Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200602-09-2006: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στα εγκαίνια του Α.Τ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

02-09-2006: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στα εγκαίνια του Α.Τ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

Κύριε δήμαρχε, φίλε Νίκο Μπάτο, Σεβασμιότατε, κύριε Νομάρχα Παναγιώτη Ψωμιάδη, κύριε εκπρόσωπε του Σάββα Τσιτουρίδη, του ευεργέτη Υπουργού γιατί παρεχώρησε ο ΟΑΕΔ αυτό το κτίριο στην Ελληνική Αστυνομία, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές, στρατηγοί, κυρίες και κύριοι.
 
Η παρουσία σας εδώ δίνει ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εγκαίνια του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου. Ένα ιδιαίτερο νοηματικό περιεχόμενο και ουσιαστικά δημοκρατικό περιεχόμενο. Δεν είναι τυπικά εγκαίνια, ούτε είναι μια σκηνή για την κάμερα. Είναι εγκαίνια της ευλογίας της Εκκλησίας και της μεγάλης συμφωνίας που κάνουμε μαζί απόψε, ότι θα υπηρετήσουμε την αρετή, τον νόμο και την ωραία κοινωνία των πολιτών του Ωραιοκάστρου. Αυτή η συμφωνία δεσμεύει εμάς για τη λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος, για το ήθος και την ποιότητα της λειτουργίας, αλλά αυτή η συμφωνία σήμερα με την παρουσία σας είναι εκείνη η οποία όρισε στον σχεδιασμό του Αρχηγείου με τον Τάσο Δημοσχάκη, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, να σχεδιάζει και να αποφασίζει και εγώ να ευλογώ ύστερα από την απλή επιταγή της συνείδησης ότι το Ωραιόκαστρο δικαιούται το Αστυνομικό Τμήμα.
 
Το δικαιούται, γιατί είναι μία ποιότητα κοινωνίας. Το δικαιούται, για να μη χαλάσει αυτή η ποιότητα. Με τις νέες εξελίξεις κοινωνιολογικού χαρακτήρα κ. Δήμαρχε, οφείλουμε το φιλόνομο, το φιλήσυχο, το δημιουργικό και προοδευτικό των νοικοκυριών του Ωραιοκάστρου να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
 
Είπε ο Νίκος Μπάτος ότι «είναι το χωριό μου». Έτσι το αισθάνομαι, γιατί εδώ έχω φίλους και τον Δήμαρχο, συγγενείς, πολύ καλούς φίλους, συμπατριώτες μου, δημιουργικούς ανθρώπους. Το βλέπω το αναγνωρίζω, αλλά έχω και μία ιστορική συνείδηση. Αυτός ο τόπος, τόπος ποιμένων, τόπος-βοσκοτόπια των βλάχων στις αρχές του αιώνα είχε την καλή μοίρα να γίνει όμορφη πόλη, προάστιο της Θεσσαλονίκης.
 
Εγώ σκύβω στην ιστορία και βλέπω τη διαδρομή του ελληνισμού στην εξελικτική πορεία του. Το πρωί ήμαστε με μια αφετηρία στους Αμπελοκήπους το 1923 όταν αδέρφια μας από την άλλη όχθη του Αιγαίου και από τον Πόντο και από τη Μικρά Ασία έφτασαν εκεί στη φιλόξενη γη των Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης. Όμοια ή ανάλογα, αυτή η μετεξέλιξη, η κοινωνική, διαμορφώνει και μόρφωσε, κατέληξε στο Ωραιόκαστρο, σε αυτή την ποιοτική πολιτεία.
 
Πώς θα λειτουργήσει το Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου; Ο πρώτος τρόπος λειτουργίας είναι η παρουσία. Θέλουμε να προλάβουμε το κακό. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο να συντελείται το κακό και ύστερα να το καταστέλλουμε. Είναι και αυτό λειτουργία αστυνόμευσης. Μας ενδιαφέρει να περνάει το περιπολικό, μας ενδιαφέρει να παρουσιάζεται η σκοπιά εδώ, αποτρεπτική για τον κακοποιό, φιλόξενη και ανοιχτή αγκαλιά για τον πολίτη του Ωραιοκάστρου. Τι θέλεις; Τι σε απασχολεί; Πώς μπορώ να σε βοηθήσω; Τι μπορώ να σου συμπαρασταθώ; Νόημα, ουσία σύγχρονης Αστυνομίας. Αστυνομίας με ανθρώπινο πρόσωπο και για τη δημοκρατική νομιμότητα όπως λέει το φιλοσοφικό σχέδιο, η καινούρια απόφαση με την οποία θέλει και η Πολιτική Ηγεσία, ο Πρωθυπουργός μας-Θεσσαλονικιός- Κωνσταντίνος Καραμανλής, και του οποίου σας μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό και η Φυσική Ηγεσία με τον Αρχηγό και τους Στρατηγούς να υπηρετήσουν. Έτσι λειτουργούμε έτσι σχεδιάζουμε.
 
Η Εκκλησία μας έχει δύο βασικούς ρυθμούς, όπως ξέρετε από την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, κύριε Ψωμιάδη. Είναι η βασιλική, η βασιλική μετά τρούλου ή σταυροειδής, και ο βυζαντινός ρυθμός. Και η βασιλική και ο βυζαντινός ρυθμός- θέλω να σας το διδάξω για να με θυμόσαστε- έχουν το σχήμα, έτσι είναι η ορθοδοξία, μιας αγκαλιάς. Σώμα το Ιερό και μπροστά οι βραχίονες και η είσοδος. Έτσι θέλω να εννοήσουμε, όπως είναι η αγκαλιά και αρχιτεκτονικά για την Εκκλησία την Ορθόδοξη, έτσι να εννοήσουμε ως αγκαλιά και το Αστυνομικό Τμήμα. Που λέει η ευχή της Εκκλησίας-είναι αμυντήριο για αξίες, αμυντήριο για τον πολιτισμό μας, αμυντήριο για την ηθική υπόσταση της ελληνικής κοινωνίας και ορμητήριο στη μάχη κατά του κακού. Στη μάχη κατά του κακού θα είμαστε αμείλικτοι, ιδιαιτέρως στον τομέα-κεφάλαιο των ναρκωτικών. Δε θα επιτρέψουμε ούτε ένα παιδί ελληνόπουλο ή από το Ωραιόκαστρο- χτύπα ξύλο- να χαθεί στη ματαιότητα, σε αυτό το δηλητήριο των ναρκωτικών. Είναι πρώτη προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία η φύλαξη, η προστασία, η προάσπιση της ελληνικής νεολαίας και να αποκλείσουμε αυτή τη δυστυχία από οποιοδήποτε ελληνικό νοικοκυριό.
 
Και έχουμε επίσης ως προορισμό και προτεραιότητα να λειτουργήσει η πόλη ομαλά και με την υποδοχή και των ξένων, που δε θέλουμε να έχουμε κανένα ίχνος ρατσισμού ή ξενοφοβίας, αλλά με μία υποδοχή, η οποία υποδοχή θα έχει το στοιχείο, εξαιτίας του Αστυνομικού Τμήματος, ότι δε φοβόμαστε κανένα, ελάτε να συμβιώσουμε, το έγκλημα όμως έξω από την κοινωνία του Ωραιοκάστρου, έξω από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, έξω από την ελληνική κοινωνία. Έτσι δρούμε, λειτουργούμε.
 
Οι αναφορές, εύστοχες, που ακούστηκαν και από τον Νομάρχη και από τον Δήμαρχο. Σημειώνω ότι είμαι υπερήφανος, γιατί προΐσταμαι της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτού του ανθρώπινου δυναμικού, των Αξιωματικών, των ανδρών και γυναικών, οπλιτών, καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος. Να σημειώσουμε ότι στις τάξεις του δυναμικού, του ανθρώπινου δυναμικού έχουμε τους Ειδικούς Φρουρούς και τους Συνοριακούς, καθώς και με το αυταπάρνηση δρον Πυροσβεστικό Σώμα. Είμαι υπερήφανος και τους υπηρετώ ως οφείλω ως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, κύριε Νομάρχα κ. Ψωμιάδη, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές, με συνείδηση ότι τους χρωστάμε ως Πολιτεία, προπαντός εκείνους που κάνουν εύορκα, ευόρκως, ευσυνείδητα το καθήκον τους.
 
Η Κυβέρνησή μας απαντά στα αιτήματα των ανθρώπων μας, δηλαδή του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, των Σωμάτων Ασφάλειας, θετικά, ουσιαστικά, επιλύοντας αιτήματα δεκαετιών. Και επιτρέψτε μου να σημειώσω, εκτός από τα διοικητικής και οικονομικής φύσεως αιτήματα, είμαι εδώ παραστάτης, συμπαραστάτης στην ηθική ανάταση και δικαίωση του Αστυνόμου, του ταπεινού Αστυφύλακα που μάχεται στη βάρδια, στο περιπολικό, στη μοτοσικλέτα, στο Τμήμα, στο Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου.
 
Με αυτή τη σκέψη μετατίθεμαι σε κάτι που είπε ο Νίκος ο Μπάτος. Οραματίζομαι εδώ, σε αυτή την πόλη την άψογη, απόλυτη, αδελφική, τη συναλληλεγγύη, τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των πολιτών-κατοίκων του Ωραιοκάστρου και του δυναμικού του Αστυνομικού Τμήματος. Σας το είπα στην αρχή, αυτή η συνεργασία είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής και για την ποιότητα της κοινωνίας και για τον ορισμό της ευνομίας, της εύνομης δημοκρατίας στον τόπο μας. Να ξέρετε ότι έχετε ένα σπίτι ανοιχτό, πολίτες του Ωραιοκάστρου, που σας υποδέχεται για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Αυτό το σπίτι είναι το Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου που έχουμε την τιμή να εγκαινιάζουμε απόψε και το αφιερώνουμε στον εύνομο, φιλήσυχο, δημιουργικό λαό αυτής της πόλεως του Ωραιοκάστρου και κατ΄επέκτασιν και των περιχώρων.
 
Σας ευχαριστώ θερμά. Καλές δουλειές, με την έννοια της εξυπηρέτησης του πολίτη. Σας ευχαριστώ θερμά.

Τελευταίες Αναρτήσεις