Τε 8 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200607-06-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην 2η ημέρα της σύσκεψης για την αντεγκληματική πολιτική

07-06-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην 2η ημέρα της σύσκεψης για την αντεγκληματική πολιτική

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Αθήνα, 07-06-2006

Ευχαριστώ Αρχηγέ. Κύριε Γενικέ, κύριε Υπαρχηγέ, κύριε Επιτελάρχα, κύριοι Επιθεωρητές, κύριοι Γενικοί των Περιφερειών, κύριοι των Διευθύνσεων, Κλαδάρχες, Διευθυντές των Κλάδων, κύριοι συνάδελφοι επιτρέψτε μου να σας πω και κυρίες, συγχαρητήρια για την επιτυχή σύνοδο τετραμηνιαία όπως είπε ο κ. Σκότης, τακτική και καλές επιτυχίες στις εργασίες της διημερίδας.

Εγώ ήρθα κοντά σας ως όφειλα και όπως αισθάνομαι, για να σας πω μερικές σκέψεις οι οποίες είναι όχι σκέψεις ρουτίνας και συμβατικές, αλλά θέλω να πιστεύω και έτσι σας ζητώ να με δεχθείτε, ότι είναι σκέψεις εξομολογητικές, οι οποίες αποσκοπούν στο πως εμείς θα ανανεώσουμε αυτό το ’’ανήκειν‘‘, ότι ανήκουμε δηλαδή όλοι μαζί στην πατρίδα, στη δημοκρατική νομιμότητα, στην ελληνική κοινωνία.

Ανήκουμε ψυχή τε και σώματι και με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος. Συναντώμεθα κύριοι και κυρίες, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή ή καμπή του κύκλου της επικαιρότητας. Μάλιστα συγχαίρω τον Αρχηγό διότι ενέμεινε στην πραγματοποίηση της τακτικής Συνόδου και όχι σε περιορισμούς χρονικούς ή και αναβολή.

Είναι σήμα ότι δηλαδή η Διοίκηση, το Κράτος, δεν έχει νευρικές αντιδράσεις, συνεχίζει το πρόγραμμά του, παρακολουθεί την επικαιρότητα, το πως τα πράγματα εντείνονται, το πώς εξελίσσονται τα πράγματα και πώς εμείς παρεμβαίνουμε στα πράγματα. Είναι πολιτική πράξη από πλευράς Διοικήσεως το γεγονός ότι ομαλά η προγραμματισθείσα και τακτική τετραμηνιαία σύνοδος πραγματοποιείται σε αυτή τη διημερίδα.

Εδώ είναι ο ΄΄ανθός΄΄ της Αστυνομίας σε αυτή την αίθουσα. Και ήρθα να σας πω να αισθάνεστε μια κατάσταση αληθινή και πραγματική, ότι είμαστε δυνατοί, ως Αστυνομία, ως στρατός των 50.000 ανδρών και γυναικών, ως σύνολο 5.000 αξιωματικών, η έκφραση της δημοκρατικής νομιμότητας. Ασφαλώς και τα δύσκολα της επικαιρότητας θα τα ξεπεράσουμε με επιτυχία. Η συγκυρία απαιτεί εκτίμηση της καταστάσεως, ψυχραιμία, μεθοδικότητα, επιστημοσύνη, γενναιότητα και τέλος το καλό αποτέλεσμα.

Εισαγωγικά σας λεω ότι σας εμπιστεύομαι. Κεντρικά σας σημειώνω ότι είμαι στη διάθεσή σας ως πολιτικός σας Προϊστάμενος για τη συνεργασία την καλή, για την υπηρέτηση αυτού του Σώματος της Αστυνομίας και τελικά για την επίτευξη του αποτελέσματος που λέγεται εμπέδωση του νόμου και του συναισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες.

Έχω πει πολλές φορές ότι το έγκλημα προάγεται. Πάντοτε υπάρχει μία φάση υστέρησης στη δημοκρατική νομιμότητα, στο σύστημα, να ακολουθήσει το προαγόμενο και προηγούμενο στις εξελίξεις έγκλημα. Σαν να είναι νόμος πανάρχαιος της ιστορίας αυτό συμβαίνει. Αλλά ταυτόχρονα είναι νομοτελειακός νόμος, είναι φαινόμενο νομοτελειακό της ιστορίας ότι το έγκλημα χάνει.

Ο λαός με τα ειρηνικά και δημιουργικά του έργα επιμένει στο πολύ ενδιαφέρον ΄΄κοινωνικό συμβόλαιο΄΄, ότι: ΄΄εσείς πολεμήστε΄΄, λεει το κοινωνικό συμβόλαιο, εσείς οι αστυνόμοι, οι άνθρωποι του νόμου, προχωρήστε στην επαγγελματική αντιμετώπιση του εγκλήματος και εμείς οι πολίτες θα ασχολούμεθα με τα ειρηνικά μας έργα.

Είναι ένας στοιχειώδης πρωταρχικός καταμερισμός της εργασίας. Το έγκλημα προς στιγμήν παίρνει πλεονέκτημα. Παίρνει πλεονέκτημα απ’ τις συγκυρίες, θα πάρει πλεονέκτημα στιγμιαίο ο τρομοκράτης, ο βαρύς κακοποιός, ο έμπορος ναρκωτικών, εκείνος που κάνει το trafficking στα ανθρώπινα όντα, στα όπλα, στα ναρκωτικά, στις ασύμμετρες απειλές, θα πάρει πλεονέκτημα εκ του αιφνιδιασμού, εκ του ότι έχει να επιλέξει και έχει την ευχέρεια να επιλέξει τόπο, χρόνο, μέσα.

Αλλά η τελική νίκη ανήκει σε εμάς. Ανήκει στους ανθρώπους του νόμου. Ανήκει στη δημοκρατική νομιμότητα. Ανήκει στην ηθική και στο δίκαιο. Η λογική των γεγονότων με υποχρεώνει να σας πω ότι – και αυτό είναι μια διαταγή που την συνυπογράφουμε όλοι, σας ζητώ να τη συνυπογράψουμε όλοι, στρεφόμενοι στους εαυτούς μας και στους διοικουμένους μας – η κοινωνία απαιτεί εκπαίδευση και αποτελεσματικότητα, όχι ελάσσονα προσπάθεια και ραστώνη και διστακτικότητα. Η Υπηρεσία απαιτεί μεθοδικότητα συνεργασία, πνεύμα ομάδος και αποτέλεσμα και όχι εγωισμούς, ξανά ελάσσονα προσπάθεια και γραφειοκρατία. Αποτελεσματικότητα.

                   Κυρίες και κύριοι, αξιωματικοί μου, εκπαιδεύστε τους εαυτούς σας και τους διοικούμενους σας και στα προγράμματα της εκπαίδευσης που είμαστε πολύ μπροστά αλλά και σε καθημερινή βάση. Εκπαιδεύστε τους διοικούμενους σας με το παράδειγμα σας, εσείς οι διοικητές, οι ηγέτες. Φτιάξτε ένα πνεύμα ομάδος από το Αστυνομικό Τμήμα μέχρι τη Διεύθυνση σας και την Περιφέρεια, μεταξύ αξιωματικών, διοικούμενων, πολιτικών υπαλλήλων. Και αυτό το πνεύμα ομάδος να το αφιερώσετε στην κοινωνία με την οποία πρέπει να διασυνδεθείτε.

                   Δεν σας λέω τίποτα το πρωτότυπο. Είσαστε ΄΄Πραίτωρ Ουρμπάνους΄΄ (Praetor Urbanus), ο ηγέτης, ο πραίτωρ της πόλεως. Δεν είσαστε ο ηγέτης του στρατώνα ή της εκστρατείας. Ο ορισμός είναι: διοικείτε συμβιούντες με τους πολίτες. Το πνεύμα της ομάδας που θα έχετε με τους διοικούμενους σας δεν θα μείνει σε λαμπρή απομόνωση πνεύμα ομάδος, αλλά θα είναι σε διάχυση προς την κοινωνία.

                   Και πιο συστηματικά, θεσμικά, θα είναι ένα πνεύμα ομάδος ευρύτερο υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας, με τον Δήμαρχο, τον Κοινοτάρχη, τον Νομάρχη, τον Περιφερειάρχη, τις εθελοντικές οργανώσεις, ώστε ένα εκτεταμένο κλίμα και πνεύμα εμπιστοσύνης να υπάρξει μεταξύ των ανθρώπων του νόμου, των επαγγελματιών θα έλεγα και των πολιτών σε ευρεία έννοια.

                   Εκπαιδεύστε, προτείνατε το παράδειγμα σας, συγκροτήστε πνεύμα ομάδος και αυτό το πνεύμα ομάδος να τελεί σε διασύνδεση και σε διάχυση προς την κοινωνία συνολικά.

                   Η προτελευταία παρατήρηση μου, κυρίες και κύριοι, έχει να κάνει με τον βαθμό σας, με τη ιδιότητα σας, με την έννοια του αξιωματικού, δηλαδή με την έννοια του ηγέτη. Το έχω πει και άλλες φορές, αλλά εκμεταλλεύομαι τη στιγμή αυτής της μεγάλης συνόδου να το διατυπώσω με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση. Ηγέτης είναι εκείνος που έχει χίλια προσόντα. Αν λείπει ένα, είναι σαν να μην έχει κανένα από τα χίλια. Και αυτό το ένα είναι η ικανότητα του να εμπνέει τους ανθρώπους, η ικανότητα του να εμπνέει τους διοικούμενους.

                   Σας το ζητώ, μπορείτε ως σοβαρές προσωπικότητες με τα γράμματα σας, την επιστημοσύνη σας, την κοινωνική σας και αστυνομική σας πείρα, μπορείτε ειλικρινώς να εμπνεύσετε τους διοικούμενους σας. Κάντε το συστηματικότερα και όλα γεννώνται από το παράδειγμα, το διοικητικό και το ηθικό παράδειγμα.

                   Την πρώτη μέρα που ήρθα στο Υπουργείο, μίλησα για τα κριτήρια τα οποία οδηγούν τη σκέψη μου και τον τρόπο του διοικείν. Είναι 2, όχι 12! Είναι αξιοσύνη και εντιμότητα. 2 και όχι 12! Χαίρομαι ότι ο καλός Θεός το έφερε να διοικώ, να είμαι πολιτικός προϊστάμενος σε ένα Αρχηγείο αστέρων και σε ένα Επιτελείο, δηλαδή σε σας, ειλικρινώς αξίων ανθρώπων. Δεν υποκρίνομαι, σας δέχομαι ως αξίους.

                   Είμαστε δυνατοί -και αυτή είναι η τελευταία παρατήρηση μου- και θέλω αυτή τη δύναμη να μη την κατευθύνουμε προς το ΄΄σκουριασμένο ντεπόζιτο΄΄ της αλαζονείας, αλλά την έννοια της δύναμης να την κατευθύνουμε προς την κοινωνία με στόχο ένα, ότι είμαστε εδώ ως αξιωματικοί υπεύθυνοι του αρχαίου κοινωνικού συμβολαίου να κατασφαλίσουμε ζωή, τιμή, περιουσία, κοινωνική ειρήνη.

                   Είμαστε εδώ η Ελληνική Αστυνομία και αυτό το δείγμα ή το πνεύμα της αυτοπεποίθησης και της δυνάμεως είναι όλο αφιερωμένο στο καλό, είναι όλο αφιερωμένο σε έναν αγώνα υπέρ των αξιών, υπέρ των ιδεωδών και τελικά υπέρ μιας εικόνας η οποία θα τιμά την Ελλάδα, θα είναι αντάξια της ιστορίας της και θα λέγεται μια Ελληνική Εστία μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, χωρίς εγκληματικότητα, με ανεπτυγμένες τις φυσικές αρετές της κοινωνίας που είναι το φιλήσυχο, το φιλόνομο, το νομοταγές και τελικά το φιλοπρόοδο.

                   Έτσι βλέπω και τη δική σας δράση στις δύσκολες καμπές. Οι κακοποιοί θα χάσουν αργά ή γρήγορα. Ο νόμος,  το δίκαιο και η ηθική θα νικήσουν. Η τελική νίκη ανήκει σε εμάς, ανήκει στην ελληνική κοινωνία η οποία μας έχει  αναθέσει με τις δημοκρατικές διαδικασίες αυτό το ευαίσθητο, δύσκολο και τελικά ιεραποστολικό έργο της κατασφάλισης της κοινωνικής ειρήνης, του πολέμου προς την εγκληματικότητα, το έγκλημα και το κακό και της εμπεδώσεως του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.

                   Αυτές είναι οι σκέψεις μου. Σας αφιερώνω μια διαπίστωση. Είναι κατάκτηση σας αυτή η διαπίστωση. Το Αρχηγείο και το Επιτελείο, οι Περιφέρειες και οι Διευθύνσεις ας το σημειώσουμε κατά κάποιο τρόπο σαν να είναι απολογισμός εργατικού δικαίου, Αρχηγείο, Επιτελείο, Περιφέρειες και Διευθύνσεις και Κλάδοι, λειτουργείτε χωρίς ωράριο. Είναι το ελάχιστο. Δεν έχετε νύχτα και μέρα. Το αναγνωρίζω δημόσια γιατί είναι μετρήσιμο μέγεθος.

                   Με αυταπάρνηση, με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος. Να πούμε στους διοικούμενους ότι όταν αγαπήσεις το καθήκον και την έννοια της αποστολής μετασείεσαι, μετακινείσαι από την έννοια της αγγαρείας και πας στην έννοια του ανώτερου σκοπού. Είμαστε ταγμένοι σε έναν ανώτερο σκοπό. Το νόμο, τη δημοκρατική νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη. Αυτό τον σκοπό ευόρκως θα τον υπηρετήσουμε.

                   Σας συγχαίρω γι’ αυτό που πράττετε.! Εντείνετε τις προσπάθειες σας! Η κοινωνία απαιτεί, αλλά πιο μπροστά απαιτεί η δική μας εγρηγορούσα συνείδηση. Όλα θα πάνε καλά, ο νόμος και το δίκαιο και η ηθική θα επιβληθούν στη διάρκεια έτσι όπως είναι η ιστορική νομοτέλεια. Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας, σας συγχαίρω για το έργο σας, προχωρήστε στην αποστολή σας. Εγώ, εμείς, σας εμπιστευόμαστε. Ευχαριστώ.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις