Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200701-12-2007: Σημεία ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών, Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την έναρξη λειτουργίας του Πρότυπου Κέντρου Υποδοχής και...

01-12-2007: Σημεία ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών, Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την έναρξη λειτουργίας του Πρότυπου Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών στο Βαθύ Σάμου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 6977505

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2007
 
«Ι.    Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Πρότυπου Κέντρου Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών στο Βαθύ Σάμου. Ενός τόσο σημαντικού έργου για την περιοχή, με όλες τις ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει λόγω της θέσης της που είναι αναμφισβήτητα κομβική για τη μεταναστευτική ροή της ευρύτερης περιοχής. Αλλά και ενός έργου που μας κάνει περήφανους για το επίπεδο της φιλοξενίας που προσφέρει η Χώρα μας στους λαθρομετανάστες, οι οποίοι παραμένουν σε αυτήν ως την επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσής τους. Γιατί αυτό το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας είναι ενδεικτικό και του αντίστοιχου επιπέδου των εγγυήσεων που διασφαλίζουμε τόσο για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και για τον απόλυτο σεβασμό στην αξία και αξιοπρέπεια του Ανθρώπου. Αυτό, άλλωστε, επιβάλλει τόσο η παράδοσή μας όσο και ο πολιτισμός μας. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο πρότυπο Κέντρο Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών, αφού προηγήθηκε το Κέντρο στον Δήμο Κυπρίνου του νομού Έβρου, το οποίο λειτουργεί ήδη από τοn προηγούμενο Απρίλιο.
 
ΙΙ.    Όπως προανέφερα, πρόκειται για ένα Πρότυπο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και κατασκευάσθηκε, σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους διεθνείς κανόνες, για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη Χώρα μας. Η Ελλάδα, λόγω της γειτνίασής της με χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της Ε.Ε., σε μια περιοχή που η ειρήνη και η δημοκρατία δοκιμάζονται σκληρά, είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει συνθήκες μαζικής εισροής λαθρομεταναστών, οι οποίοι προορίζονται όχι μόνο για την Ελληνική Επικράτεια, αλλά – και κυρίως  – και για τις λοιπές χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα οξύ στη νησιωτική περιοχή του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, εντοπίσθηκαν πανελλαδικά 13.151 λαθρομετανάστες, οι 2.777 από τους οποίους στην περιοχή του Νότιου και Βορείου Αιγαίου.
       Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίσαμε να προωθήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του χρόνιου αυτού προβλήματος που απασχολεί την ευρύτερη περιοχή και διασφαλίσαμε άμεσα τις απαιτούμενες για το έργο πιστώσεις. Πιο συγκεκριμένα:
*   Το κόστος κατασκευής του Πρότυπου Κέντρου ανήλθε στο ποσό των 2.537.590,66 ευρώ και διετέθη εξ ολοκλήρου από το ΥΠ.ΕΣ., ενώ ο εξοπλισμός του ξεπέρασε τα 150.000 ευρώ.
*    Η χωρητικότητα του Κέντρου φθάνει τα 300 άτομα, τα οποία θα διαμένουν σε 11 αυτοτελείς οικίσκους, σε πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.
*    Το νέο Κέντρο διαθέτει επίσης Ιατρείο και Αναρρωτήριο και έχει εφοδιασθεί με τον απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό.
*    Το εστιατόριο έχει δυνατότητα ταυτόχρονης σίτισης 70-80 ατόμων. Η σίτιση περιλαμβάνει 3 γεύματα την ημέρα.
*     Σε ειδικό χώρο έχει συσταθεί σύγχρονη παιδική χαρά με πολυόργανα. Επίσης έχει δημιουργηθεί και γήπεδο μπάσκετ.
*     Σε αυτοτελή οικίσκο έχουν τοποθετηθεί επαγγελματικά πλυντήρια και ειδικοί αποθηκευτικοί χώροι.
*     Στο νέο Κέντρο προσλήφθηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και ήδη εργάζονται εννέα άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων, οι αμοιβές των οποίων καλύπτονται αρχικά από το ΥΠ.ΕΣ.
*     Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει το προσωπικό που απαιτείται για τη φύλαξη και την εν γένει εξυπηρέτηση του Κέντρου κατά τα πρότυπα των σύγχρονων ανάλογων ευρωπαϊκών κέντρων. Για την καλύτερη εποπτεία του χώρου έχει δημιουργηθεί Διοικητήριο. Στον προαύλιο χώρο θα τοποθετηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και καρτοτηλέφωνα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας των μεταναστών με τους οικείους τους.
*      Όπως συμβαίνει με όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών, οι δαπάνες διατροφής, συντήρησης και περίθαλψης των φιλοξενούμενων σε αυτά καλύπτονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα για το 2007 ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,341 €, ενώ στον προϋπολογισμό του 2008 σημειώνεται αύξηση που υπερβαίνει το 138%, δεδομένου ότι η σχετική πίστωση είναι 3,2 εκ. ευρώ.
 
         Με το Πρότυπο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών στο Βαθύ της Σάμου, αλλά και με το αντίστοιχο Κέντρο στον Κυπρίνο, αντιμετωπίζουμε μία ακόμη πτυχή του μεταναστευτικού φαινομένου και, ειδικότερα, μία επιμέρους διάσταση της παράνομης μετανάστευσης. Και μάλιστα είναι σημαντικό το γεγονός ότι η λύση που δώσαμε είναι προϊόν πρότυπης αρμονικής συνεργασίας της Κεντρικής Διοίκησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ευχαριστώ γι’ αυτό τον Νομάρχη Σάμου, τον Δήμαρχο Βαθέως, ιδίως δε τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που συνέβαλαν, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στην ταχεία και εύρυθμη αποπεράτωση του τόσο σημαντικού αυτού έργου.
 
ΙΙΙ.     Η δημιουργία του Κέντρου εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει στο ενιαίο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών για ολοκληρωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, με την αρμονική συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες απεστάλη προς έκδοση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχέδιο π.δ. «Σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης στο Υπουργείο Εσωτερικών», το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η νέα Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει πλέον, μεταξύ άλλων, ως αντικείμενο τον συντονισμό της λειτουργίας, την οργάνωση και την εν γένει διοικητική μέριμνα για τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των λαθρομεταναστών και των αιτούντων άσυλο, καθώς και για τους ειδικούς χώρους παραμονής αλλοδαπών.Την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των χώρων αυτών θα έχουν με τον νέο Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι οικείες Ν.Α., σε συνεργασία πάντοτε με την Ελληνική Αστυνομία».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τελευταίες Αναρτήσεις