Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200601-09-2006: Oμιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στα εγκαίνια Αστυνομικών Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη

01-09-2006: Oμιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στα εγκαίνια Αστυνομικών Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη 1-09-2006

Παναγιότατε , Σεβασμιότατε, Δήμαρχε, κύριε Υπουργέ, προτάσσω τον Δήμαρχο ως οικοδεσπότη και φιλοξενούντα, κύριε Γενικέ, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές, κύριοι Δήμαρχοι των άλλων Δήμων, Στρατηγοί, κύριε Εισαγγελεύ, κυρίες και κύριοι.

       Είμαι τιμώμενος και ευτυχής γιατί βρίσκομαι στην Δυτική Θεσσαλονίκη σήμερα εδώ, στον Δήμο Αμπελοκήπων, να εγκαινιάσουμε ένα Αστυνομικό κατάστημα μεγάλης σημασίας και ετοιμότητας προσφοράς. Προσφοράς προς τους πολίτες των Αμπελοκήπων και ευρύτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, πολίτες οι οποίοι είναι άξιοι υποστηρίξεως, άξιοι συμπαραστάσεως, για να μείνουν απερίσπαστοι στα ειρηνικά τους έργα. Και όχι μόνο με την έννοια της παραγωγικής διαδικασίας να μείνουν απερίσπαστοι στα ειρηνικά τους έργα, αλλά απερίσπαστοι στο κοινωνικοηθικό τους λειτούργημα όταν κρατούν κοινωνία με τις οικογένειές τους γιατί θεωρώ κάθε ελληνική οικογένεια είναι μια εστία αρετής.
       Παράγει κάθε ελληνική οικογένεια το ήθος, όπως αυτό εξάγεται, συνάγεται από τον τόπο, την ιστορία του τόπου και το σύστημα αξιών.
       Προτάσσω αυτή την διάσταση της χριστιανικής ηθικής, Παναγιότατε και Σεβασμιότατε, διότι θέλω να συνομολογήσουμε εκ των προτέρων ότι η μεγάλη μάχη εναντίον των ναρκωτικών γίνεται, δίδεται όταν θωρακίσουμε τον θώρακα του παιδιού με αξίες. Μόνο τότε με το παιδαγωγικό μέρος, με την ηθική διδασκαλία, με την επανάληψη του κανόνα, του ηθικού κανόνα και των ορισμών πιο είναι το καλό, πιο είναι το κακό, μόνο τότε οργανώνεται η κοινωνική συνοχή.
       Έτσι λοιπόν η Εκκλησία είναι παραστάτης στην μάχη αυτή. Oλόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα της Κυβερνήσεώς μας, από την παιδεία, από την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου Βαθμού, Δήμο, Δημοτικό Διαμέρισμα, Κοινοτικά Συμβούλια, Νομαρχίες, όλοι είναι σε μια διαδικασία προγραμματική για το πώς θα οργανώσουμε τις ηθικές αντιστάσεις.
       Η δεύτερη παρατήρησή μου. Μόλις έρχεται η σύγκρουση ο λαός δεν είναι απροστάτευτος. Έχει τους μαχητές της γραμμής των πρόσω και οι μαχητές της γραμμής των πρόσω, Αρχηγέ Τάσο Δημοσχάκη, Βορειοελλαδίτη, Θράκα, οι μαχητές της γραμμής των πρόσω είναι οι άνθρωποί μας. Αξιωματικοί, γυναίκες και άνδρες, οπλίτες, υπάλληλοι, συνοριοφύλακες, ειδικοί φρουροί, όλοι. Τους τιμούμε όλους και τους εννοούμε ως μαχητές της γραμμής των πρόσω.
       Καλωσορίζουμε και τον Στέλιο Παπαθεμελή, πρώην Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Βουλευτή Θεσσαλονίκης. Είναι εδώ ο Γιάννης ο Ιωαννίδης ο οποίος έχει ειδικούς λόγους να χαίρεται σήμερα. Όχι μόνο για τα εγκαίνια του καταστήματος της Δίωξης Ναρκωτικών Δυτικής Θεσσαλονίκης και Ασφαλείας Αμπελοκήπων, αλλά διότι νικάει η ομάδα μπάσκετ και αυτός είναι από τους σκαπανείς στο ελληνικό μπάσκετ στο Τόκιο την υπερδύναμη του μπάσκετ, την Αμερική.
       Είναι εδώ και ο συνάδελφος βουλευτής, ο Κώστας ο Γκιουλέκας και ο Σταύρος ο Καλαφάτης και άλλοι.
       Επανέρχομαι στις σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Εμπιστευόμαστε, παραδεχόμαστε, στηρίζουμε και σχεδιάζουμε με τους Αξιωματικούς και Οπλίτες των Σωμάτων Ασφαλείας, τους οποίους, για να λεχθεί αυτό και για την παράλληλη Σύσκεψη που έχουν οι συνδικαλιστές, τους στηρίζουμε, τους ικανοποιούμε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, αιτήματα πολλών ετών, για να μην πω δεκαετιών.  
       Έτσι πνεύμα συνεργασίας διέπει την πολιτική ηγεσία, την Κυβέρνηση στο σύνολο, την φυσική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, με τα όργανα της τάξεως, με τους ανθρώπους μας. 
       Στην γραμμή των πρόσω λοιπόν χρειάζεται μέθοδος, σύστημα, εξοπλισμός, υλικοτεχνική υποδομή και φρόνημα. Αυτά παρέχονται, οργανώνονται, συντίθενται σήμερα εδώ με το Τμήμα Διώξεως Ναρκωτικών Δυτικής Θεσσαλονίκης και με το Τμήμα Ασφαλείας. 
       Σε αυτή την ενότητα σκέψεων σας λέω ότι, ζητώ από την κοινωνία των Αμπελοκήπων και της Δυτικής Θεσσαλονίκης ευρύτερα, να εννοήσουν ότι ένα ζήτημα τακτικής με την αναδιάρθρωση που εξήγησε ο Αρχηγός, να είναι το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών κοντά στον λαό. Να υπηρετεί με εγγύτητα τον λαό. Να είναι στην γραμμή των πρόσω. Να είναι φύλακας, παραστάτης, πρωτοφύλακας για τον πολίτη που έχει κινδύνους, που αντιμετωπίζει κινδύνους. 
       Όπως λέει και η ευλογία του Σεβασμιότατου, είναι αμυντήριο αξιών αυτό το κατάστημα, η Αστυνομία, το Αστυνομικό κατάστημα στους Αμπελοκήπους, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Ασφάλειας, είναι αμυντήριο αξιών και ορμητήριο των στρατιωτών του καλού. Των παραστατών της κοινωνίας και του πολίτη που αντιμετωπίζει κίνδυνο. 
       Έτσι λοιπόν την εγγύτητα να την εννοήσουμε ως μια διοικητική αξία, μια αστυνομική αξία ως τον μεγάλο ιμάντα που ενώνει τον ένστολο, τον Αστυνόμο με τον πολίτη. Συνεργασία για να υπηρετήσει αυτό το κατάστημα, να υπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη.
       Αυτά προτείνουμε, αυτό είναι το νόημα των εγκαινίων, αυτό είναι και το λειτουργικό επιδιωκόμενο. 
       Τέλος, η σχεδίαση δεν έγινε εν κενώ. Παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της κοινωνίας. Είδαμε σφάλματα του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα το απόμακρο Πολυδύναμο, βγάλαμε συμπεράσματα τεχνικής φύσεως και έγινε μια σχεδίαση με πρώτη εφαρμογή για την αναδιάρθρωση, με πρώτη εφαρμογή την Θεσσαλονίκη. 
       Η επιτυχία είναι ορατή. Το έγκλημα ηττάται από τους στρατιώτες του καλού. Δεν λέμε ότι πεθαίνει. Θα ήταν δείγμα αφελείας αν εννοούσαμε κάτι τέτοιο. Αλλά στη σύγκρουση η κοινωνία του καλού, η ευνομία, το Σύνταγμα, η δημοκρατική νομιμότητα, νικούν. 
       Και τέλος, εκτός από την επιτελική σχεδίαση οφείλω να αναγνωρίσω δημόσια ότι είχαμε και τον ανθρώπινο συντελεστή για να οδηγήσει τα πράγματα σε αυτά τα εγκαίνια. Και ο ανθρώπινος συντελεστής ήταν, είναι ο Δήμαρχος των Αμπελοκήπων. Επίμονος, επιχειρηματολόγος, διεκδικητικός, διερμηνεύοντας και τις σκέψεις και τις θέσεις και των άλλων Δημάρχων των ομόρων της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αναγνωρίζω δημόσια, όπως και ο Τάσος Δημοσχάκης, ότι ήταν συντελεστής για τη σημερινή λαμπρή ημέρα. Η λαμπρή ημέρα, όπως και το κατάστημα, όπως και όλη η λειτουργική σχεδίαση, αφιερώνεται στον λαό των Αμπελοκήπων και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
       Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας. Ευχαριστώ ειλικρινά.

Τελευταίες Αναρτήσεις