Τε 7 Δεκεμβρίου 22

07-12-2022: Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου: «Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου εκσυγχρονίστηκε από πέρυσι ο κανονισμός της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταδιώξεις, ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τις κάμερες καταγραφής που θα φέρουν οι αστυνομικοί και κινήθηκε άμεσα η πειθαρχική διαδικασία στο περιστατικό του 16χρονου Ρομά»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου: «Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου εκσυγχρονίστηκε από πέρυσι ο κανονισμός της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταδιώξεις, ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τις κάμερες καταγραφής που θα φέρουν οι αστυνομικοί και κινήθηκε άμεσα η πειθαρχική διαδικασία στο περιστατικό του 16χρονου Ρομά»

 

 • Συνέντευξη Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου για το περιστατικό με τον 16χρονο Ρομά

 Η Ελληνική Αστυνομία, με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, κίνησε άμεσα και σε πλήρη σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές, την προανακριτική και πειθαρχική διαδικασία για το τραγικό περιστατικό με τον 16χρονο Ρομά, τόνισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου σε συνεντεύξεις που παραχώρησε.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η ΕΛ.ΑΣ έχει πλαίσιο και κανονισμούς δράσης, εκπαιδεύει συνεχώς τους αστυνομικούς γύρω από τις καταδιώξεις και τη χρήση όπλων και σε κάθε περίπτωση που υπάρχει παρεκτροπή επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Μάλιστα ο Υφυπουργός επισήμανε πως το πρωτόκολλο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει επικαιροποιηθεί ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές από αστυνομίες άλλων κρατών.

Δείτε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Καταρχήν θα ήθελα να ευχηθώ στους γονείς του τραυματία 16χρονου Ρομά και να είναι ταχεία η ανάρρωση και να μπορέσει πραγματικά να κερδίσει αυτή τη δύσκολη μάχη ζωής την οποία δίνει. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα τραγικό περιστατικό.

Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας, του Υπουργού του κ. Θεοδωρικάκου και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κινήθηκε άμεσα η όλη προανακριτική διαδικασία υπό την άμεση εποπτεία της εισαγγελικής Αρχής. Οι αυτοψίες έγιναν παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και επίσης οι πειθαρχικές διαδικασίες κινήθηκαν άμεσα, ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα, έχουν ασκηθεί από πλευράς εισαγγελικής Αρχής κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και απολογείται τη Παρασκευή.

Κατά συνέπεια, θέλω να επισημάνω ότι από πλευράς πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κινηθήκαμε άμεσα, έτσι όπως επιβάλει ο δικαιϊκός μας πολιτισμός, δίχως λαϊκισμούς και θα έλεγα παρά τον ευτελισμό στον πολιτικό λόγο που επιχειρείται από  ορισμένους.

Με εντολή του Υπουργού, του κ. Θεοδωρικάκου, συνεστήθη επιτροπή στην οποία μάλιστα μου είχε αναθέσει ο Υπουργός την ευθύνη της εποπτείας. Δημιουργήθηκε στο Αρχηγείο η επιτροπή η οποία ενσωμάτωσε και τις καλές πρακτικές από ξένες αστυνομίες. Έκανε αρκετές επισκέψεις στο εξωτερικό και φτιάχτηκε θα έλεγα μια επικαιροποίηση του κανονισμού που θα πρέπει να ακολουθείται για τις καταδιώξεις.

Επιτρέψτε μου όμως μία γενική παρατήρηση. Η Ελληνική Αστυνομία έχει πλαίσιο που τη διέπει, έχει κανονισμούς, εκπαιδεύει το προσωπικό συνεχώς, τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και το προσωπικό πρώτης γραμμής, σε συνέχεια ακολουθεί συντηρητικές εκπαιδεύσεις γύρω από το πώς θα πρέπει να γίνουν καταδιώξεις και διδασκαλίας για τη χρήση των όπλων και σε κάθε περίπτωση εκεί που υπάρχει παρεκτροπή, επιβάλλονται οι κυρώσεις.

Θα πρέπει από την άλλη πλευρά να υπενθυμίσω ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι από τους αρχαιότερους κρατικούς θεσμούς στο ελληνικό κράτος, έχει πάνω από 200 χρόνια ιστορία, κατά συνέπεια ας πούμε έχει εμπειρίες, σέρνει ιστορία από το παρελθόν, δεν ήρθε από το πουθενά για να ακολουθούμε μία ισοπεδωτική πολιτική που από ορισμένους το τελευταίο διάστημα.

Καταρχήν όπως είπα και πριν αμέσως μετά το περιστατικό πέρσι στο Πέραμα, με πρωτοβουλία του Υπουργού κύριου Θεοδωρικάκου, συγκροτήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει βγει το πρωτόκολλο, ασφαλώς ξέρει ο αστυνομικός τι πρέπει να κάνει. Το πρωτόκολλο αυτό επικαιροποίησε προηγούμενα τα οποία υπήρχαν, μάλιστα υπήρξαν επισκέψεις της ομάδας εργασίας στο εξωτερικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες και ενσωμάτωσαν πραγματικά καλές πρακτικές.

Ως προς τη χρήση των όπλων, έχουμε το αυστηρότερο πλαίσιο από όλες τις Ευρωπαϊκές  χώρες. Κατά συνέπεια ας πούμε ότι σαφώς υπάρχει πλαίσιο, διδάσκεται καθημερινά, οι αστυνομικοί πρώτης γραμμής, εκπαιδεύονται συνεχώς και περνούν και συντηρητικές εκπαιδεύσεις. Θα πρέπει όμως από την άλλη πλευρά να καταλάβουμε ότι ο αστυνομικός, σε κλάσματα δευτερολέπτου και υπό πολύ μεγάλη ένταση που δημιουργείται πάνω σε ένα πλαίσιο καταδίωξης, καλείται να ενεργήσει.

Οι ομάδες  ΔΙ.ΑΣ., ένας θεσμός πετυχημένος στη χώρα μας, εφαρμόστηκε από το 2010 και μετά και μάλιστα ήμουνα αρχηγός τότε και με πρωτοβουλία μου, δεδομένου ότι αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό γεγονός, ότι πάρα πολλοί κινούνται μέσα στον αστικό ιστό, με τα γνωστά προβλήματα τα κυκλοφοριακά και κυρίως είχαμε να αντιμετωπίσουμε, που ευτυχώς τώρα δεν υπάρχουν σε τέτοια ένταση αυτά τα περιστατικά που είχαμε στο παρελθόν, μετά από τεράστιες προσπάθειες που έκανε η Ελληνική Αστυνομία και εξουδετέρωσε εγκληματικές ομάδες. Θυμίζω πως στο παρελθόν είχαμε ένοπλες συγκρούσεις , σας θυμίζω τις επιθέσεις με τα καλάσνικοφ και έπρεπε από πλευράς της ελληνικής αστυνομίας να εξασφαλιστεί μια ταχεία δύναμη επέμβασης, προκειμένου ας πούμε να μπορέσουν πραγματικά αυτές οι ομάδες να εξουδετερωθούν. Και έχουν εξουδετερωθεί και οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. έχουν προσφέρει όλη αυτή τη δεκαετία τεράστιο έργο, στο πλαίσιο πάντα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.

Τα στατιστικά μας στοιχεία δείχνουν πραγματικά μια σημαντική μείωση στην εγκληματικότητα και κυρίως στη μεσαία εγκληματικότητα που απασχολεί τον πολύ κόσμο. Απλώς θέλω να σας πω ότι η εγκληματικότητα σήμερα, τα στοιχεία για το 2022 και το 2021, σε σχέση με το 2019 και 2018 έχουν μία μείωση της τάξης 25%-30%.

Η ελληνική αστυνομία είναι παρούσα καθημερινά, οι αστυνομικοί που εξήλθαν από τις σχολές, 1.000 άτομα έμειναν όλα στην Αθήνα και έχουν επανδρώσει τις μάχιμες υπηρεσίες και τις πεζές περιπολίες και έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι περιπολίες το βράδυ.

Έρχομαι τώρα και στο θέμα των Ρομά. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο η ελληνική αστυνομία καλείται και έρχεται τελευταία να αντιμετωπίσει, καθώς έχει ένα ρόλο κατασταλτικό.

Διότι δεκαετίες ολόκληρες ακολουθήθηκαν  λάθος πολιτικές  προς τα θέματα της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των Ρομά στην κοινωνία , επιδοματικές πολιτικές επιδόματα τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν οδηγήσει πουθενά  μέχρι σήμερα

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση με εντολή του Πρωθυπουργού  του κ Μητσοτάκη  έχει συστήσει εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τους Ρομά το οποίο αρχίζει και εφαρμόζεται και προβλέπει μία σειρά δράσεων που αφορούν  την κοινωνική επανένταξη των ατόμων  αυτών, είναι δύσκολη κατηγορία συμπολιτών μας γνωρίζουν όλοι υπάρχουν ισχυρές εγκληματογόνες περιοχές. Η  Ελληνική Αστυνομία  ενεργεί όλα αυτό το χρονικό διάστημα που είμαστε κυβέρνηση με σχεδιασμό σε  τους χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη εγκληματική δραστηριότητα από Ρομά και έχουμε και σημαντικά αποτελέσματα ως προς τα θέματα των απορρυπάνσεων  που ταλαιπωρούν πολύ τον κόσμο  από της διακίνησης ναρκωτικών , από τα θέματα ληστειών και κλοπών.

Επίσης, ολοκληρώνεται πολύ σύντομα ο διεθνής  διαγωνισμό για τις κάμερες  και θα υπάρχουν κάμερες και στα περιπολικά αλλά και ενσωματωμένες σε κάθε αστυνομικό προκειμένου να καταγράφεται κάθε περιστατικό στο οποίο θα επιλαμβάνεται. Είναι στην τελική του φάση ο διαγωνισμό και πολύ σύντομα θα προμηθευτούμε  τον αριθμό των καμερών που προβλέπεται, περίπου 2000, όπου θα συνεισφέρουν σημαντικά στα θέματα της ακριβούς καταγραφής κάθε περιστατικού που επιλαμβάνεται ο αστυνομικός

 

 

 

05-12-2022: Τ. Θεοδωρικάκος: Η Πολιτεία  επιβραβεύει με πράξεις τα στελέχη που με καθημερινή αυτοθυσία προστατεύουν τα σύνορά της

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τ. Θεοδωρικάκος: Η Πολιτεία  επιβραβεύει με πράξεις τα στελέχη που με καθημερινή αυτοθυσία προστατεύουν τα σύνορά της

 

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στα social media αναφέρεται στην  ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για εφάπαξ καταβολή 600 ευρώ σε όλους τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού.  Χαρακτηριστικά έγραψε:

«Εφάπαξ ενίσχυση με 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Πολιτεία ευχαριστεί και επιβραβεύει με πράξεις τα στελέχη που με καθημερινή αυτοθυσία προστατεύουν τα σύνορά της.»

 

05-12-2022: 91.425 τροχονομικοί έλεγχοι και 19.522 παραβάσεις το διάστημα από 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

91.425 τροχονομικοί έλεγχοι και 19.522 παραβάσεις το διάστημα από 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2022

Το 68% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2022, διενεργήθηκαν 91.425 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 19.522 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

 • 3.154 στη Θεσσαλονίκη,
 • 3.145 στην Αττική,
 • 2.134 στη Θεσσαλία,
 • 1.716 στην Κρήτη,
 • 1.686 στη Δυτική Ελλάδα,
 • 1.398 στην Ήπειρο,
 • 1.203 στην Κεντρική Μακεδονία,
 • 1.184 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 • 1.015 στην Πελοπόννησο,
 •   880 στη Στερεά Ελλάδα,
 •   675 στα Ιόνια Νησιά,
 •   477 στο Βόρειο Αιγαίο,
 •   452 στη Δυτική Μακεδονία και
 •   403 στο Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

 • 6.940 για παράνομη στάθμευση,
 • 4.115 για υπερβολική ταχύτητα,
 •   983 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
 •   676 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 •   644 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
 •   486 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
 •   373 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
 •   339 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 •   297 ανασφάλιστα οχήματα,
 •   216 για παραβίαση σηματοδότη,
 •   132 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
 •   101 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 •   101 για υπέρβαρο φορτίο,
 •    94 για φθαρμένα ελαστικά,
 •    62 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,
 •    62 για αντικανονικό προσπέρασμα,
 •    53 μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
 •    39 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
 •    33 για αντικανονική χρήση φώτων,
 •    25 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
 •    20 για παραβίαση προτεραιότητας,
 •      7 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας και
 •   724 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2022, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 260 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 144 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

 • 39 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 14 για μη χρήση κράνους,
 • 12 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 • 7 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
 • 2 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
 • 1 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,
 • 1 για θόρυβο και
 • 68 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 8 ζεύγη πινακίδων, 12 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και 26 άδειες ικανότητας οδήγησης.

Τέλος, μεταφέρθηκαν και 3 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

 

03-12-2022: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Κάθε μέρα με πράξεις ας αποδεικνύουμε την ευαισθησία και το σεβασμό μας!»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Κάθε μέρα με πράξεις ας αποδεικνύουμε την ευαισθησία και το σεβασμό μας!»

 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έκανε την ακόλουθη αναφορά στα social media:

«Κάθε μέρα με πράξεις ας αποδεικνύουμε την ευαισθησία και το σεβασμό μας!».

Η ανάρτηση του  κ. Τάκη Θεοδωρικάκου συνοδεύτηκε και από ένα βίντεο ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας.

03-12-2022: Θεοδωρικάκος:  Ο νόμος διασφάλισε τη λειτουργία των Δήμων – ο ΣΥΡΙΖΑ απασφάλισε με ψέμα και διχασμό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεοδωρικάκος:  Ο νόμος διασφάλισε τη λειτουργία των Δήμων – ο ΣΥΡΙΖΑ απασφάλισε με ψέμα και διχασμό

 • Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου

«Για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται. Επιχειρεί να παραπλανήσει, να αποπροσανατολίσει, να διχάσει. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  με την 2377/2022 απόφασή της έκρινε ότι οι διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι  απολύτως σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων ήταν μια  ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας που το 2019 οι Έλληνες πολίτες ενέκριναν με την ψήφο τους.

Επειδή είχε προηγηθεί η ιδεοληπτική προσπάθεια της Κυβέρνησης Σύριζα, με το νόμο 4555/18 με τον οποίο επέβαλε το σύστημα απλής αναλογικής και στους Δήμους. Επιχειρώντας να διαλύσει την λειτουργία τους και να καταλύσει την δυνατότητά τους να σχηματίζουν πλειοψηφίες και να λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Η άμεση ψήφιση και εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων έτυχε της απόλυτης στήριξης και αποδοχής των Δημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και των στελεχών της αυτοδιοίκησης, στο σύνολό τους. Η ομαλή λειτουργία των Δήμων αποτελούσε και αποτελεί, όχι μόνο πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης, αλλά και επιτακτική ανάγκη για το συμφέρον της κοινωνίας. Και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως σήμερα από τα όργανα των Δήμων είναι καθόλα έγκυρες, ισχυρές και απρόσβλητες.

Καλώ την Αξιωματική Αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τα ψέματα και να μελετήσει καλύτερα την απόφαση του ΣτΕ. Κυρίως, όμως, να εγκαταλείψει την επένδυση στην τοξικότητα και τη συνεχή υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, μέσω της διαρκούς εναντίωσης στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης».

 

02-12-2022: Αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος

 • Τάκης Θεοδωρικάκος προς Πιαντεντόζι: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε στέλεχος της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα» -Εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας έναντι οιουδήποτε ιταλικού στόχου

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση, στη Ρώμη, με τον ιταλό Υπουργό Εσωτερικών της νέας ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Πιαντεντόζι. Κύριο θέμα της συνάντησης των δύο Υπουργών ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος, με έμφαση το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε στον ιταλό ομόλογό του την απόλυτη καταδίκη της επίθεσης σε στέλεχος της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα και διαβεβαίωσε πως η Ελληνική Αστυνομία κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να συλληφθούν το ταχύτερο δυνατό οι δράστες αυτής της ειδεχθούς επίθεσης.

Ο Υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Πιαντεντόζι για το επιχειρησιακό σχέδιο «Ακρίτας» για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα και τον Έβρο, καθώς η παράνομη μετανάστευση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία αλλά θέτει σε δοκιμασία το σύνολο της Ε.Ε. , τις ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο.

 

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας:

«Είχαμε πράγματι εξαιρετικές συνομιλίες με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, της φίλης Ιταλίας, τον κύριο Piantedosi.

Καταρχήν εξέφρασα την αυτονόητη και απόλυτη καταδίκη της σημερινής επίθεσης σε στέλεχος της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα και διαβεβαίωσα ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι Αρχές ασφαλείας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να συλληφθούν το ταχύτερο δυνατό οι δράστες αυτής της επίθεσης, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα κινούνται στον αναρχικό χώρο, καθώς επίσης έχω δώσει εντολή να ενισχυθούν περαιτέρω όλα τα μέτρα ασφαλείας έναντι οιουδήποτε ιταλικού στόχου στην πρωτεύουσα.

Σε ό,τι αφορά το βασικό τμήμα των συνομιλιών μας, η κοινή μας βούληση είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την ήδη πάρα πολύ καλή αστυνομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά από κοινού τις προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Ενημέρωσα αναλυτικά τον ομόλογό μου για τις συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών συνόρων που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης στον Έβρο, σύνορα με την Τουρκία, με την εφαρμογή του σχεδίου «ΑΚΡΙΤΑΣ», προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά η εργαλειοποίηση των δυστυχισμένων ανθρώπων, των παράνομων μεταναστών από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας.

Ο Ιταλός ομόλογός μου εξέφρασε την στήριξη και την αλληλεγγύη της φίλης Ιταλίας σε αυτές τις προσπάθειές μας, συμφωνήσαμε επίσης να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αστυνομική συνεργασία και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος με έμφαση το εμπόριο των ναρκωτικών.

Προσκάλεσα τον κύριο Υπουργό να έρθει στην πρωτεύουσα της πατρίδας μας, το απεδέχθη με πολύ μεγάλη χαρά, με ενθουσιασμό θα έλεγα, και ελπίζω να μας δοθεί η δυνατότητα από κοινού, πέρα από την Αθήνα, να επισκεφθούμε και τα σύνορά μας, εκεί που έχουν όλοι καταλάβει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν αφορά μόνο και την Ιταλία, αλλά το σύνολο της Ευρώπης καθώς αποτελεί δοκιμασία για τις ευρωπαϊκές μας αξίες και για το Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό οφείλουμε εκεί να αποδεικνύουμε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο, φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορά της και βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι είναι πρόβλημα συνολικό για όλη την Ευρώπη».

 

02-12-2022: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Ιταλίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Ιταλίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος»

 • Συνάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον Ιταλό ομόλογό του, στη Ρώμη

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Piantedosi. Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε αναλυτικά τον ιταλό ομόλογό του για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου «Ακρίτας» στον Έβρο, ενώ συμφωνήθηκε η ενίσχυση και αναβάθμιση της αστυνομικής συνεργασίας των δύο κρατών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.

Με ανάρτησή του στα media, o Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:

«Συναντήθηκα σήμερα στη Ρώμη με τον Υπουργό Εσωτερικών της νέας ιταλικής Κυβέρνησης, Matteo Piantedosi. Ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε ακόμη περισσότερο την αστυνομική συνεργασία των δύο κρατών για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αποτελεσματικά τις προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Ενημέρωσα αναλυτικά σε αυτό το πλαίσιο τον Ιταλό συνάδελφό μου για την εφαρμογή του Σχεδίου “Ακρίτας” στον Έβρο, για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης των παράνομων μεταναστών. Μου εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ιταλίας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων στα σύνορα μας».

01-12-2022: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η Κυβέρνηση στηρίζει με πράξεις την Αστυνομία και την ασφάλεια των πολιτών»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η Κυβέρνηση στηρίζει με πράξεις την Αστυνομία και την ασφάλεια των πολιτών»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε κομματική εκδήλωση με θέμα την ασφάλεια των πολιτών.

Στο κατάμεστο Δημοτικό θέατρο Αλίμου «Κάρολος Κουν» ο Υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

«Η ασφάλεια για την Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο ιδεολογικό πρόταγμα ή εύηχα λόγια. Αλλά, καθημερινή, συντεταγμένη πολιτική. Είναι έργο με μετρήσιμο αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και συμπλήρωσε: «Δεν αποτελεί μόνο συνταγματική επιταγή αλλά και προϋπόθεση για ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ελευθερία. Χωρίς ασφάλεια, επομένως, δεν υπάρχει Δημοκρατία».

 

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Είναι ξεχωριστή χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα στον Άλιμο.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ με μεγάλη συγκίνηση και τιμή.

Ανάμεσα σε έναν άξιο Δήμαρχο, τον Ανδρέα Κονδύλη, και σε άξια, επίσης, στελέχη της αυτοδιοίκησης.  Με τους οποίους συνεργάστηκα στο Υπουργείο Εσωτερικών επιτυγχάνοντας την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πολλών και σημαντικών έργων για τον Άλιμο. Έργα πνοής που αλλάζουν όχι μόνο την όψη αλλά και την καθημερινότητα της περιοχής μας, όπως το εμβληματικό κτίριο του νέου Δημαρχείου της Πόλης, αγαπητέ Ανδρέα, που θα στεγάσει συγκεντρωμένα όλες τις διάσπαρτες σήμερα υπηρεσίες του Δήμου. Όπως , ακόμα, η δημιουργία του νέου κλειστού Γυμναστηρίου, όπως η ψηφιακή προβολή του Δήμου.  Έργα συνολικής αξίας 14 εκατομμυρίων ευρώ, που αποδεικνύουν πως όταν υπάρχει βούληση, συνέργεια, προγραμματισμός, υπάρχει και αποτέλεσμα για τον πολίτη.

Με χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι, όμως, ανάμεσα σε φίλες και φίλους συναγωνιστές. Στελέχη της μεγάλης μας λαϊκής πατριωτικής παράταξης. Σε μια αίθουσα πλημμυρισμένη από πρόσωπα οικεία, χαμογελαστά και αποφασισμένα. Που αντανακλούν τις αξίες της μεγάλης μας οικογένειας. Και που τους επόμενους μήνες θα δώσουμε ξανά μαζί τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών και θα ξανακάνουμε μαζί τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυρό Πρωθυπουργό.

Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το αύριο. Τριάμισι χρόνια μετά την εκλογική νίκη του 2019, χρόνια στα οποία συνέβησαν πολλά. Χρόνια ενδυνάμωσης για την Ελλάδα, αλλά και χρόνια πρωτοφανών διεθνών προκλήσεων και απειλών για όλους μας.  Γιατί η αλήθεια είναι ότι τριάμιση χρόνια τώρα, προχωράμε μπροστά. Με έναν καπετάνιο, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του συνολικά,  να κρατάμε με σταθερό χέρι το τιμόνι της πατρίδας μας στη σωστή πορεία. Με έγκαιρες και σωστές αποφάσεις, με στηριξη της κοινωνίας, με μεταρρυθμίσεις, με ασφάλεια, με ευθύνη στα δύσκολα.

Και στέκομαι στην έννοια της ασφάλειας, γιατί για εμάς δεν αποτελεί μια εξαγγελία αόριστη, χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η ασφάλεια για την Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο ιδεολογικό πρόταγμα ή εύηχα λόγια. Αλλά, καθημερινή, συντεταγμένη πολιτική. Είναι έργο με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Γιατί δεν αποτελεί μόνο συνταγματική επιταγή. Αλλά και κάτι βαθύτερο: Προϋπόθεση για ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, την ίδια την ελευθερία. Χωρίς ασφάλεια, επομένως, δεν υπάρχει Δημοκρατία.

Ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους, λοιπόν.         

Ασφάλεια -πρώτα και κύρια- από τα σύνορα της Πατρίδας μας. Τον Έβρο. Εκεί όπου η απειλή είναι συνεχής και διαρκής. Εκεί όπου καθημερινά εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά μας. Υποβοηθούμενοι από οργανωμένα δίκτυα, παρακινούμενοι από το ίδιο το τουρκικό καθεστώς. Η Ελληνική Αστυνομία, όμως, είναι εκεί. Είναι εκεί για να φυλάει, να επιτηρεί, να παρεμβαίνει, να προστατεύει, αλλά και να διασώζει. Εφαρμόζει το σχέδιο Ακρίτας,  προασπιζόμενη τα σύνορα που της πατρίδας μας, που όμως είναι και της Ευρώπης. Και θα συνεχίσει να το κάνει.  Ας το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, με σαφήνεια, για ακόμη μια φορά: Απέναντι στις προκλήσεις, εμείς προτάσσουμε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Απέναντι στις απειλές, εμείς απαντάμε με αποφασιστικότητα. Τα σύνορά μας στον Έβρο είναι απροσπέλαστα. Παράνομα δεν πρόκειται να περάσει κανείς! Είναι ένα μήνυμα που υπαγορεύουν οι αξίες του πολιτισμού μας το διεθνές δίκαιο, αλλά και οι ίδια μας η ανθρωπιά.

Είναι, επομένως, αδιανόητο, αλλά και εθνικά επικίνδυνο ορισμένες εσωτερικές φωνές επιμένουν να μας συκοφαντούν. Να  παρουσιάζουν τους ένστολούς μας, στη γνωστή υπόθεση της νησίδας τον Αύγουστο, ως «δολοφόνους και εθνικούς μειοδότες». Είναι ντροπή την ώρα που η Ευρώπη λέει «ευχαριστώ» προς την Ελλάδα που φυλάει τα σύνορά της, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την παρρησία να ορθώσει μία «συγγνώμη». Να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό, λοιπόν: Μαθήματα ευαισθησίας αλλά και προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας δε δεχόμαστε. Ιδίως από εκείνους που, στο παρελθόν, αναρωτιόντουσαν αν η θάλασσα έχει σύνορα και στο παρόν κατηγορούν την Αστυνομία μας, αναμασώντας την τουρκική προπαγάνδα. Έχουμε και τη γνώση και την ικανότητα να ασκούμε και να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε την αποφασιστικότητα να αποτρέπουμε όποιον επιχειρεί να τα παραβιάσει. Έχουμε και την ενότητα και την εθνική ομοψυχία, αλλά και τις Διεθνείς Συμμαχίες για να εφαρμόζουμε του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και ενωμένοι οι Έλληνες θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε εθνική απειλή.

Βρισκόμαστε σήμερα σε μια περιοχή με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές. Τον Άλιμο. Σε μια γειτονιά που αναπτύσσεται διαρκώς. Στην «καρδιά» του παρακτίου μετώπου μας, στην «καρδιά» του Νοτίου Τομέα, «στην καρδιά» της Ελλάδας που αλλάζει και αναπτύσσεται. Ανάμεσα σε πολίτες νοικοκυραίους. Το ενεργό και δυναμικό συστατικό της κοινωνίας μας. Της Ελλάδας που ξυπνάει νωρίς και πάει την πατρίδα μας μπροστά. Όπως σας είπα, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης, είναι η ασφάλεια. Για αυτό τον λόγο ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αστυνομία. Μειώνοντας την γραφειοκρατία και απελευθερώνοντας επιπλέον προσωπικό. Για να είναι δίπλα στον Πολίτη, για να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία του, για να προασπίζει την κοινωνική συνοχή, για να διασφαλίζει την λειτουργία της οικονομίας. Γι αυτό απαλλάξαμε την Ελληνική Αστυνομία από το τη γραφειοκρατική αγκύλωση του γνήσιου της υπογραφής. Και , με τον τρόπο αυτό, εκατοντάδες αστυνομικοί που ήταν υποχρεωμένοι να βάζουν σφραγίδες επιστρέφουν στις γειτονιές. Επειδή για εμάς εκεί  απευθύνεται η ύψιστη αποστολή του αστυνομικού. Δίπλα στον πολίτη και όχι ανάμεσα στις σφραγίδες.  Στον δρόμο και όχι στα γκισέ. Για  αυτό στέλνουμε περισσότερους αστυνομικούς σε κάθε γειτονιά. Γι αυτό και ενισχύσαμε ήδη το Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου με 16 επιπλέον Αστυνομικούς. Και, όχι μόνο αυτό.  Τον Ιανουάριο ενισχύουμε επιπρόσθετα το Λεκανοπέδιο με 600 εδικούς φρουρούς. Κάποιοι εξ’ αυτών θα συνδράμουν την περιοχή του Αλίμου.

Είπαμε ασφάλεια παντού. Αλλά και ασφάλεια για όλους. Ασφάλεια ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες που πριν κυριαρχούσε βουβά ο φόβος και ο δισταγμός. Ως αρμόδιος Υπουργός, αλλά και ως πατέρας και οικογενειάρχης, νιώθω υπερήφανος που εδώ, στον Άλιμο, δημιουργήσαμε τους τελευταίους μήνες ένα από τα 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Για τις γυναίκες εκείνες που, άλλοτε, έβρισκαν κλειστές πόρτες στα Αστυνομικά τμήματα, και τώρα βρίσκουν ανθρώπους  εκπαιδευμένους και έτοιμους να τις βοηθήσουν. Πλέον, γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ. Δίπλα τους.  Ότι μπορούμε να τις στηρίξουμε με πράξεις. Ηθικά, νομικά, ψυχολογικά, ουσιαστικά. Απλώνοντας ένα μεγάλο και ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Γιατί η Αστυνομία και ξέρει και ενδιαφέρεται και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Και μία χρόνια σχέση διστακτικότητας των θυμάτων προς αυτή, μετεξελίσσεται σήμερα σε σχέση εμπιστοσύνης, σε έναν ισχυρό δεσμό ελπίδας και προσδοκιών. Γιατί ασφάλεια σημαίνει και εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της.

Το τελευταίο συνεπάγεται και ασφάλεια χωρίς αστερίσκους. Ασφάλεια και «άβατα ανομίας» είναι έννοιες ασύνδετες. Γι αυτό και, μετά από δεκαετίες, κάνουμε πράξη την επανάσταση του «αυτονοήτου» σε αυτή χώρα. Γκρεμίζουμε κάθε άβατο ανομίας, ασυδοσίας, παραβατικότητας. Όπως πράξαμε στην Φοιτητική Εστία στου Ζωγράφου, μόλις λίγα χιλιόμετρα από εδώ. Εξαρθρώνοντας τρεις εγκληματικές συμμορίες κακοποιών που, για χρόνια, κυκλοφορούσαν και κοιμόντουσαν δίπλα στα παιδιά μας. Και όλα αυτά ήταν γνωστά με επίσημα έγγραφα από το 2018 στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Που εθελοτυφλούσε, όμως, επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή ανοχή απέναντι στην κουκούλα.  Στους ίδιους, λοιπόν, που έσπευσαν εκείνη την ημέρα που πραγματοποιούσαμε την έφοδο να μας κατηγορήσουν για «Κυβέρνηση αυταρχισμού», εμείς απαντάμε:  Εικόνα αυταρχισμού είναι η ελεύθερη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών εντός φοιτητικών εστιών. Όχι η σύλληψη των κακοποιών που διέμεναν εκεί.  Αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου, αλλά η ανοχή της ανομίας. Οι φοιτητικές εστίες είναι για να διαμένουν τα παιδιά μας που σπουδάζουν. Όχι, οι σεσημασμένοι κακοποιοί. Γι αυτό και όπου υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία παραβατικής δραστηριότητας, εμείς θα είμαστε εκεί. Απάθεια απέναντι στα φαινόμενα ανομίας εμείς δε θα επιδείξουμε. Δε συμβιβαζόμαστε με τα άβατα. Για αυτό και όλοι οι δημόσιοι χώροι που βρίσκονταν υπό κατάληψη, ένα-ένας απελευθερώνονται και αποδίδονται στην κοινωνία. Όπως έγινε στη Λάρισα, στα Προσφυγικά, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Όπως θα γίνει όπου αλλού χρειαστεί.

Ασφάλεια χωρίς αστερίσκους, όμως,  σημαίνει και ασφάλεια χωρίς εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις σε πρόσωπα, σε υποθέσεις, σε περιστάσεις. Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Όλοι είμαστε ίσοι και ισότιμοι. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους. Γι’ αυτό και σε κάθε καταγγελία, όπως έγινε στην υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού, του γνωστού συγγραφέα που υπήρχαν ενδείξεις πως διακινούσε πορνογραφικό υλικό, αλλά και τώρα, με την «Κιβωτό του Κόσμου», ενεργήσαμε τάχιστα, συνδράμοντας το έργο των ανακριτικών αρχών. Δε διακρίνουμε περιπτώσεις «υπεράνω υποψίας». Όλες αποτελούν περιπτώσεις «άμεσης αυτοψίας». Ουδεμία υπόθεση εγκληματικής πράξης, που φεύγει από το φως της επικαιρότητας, δε φεύγει από το φως των δικών μας ερευνών, μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

 

Φίλες και φίλοι,

Σας μίλησα για την ασφάλεια, όχι ως αόριστη έννοια. Αλλά, ως στοχευμένη πολιτική. Με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Και ποιο είναι αυτό για την γειτονιά του Αλίμου; Είναι ότι οι κλοπές και οι διαρρήξεις –η μεσαία εγκληματικότητα, δηλαδή, που απασχολεί τα νοικοκυριά- το δεκάμηνο του τρέχοντος έτους σημειώνουν μείωση κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2019, προ κορονοϊού.

Πάντα πίστευα ότι στις δύσκολες ώρες μπορείς να πετύχεις μόνο με προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, τεκμηριωμένες προτάσεις, ρεαλιστικές λύσεις και, ασφαλώς, σκληρή δουλειά.

Με αυτή τη στάση ζωής πορεύομαι από τα νεανικά μου χρόνια, με επίπονη προσπάθεια, στον ιδιωτικό τομέα, την πολιτική έρευνα και ανάλυση. 16 ολόκληρα χρόνια. Με αυτή τη φιλοσοφία μεγαλώσαμε μαζί με τη σύζυγό μου, τα δυο μας παιδιά. Αλλά και με αυτή τη συνείδηση ευθύνης βγήκα μπροστά στα δύσκολα. Συστρατευόμενος, από την πρώτη στιγμή, με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια νέα Ελλάδα, με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, αναθέτοντάς μου στις δύσκολες εποχές της αντιπολίτευσης, τη στρατηγική του κόμματος, για τη σύναψη μιας συμφωνίας αλήθειας με την κοινωνία. Μου εμπιστεύτηκε, την ώρα της μάχης, μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και, ως Πρωθυπουργός, μου ανέθεσε τα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών και, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Κυρίως, όμως, με τη τιμά με την απόφασή του να υπηρετήσω τη μεγάλη μας λαϊκή παράταξη εδώ, από τον Νότιο Τομέα της Αθήνας στις επόμενες εκλογές. Να στέκομαι σήμερα ενώπιόν σας. Να σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί, με ευθύνη και κρίση, ξανά την εντολή στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Κυρίως, όμως, για να δώσουμε στην πατρίδα μας τη δυνατότητα να συνεχίσει να ατενίζει το αύριο με ασφάλεια και σιγουριά.

 

30-11-2022 : Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και αυτό αποδεικνύεται στην υπόθεση της Κιβωτού»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Nοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και αυτό αποδεικνύεται στην υπόθεση της Κιβωτού»

«Όποιος κι αν έχει υποπέσει σε παράπτωμα, σε παράνομη δραστηριότητα, σε εγκληματική πράξη θα ακολουθήσει το δρόμο της Δικαιοσύνης» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην εκπομπή του Mega «Live news». Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο υπογράμμισε: «Έναντι του νόμου είμαστε όλοι ίσοι και αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται και να αποδεικνύεται». Ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι η Αστυνομία διερεύνησε τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» και διαβίβασε τα στοιχεία που συγκέντρωσε στη Δικαιοσύνη.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

 Εφαρμογή του νόμου Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις

«Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και αυτό αποδεικνύεται στην υπόθεση της Κιβωτού. Οι νόμοι είναι νόμοι και ισχύουν για όλους. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας. Η περίπτωση της Κιβωτού  συγκεντρώνει το τεράστιο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης γιατί αφορά παιδιά, τα οποία έχουν ανάγκη, ανάγκη στήριξης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης. Αφορά μια υπόθεση που η κοινωνία είχε στηρίξει με πολύ μεγάλη ευαισθησία.

Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της

«Το μήνυμα λοιπόν ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο ότι για όποιον κι αν είναι οι καταγγελίες, θα εξεταστούν, θα διερευνηθούν από την  Αστυνομία και  το οποίο έχει ήδη πράξει. Βρήκε τα παιδιά, γιατί αυτό δεν ήταν εύκολο και  ξεκλείδωσε την ψυχή τους για να μιλήσουν και να πουν το τι έχει συμβεί.

Συγκεντρώθηκαν οι καταθέσεις και έχουν δοθεί ως δικογραφία στον Εισαγγελέα, ο οποίος από εδώ και πέρα έχει την ευθύνη της έρευνας. Και βεβαίως το ίδιο κάναμε και μέσα σε πολύ λίγες ημέρες και με την Οικονομική Αστυνομία στο οικονομικό κομμάτι.

Άρα οι καταγγελίες διερευνήθηκαν από την Αστυνομία και παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη, η οποία πράττει πλέον το καθήκον της χωρίς καμία αμφιβολία. Όποιος κι αν έχει υποπέσει σε παράπτωμα, σε παράνομη δραστηριότητα, σε εγκληματική δραστηριότητα, θα ακολουθήσει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Όποιος κι αν είναι».

Η Οικονομική Αστυνομία  

«Η Οικονομική Αστυνομία μπήκε στις δομές της Κιβωτού από την προηγούμενη Δευτέρα και μέσα σε 8 μέρες εκπλήρωσε την πρώτη φάση της αποστολής της, συγκέντρωσε τα ευρήματα που έχουν ενδιαφέρον και τα κατέθεσε στην Εισαγγελική Αρχή. Είναι απαίτηση της  κοινωνίας για απόλυτη διαφάνεια στη συγκεκριμένη υπόθεση και αυτή υλοποιείται. Δεν υπάρχουν αόρατα χέρια που να σταματάνε την έρευνα. Εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις και όλες οι καταγγελίες από την Ελληνική Αστυνομία».

 

30-11-2022: Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Petar Todorov

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Petar Todorov

 

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης συναντήθηκε, χθες Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στη Σόφια με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Petar Todorov.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, δίνοντας έμφαση στη διασυνοριακή και αστυνομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν ζητήματα σχετικά με την αντιμετώπιση του οργανωμένου και διασυνοριακού εγκλήματος, την παράνομη μετανάστευση, την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών και τις απαιτούμενες προετοιμασίες  που τυχόν εφαρμοστούν στην περίπτωση ένταξης και Εφαρμογής του Κεκτημένου Schengen από τη Βουλγαρία, ενώ επιπλέον αναπτύχθηκαν προτάσεις για υλοποίηση κοινών εκπαιδεύσεων και παροχής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω συνάντηση επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των δυο χωρών, καθώς και την επιθυμία για περαιτέρω ενδυνάμωσή της και πραγματοποίηση αντίστοιχων συναντήσεων στο άμεσο μέλλον για το σκοπό αυτό.

Τον κ. Γενικό Γραμματέα συνόδευσαν ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Αστυνομικός Διευθυντής Χρήστος Τσιτσιμπίκος και ο Αστυνομικός Σύνδεσμος στην Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σόφια, Αστυνόμος Α’ Δημήτριος Τσαουσίδης.

Από Βουλγαρικής πλευράς συμμετείχαν, ο Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Εθνικής Αστυνομίας, κ. Atanas Ilkov, ο Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος, κ. Kalin Stoyanov, η Διευθύντρια Γενικής Διεύθυνσης Αστυνομίας Συνόρων, κα Rositza Dimitrova, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Διεθνούς Επιχειρησιακής Συνεργασίας, κ. Valentin Kostov, ο Επικεφαλής Τμήματος της Διευθύνσεως ΕΕ και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Nikolay Danovski και η Επικεφαλής Τμήματος της Διευθύνσεως ΕΕ και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κα Ivelina Dundakova.