Τρ 7 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200606-06-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA RADIO» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη...

06-06-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA RADIO» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Βασίλη Σκουρή

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Καλημέρα σας κ. Χιώτη, καλημέρα σας κ. Σκουρή.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας, αν και φοβάμαι ότι στη συζήτηση που θα κάνουμε τώρα δεν θα συμφωνήσουμε και τόσο πολύ. 
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν πειράζει, δεν πειράζει, δηλαδή στο κάτω – κάτω της γραφής οι συζητήσεις με ομοφωνίες είναι και λιγάκι ανιαρές. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε απολύτως.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εγώ έχω μάθει να σέβομαι τη διαφωνία, σχεδόν να την αγαπώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι επίδειξη πολιτικού πολιτισμού αυτό κ. Υπουργέ. Θέλω να σας ρωτήσω έτσι με το χέρι στην καρδιά, αν στις Φυλακές συνέχιζε να έχει το πάνω χέρι η Αστυνομία, αν οι φύλακες ήταν Αστυνομικοί και γινόταν αυτό που έγινε, θα βγαίνατε εσείς την άλλη μέρα να πείτε, ότι υπάρχουν μόνο διοικητικές ευθύνες και καθόλου πολιτικές;
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Α, θέλω να σας ζητήσω να εξετάσουμε τα πράγματα έξω από τα μέτρα και τα όρια της στατιστικής. Αυτό το πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά αστυνομικά και δικαστικά έχει τη δική του υπόσταση. Συνεπώς μπορείς να δηλώσεις και για τα διοικητικά μέτρα κάτι, μπορείς να εκτιμήσεις το γεγονός με ένα στοιχείο όπως είπα του πρωτοφανούς, δηλαδή και, πάντως βγαίνει έξω από τα στατιστικά όρια όπως με παραπέμπει η ερώτησή σας. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εγώ ρώτησα κάτι εντελώς πολιτικό και μάλιστα σήμερα …
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι – όχι, δεν είναι, δεν το συζητώ κατ’ αντιδικία, δηλαδή ποιος θα ήταν καλύτερος και ποιος θα ήταν …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν λέω αν είναι καλύτερος ή χειρότερος. Λέω ότι εάν ήταν ο Βύρωνας ο Πολύδωρας στη θέση του αρμοδίου Υπουργού, γιατί τώρα δεν είστε αρμόδιος, είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, φαντάζομαι ότι …
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δηλαδή τη θέση του φίλου, του Αναστάση του Παπαληγούρα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ε, δεν μπορώ να βρω ευθύνες στη λειτουργία και στις αρμοδιότητες του …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Είναι άλλο πράγμα η ατομική ευθύνη και άλλο η πολιτική ευθύνη.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Μιλάω για την πολιτική ευθύνη, διότι πρέπει να εκτιμήσουμε, η πολιτική ευθύνη ορίζεται με κάποιες συγκεκριμένες αμέλειες, παραλείψεις, καταστάσεις, οι οποίες έχουν ευθεία διασύνδεση με το πρόσωπο, μάλλον με τον ασκούντα την πολιτική εποπτεία. Ε, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Είναι και το πρωτοφανές που θέλω να σημειώσω.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα μισό λεπτό, σας κάνει η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» σήμερα μία ρελάνς και λέει, ότι εσείς ο ίδιος το 2002 όταν είχε αποδράσει ο Πίτερ Σέντουμ, είχατε δηλώσει ότι οι διαθεσιμότητες είναι «στάχτη στα μάτια» του κόσμου και είχατε ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού. 
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Για συνεχίστε τη φράση όλη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Οι διαθεσιμότητες είναι «στάχτη στα μάτια» του κόσμου, για να κρυφτούν πίσω απ’ αυτό οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες τους. Καιρός είναι να κρυφτούν οριστικά.”
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: `Αλλο αυτό. Δεν μίλησα για παραίτηση. Το «καιρός είναι», αν αυτό εκτιμάτε ως παραίτηση, ήταν ευθεία –πώς να πούμε – πολιτική …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε όμως σαφώς για πολιτικές ευθύνες. Τεράστιες πολιτικές ευθύνες, λέτε.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ναι, διότι είχα υπόψη μου και όλο το υλικό των συμβαινόντων στις Φυλακές, είχα μια κατάσταση στα χέρια μου για κελιά, τα οποία ήταν χώροι υποδοχής και δεξιώσεων, είχα μια κατάσταση και είχαμε πληροφορίες για τους δεσμοφύλακες και πώς έκαναν τις εύνοιες τους ή και τη διευκόλυνση …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. `Αρα και τώρα κ. υπουργέ, εγώ δεν θέλω σας πάω, γιατί δεν είναι δικός σας χώρος, δεν είναι δικιά σας ευθύνη.  
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Έχουν αλλάξει, είναι βέβαιον, είναι βέβαιον ότι έχουν αλλάξει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ¨`Αλλο θέλω να σας ρωτήσω. Διαβάζω σήμερα, ενώ άλλαζε Φυλακές κάθε λίγο τόσους μήνες μετά τις εκλογές του 2004, έγινε μόνιμος κάτοικος Κορυδαλλού, τον κάνανε νοσοκόμο, τραυματιοφορέα. Πήγε στην ήπια 5η πτέρυγα, οι φύλακες είχαν ζητήσει να μπει πλέγμα πάνω από το προαύλιο, απορρίφθηκε. Απέρριψε τη μεταγωγή το Υπουργείο, διαβάζω τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όλα αυτά …
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Το μόνο που θέλω να σχολιάσω είναι η περίπτωση του συρματοπλέγματος στον αέρα. Και τώρα αν ψήφιζα, εγώ συρματόπλεγμα στον αέρα, σας λέω, ότι θα ήμουνα αρνητικός
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα το βάζατε.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν θα το έβαζα!
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: `Αρα ωραία, προχωράμε. Δέχομαι, λοιπόν, ότι συμφωνείτε με τον κ. Παπαληγούρα, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Απολύτως. Τώρα εγώ πάλι ξαναφέρνω τη συζήτηση στο κεντρικό θέμα, το πρωτοφανές. Έτσι είναι προχωρεί το έγκλημα, ακολουθεί ο νόμος, ο εγκληματίας ποτέ δεν πρόκειται να γλιτώσει. Η καταδίωξη σ’ εμάς τους λειτουργούντες υπό δημοκρατική νομιμότητα, μάλλον ο νομικός μας πολιτισμός αποκλείει αυτό που ήταν στο Φαρ ουέστ νεκρός ή ζωντανός. Μιλάμε για μια καταδίωξη με τα απόλυτα μέτρα ασφαλείας.
Χθες παραδείγματος χάρη …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα με συγχωρείτε κ. Υπουργέ, στέλνετε …
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε, χθες παραδείγματος χάρη οι δεσμοφύλακες ή οι εξωτερικοί φρουροί μπορούσαν να ρίξουν στο ελικόπτερο. Δεν γίνεται. Και σήμερα να τους έλεγα, πέστε ότι είχα μια ανοιχτή γραμμή με τους δεσμοφύλακες ή τους εξωτερικούς φρουρούς, θα τους έλεγα να μην ρίξουν.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους λέγατε να μην ρίξουν. Μάλιστα.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Έτσι είναι ο δικός μας πολιτισμός.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μήνυμα τελικώς που στέλνετε είναι …
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Το μήνυμα να σας το πω εγώ κ. Σκουρή. Εγώ καλώ τους αδελφούς Παλαιοκώστα να παραδοθούν, εγγυώμαι για τη ζωή τους. Να αξιοποιήσουν τις νομικές δυνατότητες, να αφήσουν αυτή τη ζωή 18 χρόνια στην παρανομία. Τι είναι αυτό; Ούτε η κοινωνία τους δέχεται ως Νταβέληδες. Και αργά ή γρήγορα να ξέρουν, ότι θα συλληφθούν και εύχομαι να μην κτυπηθούν την ώρα της σύλληψης.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δώσει εντολές να κτυπηθούν;
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι βέβαια. Έχω δώσει εντολές να συλληφθούν.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσέξτε τι λέτε τώρα. Λέτε, ότι δεν θα έδινα διαταγή για πυρ στο ελικόπτερο.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Βεβαίως.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους αστυνομικούς που θα καταδιώξουν αύριο τον Παλαιοκώστα τι λέτε;
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Να κινηθούν με ασφάλεια.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν χρειαστεί πυρ;
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Μόνο σε άμυνα, είναι δεδομένο το πότε απαντά ο Αστυνομικός. Ο Αστυνομικός απαντά …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι δεν δένετε τα χέρια της Αστυνομίας κ. Υπουργέ;
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι – όχι, είναι οριοθετημένα αυτά. Είναι οριοθετημένα. Λέει ο Αστυνόμος όταν του κάνει ενέδρα και μπλόκο, «Ψηλά τα χέρια». Και αν κινηθεί αυτός, τότε αλλάζει τα δεδομένα, αλλά η υπόθεση είναι ότι ποτέ δεν θα τον χτυπήσει επειδή τον είδε πάνω στο καταράχι ή κάτω στο ρέμα. Δεν είναι θήραμα. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε μου κάτι, αργά ή γρήγορα εκτιμάτε ότι θα συλληφθούν;
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν θέλω να προτρέξω, γιατί είναι 18 χρόνια στην παρανομία. Κι αυτό είναι η μεγάλη …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχουν αποδείξει ότι γλιστρούν σαν χέλια αυτοί.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Κι αυτό είναι η μεγάλη εσωτερική μου ένσταση και όταν συζητώ με τους αξιωματικούς μου, λέω δεν γίνεται, δεν είναι αυτό για το φιλότιμο της Αστυνομίας. Αλλά θέλω σας σημειώσω εδώ, ότι η Κοινωνία και το Κράτος δεν πανικοβάλλονται. Η κοινωνία και το κράτος έχει αντοχές. Το πρόβλημα είναι πάντοτε στον κακοποιό και καλό είναι ο κακοποιός να κάνει μια ανάλυση κόστους – ωφελείας και να γλιτώσει με το φτηνότερο κόστος. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα κ. υπουργέ, αυτοί οι δύο αδελφοί Παλαιοκώστα, συν τον Αλβανό αυτόν, τον Αλκέτ Ριτζάι, ο οποίος διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες, ότι είναι ίσως και πιο επικίνδυνος από τα δύο αδέλφια, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Και ο κόσμος λίγο ανησυχεί.
Κατ’ αρχήν από τις έρευνές σας, από όλο το διωκτικό έργο, έχετε καταλάβει, αυτοί βρίσκονται κάπου εδώ στην Αττική ακόμα; 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι στο εξωτερικό; 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, τι εικόνα έχετε;
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αποκλείεται μάλλον η διαφυγή προς το εξωτερικό. Κατά τα λοιπά αν είναι στην Αθήνα ή στον Κόζακα, μιλάμε για τα βουνά των Τρικάλων δεν το ξέρω. Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πράγματι πιο επικίνδυνος αυτός ο Αλβανός από τα δύο αδέλφια; Γιατί εδώ τον παρουσιάζουν σήμερα ως ένα νέο Πάσαρη, ο οποίος ενδεχομένως να προβεί και σε εγκληματικές ενέργειες που να θέσει σε κίνδυνο ζωές.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν θέλω να παρακολουθήσω όλη τη συγγραφή ή την ρητορική των σχολιαστών και των αναλυτών, δεν θέλω να τα παρακολουθήσω. Εγώ θέλω να σας πω, ότι αξιοποιήσιμο στοιχείο και εις την συζήτησή μας και για να το ακούνε, είναι το γεγονός, ότι ο Νίκος Παλαιοκώστας δεν έχει κάνει φόνο. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που σημαίνει, ότι είναι ένας νέος Ρωχάμης.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Που σημαίνει, ότι μπορεί να βρει το δρόμο του μέσα από την αξιοποίηση των νομικών δυνατοτήτων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί να παραδοθούν τώρα κ. Υπουργέ; Τους λέτε, σας καλώ να παραδοθείτε, γιατί να το κάνουν όταν έχουν μάθει να διασκεδάζουν ξεγλιστρώντας από τα χέρια είτε της Αστυνομίας, είτε των δεσμοφυλάκων, είτε οποιουδήποτε βρεθεί στο διάβα τους και να χαρίζουν και κομπολόγια απ’ ότι διάβασα στον πιλότο.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εντάξει, εντάξει, έχω σπουδάσει εγκληματολογία. Θέλω να σας πω, ότι το κόστος του καταδιωκομένου κακοποιού δεν ισοφαρίζεται με καμία ωφέλεια αν βρεθεί να πάει να γλεντήσει όπως ο Ρωχάμης στα μπουζούκια ή εάν θα κάνει τον ήρωα κάπου σε μια παρέα των Αγράφων, δεν εξισορροπείται με τίποτα.
Είναι τέτοια η αγωνία, το μαρτύριο το καταδιωκομένου, που εγώ επικαλούμενος αυτή την αγωνία και σκεπτόμενος ότι αργά ή γρήγορα θα τους συλλάβουμε εγγυώμαι για τη ζωή τους, το εγγυάται ο νόμος πρώτα – πρώτα και τους καλώ να παραδοθούν ευθέως.
Και μάλιστα τους λέω, σαν να είμαι δικηγόρος τους, να αξιοποιήσουν τις νομικές δυνατότητες. Έχουμε κάποιες νομικές δυνατότητες που λένε, ότι τα ισόβια π.χ. είναι 18 χρόνια εδώ στην Ελληνική έννομη τάξη πάνω – κάτω.
Εγώ λέω τις νομικές δυνατότητες, τα ξέρουν κι αυτοί. Το συμπέρασμα είναι, ότι νεκρός ή ζωντανός δεν παραγγέλλεται από την Αστυνομία ή μάλλον από τον Πολύδωρα στην Αστυνομία. Ένα.
Δεύτερον, η κοινωνία και το κράτος αντέχουν, εμείς είμαστε οι δυνατοί, δεν είναι οι αδελφοί Παλαιοκώστα και οι δραπέτες. Τρίτον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι το έγκλημα προάγεται και όταν λέμε προάγεται, βρίσκει καινούργιες μεθόδους, αλλά και εμείς δεν είμαστε αδύνατοι, είμαστε δυνατοί.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή σέβομαι πολύ το χρόνο σας, αλλά δεν έχουμε και πολύ στη διάθεσή μας.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ευχαριστώ – ευχαριστώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω μία τελευταία ερώτηση. Είμαι πραγματικά περίεργος πώς βλέπει από την τηλεόραση ή πώς παρακολουθεί από τις έρευνες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αυτή τη φοβερή ιστορία με τον `Αλεξ;
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Η πιθανολογούμενη ή η προβαλλόμενη, γιατί δεν ξέρω αν είναι και πιθανολογούμενη παιδική εγκληματικότητα έξω από το περιστατικό αυτό, είναι κεντρικό θέμα που μ’ απασχολεί. Δηλαδή αγριεύει η κοινωνία μας και αυτό είναι θέμα της παιδαγωγικής, είναι θέμα της παιδείας, είναι θέμα συνολικά της κοινωνίας μας, με απασχολεί η έκταση ή μάλλον το ότι αγριεύουν τα ήθη και έχουμε αυτή την εντεινόμενη παιδική εγκληματικότητα.
Δεν το προσαρμόζω εδώ, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα τα δεδομένα, γιατί μπορεί να τα έπιασε μια μυθολογική κρίση τα παιδιά και να λένε διάφορα ή μπορεί να είναι πιθανολογούμενη η τέλεση του εγκλήματος. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εικόνα που έχετε τι είναι;
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εμένα με έχει σοκάρει …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα όλους μας έχει σοκάρει.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Καλά, εντάξει, δεν είναι πρωτότυπο αυτό. Και με την μεθοδικότητα των ερευνών και με την επεξεργασία και των εργαστηρίων θα έχουμε αποτελέσματα σ’ αυτή την υπόθεση μέχρι πλήρους εξιχνιάσεως πολύ γρήγορα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εξιχνιαστεί λέτε πολύ γρήγορα αυτή η υπόθεση και νομίζω ότι είναι απαίτηση και της κοινής γνώμης, η οποία παρακολουθεί πραγματικά ανατριχιάζοντας κάθε μέρα αυτή την υπόθεση.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ε, βέβαια. Δεν μπορεί να πέσει στο κενό αυτό το πράγμα, θα φτάσει σε αποτέλεσμα. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα κ. υπουργέ.
 
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις