Σα 10 Ιουνίου 23

09-06-2023: Στην ορκωμοσία νέων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην ορκωμοσία νέων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης παρέστη σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Υπαστυνόμων Β΄ του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων που πραγματοποιήθηκε στην Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας και επέδωσε τα ξίφη στους νέους Αξιωματικούς.

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ.κ. Ευσέβιος ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, εκπρόσωποι, Συνδικαλιστικών ενώσεων, Αστυνομίας της Κύπρου, πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Χαράλαμπος Λαλούσης ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για τους νέους Αξιωματικούς μας, ιστορική στιγμή για τη Σχολή και ιστορική στιγμή για τους συγγενείς και φίλους των νέων Αξιωματικών της Αστυνομίας.

Ξέρω ότι έχουν υποχρεώσεις και έκαναν μεγάλη προσπάθεια μέσα από μελέτη, μέσα από εξετάσεις για να είναι σήμερα εδώ, να ορκίζονται και να τους αποδίδεται το σύμβολο τιμής του Αξιωματικού της Αστυνομίας, το τιμημένο ξίφος.

Σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας και που τολμήσατε, προσπαθήσατε και πήρατε όλα αυτά εφόδια γνώσης.

Αυτό θέλουμε μια σύγχρονη αστυνομία, καλά εκπαιδευμένη, η οποία να είναι ένα βήμα μπροστά. Η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση ποτέ δεν σταματάει. Και η Αστυνομία είναι ένας επιστημονικός κλάδος, που πρέπει συνέχεια να προοδεύει μέσα από την υψηλή εκπαίδευση και τη χρησιμοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας για την καταπολέμηση των παραβατικών και  εγκληματικών πράξεων.

Ως υπηρεσιακός Υπουργός, κύριο στόχο έχω να υπάρχει συνέχεια στο έργο της Αστυνομίας, να μην υπάρχει κανένα κενό. Να υπάρχει συνέπεια στα μέχρι τώρα δρώμενα της Αστυνομίας.

Με την ευκαιρία αυτή μου δίνεται μια ευκαιρία να ευχαριστήσω και τον προηγούμενο Υπουργό τον κ. ο Θεοδωρικάκο, ο οποίος επί δύο χρόνια πραγματικά έκανε τεράστιο έργο. Και τον ευχαριστώ για την προσπάθεια που έκανε γιατί όλο αυτό που κάνετε, όλοι εσείς,  υπηρετείτε τον πολίτη.

Υπηρετείτε την ασφάλεια των πολιτών και το αίσθημα ασφαλείας. Είναι πολύ σημαντικό αγαθό σε μια κοινωνία η ασφάλεια. Όταν υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας, έχουμε μεγάλο αριθμό τουριστών, άρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό αυτό που προσφέρετε.

Να το κάνετε κατά δίκαιο τρόπο και μέσα από τις Αρχές και αξίες που μάθατε. Και  αυτό είναι το σημαντικό που η Σχολή σας έδωσε: Πέρα από την μόρφωση, τις Αρχές και τις αξίες που πρέπει να υπηρετείτε. Τις Αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, τις Αρχές και τις αξίες σεβασμού προς τον άνθρωπο.

Είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία της Αστυνομίας, του προσωπικού, με τους καθημερινούς ανθρώπους και την κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης. Αυτή είναι η προσπάθεια. Πάντα να πορεύεστε έτσι και να προσπαθείτε να βάζετε στόχους στη ζωή σας.

Σήμερα ανεβήκατε ένα πολύ σημαντικό σκαλί. Ο Άγιος Αρτέμιος να σας προστατεύει και να σας καθοδηγεί και να σας δείχνει το δρόμο της αρετής. Το έργο σας είναι δύσκολο και το έχω αντιληφθεί από τις πρώτες μέρες που η ελληνική πολιτεία με τίμησε με τα καθήκοντα του υπηρεσιακού Υπουργού. Αυτό το διάστημα η προσπάθειά μου είναι να υπάρχει αυτή η συνέχεια και να είμαι πάντα κοντά σας.

Σας ευχαριστώ, συγχαρητήρια για το έργο σας, συγχαρητήρια στη Σχολή, στη διοίκηση, στο προσωπικό, στους καθηγητές γι’ αυτό που έκαναν.

Καλή δύναμη σε όλους, καλή συνέχεια στο έργο σας και καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Περιμένουμε πολλά από εσάς, περιμένουμε να πάτε ένα βήμα μπροστά και να υπηρετήσετε με χρέος και ευθύνη τα καθήκοντά σας.

Επιπλέον, ευχαριστώ τους αδελφούς Κυπρίους που και αυτοί συμμετείχαν στην εκπαίδευση και πραγματικά όπως είπε ο κ. Διοικητής δείχνει τη στενή σχέση της Ελλάδος με την Κύπρο και η κοινή εκπαίδευση και οι κοινοί δεσμοί που σίγουρα δημιουργούν και φιλίες μοναδικές είναι κάτι το οποίο μας ξεχωρίζει.

Να είστε καλά, καλή δύναμη και ευχαριστώ όλους όσοι είστε σήμερα εδώ και ειδικά τους συγγενείς των νέων Αξιωματικών που νιώθουν και αυτοί, νομίζω είναι συγκινημένοι, χαρούμενοι σε αυτή τη σεμνή τελετή. Και θα ήθελα τελευταία, νιώθω ιδιαίτερη χαρά που σήμερα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος και το λέω γιατί έχει μια μοναδική σχέση με την Αστυνομία αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι με συνδέουν με το Σεβασμιότατο εγκάρδιες σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού λόγω της πρώτης μου θητείας ως Διοικητής στην όμορφη Σάμο. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.»

09-06-2023: Λουξεμβούργο: Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λουξεμβούργο: Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λουξεμβούργο, 08-09 Ιουνίου 2023) συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης. Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα ασφάλειας της Ένωσης και ειδικότερα η καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, η διακυβέρνηση του χώρου Σένγκεν και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο κ. Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στις τοποθετήσεις του, την ανάγκη της στενής παρακολούθησης των νέων τάσεων στο πεδίο της τρομοκρατίας και ιδίως στη διάδοση της ριζοσπαστικοποίησης στον κυβερνοχώρο. Επιπροσθέτως, τόνισε τη σημασία πρόσβασης των Αρχών επιβολής του νόμου στα ψηφιακά δεδομένα, για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια, εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδος στις προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση της πολιτικής διακυβέρνησης του χώρου Σένγκεν και επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης συνοχής μεταξύ της πολιτικής και της επιχειρησιακής διαχείρισής του. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον απαιτεί την εγρήγορση της Ένωσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα αναδυόμενοι κίνδυνοι που απειλούν την εσωτερική ασφάλεια.

Κάλεσε τους ομολόγους του να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος επιστροφών και στήριξε την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν.

 

 

08-06-2023: Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπου Λαλούση σε Θεσσαλονίκη και Θράκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπου Λαλούση σε Θεσσαλονίκη και Θράκη

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη την 6 και 7 Ιουνίου 2023 στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Αρχικά, την πρώτη μέρα της επίσκεψης, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια παραβρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκου στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθως επισκέφθηκε την Ξάνθη και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου κκ Παντελεήμωνα, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης με τον Διευθυντή και τους Υποδιευθυντές της Διεύθυνσης, καθώς και Διοικητές Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε για θέματα αλλοδαπών, ασφάλειας, τροχαίας και τάξης που απασχολούν το προσωπικό και κυρίως για τα ζητήματα της μη νόμιμης μετανάστευσης και της κρατικής ασφάλειας.

Στην Κομοτηνή επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος στην Αίγειρο Ροδόπης και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με Αξιωματικούς του Επιτελείου της, με τη συμμετοχή των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Καβάλας και Δράμας και Διοικητές Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Καβάλας και Δράμας για θέματα αλλοδαπών, ασφάλειας, τροχαίας και τάξης που απασχολούν το προσωπικό των Υπηρεσιών, καθώς και για ζητήματα μη νόμιμης μετανάστευσης και κρατικής ασφάλειας.

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης, ο κ. Υπουργός αφού επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κκ Δαμασκηνό, τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κκ Άνθιμο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς.

Επιπλέον, επισκέφθηκε τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου και Φερρών, ενώ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του με σύσκεψη με το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

05-06-2023: Σε Θεσσαλονίκη και Θράκη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε Θεσσαλονίκη και Θράκη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης

Την Θεσσαλονίκη και την Θράκη θα επισκεφθεί στις 6 και 7 Ιουνίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης.

Ο Υπουργός θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί διαδοχικά την Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Σουφλί και Διδυμότειχο.

Ο κ. Λαλούσης θα έχεις συσκέψεις με ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας για το μεταναστευτικό και θα επισκεφθεί μονάδες της συνοριοφυλακής σε Διδυμότειχο και Φέρες. Ο Υπουργός έχει προγραμματίσει συναντήσεις με εκπροσώπους των Τοπικών και εκκλησιαστικών αρχών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπου Λαλούση:

ΤΡΙΤΗ 06/06/2023                          

9:30   Σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

12:00 “Εξόδιος Ακολουθία Μιχαήλ Κωσταράκου πρώην Αρχηγού ΓEΕΘΑ”

17:30 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου κκ Παντελεήμωνα

18:00 Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης

19:00 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμωνα

20:15 Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρ. Μέτιο

21:00 Σύσκεψη στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΤΕΤΑΡΤΗ 07/06/2023                     

9:30   Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας

11:30 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κκ Δαμασκηνό

12:30 Επίσκεψη με Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ Χατζηγιαννόγλου

13:30 Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου (Ισαάκιο)

14:30 Επίσκεψη με Δήμαρχο Σουφλίου κ Παναγιώτη Καλακίκο

17:30 Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών

18:30 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κκ Άνθιμο

19:15 Συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημ. Πέτροβιτς

20:00 Σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης

 

05-06-2023: 121.701 τροχονομικοί έλεγχοι και 29.507 παραβάσεις το διάστημα από 28 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2023

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

121.701 τροχονομικοί έλεγχοι και 29.507 παραβάσεις το διάστημα από 28 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2023


Το 66% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση


Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 28 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2023, διενεργήθηκαν 121.701 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 29.507 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

 • 5.595 στην Αττική,
 • 4.591 στη Θεσσαλονίκη,
 • 2.827 στη Θεσσαλία,
 • 2.699 στη Δυτική Ελλάδα,
 • 2.278 στην Κεντρική Μακεδονία,
 • 2.269 στην Κρήτη,
 • 1.748 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 • 1.625 στην Πελοπόννησο,
 • 1.490 στην Ήπειρο,
 • 1.371 στη Στερεά Ελλάδα,
 • 1.138 στο Νότιο Αιγαίο,
 •    774 στα Ιόνια Νησιά,
 •    638 στο Βόρειο Αιγαίο και
 •    464 στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

 • 9.448 για παράνομη στάθμευση,
 • 5.723 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 1.785 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
 • 1.498 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
 • 1.100 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 •    738 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
 •    677 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
 •    530 για ανασφάλιστα οχήματα,
 •    449 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 •    263 για παραβίαση σηματοδότη,
 •    234 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
 •    203 για θορύβους,
 •    201 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 •    157 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,
 •    147 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
 •    138 για φθαρμένα ελαστικά,
 •    103 για αντικανονικό προσπέρασμα,
 •      55 για κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο,
 •      41 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
 •      35 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
 •      33 για υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου,
 •      31 για παραβίαση προτεραιότητας,
 •      30 για καυσαέρια,
 •      29 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο οδού,
 •      24 για αντικανονική χρήση φώτων,
 •        9 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,
 •        8 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,
 •        3 για παραβίαση προτεραιότητας πεζών σε διάβαση και
 • 5.815 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 29 Μαΐου έως 4 Ιουνίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 479 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, βεβαιώθηκαν 222 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

 • 19 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 15 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,
 • 13 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
 •  9 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 •  8 για μη χρήση κράνους,
 •  7 για χρήση κινητών τηλεφώνων,
 •  5 για επίδειξη ικανοτήτων,
 •  3 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
 •  1 για αντικανονικούς ελιγμούς και
 • 142 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 6 ζεύγη πινακίδων, 22 άδειες κυκλοφορίας, 32 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ μεταφέρθηκαν 14 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

02-06-2023: Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την Υπουργό Τουρισμού για την ενίσχυση της ασφάλειας των τουριστικών προορισμών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την Υπουργό Τουρισμού για την ενίσχυση της ασφάλειας των τουριστικών προορισμών

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης είχε συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού κα Ιωάννα Δρέττα, με θέμα την ενίσχυση της ασφάλειας στα νησιά και τις περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, κατά την τουριστική περίοδο. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Ο κ. Λαλούσης διαβεβαίωσε την κα Δρέττα πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης των τουριστικών προορισμών, των αεροδρομίων και των πυλών εισόδου-εξόδου της χώρας. Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Υπουργός είπε πως αυτό υλοποιείται ήδη, με ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης με επί πλέον 1671 αστυνομικούς.

Με το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: «Η ασφάλεια, είναι μία ιδιαίτερα σημαντική προϋπόθεση για την ενίσχυση του τουρισμού, καθώς κανείς δεν επιλέγει να επισκεφθεί μία ξένη χώρα, εάν δεν αισθάνεσαι απολύτως ασφαλής. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε τουριστικές ροές κι εφέτος αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση. Αυτό αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη του συστηματικού και αποτελεσματικού έργου που έχει γίνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ., τα τελευταία χρόνια. Αυτό το έργο έχει αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο και οι πολίτες από κάθε γωνιά της γης επιλέγουν την Ελλάδα γιατί γνωρίζουν ότι αποτελεί έναν απολύτως ασφαλή προορισμό», είπε.

02-06-2023: Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη αστυνομικός για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη αστυνομικός για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων -2- πλαστά διαβατήρια, -2- κάρτες επιβίβασης και -3- κινητά τηλέφωνα

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη χθες, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται ότι διευκόλυνε την έξοδο μη νόμιμων αλλοδαπών από τη χώρα.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε σχετική καταγγελία, το περιεχόμενο της οποίας πιστοποιήθηκε μετά από εξειδικευμένη έρευνα, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι ο αστυνομικός εκμεταλλευόμενος την υπηρεσιακή του ιδιότητα και θέση, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 είχε ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη προώθηση αλλοδαπών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω αεροδρομίου της Βόρειας Ελλάδας.

Μάλιστα, για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός μέλος της οργάνωσης από την Αθήνα παρείχε πληροφορίες στον αστυνομικό αναφορικά με τα στοιχεία και τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα των προς διακίνηση αλλοδαπών.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης ο αστυνομικός συνελήφθη, αφού πρωινές ώρες χθες (1 Ιουνίου 2023) προέβη σε ενέργειες ώστε να διευκολυνθεί η αεροπορική έξοδος από τη χώρα με χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων δύο αλλοδαπών (ενήλικου, ο οποίος επίσης συνελήφθη και συνοδευόμενης από αυτόν ανήλικης), πράξη η οποία ωστόσο απετράπη πριν την επιβίβαση, από τους αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ακολούθησαν έρευνες κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • -2- πλαστά διαβατήρια,
 • -84- κερδισμένα δελτία συνολικού ύψους 73.047 ευρώ,
 • -3- κινητά τηλέφωνα,
 • φορητός υπολογιστής (laptop),
 • -2- κάρτες επιβίβασης (Boarding Pass),
 • βιβλιάριο καταθέσεων,
 • ιδιόχειρες σημειώσεις με χρηματικά ποσά και
 • καταστατικό εταιρείας με έδρα το εξωτερικό και αντικείμενο εμπορικές-οικονομικές υπηρεσίες.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του αστυνομικού και τριών ακόμη ατόμων αφορά στα –κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος καθώς και παράβασης της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Οι συλληφθέντες, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

01-06-2023: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε τους τροχονόμους που εκτελούν υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε τους τροχονόμους που εκτελούν υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης συνοδευόμενος από τον διοικητή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχο Χρήστο Παπαφιλίππου κινήθηκε πεζός το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να έχει προσωπική άποψη για τα θέματα κυκλοφορίας. Συζήτησε με τους τροχονόμους βάρδιας για την κυκλοφορία – στάθμευση των οχημάτων στους κεντρικούς άξονες της πρωτεύουσας καθώς και τις παρεμβάσεις και τους ελέγχους για τον εντοπισμό παραβατών.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της Τροχαίας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφαλή έξοδο των εκδρομέων του εορταστικού τριημέρου. Ευχαρίστησε το προσωπικό για το έργο που επιτελεί. Παράλληλα έδωσε οδηγίες για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης με σκοπό την ασφαλή κίνηση των πολιτών. Ο κ. Λαλούσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με πολίτες της πρωτεύουσας για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης.

01-06-2023: Διακήρυξη A’ Επαναληπτικής Μειοδοτικής Δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Δείτε τα:

 • Διακήρυξη Α’ Επαναληπτικής Μειοδοτικής Δημοπρασίας Μίσθωσης Ακινήτου εδώ
 • Κτηριολογικό πρόγραμμα της Υπηρεσίας εδώ
 • Τεχνική περιγραφή – Προδιαγραφές – Απαιτήσεις Κλειστού Κυκλώματος CCTV εδώ
 • Τεχνική περιγραφή – Προδιαγραφές – Απαιτήσεις Δικτύου Δομημένης Καλωδίωσης εδώ 
 • Τεχνική περιγραφή χώρων Κράτησης εδώ

30-05-2023: Τη ΓΑΔΑ επισκέφθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Μαΐου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη ΓΑΔΑ επισκέφθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης

Τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Ο υπουργός  ενημερώθηκε από τους επικεφαλής των υπηρεσιών για τις επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην  καθημερινή μάχη που δίνουν κατά της εγκληματικότητας.

Ο κ. Λαλούσης τους  ευχαρίστησε για το έργο που επιτελούν και τους ζήτησε να βρίσκονται σε εγρήγορση, δίπλα στους πολίτες, επισημαίνοντας ότι το κράτος έχει συνέχεια και για το λόγο αυτό έχουν καθήκον να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους κατά τον καλύτερο τρόπο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εστίασε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του στους τομείς της ασφάλειας των τουριστών, στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, την οδική ασφάλεια και την παραβατικότητα αλλά και την προστασία των ανηλίκων. Ο κ. Λαλούσης επεσήμανε ότι η εικόνα της Αστυνομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι ανάγκη οι προσπάθειες αυτές να συνεχιστούν.