Σα 1 Απριλίου 23

01-04-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνικό αίτημα ο φράχτης και το κάνουμε πράξη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 1 Απριλίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνικό αίτημα ο φράχτης και το κάνουμε πράξη

 

Να μιλήσουν με τους Εβρίτες και τους κατοίκους της Θράκης και της Μακεδονίας για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας να μη θέλει την κατασκευή του, κάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, όποιους υψώνουν φράχτες αντιρρήσεων για την κατασκευή του Φράχτη στον Έβρο.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα», του ΣΚΑΙ με τον Γιώργο Αυτιά, τόνισε ότι η κυβέρνηση με την κατασκευή του Φράχτη ανταποκρίνεται σε ένα καθολικό λαϊκό αίτημα που αποτελεί εθνική απαίτηση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο σε ό,τι αφορά την εξωτερική ασφάλεια, όσο και την εσωτερική, αφού η αύξηση παράνομων μεταναστευτικών ροών συνδέεται και με την εγκληματικότητα. Και υπενθύμισε ότι μόνο προχθές η αστυνομία συνέλαβε συμμορία 41 διακινητών.

Παράλληλα χαρακτήρισε τον Φράχτη και ως ένα ισχυρό οχυρωματικό έργο και γι’ αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη είτε με χρήματα της ΕΕ είτε με εθνικούς πόρους να το ολοκληρώσει στο σύνολο των 140 χλμ του ποταμού. «Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και ασφάλειας των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει ξεκάθαρη θέση, αν και, όπως είπε, θα έπρεπε να έχει αποπέμψει τον κ. Παπαδημούλη ο οποίος με τη θέση που έλαβε στράφηκε κατά των συμφερόντων της πατρίδας μας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με διάφορες αποχρώσεις και διαφορετικές αντιλήψεις. Όλοι θυμόμαστε ότι όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τα σύνορα στον Έβρο ήταν ξέφραγο αμπέλι και στη θάλασσα δεν αναγνώριζαν ότι υπήρχαν σύνορα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και αναφέρθηκε στις εικόνες ντροπής που εξέπεμπε εκείνη την περίοδο η χώρα από τη Μόρια, την Ειδομένη και το Ελληνικό. «Εικόνες που διέσυραν την Ελλάδα και απαξίωναν τις αξίες του πολιτισμού μας και του ανθρωπισμού, γιατί οι Έλληνες δεν επιτρέπουμε στη χώρα μας να βρίσκονται άνθρωποι υπό τέτοιες συνθήκες και δεν επιτρέπουμε τα σύνορά μας να είναι τρύπια».

Σχολιάζοντας τη θέση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για κατασκευή του Φράχτη δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι αυτό είναι ψέμα επισημαίνοντας τον αγώνα που κάνουν συνοριοφύλακες, στρατιώτες και κάτοικοι για να σώσουν μετανάστες πέφτοντας στα παγωμένα νερά του Έβρου.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος , αποδεικνύεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει και παραμένει στις ίδιες ιδεοληψίες και αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι δεν είναι έτσι και θέλει να πείσει για κάτι διαφορετικό τον ελληνικό λαό,  ας πει κάτι τώρα. Ας ξεκαθαρίσουν».

Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι η πρώτη φάση της επέκτασης των 35 χλμ θα ολοκληρωθεί εντός του 2023, επισημαίνοντας ότι αμέσως μετά την υπογραφή ξεκίνησαν τα έργα, και πρόσθεσε ότι αν ο ελληνικός λαός εμπιστευτεί τη ΝΔ «μπορούμε αμέσως μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε την επέκταση και στα υπόλοιπα σημεία με στόχο στα επόμενα δύο με τρία χρόνια το έργο να έχει ολοκληρωθεί και στα 140 χιλιόμετρα».

Τέλος, αναφερόμενος στο βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ με τίτλο «Από τη μαγκιά στην άγρια βία», το χαρακτήρισε τεράστιο υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ελληνική οικογένεια, το ελληνικό σχολείο, την ελληνική γειτονιά, την Αυτοδιοίκηση και την Αστυνομία και τόνισε: «Ας είμαστε πιο κοντά στα παιδιά μας. Ας μιλάμε μαζί τους. Ας επικοινωνούμε. Ας εμβαθύνουμε λίγο στο τι τα σπρώχνει σε αυτή τη βία. Και ας κάνουμε ό,τι πρέπει για να τους δώσουμε θετικές και δημιουργικές διεξόδους. Γιατί αντίθετα με όσα λέγονται, πιστεύω στη συμμετοχή των νέων στη δημόσια ζωή. Πιστεύω στις απόψεις των νέων και πιστεύω ότι οι νέοι όταν γνωρίζουν την πραγματικότητα κάνουν και τις σωστές επιλογές»

31-03-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: Με τον Φράχτη, τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία είναι απροσπέλαστα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Με τον Φράχτη, τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία είναι απροσπέλαστα

Η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του Φράχτη στον Έβρο κατά 35 χλμ δείχνει την απόφαση της κυβέρνησης να είναι τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία, απροσπέλαστα, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την τελετή υπογραφής που έγινε στις Φέρες.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος ο Φράχτης καθιστά απροσπέλαστα τα σύνορα απέναντι σε κάθε επιβουλή, απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από τα κυκλώματα της παράνομης μετανάστευσης και της μετατροπής τους σε ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στόχος μας, είναι, τόνισε ο κ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να γίνει πράξη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για κάλυψη, σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου- και των 140 χιλιομέτρων που είναι εφικτό- με τεχνικό εμπόδιο, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσον προστασίας των συνόρων μας.

Αναφερόμενος στη σύμβαση για τον Φράχτη που θα καλύψει την περιοχή από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά και περιλαμβάνει την κατασκευή:

 • νέου τεχνητού εμποδίου, ύψους 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων
 • την κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων με θωρακισμένες καμπίνες.
 • τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση υπαρχόντων 4 ΕΦ και 4 ΕΠ του Στρατού
 • τη διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
 • την κατασκευή θυροφραγμάτων
 • κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
 • την επισκευή/βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

Στην κατασκευή όλων των έργων τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικές προβλέψεις, ιδιαίτερα δε στις περιοχές Natura.

Ο προϋπολογισμός του έργου  είναι 99 εκ. 200 χιλιάδες ευρώ.

Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των μέσων ηλεκτρονικής επιτήρησης και την ενίσχυση των δυνάμεών μας με 400 νέους συνοριοφύλακες τα σύνορά μας καθίστανται απροσπέλαστα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η Ελλάδα διεκδικεί πάντα τη συμμετοχή της ΕΕ στα επόμενα στάδια παρά τα εμπόδια που θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, όπως είπε, προσεκλήθησαν αι πρέσβεις χωρών της ΕΕ στον Έβρο, προκειμένου να έχουν ιδία αντίληψη του προβλήματος.

31-03-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θέλει τον Φράχτη στον Έβρο – Ας έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο να πει ότι διαφωνεί

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 31 Μαρτίου  2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θέλει τον Φράχτη στον Έβρο – Ας έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο να πει ότι διαφωνεί

Εθνική προτεραιότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος την κατασκευή του Φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει το έργο και στα 140 χλμ της μεθορίου εάν χρειαστεί και μόνο με εθνικούς πόρους.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Μια του Νότη, μια του Χιώτη» με τους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη, ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος βρίσκεται στον Έβρο για να υπογράψει την επέκταση κατά 35 χλμ του Φράχτη, διευκρίνισε ότι δεν έχει χαθεί η μάχη για χρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε. Το θέμα, σημείωσε είναι ανοιχτό καθώς μια σειρά κρατών στην Ευρώπη που δέχονται τις πιέσεις του μεταναστευτικού και αντιμετωπίζουν τεράστιο θέμα ασφάλειας, αντιλαμβάνονται την οξύτητα του προβλήματος και θέλουν να συνδράμουν. Κατανοούν δε, ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης και εγγυάται την ασφάλειά της.

Υπενθύμισε δε ότι οι πρέσβεις των κρατών  μελών της Ε.Ε. που ξεναγήθηκαν προ μηνός από τον ίδιο στον Έβρο, είδαν από κοντά τις συνθήκες και την αναγκαιότητα του έργου. Ο υπουργός σημείωσε δε ότι υπάρχουν έργα, όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα, που συνοδεύουν ένα τόσο μεγάλο κατασκευαστικό έργο, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να θεωρείται ακροδεξιά ατζέντα η προάσπιση των συνόρων της πατρίδας μας και να μην ξέρουμε ποιοι μπαίνουν στη χώρα, κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τις κραυγές περί ακροδεξιάς ατζέντας. Ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι το 2022 απετράπη η παράνομη είσοδος στη χώρα 265.000 μεταναστών, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπήρχε ο Φράχτης ως αποτρεπτικό εμπόδιο και η φύλαξη της μεθορίου από συνοριοφύλακες, το μήνυμα θα ήταν διαφορετικό και εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες θα είχαν εισέλθει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που είναι και ο τελικός προορισμός.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να επαναληφθούν οι εικόνες εξαθλίωσης της Ειδομένης και της Μόρια που εξέθεταν τη χώρα μας διεθνώς. Επανέλαβε ότι οι ακραίες φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ που τίθενται τόσο σκληρά απέναντι στον Φράχτη θα έπρεπε να απομακρυνθούν από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εξέφρασε τη λύπη του γιατί ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται μαζί τους. «Ας αλλάξουν πορεία, είναι απομονωμένοι από την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων», είπε.

Τόνισε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στερούνται λογικής και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάψει να αλληθωρίζει, ιδιαίτερα σε θέματα στα οποία στο παρελθόν είχε πιο καθαρές θέσεις».  Θύμισε ότι ο Φράχτης ξεκίνησε σε περίοδο ΠΑΣΟΚ και έθεσε το ερώτημα αν τώρα έχει μετανιώσει.

Αναφερόμενος στις προσφυγικές διαδικασίες είπε ότι οι διαδικασίες ασύλου λειτουργούν κανονικά και τηρείται το Διεθνές Δίκαιο,  επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι τόπος υποδοχής μαζικής παράνομης μετανάστευσης η Ελλάδα, η οποία μάλιστα έχει τα χαρακτηριστικά κατάλυσης του κράτους».

Κλείνοντας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν το έργο: «είναι εθνική προτεραιότητα και οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν, να το υποστηρίξουν και να σταματήσουν να λένε ψέματα, να σταματήσουν να συκοφαντούν, να σταματήσουν να μιλάνε για ατζέντες. Όταν μιλάμε για την ασφάλεια της χώρας, δεν μπορεί να παίζει κανείς τους».

Το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε το Τμήμα  Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

 

 

 

 

30-03-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: Το απαράδεκτο ψήφισμα Παπαδημούλη είναι συνεπές στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα και στη στεριά τα αφήνουμε ξέφραγο αμπέλι – Να αποπεμφθεί τώρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Το απαράδεκτο ψήφισμα Παπαδημούλη είναι συνεπές στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα και στη στεριά τα αφήνουμε ξέφραγο αμπέλι – Να αποπεμφθεί τώρα

 • Ξεκάθαρη απόφασή μας να ολοκληρώσουμε τον Φράχτη στον Έβρο

Την απομάκρυνση του κ. Παπαδημούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην Εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημ. Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, με αφορμή την πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα που απαγορεύει στην ΕΕ τη χρηματοδότηση κατασκευής Φράχτη στα εξωτερικά της σύνορα.

Ο κ. Παπαδημούλης έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν το διώξει, σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί πλήρως την απαράδεκτη θέση του στην Ευρωβουλή, άρα αφήνει απροστάτευτα ξανά τα σύνορα της χώρας και κρατά μια συμπεριφορά που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι το ψήφισμα είναι συνεπές στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα και στη στεριά τα αφήνουμε ξέφραγο αμπέλι.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι αποτελεί ξεκάθαρη απόφαση του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Φράχτη κατά μήκος των 140 χλμ των ελληνοτουρκικών συνόρων. Υπενθύμισε ότι ήδη έχουν κατασκευασθεί 37,5 χλμ και αύριο, παρουσία του Πρωθυπουργού στον Έβρο, θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή επί πλέον 35 χλμ, με κόστος 100 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει προβλεφθεί να καλυφθούν από τον τακτικό Προϋπολογισμό της χώρας μας. Το 2022, είπε, απετράπη η παράνομη είσοδος 265.000 μεταναστών στον Έβρο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει επίσημη θέση για την κατασκευή του Φράχτη ενώ απαντώντας σε κατηγορίες βουλευτών του ότι στον Έβρο παραβιάζεται η Διεθνής Νομιμότητα, σημείωσε ότι το αντίθετο γίνεται, καθώς οι ακρίτες μας, συνοριοφύλακες συνεχώς σώζουν ζωές δυστυχισμένων ανθρώπων μέσα στα παγωμένα νερά του Έβρου.

Όπως ανακοίνωσε βρίσκεται σε εξέλιξη οι διαγωνισμός για την πρόσληψη 150 επί πλέον συνοριοφυλάκων σε Καβάλα και Ροδόπη.

Σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις για τρομοκρατία, τη χαρακτήρισε σημαντική υπόθεση. Είπε ότι διερευνάται η συμμετοχή κι άλλων προσώπων, ενώ αναφερόμενος στις αιτιάσεις μερίδας του αντιπολιτευόμενου Τύπου επισήμανε ότι «με την εθνική ασφάλεια και τη διεθνή εικόνα και αξιοπιστία της χώρας δεν μπορεί να παίζει κανείς», επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει «για μια χούφτα ψήφους». Τόνισε ότι οι δύο συλληφθέντες είχαν συγκεκριμένο στόχο εβραϊκού ενδιαφέροντος και το κίνητρο των συλληφθέντων ήταν οικονομικό. Επανέλαβε δε ότι εντολές ελάμβαναν από συνεργάτη τους που φέρεται να ήταν στο Ιράν, αποκλείοντας, ταυτόχρονα, να βρίσκεται στη χώρα μας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήρε τη συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, υπενθυμίζοντας ότι και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός συνεχάρη τη χώρα μας για την αποτελεσματικότητά της.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η αποτροπή του τρομοκρατικού χτυπήματος, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Και σημείωσε ότι η ασφάλεια των αεροδρομίων μας θα ενισχυθεί με 1.200 επί πλέον αστυνομικούς.

Αναφερόμενος σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας τόνισε ότι 3.500 αστυνομικοί στην Αττική περιπολούν καθημερινά και το έργο τους έχει ενισχυθεί με την τοποθέτηση το τελευταίο διάστημα επί πλέον 600 αστυνομικών, σε αντίθεση με το δόγμα που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ. Τόσκα, ότι «αν μπουν κακοποιοί στα σπίτια σας κάντε ότι κοιμάστε». Χαρακτήρισε αιχμή του δόρατος της αστυνομίας τη δράση της ΔΙΑΣ και είπε ότι πιστεύει πως εντός της προσεχούς τετραετίας θα υπάρχει οικονομική δυνατότητα να δοθεί το επίδομα επικινδυνότητας στους αστυνομικούς.

29-03-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: « Η Ελλάδα είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς και οι αρχές ασφαλείας κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: « Η Ελλάδα είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς και οι αρχές ασφαλείας κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους»

 • Οι χειρισμοί που γίνονται από τις διωκτικές αρχές στην υπόθεση τρομοκρατίας έχουν σχέση με την αξιοπιστία και τη διεθνή θέση της χώρας μας

Με θέματα εθνικής ασφάλειας δεν παίζει κανείς και γι’ αυτό όλοι οι χειρισμοί στην υπόθεση της τρομοκρατίας με τους δύο Πακιστανούς έγιναν με απόλυτη μυστικότητα, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στις εκπομπές “Live News” του Mega με τον Νίκο Ευαγγελάτο και «Αλήθειες με τη Ζήνα», του STAR με τη Ζήνα Κουτσελίνη.

Σε όσους υποστήριξαν ότι επρόκειτο για προσπάθεια εντυπωσιασμού ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε λέγοντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας και είναι επιπολαιότητες να λέει κανείς τέτοια πράγματα. Με την εθνική ασφάλεια και την άποψη που έχουν διεθνώς τα άλλα κράτη για την ασφάλεια που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν παίζει κανείς. Έχουμε απόλυτη ευθύνη και γι’ αυτό όλοι οι χειρισμοί έχουν γίνει με απόλυτη μυστικότητα, τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι αρχικές πληροφορίες είδαν περιέλθει υπ’ όψιν των ελληνικών αρχών προ καιρού. Ύστερα από συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αποκαλύφθηκε το δίκτυο. Όπως διευκρίνισε οι δύο συλληφθέντες σε Λακωνία και Ζάκυνθο, έπαιρναν οδηγίες από ομοεθνή τους, ο οποίος φέρεται ότι βρίσκεται στο Ιράν. Το κίνητρο των δύο Πακιστανών, σημείωσε, ήταν οικονομικό. Συνολικά, όπως είπε, οι αρχές ερεύνησαν 12 άτομα και συνεχίζονται περαιτέρω.  Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που κινήθηκαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τονίζοντας ότι: « Η Ελλάδα είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς και οι αρχές ασφαλείας κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση και δίκτυο και από τη στιγμή που έγιναν συλλήψεις και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε ανακριτική αρχή δεν είχαμε δικαίωμα να κρατήσουμε μυστική αυτήν την υπόθεση», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε  ότι:  « Έπρεπε να καταστεί σαφές διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που έχουν τεθεί υπ’ όψιν της Δικαιοσύνης για την προετοιμασία τρομοκρατικού χτυπήματος σε βάρος στόχων εβραϊκού ενδιαφέροντος. Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του ότι «ο εγκέφαλος φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν», είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις αρχές και σημείωσε ότι οφείλουμε όλοι να ήμαστε προσεκτικοί γιατί οι χειρισμοί που γίνονται έχουν σχέση με την αξιοπιστία και τη διεθνή θέση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Φράχτη στον Έβρο επεσήμανε ότι την Παρασκευή θα υπογραφεί η σύμβαση για τα επί πλέον 35 χιλιόμετρα, κόστους 100 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθούν από τον τακτικό Προϋπολογισμό. Τόνισε δε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη τριετία να ολοκληρώσει την κατασκευή φράχτη στο σύνολο των συνόρων με την Τουρκία που είναι 140 χλμ.

Αναφερόμενος στην ενδοοικογενειακή βία, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι λειτουργούν 18 γραφεία στην Ελλάδα που στελεχώνονται από 6.000 αστυνομικούς, ενώ οι δικογραφίες που έχουν συνταχθεί για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο 2022 ανέρχονται σε 11.500. Ανέφερε δε ότι από προχθές λειτουργεί το panic button όπου μέσω των κινητών μπορεί να γίνει άμεση ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση απειλής.

28-03-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Ισχυρό μήνυμα η σύλληψη των τρομοκρατών. Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Ισχυρό μήνυμα η σύλληψη των τρομοκρατών. Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα

Η ετοιμότητα των ελληνικών αρχών, χάρη στην οποία επετεύχθη εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που είχε σκοπό να χτυπήσει εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός, τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, κατά τη διάρκεια του Δελτίου Ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως είπε, η εξάρθρωση του δικτύου επετεύχθη ύστερα από την αποτελεσματική συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ που διενήργησαν έρευνες σε Αθήνα και Ζάκυνθο.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Θεοδωρικάκος συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί και εγκέφαλος του δικτύου ήταν ομοεθνής τους από το Ιράν και τόνισε ότι η έρευνα θα συνεχισθεί.

Ερωτηθείς για τον Φράχτη στον Έβρο, είπε ότι τα επί πλέον 35 χιλιόμετρα, η σύμβαση κατασκευής των οποίων θα υπογραφεί την Παρασκευή ενώπιον του Πρωθυπουργού, θα ολοκληρωθούν εντός του επομένου 10μήνου. Στόχος, είπε, είναι να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ για να ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο με τρία χρόνια η κατασκευή του συνόλου του Φράχτη στο μήκος των 140 χλμ της συνοριογραμμής. Θύμισε δε ότι το 2022 απετράπη η είσοδος 265.000 μεταναστών.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο, κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους. Σε πρώτη φάση θα σταλούν στο νησί 100 επί πλέον αστυνομικοί, ενώ, όπως ανακοίνωσε, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (οικονομική Αστυνομία, ΟΠΚΕ και όποια άλλη χρειασθεί) θα κάνουν ειδικές δράσεις, όποτε και όπου χρειάζεται. «Δεν γίνεται ανεκτή καμία παρανομία», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν η ΝΔ είναι «ανάδελφο κόμμα» και αν ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ρεαλιστικός μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι η ΝΔ είναι η μεγαλύτερη λαϊκή παράταξη της χώρας με αναφορά απ’ ευθείας στο λαό. Επανέλαβε τα μεγάλα διακυβεύματα για την οικονομία, την ανάγκη βελτίωσης των εισοδημάτων, την ολοκλήρωση της προσπάθειας για ανασυγκρότηση του κράτους και την ενίσχυση της ασφάλειας και τόνισε ότι για να διασφαλισθούν όλα αυτά απαιτείται σταθερότητα την οποία μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί. Επίσης κάλεσε τους Έλληνες να αναλογισθούν πόσα επετεύχθησαν στην τετραετία που πέρασε μέσα σε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις.

«Η αντιπολίτευση δεν έχει κυβερνητική πρόταση», είπε και σημείωσε ότι αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συνεργαστεί πράγματι με το ΠΑΣΟΚ θα το έπραττε από το 2015, αλλά τότε προτίμησε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ. Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνά ότι συνεργάσθηκε με τη ΝΔ και μάλιστα επιτυχημένα, με πρωθυπουργό τον τότε πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά.

Και κατέληξε: «Εμείς στεκόμαστε στην ουσία. Οι πολιτικές μας προτάσεις το έργο και οι δεσμεύσεις μας είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ο λαός θέλει σταθερότητα. Δεν έχει κανένα λόγο να ρισκάρει. Δεν έχει κανένα λόγο να επαναλάβει αποτυχημένα πειράματα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα να δώσει την αυτοδυναμία στη ΝΔ».

 

28-03-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος για το panic button: «Άμεση και ασφαλής ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ από θύματα ενδοοικογενειακής βίας»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος για το panic button: «Άμεση και ασφαλής ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ από θύματα ενδοοικογενειακής βίας»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας εφαρμογής panic button για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στα social media:

«Στη διάθεση των γυναικών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι πλέον η εφαρμογή του panic button. Έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε την βία απέναντι στις γυναίκες».  

Νωρίτερα μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε τονίσει ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία  έχουν ρίξει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς: «Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή  το πρόγραμμα panic button το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες έχουν υπάρξει  θύματα ενδοοικογενειακής  βίας  και υπάρχει κίνδυνος να ξανά υπάρξουν ως θύματα βίας» τόνισε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες που βιώνουν μία δύσκολη στιγμή, που απειλούνται, να πατούν ένα κουμπί παρατεταμένα στο κινητό τους τηλέφωνο και να ειδοποιείται  αμέσως  η Ελληνική Αστυνομία και άμεσα να παρεμβαίνει οπουδήποτε βρίσκονται αυτές οι γυναίκες».

28-03-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι απαράδεκτο να μη μιλά η αντιπολίτευση και να μην καταδικάζει φαινόμενα βίας εναντίον καθηγητών στα πανεπιστήμια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι απαράδεκτο να μη μιλά η αντιπολίτευση και να μην καταδικάζει φαινόμενα βίας εναντίον καθηγητών στα πανεπιστήμια

 • Τραμπουκισμοί και απειλές κατά καθηγητών είναι ολοκληρωτισμός και φασισμός. Βιάζεται το δικαίωμα της άποψης
 • Την Παρασκευή η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, παρουσία του Πρωθυπουργού για την επέκταση του φράκτη στον Έβρο
 • Σε λειτουργία το Panic button για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας – Με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τηλέφωνο ειδοποιείται η ΕΛ.ΑΣ.

Για συνενοχή όσων σιωπούν στον βιασμό του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης στον πανεπιστημιακό χώρο, με αφορμή τις επιθέσεις φοιτητών εναντίον της προέδρου της Φιλοσοφικής Σχολής κυρίας Βάνας Νικολαΐδου, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.

Χαρακτήρισε φασιστική αθλιότητα αυτό που συμβαίνει, κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα και κόμματα να λάβουν θέση και διατύπωσε το ερώτημα: «Πού είναι εκείνοι που μιλούσαν για άσυλο ιδεών»;

«Είναι φασισμός και είναι ολοκληρωτισμός. Και θα περίμενα η πανεπιστημιακή κοινότητα να έχει βγει σύσσωμη και να υπερασπιστεί το δικαίωμα της κυρίας Νικολαΐδου και απευθύνομαι γι’ αυτό στους περίφημους προοδευτικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πού είναι οι απόψεις τους για το άσυλο ιδεών; Εδώ πέρα βιάζεται το δικαίωμα μίας καθηγήτριας να έχει άποψη και να την εκφράζει».

Περίμενα η Πανεπιστημιακή κοινότητα να έχει πάρει θέση, είπε ο υπουργός και τόνισε ότι είναι ντροπή να μη μιλάει ο κ. Τσίπρας και να μην υπερασπίζεται το δικαίωμα μιας καθηγήτριας να εκφράζει ελεύθερα την άποψή της: «οφείλουν να βγουν και να μιλήσουν με θάρρος και παρρησία. Το ίδιο όλοι οφείλουν να κάνουν και όλοι οι παράγοντες του δημοσίου βίου και τα πολιτικά κόμματα. Αν κάποιον πρέπει να εγκαλείτε, είναι όλοι αυτοί που σιωπούν και με αυτό τον τρόπο καθίστανται συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τη φασιστική αθλιότητα ορισμένων ακραίων αναρχοαριστερίστικων ομάδων στα ελληνικά πανεπιστήμια που μας γυρίζουν σε τραγικές και απίστευτα άσχημες εποχές της Ελλάδας σε συνθήκες τεχνητού διχασμού.

Τραμπουκισμοί και απειλές κατά καθηγητών είναι ολοκληρωτισμός και φασισμός. Βιάζεται το δικαίωμα της άποψης, είπε: «ο κ. Τσίπρας οφείλει να μιλήσει. Έχει την υποχρέωση, να υπερασπιστεί δικαίωμα της κ. Νικολαΐδου, κάθε φοιτητή και κάθε καθηγητή να έχει την άποψη του και την αντίληψη του και πρέπει να καταδικάσει όλους αυτούς τους το αναρχοαριστεριστές, οι όποιοι με τον πιο φασιστικό και ολοκληρωτικό τρόπο συμπεριφέρονται έτσι απέναντι σε ανθρώπους μόνο και μόνο γιατί διαφωνούν με τις απόψεις τους».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η  Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί, όποτε και όπου χρειαστεί σε περίπτωση που απειληθεί η καθηγήτρια κυρία Νικολαΐδου στην άσκηση των καθηκόντων της. «Δεν επιτρέπουμε να πειράξουν άνθρωπο για τις απόψεις του».

Αναφερόμενος στις εκλογές εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΝΔ θα πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας γιατί θα κριθεί για το σύνολο του έργου της αλλά και γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Θύμισε ότι στο παρελθόν υπήρξε επιτυχημένη κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, τον κ. Σαμαρά. Επισήμανε δε ότι το πρόβλημα ουσιαστικά βρίσκεται στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τη στάση του κ. Ανδρουλάκη. Όσο για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας όταν χρειαζόταν συνεργασία του 2015 προτίμησε τους ΑΝΕΛ και παραμέρισε το ΠΑΣΟΚ.

Η κοινωνία έχει θέσει διακυβεύματα και ξέρει ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους να εγγυηθεί, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια. Σε δύσκολες στιγμές κρατήσαμε όρθια την πατρίδα μας και την ενισχύσαμε οικονομικά και γεωπολιτικά, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σε ό,τι αφορά τον Φράχτη στον Έβρο ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή παρουσία του Πρωθυπουργού θα υπογραφεί η σύμβαση με τους αναδόχους για επέκταση του Φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα. Η επέκταση θα γίνει με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα αποδώσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινοτικής χρηματοδότησης του υπολοίπου έργου. Τόνισε ότι ο Φράκτης θα επεκταθεί στο σύνολο του ποταμού Έβρου για να οχυρώσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. με την Τουρκία

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα είπε ότι ενισχύεται η παρουσία της αστυνομίας και των περιπολιών στις γειτονιές όλης της χώρας. Αυξήθηκαν  κατά 70 οι  καθημερινές περιπολίες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ύστερα από την τοποθέτηση 600 επί πλέον Ειδικών Φρουρών, ενώ στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν  100 νέοι αστυνομικοί. Είπε επίσης ότι στα αεροδρόμια τοποθετούνται 1.188 αστυνομικοί για ενίσχυση της ασφάλειας καθώς οικονομική ισχύς της χώρας είναι ο τουρισμός και κανένας δεν επισκέπτεται μια χώρα που δεν νιώθει ασφαλής.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως και στη Μύκονο, και στη Σαντορίνη και στη Ζάκυνθο και στην Πάρο και σε άλλα νησιά που παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα. Στη Μύκονο τοποθετούνται 100 επιπλέον αστυνομικοί για την τουριστική περίοδο, ενώ ανακοίνωσε  την ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου παρεμβάσεων και ειδικών επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την συνολική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στη Μύκονο. Κάλεσε δε τις τοπικές αρχές σε συνεργασία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να καλύπτονται περιπτώσεις εγκληματικής δραστηριότητας. Θύμισε ότι το πρόβλημα εξετάσθηκε και σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να συνδράμει στην εφαρμογή του νόμου σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε  ότι τέθηκε σε λειτουργία το Panic button για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Με ένα κουμπί στο κινητό τηλέφωνο θα μπορεί να  ειδοποιείται άμεσα η ΕΛ.ΑΣ. σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

 

27-03-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος από Λαμία: Άμεση προτεραιότητα η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 27 Mαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος από Λαμία: Άμεση προτεραιότητα η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο 

Στόχος της κυβέρνησης είναι μια μία Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική, που λειτουργεί με διαφάνεια, που θα προσφέρει ασφάλεια σε όλους και παντού, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πολιτική της κυβέρνησης για την ασφάλεια, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

 1. την προστασία των συνόρων
 2. και την αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές και τις πόλεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Σε ό,τι αφορά στον πρώτο πυλώνα, σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή επί πλέον 35 χιλιομέτρων του Φράχτη, ώστε σταδιακά να καλυφθεί το σύνολο των ελληνοτουρκικών συνόρων, με παράλληλη αναβάθμιση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης. Πρόκειται για ένα έργο που το κόστος του έχει προβλεφθεί από τον Προϋπολογισμό, αλλά με ενέργειες του Πρωθυπουργού επιδιώκεται χρηματοδότηση και από την ΕΕ.

Επί πλέον το 2022 οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο απέτρεψαν με την παρουσία τους την είσοδο στη χώρα μας σε 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Την ίδια περίοδο στην επικράτεια έγιναν 1.491 συλλήψεις διακινητών.

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο πυλώνα, το 2022, σε σχέση με την περίοδο 2015-2019, κλοπές,, διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων και ληστείες είναι μειωμένες κατά 25% στην Επικράτεια.

Επίσης το 2022 παρουσιάζει και τον μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών από το 2011 στη χώρα μας και με το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνιάσεων: τελέστηκαν 79 ανθρωποκτονίες και το ποσοστό εξιχνιάσεων (ιδίου και προηγούμενων ετών) ανήλθε στο 88,61%.

Ανάλογα είναι και τα στοιχεία που παρέθεσε για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς για την ίδια περίοδο οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν κατά 32% και οι ληστείες κατά 26%.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην παραβατική δράση των Ρομά στην περιοχή. Όπως είπε το 2022 διαπιστώθηκαν 230 εγκληματικές πράξεις και έγιναν 395 συλλήψεις.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε,  το 2022 η ΕΛ.ΑΣ. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χειρίστηκε 299 υποθέσεις κλοπής σιδηροδρομικού υλικού από Ρομά και έχουν ταυτοποιηθεί ή συλληφθεί 289 δράστες..

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  στο πλαίσιο του Σχεδίου “Ήφαιστος”, για την αντιμετώπιση των κλοπών επί του σιδηροδρομικού δικτύου, έχουν εκπονηθεί ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα: Γίνονται τακτικές Αστυνομικές  Επιχειρήσεις ανά 15μερο,  έκτακτες εξορμήσεις  πέριξ  και εντός  οικισμών – καταυλισμών και στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις συλλογή και εμπορίας μετάλλων. Σημειώνοντας ότι οι στοχευμένες δράσεις εμφανούς ή αφανούς  αστυνόμευσης διεξάγονται όπου παρατηρείται παραβατική συμπεριφορά.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία των αστυνομικών αρχών με συναρμόδιους φορείς (δημοτικές αρχές, ΔΕΔΔΗΕ), για τη διενέργεια κοινών δράσεων.

27-03-2023: 101.885 τροχονομικοί έλεγχοι και 23.357 παραβάσεις το διάστημα από 19 έως 25 Μαρτίου 2023

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

101.885 τροχονομικοί έλεγχοι και 23.357 παραβάσεις το διάστημα από 19 έως 25 Μαρτίου 2023


Το 63% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση


Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 12 έως 18 Μαρτίου 2023, διενεργήθηκαν 101.885 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 23.357 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

 • 3.707 στη Θεσσαλονίκη,
 • 3.091 στην Αττική,
 • 2.541 στη Θεσσαλία,
 • 2.415 στη Δυτική Ελλάδα,
 • 2.255 στην Κεντρική Μακεδονία,
 • 1.820 στην Κρήτη,
 • 1.640 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 • 1.426 στην Πελοπόννησο,
 • 1.302 στη Στερεά Ελλάδα,
 • 1.258 στην Ήπειρο,
 • 541 στη Δυτική Μακεδονία,
 • 512 στα Ιόνια Νησιά,
 • 466 στο Βόρειο Αιγαίο και
 • 383 στο Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

 • 6.180 για παράνομη στάθμευση,
 • 5.377 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 1.222 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
 • 1.214 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 •   781 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
 •   612 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
 •   420 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
 •   317 για ανασφάλιστα οχήματα,
 •   259 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 •   233 για παραβίαση σηματοδότη,
 •   185 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
 •   166 για φθαρμένα ελαστικά,
 •   153 για θορύβους,
 •   137 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 •   113 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
 •    81 για αντικανονικό προσπέρασμα,
 •    66 για υπέρβαρο φορτίο,
 •    57 για καυσαέρια,
 •    39 για παραβίαση προτεραιότητας,
 •    37 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,
 •    29 για αντικανονική χρήση φώτων,
 •    25 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
 •    21 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
 •    20 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,
 •    20 για μη κίνηση σε δεξιό άκρο οδού,
 •    18 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,
 •     9 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας και
 • 5.566 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 20 έως 26 Μαρτίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 432 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, βεβαιώθηκαν 375 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

 •  33 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 •  17 για παραβάσεις θορύβων,
 •  16 για μη χρήση κράνους,
 •  16 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 •  16 για επίδειξη ικανοτήτων,
 •  16 για αυτοσχέδιους αγώνες,
 •  15 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 •  15 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
 •  14 για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας,
 •  14 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
 •   3 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος και
 • 200 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 18 ζεύγη πινακίδων, 65 άδειες κυκλοφορίας και 58 άδειες ικανότητας οδήγησης.

Τέλος, μεταφέρθηκαν 6 οχήματα, ενώ συνελήφθησαν 2 άτομα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.