Πα 24 Μαρτίου 23

22-03-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: « Η ελληνική ναυτιλία σηματοδοτεί την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων »

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: « Η ελληνική ναυτιλία σηματοδοτεί την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων »

 • Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση του κράτους
 • Στις επόμενες εκλογές οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε ποιός Πρωθυπουργός εγγυάται τη σιγουριά, την σταθερότητα και την αξιοπιστία για να πορεύεται η χώρα στο αύριο με ασφάλεια και στέρεες προοπτικές

«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τη δύναμη κρούσης της εθνικής μας οικονομίας και μοχλό ανάπτυξης, ενώ σηματοδοτεί την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην τεράστια συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας των 5.500 πλοίων στην ανάπτυξη, παραθέτοντας στοιχεία για το ρόλο της σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

«Η επόμενη τετραετία είναι κρίσιμη και αποφασιστική με δύο προτάγματα: τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας και την ανασυγκρότηση του Κράτους: με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια, σε όλες της τις εκδοχές, κυρίως όμως την ενίσχυση και θωράκιση των συνόρων, αλλά και την επιπλέον ενίσχυση των περιπολιών στις γειτονιές», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως «οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε ποια παράταξη, ποιος πρωθυπουργός μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της οικονομίας, την πορεία της Πατρίδας μας με ασφάλεια» και πρόσθεσε: «τέσσερα χρόνια αποδείξαμε ότι ξέρουμε να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Εργαζόμαστε σκληρά, με όραμα για την Πατρίδα μας και με συγκεκριμένο σχέδιο, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Η πατρίδα χρειάζεται σιγουριά, σταθερότητα αξιοπιστία για να συνεχίσει να προχωρά μπροστά».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε ο 20χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης, Δόκιμος Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού και σπουδαστής της ΑΕΝ Μακεδονίας για το απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα που επέδειξε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ως επιβαίνων στο τρένο σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Η ελληνική ναυτιλία σηματοδοτεί την Ελλάδα της ανάπτυξης και των ανοιχτών οριζόντων

Είναι τιμή και ευθύνη για ένα πολιτικό πρόσωπο να απευθύνει ομιλία στους ανθρώπους που ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης και δημιουργίας και πρωταγωνιστούν στην Ελληνική Ναυτιλία: η οποία προχωρά δυναμικά μπροστά, μέσα στις συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού και σηματοδοτεί την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων και των επιτυχιών.

Σε μια εποχή που μαζεύονται μαύρα σύννεφα ενός νέου κύκλου κρίσης -με την κατάρρευση τραπεζικών κολοσσών, τον κίνδυνο ευρύτερων αναταραχών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τον πληθωρισμό και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων- η Ελληνική Οικονομία, για να είναι βιώσιμη και ισχυρή, έχει ανάγκη από μία πανίσχυρη Ελληνική Ναυτιλία: σύγχρονη και ανταγωνιστική, περιβαλλοντική, ικανή να κάνει τις αλλαγές που πρέπει για να συνδράμει στην ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα.

Και ασφαλώς είναι σπουδαίο το γεγονός ότι μέσα στις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών η Ελληνική Ναυτιλία των 5.500 πλοίων -το 21% του διεθνούς εμπορικού στόλου- έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και μας δημιουργούν αίσθημα υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης:

 • το 31,78% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων,
 • το 25,01% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου,
 • το 22,35% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG),
 • το 15,60% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών & προϊόντων πετρελαίου,
 • το 13,85% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Αερίου Πετρελαίου (LPG)
 • και το 9,33% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανήκει σε ελληνικά χέρια!

Προσφέροντας στην Πατρίδα μας πολλές δεκάδες χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας, έσοδα και συνάλλαγμα, ασκώντας πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε πλείστους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Τα έσοδα από παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών προσεγγίζουν τα 20 δις ευρώ.

Σήμερα τα έσοδα από παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών προσεγγίζουν τα 20 δις ευρώ. Επιχειρώντας με ασφάλεια πλέον μία προβολή, τα τελικά μεγέθη συναλλάγματος θα ξεπεράσουν σημαντικά τα 20 δις ευρώ ή στο 7% του ΑΕΠ και αντιστοιχούν στο 4,5% της απασχόλησης.

Η τεράστια συνεισφορά της ναυτιλίας στην ανάπτυξη της χώρας και η συμβολή της στην εθνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη. Ιδίως, αν λάβουμε υπόψη ότι δε δαπανάται ούτε ένα ευρώ για την επιδότηση του κλάδου.

Η πρόκληση είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που μας παρέχει η Ελληνική Ναυτιλία και να τροφοδοτήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παρά τις κρίσεις των τελευταίων ετών η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή και γεωστρατηγικά αναβαθμισμένη

 Τα τελευταία χρόνια περάσαμε μεγάλες κρίσεις και δοκιμασίες. Παρά τις μεγάλες κρίσεις τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα ενισχύθηκε σημαντικά.

Η Πατρίδα μας σήμερα είναι πιο δυνατή. Αναβαθμισμένη γεωστρατηγικά, ενισχυμένη γεωπολιτικά και στρατιωτικά.

Με ισχυρές συμμαχίες, με δύναμη αποτροπής που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση.

Στον τομέα της ασφάλειας, δύο είναι οι προτεραιότητές μας: η προστασία των συνόρων και η ενίσχυση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές.

Η ασφάλειά μας ξεκινά από τα σύνορά μας.

Το 2022 οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομία απέτρεψαν – με την εγρήγορση και την παρουσία τους- την παράνομη είσοδο στην Ευρώπη σε 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Φτάνουν στα σύνορά καθοδηγούμενοι από αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα. Με την ανοχή και ορισμένες φορές με τη βοήθεια των τουρκικών Αρχών!

Την ίδια περίοδο στην επικράτεια έγιναν 1.491 συλλήψεις διακινητών.

Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη.

Η Κυβέρνησή μας έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου  «Ακρίτας» που υλοποιούμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 • Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του τεχνητού εμποδίου -του λεγόμενου φράχτη- στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Αναβαθμίζουμε τα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης.
 • Μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα.

Ταυτόχρονα, δίνουμε καθημερινό αγώνα για ασφάλεια στις γειτονιές.

Ενισχύουμε την παρουσία της Αστυνομίας.

Όλοι οι νέοι αστυνομικοί τα τελευταία δύο χρόνια τοποθετήθηκαν στην Αττική, όπου η εγκληματικότητα είναι αυξημένη σε σχέση με την επαρχία.

 • Συνολικά 3.666 αστυνομικοί ανέλαβαν υπηρεσία στην ασφάλεια του πολίτη στην Αττική το 2020, το 2021 και το 2022.
 • Και, από τις 20 Ιανουαρίου υπηρετούν στα ΑΤ της Αττικής 600 νέοι ειδικοί φρουροί. Με βάση τα κενά οργανικών θέσεων και τα στοιχεία πληθυσμού και εγκληματικότητας κάθε περιοχής. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη ξεκινήσει περιπολίες και εδώ, στον Πειραιά.

Η μικρή και μεσαία εγκληματικότητα – κλοπές/διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων και ληστείες- που αφορά τον πολίτη, παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019.

 • Από 12,12% έως 35,69%!

Άβατα και γκρίζες ζώνες ανομίας και εγκληματικότητας: Δε γίνονται ανεκτά στη δική μας λογική.

 • Προχωρήσαμε στην εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων στη φοιτητική Εστία Ζωγράφου.
 • Με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο γίνεται πράξη το αυτονόητο: η δημιουργία βιβλιοθήκης για τα παιδιά του ελληνικού λαού που σπουδάζουν.
 • Μπήκε τέλος σε καταλήψεις: στη Λάρισα, τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη κα.

Αποδίδουμε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στους πραγματικούς δικαιούχους: τους πολίτες.

Εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση κάθε απειλής.

Αναβαθμίσαμε την εκπαίδευση, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό, δώσαμε έμφαση στην εξωστρέφεια και τις διεθνείς συνεργασίες, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να καταστεί κέντρο αναφοράς για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Δημιουργήσαμε 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας. Με επικεφαλής, κυρίως, γυναίκες αξιωματικούς, για να αντιμετωπίσουμε τα κύματα βίας με θύματα, κυρίως, γυναίκες.

Είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω στη θέση  του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μια άξια γυναίκα, την Μελίνα Τραυλού. Η οποία, με τη σειρά της, έχει αποδείξει στην πράξη πως εμπιστεύεται και τιμάει όχι μόνο την ελληνική σημαία στα πλοία της, αλλά και τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.

Όπως στο «Neptune Galene”, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που κατασκευάστηκαν στην Κορέα και ξεκίνησε με γυναίκα αξιωματικό τα ταξίδια του στις παγκόσμιες θάλασσες.

Η έμπρακτη εμπιστοσύνη στις γυναίκες δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικού συμβολισμού. Αλλά, κυρίως, συνείδηση αναγκαιότητας να προχωρήσουμε μπροστά, αποβάλλοντας στερεότυπα και αποτυχημένες προκαταλήψεις παλαιότερων εποχών.

Η  Ναυτιλιακή Κοινότητα έχει να επιδείξει,  έντονη κοινωνική, πολιτισμική και ανθρωπιστική προσφορά. Μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα έχουν ακόμη και τη βάση της ύπαρξής τους, στον Εφοπλιστικό και γενικότερα στο Ναυτιλιακό Κόσμο. Στα χρόνια της κρίσης πολλοί ήταν οι άνθρωποι από τη Ναυτιλιακή Κοινότητα που στήριξαν με δωρεές, το Λιμενικό Σώμα, τη Ναυτική Εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Και συνεχίζουν να τον κάνουν.

Για όλα αυτά ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μα κυρίως ως Έλληνας, επιτρέψτε μου να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κυρίες και κύριοι,

πριν 3 εβδομάδες η χώρα μας συγκλονίστηκε από ένα τραγικό δυστύχημα. Που μας βύθισε όλους στη λύπη και την οδύνη, καθώς χάσαμε 57 συνανθρώπους μας και δυστυχώς κυρίως νέα παιδιά.

Πριν από λίγο βραβεύσαμε τον Ανδρέα, ένα παιδί μεγαλωμένο από απλούς ανθρώπους. Η μητέρα του τις προηγούμενες ημέρες έχει κλάψει από την αγωνία της. Σήμερα έκλαψε από υπερηφάνεια .

Ασφαλώς τα αίτια και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα πρέπει να αναδειχθούν με απόλυτη διαφάνεια. Οι ευθύνες να αποδοθούν και οι ένοχοι να τιμωρηθούν μέχρι τέλους.

Εξίσου σημαντικό είναι το να οδηγηθούμε στα σωστά συμπεράσματα. Αυτό οφείλουμε ως ορθολογικοί άνθρωποι.

Τέσσερα χρόνια πετύχαμε πολλά. Όχι όλα. Επί τέσσερα χρόνια κάναμε πράξεις αυτά που είχαμε πει το 2019. Αλλά, έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε.

Η επόμενη τετραετία είναι κρίσιμη και αποφασιστική με δύο προτάγματα: τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας και την ανασυγκρότηση του Κράτους: με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια, σε όλες της τις εκδοχές.

Το 2019 είπαμε στους Έλληνες ότι η ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα.

Γιατί, χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει ευημερία.

Το 2023 είναι σαφές πως η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση του Κράτους.

Η ασφάλεια δεν αφορά μόνο στην εγκληματικότητα και την προστασία των συνόρων.

Η ασφάλεια αφορά: στο εύρος και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, το κόστος διαβίωσης και οικονομικές απειλές, την εφοδιαστική αλυσίδα και την διατροφική επάρκεια, φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, τις μετακινήσεις και τις υποδομές, το γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Γιατί, ζούμε σε μία ταραγμένη εποχή, σε μία ταραγμένη περιοχή, σε έναν κόσμο σε αναταραχή.

Σε λίγες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας την κρίσιμη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών.

Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε ποια παράταξη, ποιος πρωθυπουργός μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της οικονομίας, την πορεία της Πατρίδας μας με ασφάλεια.

Τέσσερα χρόνια αποδείξαμε ότι ξέρουμε να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας.

Εργαζόμαστε σκληρά, με όραμα για την Πατρίδα μας και με συγκεκριμένο σχέδιο, με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η πατρίδα χρειάζεται σιγουριά, σταθερότητα αξιοπιστία για να συνεχίσει να προχωρά μπροστά.

Οι Έλληνες τον Μάιο του 2023 πρέπει να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Δεν είναι ώρα να επαναλάβουμε λαθεμένα πειράματα, δεν είναι ώρα για επανάληψη λαθών.

Μαζί μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης, που οικοδομούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε και άλλο την πατρίδα μας.

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερό χέρι στο τιμόνι και πυξίδα με σωστό προσανατολισμό.

Για να πορεύεται στο αύριο με ασφάλεια και στέρεες προοπτικές.

21-03-2023: 1.188 αστυνομικοί σε αεροδρόμια και πύλες εισόδου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1.188 αστυνομικοί σε αεροδρόμια και πύλες εισόδου

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα εκτός από όμορφη χώρα είναι και ένας ασφαλής προορισμός- Στηρίζουμε τον τουρισμό και δημιουργούμε νέες αναπτυξιακές προοπτικές

Βασίλης Κικίλιας: Η ασφάλεια βασικό στοιχείο για τα ταξίδια- Περιμένουμε μια πολύ δυνατή τουριστική σεζόν

Με 1.188 αστυνομικούς ενισχύονται, σε πρώτη φάση, αεροδρόμια και πύλες εισόδου στη χώρα μας, εν όψει της τουριστικής περιόδου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.

Στόχος της συνεργασίας των δυο υπουργείων, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος είναι να επιβεβαιωθεί διεθνώς ότι η Ελλάδα εκτός από μια όμορφη χώρα είναι και ένας ασφαλής προορισμός και γι’ αυτό οικοδομείται ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για κάθε επισκέπτη και φίλο που έρχεται στην πατρίδα μας. Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε, υποστηρίζουμε τον ελληνικό τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον κλάδο, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές.

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο για την απόφασή του με την οποία ενισχύεται η πολύ σοβαρή δουλειά που είχε γίνει πέρυσι. Τόνισε ότι βασικό στοιχείο για να ταξιδέψει κανείς είναι η ασφάλεια, επισήμανε ότι ο τουρισμός είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και εκτίμησε ότι κι εφέτος θα έχουμε μια πολύ δυνατή τουριστική σεζόν.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε:

«1188 εκπαιδευμένοι αστυνομικοί προστίθενται αυτές τις μέρες στις υπηρεσίες ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Και σταδιακά θα προστεθούν όσοι ακόμη απαιτηθούν, εκεί καθώς και στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και τα υπόλοιπα σημεία εισόδου και εξόδου στην Ελλάδα. 

Το μήνυμα που σήμερα επιβεβαιώνουμε διεθνώς είναι ένα, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια όμορφη χώρα, αλλά και ένας απολύτως ασφαλής προορισμός.  

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού οικοδομούμε το ισχυρό δίχτυ ασφάλειας και φιλοξενίας, για κάθε επισκέπτη και φίλο που έρχεται στην Πατρίδα μας. 

Υποστηρίζουμε, με αυτόν τον τρόπο, τον ελληνικό τουρισμό, ενισχύουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου, που δημιουργεί νέες αναπτυξιακές προοπτικές και εισοδήματα για όλους τους Έλληνες».

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

«Ο τουρισμός παραμένει και ενισχύεται ακόμα παραπάνω ως η βαριά βιομηχανία της χώρας. Είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης με δημιουργία θέσεων εργασίας. Για αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τον οποίο ευχαριστούμε, γιατί η πρώτη εικόνα που έχει ο ταξιδιώτης και ο τουρίστας στη χώρα είναι οι πύλες εισόδου, τα αεροδρόμια και οι χερσαίες πύλες εισόδου.

Πέρυσι έγινε μία πολύ σοβαρή δουλειά, η οποία συνεχίζεται και ενισχύεται εφέτος.

Αισθανόμαστε ότι αυτή η μοναδική τουριστική εμπειρία που μπορούμε να προσφέρουμε στους ταξιδιώτες και στους τουρίστες, πλέον σε μία σεζόν η οποία μόνο μεγαλώνει και επεκτείνεται, θα είναι τέτοια που θα έρθει να ακουμπήσει πάνω στην ασφάλεια, βασικό στοιχείο για να ταξιδέψουν οι άνθρωποι στις μέρες μας.

Προσδοκούμε μία πολύ δυνατή τουριστική σεζόν και πολλαπλά έσοδα για την μέση ελληνική οικογένεια». 

 

21-03-2023: Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλη τη χώρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλη τη χώρα

Η αποδοτικότερη συνεργασία και ο συντονισμός όλων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα, για την καλύτερη εφαρμογή των υπηρεσιακών σχεδίων της αστυνομίας με στόχο την ασφάλεια των πολιτών τέθηκε επί τάπητος κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης και το επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με επικεφαλής το νέο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για:

 • Την αύξηση των περιπολιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη και τα αστικά κέντρα όλης της χώρας, όπου παρουσιάζεται αυξημένη παραβατικότητα
 • Την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ιδιαίτερα στον Έβρο και  την αποτροπή εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών
 • Την πλήρη φύλαξη κρίσιμων υποδομών και στόχων
 • Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε αεροδρόμια και τουριστικούς προορισμούς, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου
 •  Τη διαφύλαξη της τάξης και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών ενόψει των επόμενων εκλογών

Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση του κέντρου συντονισμού της ΕΛ.ΑΣ. στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) για τη διαχείριση των αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων καθώς και των συγκεντρώσεων και πορειών. Το κέντρο συντονισμού θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υφυπουργού, Ελευθέριου Οικονόμου και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου και θα συντονίζει συνολικά τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων όλων των Διευθύνσεων που συμμετέχουν στη λήψη μέτρων.

 

20-03-2023: 103.011 τροχονομικοί έλεγχοι και 24.111 παραβάσεις το διάστημα από 12 έως 18 Μαρτίου 2023

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

103.011 τροχονομικοί έλεγχοι και 24.111 παραβάσεις το διάστημα από 12 έως 18 Μαρτίου 2023

Το 66% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση


Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 12 έως 18 Μαρτίου 2023, διενεργήθηκαν 103.011 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 24.111 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

 • 4.322 στην Αττική,
 • 4.198 στη Θεσσαλονίκη,
 • 2.461 στη Θεσσαλία,
 • 1.992 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 • 1.944 στην Κρήτη,
 • 1.916 στην Κεντρική Μακεδονία,
 • 1.755 στη Δυτική Ελλάδα,
 • 1.322 στην Πελοπόννησο,
 • 1.216 στην Ήπειρο,
 •    985 στη Στερεά Ελλάδα,
 •    587 στο Βόρειο Αιγαίο,
 •    576 στα Ιόνια Νησιά,
 •    435 στη Δυτική Μακεδονία και
 •    402 στο Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

 • 7.687 για παράνομη στάθμευση,
 • 5.184 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 1.183 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
 • 1.139 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 •    654 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
 •    601 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
 •    529 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
 •    350 για ανασφάλιστα οχήματα,
 •    284 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 •    242 για παραβίαση σηματοδότη,
 •    197 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
 •    179 για θορύβους,
 •    177 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 •    150 για φθαρμένα ελαστικά,
 •    109 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
 •      87 για αντικανονικό προσπέρασμα,
 •      60 για καυσαέρια,
 •      57 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,
 •      49 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,
 •      47 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
 •      42 για αντικανονική χρήση φώτων,
 •      37 για παραβίαση προτεραιότητας,
 •      34 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
 •      17 για υπέρβαρο φορτίο,
 •      10 για μη κίνηση σε δεξιό άκρο οδού,
 •        5 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,
 •        5 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,
 •        2 για παραβίαση προτεραιότητας πεζών σε διάβαση,
 •        2 για παραποιημένα ασφαλιστήρια και
 • 4.994 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 13 έως 19 Μαρτίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 450 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, βεβαιώθηκαν 284 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

 • 52 για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας,
 • 22 για μη χρήση κράνους,
 • 16 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 • 14 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 • 13 για επίδειξη ικανοτήτων,
 • 12 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
 •   8 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
 •   1 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος και
 • 146 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 13 ζεύγη πινακίδων, 22 άδειες κυκλοφορίας και 15 άδειες ικανότητας οδήγησης.

Τέλος, μεταφέρθηκε 1 όχημα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

19-03-2023 : Η μάχη κατά της διαφθοράς ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η μάχη κατά της διαφθοράς ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ

 • Συνεχής η προσπάθεια για βελτίωση του έργου της ΕΛ.ΑΣ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ επανάληψη έχει δείξει την απέχθεια του για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Έχει δαιμονοποιήσει τη δράση της ΕΛ.ΑΣ για την προστασία των συνόρων και το έργο της για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, δυσφημίζοντάς την διεθνώς. Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Και τώρα, τελείως συμπτωματικά, επαναλαμβάνει τα περί Greek mafia, αποκρύβοντας δολίως ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου τα έστειλε στη Δικαιοσύνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του, φρόντισε με τις πλημμέλειές του να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ έγιναν με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες που, αποδεδειγμένα, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά. Αυτό τελικά ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ό,τι φαίνεται και τον τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματα τους.

 

17-03-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος από τη Μάνη: «Πανίσχυρες διαχρονικές αξίες: Πατριωτισμός, ελευθερία αλληλεγγύη. Με αυτές πορευόμαστε!»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος από τη Μάνη: «Πανίσχυρες διαχρονικές αξίες: Πατριωτισμός, ελευθερία, αλληλεγγύη. Με αυτές πορευόμαστε!»

 

 • Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση – Η διχόνοια οδηγεί σε τραγωδίες 
 • Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του ’21

Τη διασφάλιση της ενότητας των Ελλήνων έθεσε ως προϋπόθεση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά, σε ομιλία και δηλώσεις του στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Αρεόπολη, κατά την επέτειο των 202 ετών από την έναρξη της Επανάστασης. Όπως τόνισε, «πορευόμαστε με τις αξίες των πρωτεργατών της Επανάστασης, τον πατριωτισμό, την ελευθερία και την αλληλεγγύη!»

Εκπροσωπώντας την τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ο  Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στην διαχρονική ανάγκη οι Έλληνες να προχωρούν πάντα ενωμένοι τονίζοντας ότι η διχόνοια οδηγεί πάντα σε αποτυχία.

«Οι Έλληνες είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία και οποιαδήποτε πρόκληση όταν είμαστε ενωμένοι. Και πέφτουμε σε τραγωδίες και αποτυχίες όταν ανάμεσά μας σπέρνεται το δηλητήριο της διχόνοιας. Ενωμένοι, λοιπόν, σήμερα οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε:

«Στη Μάνη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα κρατάμε ισχυρά τα μηνύματα της σημερινής επετείου. Για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες πάνω από όλα είναι η αγάπη μας για την πατρίδα μας, ο πατριωτισμός, η ελευθερία και η αλληλεγγύη. Και ένα ισχυρό μάθημα που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ. Οι Έλληνες είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία και οποιαδήποτε πρόκληση όταν είμαστε ενωμένοι. Και πέφτουμε σε τραγωδίες και αποτυχίες όταν ανάμεσά μας σπέρνεται το δηλητήριο της διχόνοιας. Ενωμένοι, λοιπόν, σήμερα οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι προχωράμε μπροστά, με γνώμονα τον πατριωτισμό, την ελευθερία και την αλληλεγγύη, φυλάμε τα σύνορά μας στον Έβρο και στο Αιγαίο, διασφαλίζουμε την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια της πατρίδας μας και των πολιτών».

16-03-2023:Τάκης Θεοδωρικάκος: «Να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους για την ασφάλεια στα γήπεδα – Η πολιτεία κάνει το καθήκον της»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους για την ασφάλεια στα γήπεδα – Η πολιτεία κάνει το καθήκον της»

 • Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων Playoffs του Ελληνικού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου
 • Λευτέρης Αυγενάκης: «Όλοι θέλουμε ποδόσφαιρο ποιοτικό, χωρίς βία»

Την εφαρμογή όλων των θεσμοθετημένων μέτρων ασφαλείας για την τήρηση της τάξης και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα στα Playoffs, ζήτησε από τους εκπροσώπους των ΠΑΕ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Υπουργός έθεσε όλους τους εκπροσώπους των ΠΑΕ προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι είναι κοινή πρόκληση και ευθύνη  η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων του πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος των τελευταίων ετών και κυρίως, είναι απαίτηση της κοινωνίας η ασφάλεια  εντός κι εκτός των αγωνιστικών χώρων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

 •   Η ασφαλής μεταφορά των ομάδων στα γήπεδα
 •   Πολλαπλασιασμός των προελέγχων για να μην περνούν στους χώρους των γηπέδων επικίνδυνα αντικείμενα
 •  Οι έλεγχοι στους χώρους του γηπέδου πριν από κάθε αγώνα και
 •  Οι μετακινήσεις των οπαδών.

«Οφείλουμε όλοι μαζί, σε συνεργασία με τον κόσμο του ποδοσφαίρου, να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την τάξη και την ηρεμία στους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε:

«Η Πολιτεία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία, πράττουμε το καθήκον μας και ασφαλώς το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι ΠΑΕ, οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, συνδράμοντας στους ελέγχους και στα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα που έχουμε αποφασίσει, για να μην υπάρξουν φαινόμενα βίας.

Το οφείλουμε στον κόσμο που θέλει να χαρεί τους αγώνες, το οφείλουμε στην ελληνική κοινωνία, που ζητάει ηρεμία και ασφάλεια και για αυτό όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη σύσκεψη ενόψει των Playoffs. Όλοι θέλουμε καλό ποδόσφαιρο ποιοτικό, δίχως βία»

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου και Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξη κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας κ. Αχιλλέας Τσιχτής (ΔΕΑΒ),ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος

Εκ μέρους των ΠΑΕ συμμετείχαν:

AEK: Κοσμάς Γεώργιος

ΑΡΗΣ: Καρυπίδης Θεόδωρος

ΒΟΛΟΣ: Γρηγορίου Χάρης

ΟΣΦΠ: Καράπαππας Κωνσταντίνος

ΠΑΟΚ: Γκαγκάτσης Χρυσόστομος

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γιάννης Παναγιωτίδης, Σπύρος Βλάχος, Δημήτρης Μουστακαλής16-03-2023: Σύσκεψη για την οπαδική βία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη για την οπαδική βία

Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, στις 10.30 πμ, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη  Θεοδωρικάκο,  και τη συμμετοχή των Υφυπουργών Προστασίας του Πολίτη, κ. Λευτέρη Οικονόμου και Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων Playoffs του Ελληνικού Πρωταθλήματος.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν επίσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος,

Εκ μέρους των ΠΑΕ:

AEK: Κοσμάς Γεώργιος

ΑΡΗΣ: Καρυπίδης Θεόδωρος

ΒΟΛΟΣ: Γρηγορίου Χάρης

ΟΣΦΠ: Καράπαππας Κωνσταντίνος

ΠΑΟΚ: Γκαγκάτσης Μάκης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γιάννης Παναγιωτίδης, Σπύρος Βλάχος, Δημήτρης Μουστακαλής

 

Η σύσκεψη θα γίνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

14-03-2023: Θωρακίζονται τα σύνορα-Ενισχύεται η μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θωρακίζονται τα σύνορα-Ενισχύεται η μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης  

 • Υπεγράφη συμφωνία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Frontex για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Frontex Hans Leijtens και υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των αναγκαστικών και των εθελούσιων επιστροφών παράτυπων μεταναστών καθώς και για δράσεις επανένταξης και επανεγκατάστασής τους στις χώρες διέλευσης ή/και προέλευσής τους.

Πρόκειται για σχέδιο δράσης για την προστασία της ασφάλειας των συνόρων της Ε.Ε αλλά ταυτόχρονα και την προστασία και ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών που αποπειράθηκαν να διέλθουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Το σχέδιο στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του μεταναστευτικού, περιλαμβάνει σειρά κοινών δράσεων μεταξύ των αρμόδιων Ελληνικών Αρχών και του Frontex με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία, ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα των επιστροφών.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε:

Καλωσορίσαμε στην Ελλάδα και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από κοινού με τον συνάδελφό μου Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον νέο Διευθυντή του Frontex τον κ. Λέιτενς, τον οποίο έχουμε συγχαρεί για την εκλογή του και έχουμε διαβεβαιώσει για την απόλυτη στήριξη στο κρίσιμο έργο του. Ζούμε, όπως ξέρετε σε μια εποχή, ιδιαίτερων και σύνθετων προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, η πατρίδα μας στον Έβρο και στο Αιγαίο, υπερασπίζεται αυτά τα σύνορα, που είναι σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, με αποφασιστικότητα,  αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Γι΄ αυτό το λόγο, όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνησή μας, έχει αποφασίσει και υλοποιεί, την επέκταση τεχνητού εμποδίου, του φράκτη, σε όλο το μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την επιτάχυνση της κατασκευής του έργου των επόμενων 35 χιλιομέτρων. Παράλληλα, με την εφαρμογή του σχεδίου «ΑΚΡΙΤΑΣ» από την Ελληνική Αστυνομία, το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση του φράκτη σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου και ασφαλώς την ενίσχυση των δυνάμεων και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών – τεχνικών μέσων που το συνοδεύουν. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα και ειδικότερα η Ελληνική Αστυνομία, εργάζεται για τη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τον FRONTEX, για να εκπληρώσουμε τον κοινό μας σκοπό, που είναι η προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία. Ενισχύοντας τις δυνάμεις και τα μέσα για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, ενισχύοντας τις κοινές εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δράσεις με το FRONTEX, προκειμένου να ειμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Σήμερα, υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο ασφαλώς πέρα από όλα αυτά, περιλαμβάνει και τη υλοποίηση, την αποφασιστική υλοποίηση, ενός προγράμματος δράσης, που αφορά τις απελάσεις, εθελούσιες και υποχρεωτικές. Από κοινού, το σύνολο των Υπουργείων θα εργαστούμε πάνω σε αυτό το σκοπό, προκειμένου να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, την ασφάλεια της πατρίδας μας και ταυτόχρονα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Σας ευχαριστώ.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

Υπογράψαμε σήμερα, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης & Ασύλου, Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Frontex για την ενίσχυση των διαδικασιών που αφορούν στις επιστροφές των παράτυπων μεταναστών στις χώρες διέλευσης ή προέλευσής τους.

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε να βάλει τάξη στο μεταναστευτικό. Με σχέδιο και εντατικές προσπάθειες το πέτυχε, παρά τα πολλά προβλήματα που είχαν προκληθεί από τη διαχείριση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια καταφέραμε πρώτον, να μειώσουμε δραστικά τις ροές, δεύτερον να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και διαμονής για το προσωπικό μας και για τους αιτούντες άσυλο και τρίτον, ιδιαίτερα σημαντικό να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Από τις αρχές του 2020, αμέσως μετά την ίδρυση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δημιουργήσαμε την Διεύθυνση Επιστροφών & Ανακλήσεων η οποία ανέλαβε όλο το διαδικαστικό κομμάτι των εθελούσιων επιστροφών με σημαντικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2021 προχωρήσαμε σε 1.000 οικειοθελείς επιστροφές και 2.737 σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το σύνολο αυτό των 3.737, ανέβηκε σε 4.462 πέρσι, δείχνοντας την συντονισμένη προσπάθεια όλων των συναρμόδιων φορέων έτσι ώστε τα αιτήματα ασύλου που απαντώνται αρνητικά να μετουσιώνονται σε επιστροφές και απελάσεις.

Υπενθυμίζω ότι με τον ν. 4825 που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 αυστηροποιήσαμε τις διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών και εξαλείψαμε αρρυθμίες του παρελθόντος από τις οποίες κατά κύριο λόγο επωφελούντο πολίτες τρίτων χωρών ώστε να παρατείνουν καταχρηστικά την παραμονή τους στη χώρα.

Όπως επεσήμανα στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Διαχείριση των Συνόρων που διοργανώθηκε στην Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ρίξει συλλογικά το βάρος στο ζήτημα των επιστροφών. Ένας χαμηλός αριθμός επιστροφών όσων δεν δικαιούνται προστασία υπονομεύει την αξιοπιστία αλλά και γενικότερα το ίδιο το σύστημα ασύλου.

Ο Frontex παραμένει στην Ελλάδα αρωγός στις προσπάθειές μας και, εκτός από τις επιχειρησιακές δραστηριότητές του στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα μας προσφέρει πλέον τεχνογνωσία προκειμένου η χώρα μας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε μία σειρά εργαλείων διαθέσιμων για την ενίσχυση των εθελούσιων επιστροφών.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Frontex για τη συνεργασία του και φυσικά τον Υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο και την Ελληνική Αστυνομία για την αμέριστη συνεισφορά τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

O Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, Hans Leijtens, δήλωσε :

Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Frontex ξεκινάει από πολύ παλιά.  Είχαμε τις προκλήσεις μας, θα έχουμε όλοι τις προκλήσεις μας στο μέλλον, αλλά έχουμε επίσης συνεργαστεί με έναν τρόπο που είναι πραγματικά σημαντικός νομίζω, για την Ελλάδα και σημαντικός για την Ευρώπη. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Και νομίζω ότι το να συμφωνήσουμε σε ένα σημείο πέρα από αυτό που ήδη κάνουμε αυτή τη στιγμή τόσο για τις επιστροφές όσο και για την ενσωμάτωση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Μας επιτρέπει λίγο-πολύ να ανταποκριθούμε πραγματικά στις προσδοκίες μας για το πώς θα προχωρήσουμε σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Νομίζω ότι είναι στις τρεις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Σας ευχαριστώ λοιπόν πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία, καθώς μόλις πρόσφατα έφτασα, ως νέος Εκτελεστικός Διευθυντής, να κάνω μια από τις πρώτες επίσημες δηλώσεις υπογράφοντας αυτό το σχέδιο δράσης.