ανθρώπους της Ε.Υ.Π. και ζητώ να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί με δυσπιστία σε τέτοιες ευαίσθητες υπηρεσίες και περιοχές, δεν μπορεί να ασκηθεί διοίκηση.

Σημείωσα εμφαντικά ότι έχουμε την επίσπευση ή μάλλον την κατάθεση επί θύραις του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την θέση της Υπηρεσίας υπό τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο, για την κατοχύρωση της Δημοκρατικής και της Συνταγματικής νομιμότητας, εισάγουμε και τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας που λέει ο λόγος, για να είναι σε μόνιμη βάση ως εγγυητής της Δημοκρατικής και Συνταγματικής νομιμότητας.

Προσβλέπουμε ότι η Υπηρεσία εκσυγχρονιζόμενη και αναβαθμιζόμενη θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα της νέας εποχής και οι προκλήσεις και τα προβλήματα της νέας εποχής είναι ένα σταυρόλεξο θα έλεγα για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κινδύνων, είναι η πληροφορία που επιβάλλεται να την συλλέξεις, το μυστικό, και είναι και η απαγόρευση της πληροφορίας επί ευαίσθητων δεδομένων, όπως είναι η κυρίαρχη τάση στις Δημοκρατίες τις σύγχρονες.

Πρέπει να τα σεβαστούμε και τα δυο και να βρούμε την χρυσή τομή για την υπηρέτηση του Εθνικού συμφέροντος. Με αυτές τις σκέψεις εγγυήθηκα ή υποσχέθηκα την συνεργασία για την επίλυση των συνδικαλιστικών αιτημάτων, κυρίως όμως ως προς την κατεύθυνση της θεσμικής αναβάθμισης. Τους ζήτησα με άλλα λόγια να μου πουν οι αξιόλογοι Υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τους οποίους βλέπω χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, οι διόπτρες μου είναι καθαρές και βλέπουν μόνο αξιοκρατία, αξιοσύνη και εντιμότητα, τους ζήτησα να μου βρούν δρόμους και τρόπους, να μου υποδείξουν το πώς θα γίνουν, πως θα υπηρετηθεί η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία, ο αλτρουϊσμός, η καλή επιτέλεση του καθήκοντος και η τήρηση του όρκου τους για τα ιδεώδη που είπαμε και τα ιδεώδη είναι ευανάγνωστα και κατά κάποιον τρόπο εναργή στην σύγχρονη Ευρώπη.

Πως θα κρατήσουμε την οντότητά μας, την Εθνοκρατική οντότητά μας μέσα στην μεγάλη οικογένεια της Ενωμένης Ευρώπης.

Δημοσιογράφος: Για τις υποκλοπές…

Υπουργός: Εγώ δεν αναφέρθηκα, δεν αποτελεί αντικείμενο, δηλαδή μάλιστα με προβληματίζει το γεγονός ότι πολλοί αναλίσκουν και εικόνα και μελάνι για να αναφέρονται στις υποκλοπές. Για μένα το θέμα των υποκλοπών από πλευράς Ε.Υ.Π. δεν έχει βάθος, δεν έχει ουσία, δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι αυτοί που ξέρουν…

Υπουργός: Όχι, όχι, όχι. Ότι ξέρουν, ότι ανακάλυψαν μάλλον με την έρευνα που διεξήγαγαν το έχουν καταθέσει στην Δικαιοσύνη. Τα υπόλοιπα είναι μια μυθιστορία, η οποία δεν ξέρω αν ευνοεί και τους μυθιστοριογράφους.

Δημοσιογράφος: Αυτά που ανακοίνωσε η ΑΔΑΕ στην Βουλή τα ήξερε η Ε.Υ.Π. κ. Πολύδωρα;

Υπουργός: Ότι ήξερε το έχει καταθέσει. Επειδή δεν έκανα τον συσχετισμό εγώ, σας λέω, εάν είναι νέα στοιχεία, θα είναι νέα στοιχεία από νέα δεδομένα. Όχι από τα δεδομένα που επεξεργάστηκε η ….

Δημοσιογράφος: Μα εδώ μιλάμε για τον Ιούλιο, Αύγουστο του 2004
 
Υπουργός: Ιούνιο, Ιούλιο του 2004 δεν είχε άλλα στοιχεία η Ε.Υ.Π., πλην εκείνων τα οποία ερεύνησε και κατέθεσε στην Δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος: Αρα δεν ερεύνησε

Υπουργός: Όχι δεν είχε άλλα στοιχεία

Δημοσιογράφος: Τα είχε ερευνήσει και η ΑΔΑΕ;

Υπουργός: Δεν ξέρω, μήπως είναι διάφορα στοιχεία.

Δημοσιογράφος: Πως  διάφορα στοιχεία;

Υπουργός: Θα τα καταθέσει ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. στην ..

Δημοσιογράφος: Αμα τα είχε η Ε.Υ.Π. δεν θα τα έδινε στον κ. Βουλγαράκη να τα ανακοινώσει στην συνέντευξη τύπου;

Υπουργός: Ναι. Ότι είναι συναφές προς τον Ιούνιο – Ιούλιο και όποια ερωτήματα γεννώνται και το ποια δεδομένα επεξεργάστηκε ο κ. Πρόεδρος της ΑΔΑΕ αυτά θα συσχετιστούν καταλλήλως. Θα δούμε ποιος κατέθεσε όλα, ποιος παρέλειψε να καταθέσει όλα, και, όλα θα ερευνηθούν.

Δημοσιογράφος: Γιατί υπήρξαν 11 μήνες τουλάχιστον απραξίας;

Υπουργός: Καμία απραξία. Εγώ ξέρω ότι εξέτασε η Ε.Υ.Π. περισσότερες από χίλιες κλήσεις και τα εξέτασε υπεύθυνα και συστηματικά. Και σε γρήγορο καιρό, ας πούμε πέρασαν 4 μήνες, υπέβαλλε το πόρισμά της στην Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη επεξεργάστηκε αυτά τα στοιχεία και άλλα και το πόρισμα της ΕΥΠ και βρεθήκαμε.. Πότε έγινε η ανακοίνωση από τους Υπουργούς; Τον Φεβρουάριο, Μάρτιο. Αυτή είναι η σειρά των γεγονότων

Δημοσιογράφος: Αυτά πάντως που κατέληξε, που ανακάλυψε η ΑΔΑΕ δεν τα γνωρίζατε ως Πολιτική Ηγεσία στο Υπουργείο Δημοσιάς Τάξεως;

Υπουργός: Εγώ από τα υλικά που είδα, όχι.

Δημοσιογράφος: Αρα άλλα ανακάλυψε η ΑΔΑΕ και άλλα προφανώς… δεν τα είχατε στην διάθεσή σας.

Υπουργός: Αν είναι, αν είναι νέα στοιχεία.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε και κάτι άλλο, δεν ξέρω αν σας ανησυχεί η διαπίστωση την οποία έκανε, είπε…

Υπουργός: Σας λέω δεν με ανησυχεί τίποτε

Δημοσιογράφος: Ο κ. Λαμπρινόπουλος είναι επικεφαλής θεσμού. Είπε ότι με ανησυχεί, ότι με τρομάζει…

Υπουργός: Δηλαδή εμείς τι άλλο είμαστε; Με συγχωρείτε, για στάσου. Ο κ. Λαμπρινόπουλος είναι επικεφαλής θεσμού και όλοι οι άλλοι θέλετε να αυτοκαθαιρεθούμε; Δεν είναι ο μόνος επικεφαλής θεσμού. Είναι και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Δημοσιογράφος: Εσείς την είπατε άγουρη.

Υπουργός: Την είπε ο Λαμπρινόπουλος άγουρη, μην το ξεχνάτε αυτό  

Δημοσιογράφος: Την είπατε και σεις άγουρη.

Υπουργός: Όχι εγώ το είπα, όπως συνηθίζω να μιλάω ευθέως, εντίμως και πραγματευτικά. Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε ότι είναι γυμνή η Υπηρεσία.

Υπουργός: Τι είπε;

Δημοσιογράφος: Είναι γυμνή η Υπηρεσία.

Υπουργός: Αυτό το έχω πει μόνος μου. Ο κ. Λαμπρινόπουλος θα μου το πει αυτό; Εγώ έχω πει για την ΕΥΠ.

Δημοσιογράφος: Σας ανησυχεί αυτό;

Υπουργός: Ασφαλώς και με ανησυχεί και θέλω να εξοπλιστεί. Αλλά σε αυτό, στην προηγούμενη φάση το ότι είναι γυμνή η Υπηρεσία, είναι και τίμια απάντηση – γροθιά σε εκείνους που λένε ότι έχει τα μηχανήματα και μας έχει ζαλίσει με τις αθέμιτες παρακολουθήσεις. Δεν κάνει αθέμιτες παρακολουθήσεις. Και θέλω να σας πω για την άγουρη, είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος, μόνος του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την οποία μετείχα, δεν είχαμε ούτε γραφεία τότε, στον καιρό που μας ενδιαφέρει, δηλαδή τον Γενάρη – Φεβρουάριου του 2005. Δεν είχαμε ούτε γραφεία, όμως η ΕΥΠ παρέλαβε  την εντολή από τον Υπουργό Δημοσιάς Τάξεως, όλα ετέθησαν υπό την αιγίδα της Δικαιοσύνης και αυτός είναι θεσμός επίσης. Σας ευχαριστώ

Δημοσιογράφος: Λειτούργησε καλά η Δικαιοσύνη δηλαδή;

Υπουργός: Αψογα, άψογα. Θέλω να σας πω μην πατάτε σε σάπια σανίδα. Στέρεα να είσαστε. 

Ευχαριστώ

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις