Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200705-10-2007: Συμμετοχή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στην 7η Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη (Brdo Σλοβενία, 4-5/10/2007)

05-10-2007: Συμμετοχή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στην 7η Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη (Brdo Σλοβενία, 4-5/10/2007)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 6977505
 

                                                                                     Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, συμμετείχε στην 7η Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη της ¨Διαδικασίας Brdo¨ (Brdo Σλοβενίας, 4-5/10/2007).
 
Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της τρομοκρατίας, αλλά και η ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στην εν λόγω Διάσκεψη συμμετείχαν Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς των 14 χωρών-μελών της ¨Διαδικασίας Brdo¨, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franco Frattini, ο Υποδιευθυντής της EUROPOL   κ. Mariano Simancas, ο Διευθυντής του Κέντρου SECI κ. Mitja Mocnik, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Brunson Mc Kinley κι άλλα μέλη διεθνών Οργανισμών.
  
 
Οι βασικές θεματικές ενότητες της Διάσκεψης ήταν:
  • Η διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων στα πλαίσια της εφαρμογής της σφαιρικής προσέγγισης προς τη μετανάστευση στην Ν.Α. Ευρώπη, καθώς και 
  • η εκτίμηση απειλής για το οργανωμένο έγκλημα των Δυτικών Βαλκανίων ¨OCTA-WB¨.
 
Επί της ουσίας, αναγνωρίστηκε η ανάγκη καθιέρωσης πιο στενής συνεργασίας στο πλαίσιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρίτων χωρών και διεθνών Οργανισμών.
 
Ακολούθως, παρουσιάστηκαν τα μεταναστευτικά προφίλ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, που εκπονήθηκαν από την Σλοβενική Προεδρία σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης της πολιτικής συνεργασιών και προγραμμάτων των χωρών αυτών, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασιακή μετανάστευση.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην λεγόμενη «κυκλική μετανάστευση», η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων και ιδιαίτερα την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
 
Τέλος, παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία βαθμιαίας εισαγωγής ΟCΤΑ (εκτίμηση απειλής για το οργανωμένο έγκλημα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων), βάσει του προγράμματος που εφαρμόζεται ήδη στην EUROPOL και αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα εκπόνησης Έκθεσης Εκτίμησης Απειλής για τα Δυτικά Βαλκάνια στα πρότυπα της ΟCΤΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην ευρύτερη περιοχή.
 
Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι η Χώρα μας υποστηρίζει την εν λόγω πρωτοβουλία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί άλλωστε και μείζονα στόχο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έναρξη του οποίου χρονολογείται από το έτος 2003, όπου η Χώρα μας κατείχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας είχε διμερείς συναντήσεις με:
 
  • τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franco Frattini, με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Χώρα μας και προέρχεται κυριότερα από τα σύνορα με την Αλβανία και την Τουρκία.
  • τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας  κ. Alim Barut, με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα της αθρόας εισαγωγής λαθρομεταναστών από τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία και ζήτησε τη βελτίωση της συνεργασίας της γειτονικής χώρας στην επίλυση του προβλήματος και τέλος, 
  • τον ομόλογό του Αρχηγό της Σλοβενικής Αστυνομίας κ. Jose Romsek, με τον οποίο αποφασίστηκε η προετοιμασία για την υπογραφή από τα αρμόδια Υπουργεία διμερούς Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας.    

                                                                                                                                 Από το Γραφείο Τύπου

  

Τελευταίες Αναρτήσεις