Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200703-10-2007: Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών με απάντηση σε σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και τη...

03-10-2007: Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών με απάντηση σε σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και τη διαχείρισή του

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 3393581, 210 3393604
 

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων που αναφέρονται στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και τη διαχείρισή του, από το Υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Ι.        Η Χώρα μας, λόγω της κομβικής γεωγραφικής της θέσης, δέχεται μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών στη νησιωτική περιοχή του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου, οι οποίοι προέρχονται ιδίως από χώρες της Ασίας και της Αφρικής και διακινούνται στην ευρύτερη περιοχή κυρίως μέσω οργανωμένων κυκλωμάτων δουλεμπόρων. Πρέπει να επισημανθεί ότι η είσοδος λαθρομεταναστών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι, μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνελήφθησαν πανελλαδικά 13.151 λαθρομετανάστες, οι 2.777 από τους οποίους στην ανωτέρω νησιωτική περιοχή.
 
II.        Για πρώτη φορά, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης της ροής των λαθρομεταναστών υπήρξε από τον Μάρτιο του 2004, ιδίως με την ίδρυση των δύο πρότυπων Κέντρων Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.: Του Δήμου Κυπρίνου στον νομό Έβρου που λειτουργεί ήδη από τον Απρίλιο 2007, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν, σε πρώτη φάση, 378 άτομα, με δυνατότητα αύξησης σε 500, σε πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης και της Σάμου, με χωρητικότητα τουλάχιστον 300 ατόμων, σε συνεργασία με τις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ως τον Μάρτιο του 2004 οι λαθρομετανάστες, στις ανωτέρω περιοχές, παρέμεναν αποκλειστικά σε μεταβατικά κέντρα λαθρομεταναστών. 
Ειδικά ως προς το Κέντρο Φιλοξενίας που κατασκευάσθηκε στο Βαθύ της Σάμου αναφέρονται τα ακόλουθα:
*                  Το ποσό που έχει εγκριθεί από το ΥΠ.ΕΣ για την κατασκευή του Κέντρου στη Σάμο ανέρχεται στο ύψος των 2.537.590,66 ευρώ, και οι εκταμιεύσεις που έχουν γίνει σήμερα ξεπερνούν τα 2.537.590 ευρώ.
*                  Η κτιριακή υποδομή του ανωτέρω Κέντρου, έχει ολοκληρωθεί. Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η σύναψη συμβάσεως μίσθωσης έργου εννέα (9) ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, ύστερα από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου για το νέο Κέντρο (ΦΕΚ 1922Β/18/9/07).
*                  Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η προμήθεια του απαραίτητου ξενοδοχειακού εξοπλισμού για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, αξίας 150.000 ευρώ. Ήδη τον Αύγουστο 2007 δόθηκαν, ως αρχική χρηματοδότηση, 40.000 ευρώ από το Υπουργείο Αιγαίου και Nησιωτικής Πολιτικής, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι αρχικές διαδικασίες, ενώ για τη διασφάλιση του υπόλοιπου ποσού διαβεβαιώσαμε εγγράφως τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ότι αυτό θα καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.
*                  Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη ενισχύσει την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου με το προσωπικό που απαιτείται για την αποτελεσματική φύλαξη του νέου Κέντρου.
*                  Όπως συμβαίνει με όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών, οι δαπάνες διατροφής, συντήρησης και περίθαλψης των φιλοξενούμενων σε αυτά καλύπτονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα για το 2007, ο σχετικός προϋπολογισμός, για όλη τη Χώρα, ανέρχεται σε 3.100.000 €. 
*                  Κατόπιν τούτων, η μεταφορά των λαθρομεταναστών στο νέο Κέντρο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ως τα τέλη του μηνός Οκτωβρίου.
*                  Μάλιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, προκειμένου τα φιλοξενούμενα άτομα να υποβάλλονται άμεσα στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις.
 
Με τον τρόπο αυτόν, μέσα σε τρία μόλις χρόνια, αντιμετωπίζουμε δραστικά, σε μεγάλο βαθμό, ένα χρόνιο πρόβλημα, όπως είναι η διαχείριση και φιλοξενία των παράνομων μεταναστών της περιοχής, υπό συνθήκες που αναμένει κανείς από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Και μάλιστα η λύση αυτή είναι προϊόν αρμονικής συνεργασίας της Κεντρικής Διοίκησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί η διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στα Κέντρα Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών είναι ενδεικτική του επιπέδου των εγγυήσεων τόσο για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και για τον σεβασμό στην αξία και αξιοπρέπεια του Ανθρώπου. Αυτό επιβάλλει, άλλωστε, η παράδοση και ο πολιτισμός μας.
 
ΙΙΙ.       Παράλληλα, με το σχέδιο π.δ. που υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Εσωτερικών και δόθηκε και συνυπογραφή στους συναρμόδιους Υπουργούς, προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, και Ευβοίας, ενώ οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις συνοριακών φυλάκων αυξάνονται κατά 200, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διαχείριση του λαθρομεταναστευτικού φαινομένου. 
 
ΙV.       Περαιτέρω επισημαίνεται ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης ετέθη μετ’ επιτάσεως από τον Υπουργό Εσωτερικών κατά την ΄Ατυπη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα, στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας, την περασμένη Δευτέρα, όπου έγινε σαφής η ευρωπαϊκή διάστασή του, η οποία, ως εκ τούτου, προϋποθέτει και την ενιαία αντιμετώπισή του. Οι ελληνικές θέσεις αποτυπώνονται στο επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου από την παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών στην ΄Ατυπη Σύνοδο στη Λισσαβόνα».
 
                                                                                               
                                                                              ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταίες Αναρτήσεις