Τε 1 Φεβρουαρίου 23

01-02-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η σκευωρία αποκαλύφθηκε – Η κάθαρση θα φθάσει μέχρι τέλους»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η σκευωρία αποκαλύφθηκε – Η κάθαρση θα φθάσει μέχρι τέλους»

 • Το φως της αλήθειας θα κερδίσει το σκοτάδι
 • Καταθέτω μήνυση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά του συκοφάντη αστυνομικού

Τη διαβεβαίωση ότι η κάθαρση στην Ελληνική Αστυνομία θα πάει μέχρι τέλους και θα ολοκληρωθεί, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, τονίζοντας ότι «το φως της αλήθειας θα κερδίσει το σκοτάδι». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας καταθέτει μήνυση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά του απόστρατου αξιωματικού που συκοφαντεί τον γιό του.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες για διαφθορά εντός της Αστυνομίας και με αφορμή τις συνομιλίες που έχουν έλθει στη δημοσιότητα και τις οποίες ο κ. Θεοδωρικάκος έχει παραπέμψει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και στη Δικαιοσύνη, είπε: «Σας υπόσχομαι κάτι. Με εγγύηση την πορεία της ζωής μου και την πίστη μου σε αυτά που υπηρετώ, δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Η κάθαρση θα πάει μέχρι το τέλος. Η διαφάνεια θα επικρατήσει, για να μπορούν οι πολίτες να νιώθουν εμπιστοσύνη για το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας».  Ο Υπουργός επισήμανε ότι η κάθαρση στην ΕΛ.ΑΣ. συνδέεται και με τις πρόσφατες κρίσεις. «Σπάσαμε αυγά έχοντας την στήριξη του πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι εμπιστεύεται το σύνολο των εντίμων αστυνομικών αλλά υπάρχουν και κάποιοι λίγοι επίορκοι, που έχουν παραβεί το νόμο. «Οι επίορκοι θα πάνε εκεί που πρέπει και τίποτα δεν θα μας κάμψει στην υπόθεση αυτή», είπε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του γιού του, ο κ. Θεοδωρικάκος, είπε ότι υπάρχει πόρισμα που θα τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης από έρευνα που έγινε από τον υπαρχηγό της Αστυνομίας και από την οποία προέκυψε πως κανείς από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στον τυχαίο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, δεν αναφέρει ότι βρέθηκε κάτι ή έγινε κάποια παρέμβαση. Διατύπωσε μάλιστα το ερώτημα πώς και γιατί ο καταγγέλλων προχώρησε στις καταγγελίες αμέσως μόλις έμαθε ότι αποστρατεύεται.

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του κ. Τσίπρα για αποχή από τις κοινοβουλευτικές διεργασίες, ο κ. Θεοδωρικάκος τη χαρακτήρισε «πολιτική φωτοβολίδα». Και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερή κυβέρνηση καθώς η κοινωνία δεν είναι στη φάση του διχασμού, αλλά επιθυμεί ανάπτυξη και σταθερότητα.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Το οργανωμένο έγκλημα για να αντιμετωπιστεί θέλει καθαρούς αξιωματικούς

Πριν λίγες μέρες είχαμε τις κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού και με την απόλυτη αποφασιστικότητα που πρέπει, αποφασίσαμε να κάνουμε κάθαρση σε μία σειρά Υπηρεσίες, τις οποίες με βάση την αξιολόγηση που κάναμε, υπήρχαν προβλήματα και υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ξέρετε, η Ελληνική Αστυνομία κάνει ένα σημαντικότατο έργο με τρεις μεγάλους τομείς:

 1. έχουμε τα σύνορα όπου κάνουμε μία πολύ σκληρή δουλειά και φράξαμε το δρόμο σε 260.000 παράνομους μετανάστες.
 2. έχουμε την καθημερινή αντιμετώπιση της χαμηλής παραβατικότητας, αυτά που προβληματίζουν τους πολίτες και τις γειτονιές, όπου με σκληρή δουλειά και με ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας μειώθηκε αυτή η παραβατικότητα κατά 25% σε σχέση με την τετραετία 2015 – 2019 και ασφαλώς,
 3. έχουμε και την ανάγκη αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος ο οποίος είναι ένας τομέας που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην προβληματίζει τον μέσο πολίτη.

Το οργανωμένο έγκλημα για να αντιμετωπιστεί θέλει καθαρούς αξιωματικούς. Όπου υπάρχει διαφθορά μέσα στην Ελληνική Αστυνομία, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών μας είναι άξιοι, τίμιοι και σημαντικοί επαγγελματίες, αλλά υπάρχουν και μερικοί επίορκοι. Γι’ αυτό έχουμε μία Υπηρεσία, την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία πρέπει να επιλαμβάνεται υποθέσεων επίορκων και να τους πηγαίνει εκεί που πρέπει.

«Ως εκ θαύματος, όταν γίνονται οι κρίσεις και αξιολογούμε ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός πρέπει να αποστρατευτεί από την Ελληνική Αστυνομία, γίνονται οι καταγγελίες.  Έρχεται ο επικεφαλής μίας άλλης υπηρεσίας που αποστρατεύεται εκείνο το βράδυ, μισή ώρα προτού αποστρατευθεί, να καταθέσει στην υπηρεσία του άλλου κυρίου που αποστρατευόταν εκείνο το βράδυ…»

Εκεί λοιπόν για πάρα πολλούς μήνες ο άνθρωπος που ήταν διοικητής, διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει παραμείνει στη θέση του όλο αυτό το διάστημα και επί Νέας Δημοκρατίας, δεν μου παρείχε ενημέρωση και ιδίως δεν μου παρείχε ενημέρωση για θέματα που αφορούν ενδεχόμενες εμπλοκές -γιατί και εγώ πρέπει να είμαι πάρα πολύ εντάξει, πρέπει να αποδειχτούν πράγματα- στελεχών ή αστυνομικών με διάφορους εγκληματίες.

Δεν υπήρχε τέτοιου είδους ενημέρωση και ως εκ θαύματος, όταν γίνονται οι κρίσεις και αξιολογούμε ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός πρέπει να αποστρατευτεί από την Ελληνική Αστυνομία. Έρχεται ο επικεφαλής μίας άλλης υπηρεσίας της Άμεσης Δράσης που αποστρατεύεται εκείνο το βράδυ, μισή ώρα προτού αποστρατευθεί, να καταθέσει στην υπηρεσία του άλλου κυρίου που αποστρατευόταν εκείνο το βράδυ, ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ο κύριος Καραμαλάκης που ήταν Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. πριν από ενάμιση χρόνο, τον πίεσε να κάνει παράνομα πράγματα, να αφήσουν κάποια παιδιά, που είχανε ελεγχθεί από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. ανάμεσα στα οποία και το παιδί μου, ο γιος μου. Πριν ενάμιση χρόνο (!) ότι δήθεν του έδωσε κάποιες εντολές.

Λοιπόν ένα το κρατούμενο. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν έχει την παραμικρή σχέση με την υπόθεση εκ των πραγμάτων. Ούτε αυτός που πήγε και έκανε αυτή την κατάθεση λέει τίποτα για εμένα. Αλλά διάφορες τηλεοράσεις, διάφορα μέσα το γνωστό ρυπαρογράφημα του κυρίου Βαξεβάνη, το Documento, θα αναπαράγει ιστορίες που δήθεν αφορούν εμένα. Εγώ δεν υπάρχω σε αυτή την υπόθεση. Είναι μία απλούστατη υπόθεση. Πριν από ενάμιση χρόνο τέσσερις άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. έλεγξαν τέσσερα παιδιά, δεν βρήκαν τίποτα μεμπτό, μεταξύ των οποίων ήταν και το παιδί μου. Δεν βρήκαν τίποτα μεμπτό, τελείωσε εκεί η ιστορία. Και βλέπω να γράφουν, ναρκωτικά, το ένα το άλλο, τη στιγμή που δεν υπήρξε απολύτως τίποτα.

 Καταγγελίες Κούγια

Μαζί σας άκουσα, ρώτησα τον κύριο Κούγια , αναφέρεται στον αστυνομικό που έκανε αυτήν την καταγγελία, αυτός που έκανε αυτήν την ψευδή, συκοφαντική και παράνομη καταγγελία και μου είπε ο κύριος Κούγιας ότι έχει η οικογενειακή επιχείρηση με την σύζυγό του, με πρατήρια βενζίνης και κάποια άλλη επιχείρηση. Δεν με ενδιαφέρει αυτό, εγώ μένω σε μία ουσία.

Δεν αναρωτιέται κανένας γιατί όλα αυτά βγήκαν αμέσως μετά τις κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας; Σπάσαμε αυγά και ήταν μία πολιτική επιλογή και απόφαση του πρωθυπουργού και δική μου.

Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης πήγα πριν από 16 μήνες και έχω πολύ ήσυχη την συνείδησή μου, ότι καθημερινά εργάζομαι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, με βάση τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης στην οποία υπηρετώ, σε άριστη συνεργασία με τους αστυνομικούς μας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων, όπου όταν οι άνθρωποι ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους ή υπάρχουν υποψίες και για πολύ χειρότερα πράγματα.

Δεν πρόκειται να με κάμψουν με τις συκοφαντίες και οι σκευωρίες, διότι το φως της αλήθειας είναι πολύ ισχυρότερο από το δικό τους σκοτάδι. Θα συνεχίσω να υπηρετώ την κοινωνία και τις ιδέες τις οποίες πιστεύω, γιατί έτσι έχω μάθει να κάνω μετά από 38 χρόνια της δουλειάς, δεν έχω να κρύψω απολύτως τίποτα. Θα καθαρίσουμε αυτή την υπόθεση. Διαφάνεια παντού για τους πάντες και για τα πάντα.

Καταθέτω μήνυση

Φεύγοντας από εδώ θα επιστρέψω στο γραφείο μου στο Υπουργείο και στις 11:00 θα επισκεφτώ τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να καταθέσω μήνυση σε βάρος του απόστρατου Αξιωματικού για την θλιβερή, απαράδεκτη και άθλια συκοφαντία του.

Το παιδί μου σπουδάζει και επειδή είναι μικρός τόπος  και το ξέρουν αρκετοί άνθρωποι και άνθρωποι με τους οποίους δεν είμαι ούτε ταυτισμένος πολιτικά, ούτε τίποτα. Χθες, μου έκανε εντύπωση ο Γιώργος Καρατζαφέρης, παράλληλες πορείες στην ζωή, το είχε ζήσει το παιδί σε θερινές διακοπές και είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το παιδί να είναι χρήστης ναρκωτικών ή οτιδήποτε. Το παιδί μου ήταν αθλητής εθνικής ομάδας παίδων του μπάσκετ, ένας εξαίρετος φοιτητής, σπουδάζει στην Ιταλία, είναι επί πτυχίω, του έχουν μείνει λίγα μαθήματα.

Ξέρετε κάτι. Έχει στεναχωρηθεί για ένα πράγμα. Γιατί το αδίκημα που έχει κάνει είναι ότι είναι ο γιος μου. Τίποτε άλλο. Το παιδί μου, δεν υπήρχε περίπτωση να έχει ναρκωτικά. Άκουσα κάποιο απαράδεκτο συνάδελφό σας μάλιστα να μιλάει για κοκαΐνη. Ντροπή και αίσχος… Είναι ντροπή.

Δεν αναφέρομαι στον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Με το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, θέλω να μιλήσουμε μετά παρακαλώ για τις πρόσφατες αποφάσεις και ενέργειες του Προέδρου του και το πώς πορευόμαστε για τις εκλογές για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε συζήτηση.

Προτεραιότητα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων

Ζήτησα από τον πολύ άξιο και της απολύτου εμπιστοσύνης μας και πιστεύω ότι ο άνθρωπος αυτός θα κάνει σπουδαία δουλειά στο Εσωτερικών Υποθέσεων, ο νέος Διοικητής ο κύριος Πούπουζας, ζήτησα να είναι η πρώτη δουλειά, αυτές οι καταγγελίες (για τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας).

Πρέπει να ελεγχθεί ποιες είναι οι πηγές, πως έχουν υπάρξει αυτοί οι διάλογοι. Από πού έχουν προκύψει αλήθεια; Εάν είναι πραγματικοί. Γι’ αυτό έχει επιληφθεί η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και η Δικαιοσύνη και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου όλοι να πάρουμε τα πορίσματα, να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

Αυτή ήταν η προσπάθεια. Εμπιστεύομαι την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών μας, εμπιστεύομαι τους αστυνομικούς μας, τα στελέχη μας. Πιστεύω ότι θα γίνει πολύ σοβαρή δουλειά. Οι ελάχιστοι επίορκοι, όποιοι έχουν παραβεί το νόμο θα πάνε εκεί που πρέπει απ’ την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και απ’ την Εισαγγελία.

Δεν πρόκειται να σταματήσω. Θα γίνουν μηνύσεις κατά παντός άλλου είναι πίσω από αυτή την σκευωρία. Ξεκινάω με τους εκτελεστές. Δύο μήνες πριν από τις εκλογές δύο μήνες πριν από μία πολύ κρίσιμη αναμέτρηση πλήττουν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ,την κυβέρνηση κατ ουσίαν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για να μην κρυβόμαστε, τώρα είμαστε σε προεκλογική περίοδο, οποιαδήποτε τέτοιου είδους σκευωρία πλήττει την παράταξη.

Καταρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που ο αξιότιμος Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά την παραίτηση κάποιου Υπουργό, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς μας που να μην έχει ζητηθεί η παραίτηση του.  Δεύτερον δύο μήνες πριν τις εκλογές τι να σας πω τώρα… αξιολογήστε το εσείς.

Η υπόθεση της Greek mafia

Επί δικής τους κυβέρνησης, κυβέρνησης του Συριζα, από το 2015-2017, μέσω επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, παρακολουθήθηκαν άτομα και εκεί βρέθηκαν αστυνομικοί να συνομιλούν να ανθρώπους που είναι εγκληματίες. Σχετίζονται με οίκους ανοχής, παράνομα παιχνίδια κλπ. Δεν προνόησε και δεν έκανε τα δέοντα η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα για αυτούς. Δεν  το λέει ο Θεοδωρικάκος γιατί είναι Νέα Δημοκρατία.  Δεν προνόησαν όλο αυτό το υλικό να συγκροτηθεί και να απομαγνητοφωνηθεί σε γρήγορο χρόνο, όπως έπρεπε. Πήγαινε από τις Εσωτερικές Υποθέσεις στην Οικονομική Αστυνομία. Καθυστέρησαν.  Καταγράφτηκε σε υλικό, δεκάδες CD ίσως πάνω από 70 CD. Δεν το παρέλαβα εγώ, έχει εξελιχθεί η ιστορία. Έπρεπε λοιπόν επί των ημερών τους να αποκωδικοποιηθεί, να γίνει γραπτό κείμενο,  μπορεί να αξιοποιηθεί. Καθυστέρησαν πάρα πολύ, υπήρξε κίνδυνος να παραγραφής πλημμελημάτων. Διαχώρισαν την δικογραφία ξεχωριστά τα πλημμελήματα ξεχωριστά τα κακουργήματα. Πήγε λοιπόν η ιστορία στην δικαιοσύνη μόνο για τα πλημμελήματα, αθωώθηκαν όλοι διότι αν παρακολουθήσατε ο κ. Εισαγγελέας είπε παιδιά με αυτά εδώ που υπάρχουν  δεν υπάρχει τίποτα.

Θέλω να ρωτήσω κάτι την αξιωματική αντιπολίτευση: είναι ευθύνη του Θεοδωρικακου ; Είναι ευθύνη δική τους,  όταν κάνανε αυτή την δουλειά!

Πάμε τώρα και στην εποχή της νέας Δημοκρατίας και στον Θεοδωρικάκο.

Σας είπα έχει έρθει η ώρα να «σπάσουμε αυγά». Το κάνουμε και θέλουμε την στήριξη όλη της κοινωνίας και όλου του πολιτικού συστήματος, γιατί πιστεύω πως ηθική βάση υπάρχει σε όλες τις παρατάξεις.  Αντί λοιπόν να επιτίθεται ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να συμβάλει θετικά στην προσπάθεια που κάνουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν το κάνει μόνο στην περίπτωση της δημόσιας τάξης αλλά ότι αυτή είναι η συνολική στρατηγική του στην πορεία για τις εκλογές. Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και δεν θα ψηφίσει ξανά τίποτα στο Κοινοβούλιο. Είναι μια πράξη που την θεωρώ πολιτική φωτοβολίδα για να συσπειρώσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στρατηγικά με αυτή την κίνηση ο κ. Τσίπρας δεν θα κερδίσει κάτι,  γιατί η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση οι οποίες να έχουν θέσεις και προτάσεις. Η κοινωνία δεν είναι στην φάση «ελάτε να διχαστούμε και να σκοτωθούμε», είναι «ελάτε να συνεχίσουμε την άνοδο της χώρας να ορθοποδήσουμε. Μείναμε όρθιοι ύστερα από τόσες δοκιμασίες» τέσσερα ολόκληρα χρόνια πάμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων

Δεν θα σταματήσουμε αυτές τις προσπάθειες, έχει γίνει δουλειά στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν θα τελειώσουν όλα σε δύο μήνες. Είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη μάχη να την πάμε μέχρι τέλους. Εάν ο ελληνικός λαός πειστεί ότι σε εμάς πρέπει να εμπιστευτεί αυτό τον αγώνα θα μας δώσει την εντολή να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Περιμένω απαντήσεις από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίες πιστεύω θα υπάρξουν γρήγορα.

Και κάτι τελευταίο που αφορούσε την πρώτη περίπτωση (καταγγελίες για τον γιό μου). Μόλις περιήλθε στην αντίληψή μου το συμβάν, έδωσα εντολή, γραπτή και ξεκάθαρη εντολή στην αστυνομία, για άμεση διαλεύκανση του περιστατικού, το οποίο δεν το γνώριζα. Γνώριζα ό,τι μου είχε πει το παιδί μου. Ότι είχε υπάρξει ένας έλεγχος χωρίς να υπάρξει απολύτως τίποτα. Ζήτησα λοιπόν από την αστυνομία να το ελέγξει. Έγινε έρευνα από την ελληνική αστυνομία, από τον Υπαρχηγό της ελληνικής αστυνομίας και υπάρχει πλέον το πόρισμα με την υπογραφή του Αρχηγού και του Υπαρχηγού, στο οποίο οι αστυνομικοί που έκαναν αυτό τον έλεγχο δηλώνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι ουδέν μεμπτό υπήρξε και ουδεμία παρέμβαση έχει υπάρξει στο έργο τους. Αυτά για τους συκοφάντες, τους οποίους θα τους πάω μέχρι τέλους. Γιατί η αλήθεια είναι πολύ πιο δυνατή. Το φως θα νικήσει το σκοτάδι.

Σας υπόσχομαι κάτι, με εγγύηση την πορεία της ζωής μου και την πίστη μου σε αυτό που υπηρετώ: Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, η κάθαρση θα πάει μέχρι τέλους. Η διαφάνεια θα επικρατήσει για να μπορούν οι πολίτες να νιώθουν εμπιστοσύνη για το σύνολο της ελληνικής αστυνομίας.

Έχω τον απολογισμό των 16 μηνών για τον οποίο είμαι υπερήφανος. Ο απολογισμός της κυβέρνησής μας αυτό το διάστημα είναι εξαιρετικός στο κομμάτι της αστυνομίας. Όπου πέσαμε πάνω σε διαφθορά βλέπετε ότι δεν συμβιβαζόμαστε.

 

 

 

 

 

 

 

01-02-2023: Ανακοίνωση Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με δημοσιεύματα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία φέρονται αστυνομικοί που υπηρετούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να «εισέβαλαν» στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να υφαρπάξουν σχηματιζόμενη δικογραφία, έπειτα από καταγγελία εν αποστρατεία Αξιωματικού, δεν ευσταθούν και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και στην πραγματικότητα.

31-01-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Αμετάκλητη η απόφασή μας να συνεχιστεί η κάθαρση στην ΕΛ.ΑΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Αμετάκλητη η απόφασή μας να συνεχιστεί η κάθαρση στην ΕΛ.ΑΣ»

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου:

«Η κάθαρση στην αστυνομία, για μας είναι προτεραιότητά στην πράξη.

Όπως αποδείξαμε και στις πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών, με αιχμή την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, της οποίας ο Διοικητής  δεν παρείχε ούτε καν τη στοιχειώδη ενημέρωση στον ίδιο τον υπουργό, για πολύ σοβαρές ποινικές υποθέσεις, που είχαν σταλεί σε αυτόν και αφορούσαν και ενδεχόμενες συναλλαγές κακοποιών με αστυνομικούς.

Είναι αμετάκλητη απόφασή μας να συνεχίσουμε αυτή την κάθαρση, παρά τις μεθοδεύσεις εναντίον μας και τις σκευωρίες.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να υπενθυμίσω στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι στα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα έμειναν 183 δολοφονίες πολιτών ανεξιχνίαστες. Παραμένουν άγνωστοι οι δράστες, αποτελώντας ένα ανοιχτό τραύμα δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Είναι ευθύνη μας να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να το αντιμετωπίσουμε ».

 

 

31-01-2023: Έναρξη Σχολής Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελεώνα Θήβας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη Σχολής Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελεώνα Θήβας

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του πρώτου κύκλου εκπαίδευσης της Σχολής Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στον Ελεώνα Θήβας. Σε αυτή παρέστησαν υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, εκπαιδευτές και συνδικαλιστές των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. Ο Διευθυντής της Σχολής Γ. Θραψανιώτης (Αν. Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης και Διαχείρισης Κρίσεων) απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, ενώ ευχήθηκε σε όλους καλή σταδιοδρομία. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο της συνεχούς εκπαίδευσης των υπαλλήλων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτές για την προσφορά τους στο νέο αυτό κύκλο.

Τα μαθήματα τα οποία θα διδαχθούν οι εκπαιδευόμενοι αφορούν αφενός θεωρητικές ενότητες (σωφρονιστική και ποινική νομοθεσία, κανόνες δεοντολογίας, δικαιώματα των κρατουμένων, διαχείριση κρίσεων κ.ά.), αφετέρου πρακτικές δεξιότητες (αυτό-άμυνα & αυτοπροστασία), με σκοπό να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα γνώσεων.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος κύκλος εκπαίδευσης δεν αποτελεί μεμονωμένη δράση, καθώς ήδη σχεδιάζονται και άλλα επιμορφωτικά προγράμματα σε συνεργασία με έμπειρους και αρμόδιους φορείς, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να βρίσκεται στο πλευρό των νεοδιορισμένων υπαλλήλων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και εξοπλίζοντάς τους με τις αρχές και τους κανόνες της σωφρονιστικής πολιτικής.

 

 

 

30-01-2023: Aνακοίνωση Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καθώς συνεχίστηκε και σήμερα, από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η αναπαραγωγή ψεμάτων, συκοφαντιών και αστήρικτων κατηγοριών -βασισμένη σε ψευδή κατάθεση αποστρατευθέντα Αξιωματικού σε βάρος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου- και, καθώς επίσης συνεχίζεται και η δημόσια συζήτηση για τις φερόμενες επικοινωνίες αστυνομικών με εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις, υπενθυμίζεται ότι: με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και οι δύο υποθέσεις έχουν σταλεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας για ταχύτατη και ενδελεχή έρευνα και τα πορίσματά τους θα σταλούν στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη.

30-01-2023: Aνακοίνωση Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μέρος των φερόμενων ως επικοινωνιών, μεταξύ ανώτατου στελέχους της Ελληνικής Αστυνομίας με εμπλεκόμενους σε ύποπτες  δραστηριότητες- που δημοσίευσε η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”- φέρεται να είναι του 2018.

Όλοι γνωρίζουν ποιο κόμμα βρισκόταν τότε στην κυβέρνηση, οπότε η κυρία Τσαπανίδου μπορεί να ζητήσει τις σχετικές απαντήσεις από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στα αποσπάσματα για φερόμενες επικοινωνίες σε νεότερο χρόνο επισημαίνεται ότι: πρώτον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν είχε καμία ενημέρωση -ούτε και για τις φερόμενες ως επικοινωνίες του 2018- και, δεύτερον, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα, εστάλη με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, υπό τον νέο της Διοικητή, για ενδελεχή έρευνα, καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

 

30-01-2023: 95.059 τροχονομικοί έλεγχοι και 20.321 παραβάσεις το διάστημα από 22 έως 28 Ιανουαρίου 2023

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

95.059 τροχονομικοί έλεγχοι και 20.321 παραβάσεις το διάστημα από 22 έως 28 Ιανουαρίου 2023


Το 68% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 22 έως 28 Ιανουαρίου 2023, διενεργήθηκαν 95.059 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 20.321 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

 • 4.103 στην Αττική,
 • 3.271 στη Θεσσαλονίκη,
 • 2.530 στη Θεσσαλία,
 • 1.788 στην Κρήτη,
 • 1.475 στη Δυτική Ελλάδα,
 • 1.390 στην Κεντρική Μακεδονία,
 • 1.134 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 • 1.068 στην Ήπειρο,
 • 1.012 στην Πελοπόννησο,
 •    841 στη Στερεά Ελλάδα,
 •    574 στο Βόρειο Αιγαίο,
 •    520 στη Δυτική Μακεδονία,
 •    336 στα Ιόνια Νησιά και
 •    279 στο Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

 • 7.318 για παράνομη στάθμευση,
 • 4.247 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 1.059 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
 •    749 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 •    462 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
 •    461 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
 •    403 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
 •    267 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 •    264 για ανασφάλιστα οχήματα,
 •    232 για παραβίαση σηματοδότη,
 •    193 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
 •    151 για θορύβους,
 •    150 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 •    128 για αντικανονικό προσπέρασμα,
 •      93 για φθαρμένα ελαστικά,
 •      82 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
 •      54 για καυσαέρια,
 •      46 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,
 •      30 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
 •      28 για αντικανονική χρήση φώτων,
 •      16 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,
 •      14 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
 •        9 για υπέρβαρο φορτίο,
 •        8 για παραβίαση προτεραιότητας,
 •        7 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,
 •        6 για μη κίνηση σε δεξιό άκρο οδού,
 •        4 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας και
 • 3.840 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 23 έως 29 Ιανουαρίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 338 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, βεβαιώθηκαν 128 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

 • 24 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 4 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
 • 3 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,
 • 2 για μη χρήση κράνους,
 • 1 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 • 1 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 • 1 για επίδειξη ικανοτήτων και
 • 92 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 26 ζεύγη πινακίδων, 5 άδειες κυκλοφορίας και 4 άδειες ικανότητας οδήγησης.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

30-01-2023: Δήλωση Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2023

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκη

 

Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου, στα 40 χρόνια που αφιέρωσα στην Ελληνική Αστυνομία, που έρχομαι αντιμέτωπος με δημοσιεύματα τα οποία αμφισβητούν την προσήλωσή μου στο καθήκον, τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Αξίες που υπηρέτησα και υπηρετώ με αυταπάρνηση.

Ευτυχώς όλα αυτά είναι γνωστά στους χιλιάδες Έλληνες αστυνομικούς με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ στην υπηρεσία της ασφάλειας του πολίτη και της χώρας μας, όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως και στους πολίτες, τους οποίους είχα επίσης την τιμή να υπηρετήσω στη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου και από τη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για καταφανώς αναληθή, αβάσιμα και συκοφαντικά κατασκευάσματα. Για τα οποία και προσφεύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη, ώστε να τιμωρηθούν ηθικοί αυτουργοί και εκτελεστικά όργανα.

Πρόκειται για αθλιότητες!

Άξιο αναφοράς είναι ότι όλα αυτά ξεκίνησαν με την έναρξη της διαδικασίας των τακτικών κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μου είναι αδιανόητο να δεχτώ πως ανώτατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβε παράνομη εντολή πριν από περίπου δύο χρόνια και αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει την ημέρα της αποστρατείας του.

Η ευθύνη τους για τη ζημιά που προκαλούν στο Σώμα είναι μεγάλη.

Η αλήθεια θα λάμψει και οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν.

30-01-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ως εδώ η αθλιότητα!»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τάκης Θεοδωρικάκος: «
Ως εδώ η αθλιότητα!»

Οι πρόσφατες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία διασφάλισαν την κάθαρση του σώματος σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι ανήθικες αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, επομένως. Γι αυτό και από χθες, ο «έγκριτος» κύριος Βαξεβάνης επιστράτευσε τον λασπωτήρα του Documento με ένα αναληθές και συκοφαντικό δημοσίευμα για μέλος της οικογένειάς μου, που υπερβαίνει κάθε όριο ανηθικότητας. Το οποίο και στη συνέχεια συγκεκριμένες ιστοσελίδες, με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, έσπευσαν να υιοθετήσουν.

Δόλια αποσιωπούν ότι τα ψεύδη και οι συκοφαντίες για το πρόσωπό μου προήλθαν από Αξιωματικό της Αστυνομίας το ίδιο βράδυ που αποστρατεύτηκε. Η κατάθεση, μάλιστα, δόθηκε στην υπηρεσία στην οποία προΐσταται Αξιωματικός που, επίσης, αποστρατεύτηκε εκείνη την ημέρα! Πρόκειται για δύο αποστρατείες οι οποίες αποφασίστηκαν από την πολιτική ηγεσία για την διασφάλιση της ορθής, διαφανούς και νόμιμης λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρά τις πιέσεις του να παραταθεί η θητεία του, αλλάζοντας το όριο ηλικίας που προβλέπει ο νόμος.

Ο συγκεκριμένος αποστρατευθείς επιτίθεται στο πρόσωπό μου με ψέματα και αισχρές συκοφαντίες, ενθυμούμενος ξαφνικά περιστατικό που συνέβη πριν από δύο ολόκληρα χρόνια! Φτάνει δε στο σημείο της μέγιστης αθλιότητας και ατιμίας τόσο ο ίδιος, όσο και το ρυπαρό μέσο που το αναπαράγει, να επιτίθεται με τον πλέον ανήθικο τρόπο στο γιο μου. Προφανώς, αυτή η σκευωρία δε με αγγίζει. Είναι ξεκάθαρο ότι ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν έχω την παραμικρή σχέση με το περιστατικό.

Καθώς όλη αυτή η απόπειρα λάσπης διαρρέονταν συστηματικά και περιήλθε σε γνώση μου, από τις 26 Ιανουαρίου έχω δώσει γραπτή εντολή στην Ελληνική Αστυνομία να διεξάγει ενδελεχή έρευνα για το περιστατικό. Το οποίο, σημειωτέον, αφορούσε έναν απλό -και μόνο- αστυνομικό έλεγχο σε 4 νέα παιδιά, ανάμεσα στους οποίους και στον γιο μου, στις 22 Νοεμβρίου 2021, χωρίς να βρεθεί τίποτε μεμπτό! Προφανώς, ο φάκελος αυτής της υπόθεσης θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και τα πορίσματά της να αποσταλούν στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες.

Δεν επιτρέπω σε κανέναν να εξυπηρετεί τις πολιτικές του εμπάθειες απέναντί μου, θίγοντας το παιδί μου. Για όλους αυτούς τους λόγους προσφεύγω στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Ως Υπουργός, ως Έλληνας Πολίτης, αλλά, κυρίως, ως γονιός. Ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα εναντίον των ηθικών αυτουργών και των εκτελεστών αυτής της άθλιας σκευωρίας. Αλλά, και εναντίον των πρόθυμων ρυπαρογράφων που τις υιοθετούν και τις αναπαράγουν, εξυπηρετώντας πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Ως εδώ η αθλιότητα!

 

 

 

29-01-2023: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας» 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2023

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας» 

 • Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέστη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης στο μνημόσυνο για τον ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο
 • «Ο διχασμός και η εσωστρέφεια, από οποίους υποκινούνται, δεν εκφράζουν διαφωνίες για το παρόν, αλλά ανευθυνότητα για το αύριο»

Την ανάγκη ενότητας για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε χαιρετισμό του στο ετήσιο μνημόσυνο για τον ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο, που οργάνωσε κι εφέτος ο Δήμος του Πειραιά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού που βρίσκεται στην Ιαπωνία, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν κάνει και δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Και μέσα από τη διατήρηση της ενότητας των Ελλήνων οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για να κάνουμε πράξη τη θυσία των τριών ηρώων των Ιμίων. «Ο διχασμός και η εσωστρέφεια, από οποίους υποκινούνται, δεν εκφράζουν διαφωνίες για το παρόν, αλλά ανευθυνότητα για το αύριο», είπε και κάλεσε όλους τους Έλληνες να δουλέψουμε μαζί με ενότητα και αποφασιστικότητα. «Για δυναμώσουμε και άλλο την Πατρίδα μας, την ισχύ της, την προοπτική της, την αυτοπεποίθηση όλων μας στο αύριο. Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα με ένδοξη ιστορία, αλλά και ένδοξο παρόν και μέλλον».

Αναφερόμενος στη νύχτα των Ιμίων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι «μέσα σε κείνη τη νύχτα συμπυκνώθηκαν με τόσο δραματικό τρόπο τα γνωρίσματα της ιστορικής πορείας του έθνους μας. Η αγάπη για την πατρίδα ως ύψιστη αξία ζωής, η απόλυτη αίσθηση του καθήκοντος, η αυτοθυσία για την Ελλάδα»Αυτό έπραξαν, όπως είπε, εκείνη τη νύχτα και οι τρεις ήρωες των Ιμίων Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης και Έκτορας Γιαλοψός. «Οδηγός τους ήταν το αόρατο νήμα ηρωισμού και δόξας, που διαπερνά την Ιστορία μας, διασφαλίζοντας στο Έθνος τη συνέχεια και την πρόοδο τους, στο αύριο. Οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα από την Ιστορία μας. Σε μια δύσκολη συγκυρία αυτά αποτελούν πυξίδα και προϋπόθεση αισιοδοξίας για το μέλλον». 

Η ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου έχει ως εξής:

Τιμάμε σήμερα την μνήμη του αντιναύαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και ασφαλώς και του Χριστοδούλου Καραθανάση και του Έκτορα Γιαλοψού. Τρεις ήρωες της σύγχρονης Ελλάδας. 

Τα γεγονότα της 31ης Ιανουαρίου 1996 αποτελούν μια τραγική ανάμνηση για κάθε Έλληνα. Μέσα σε κείνη τη νύχτα συμπυκνώθηκαν με τόσο δραματικό τρόπο τα γνωρίσματα της ιστορικής πορείας του έθνους μας.

Η αγάπη για την πατρίδα ως ύψιστη αξία ζωής, η απόλυτη αίσθηση του καθήκοντος, η αυτοθυσία για την Ελλάδα. Την Ελλάδα που έχει μάθει να πορεύεται σε άγρια και απειλητικά κύματα, ανά τους αιώνες. Που αντιμετωπίζει διαρκώς την απειλή και την επιβουλή. Την Ελλάδα που δεν κάνει και δεν πρόκειται ποτέ να κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

Που δίδαξε πολλές φορές στην ανθρωπότητα ότι η δύναμη της ψυχής και η αφοσίωση στην πατρίδα μπορεί να υπερνικήσει πολυάριθμους αντιπάλους και που κάθε γενιά Ελλήνων μπορεί ανά πάσα στιγμή και με κάθε κόστος να σηκώσει και εκείνη επάξια στους ώμους της το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης της πατρίδας, όταν κληθεί από την ιστορία να το πράξει. 

Αυτό έπραξαν οι 3 ήρωες των Ιμίων. Αυτό έπραξε ο Παναγιώτης Βλαχάκος. Στο ελικόπτερο τους με κατεύθυνση τα Ίμια. 

Είχαν μαζί τους την αυταπάρνηση, υπέρτατη αγάπη για την Ελλάδα. Οδηγός τους ήταν το αόρατο νήμα ηρωισμού και δόξας, που διαπερνά την Ιστορία μας, διασφαλίζοντας στο Έθνος τη συνέχεια και την πρόοδο τους, στο αύριο. Οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα από την Ιστορία μας. Σε μια δύσκολη συγκυρία αυτά αποτελούν πυξίδα και προϋπόθεση αισιοδοξίας για το μέλλον. 

Το σπουδαιότερο: όταν μιλάμε για την εθνική ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία, οφείλουμε όλοι να είμαστε απολύτως ενωμένοι. Ο διχασμός και η εσωστρέφεια, από οποίους υποκινούνται, δεν εκφράζουν διαφωνίες για το παρόν, αλλά ανευθυνότητα για το αύριο. 

Η ιστορία μας είναι γεμάτη με κόκκινες γραμμές. Γραμμένες από το αίμα ηρώων. Από το Σεπτέμβριο του 2022, ο Παναγιώτης Βλαχάκος είναι και πάλι φρουρός του Αιγαίου. Η νέα πυραυλακάτος του Πολεμικού Ναυτικού φέρει το όνομα του και πλέει στα γαλανά νερά του Αιγαίου, άγρυπνος φύλακας των συνόρων μας. Με αυτό τον τρόπο η Πολιτεία, αποφάσισε να τιμήσει με τον πιο εμβληματικό τρόπο, τη μνήμη του ανθρώπου που την τίμησε και έδωσε και την ζωή του γι’ αυτήν. 

Οφείλουμε κάθε ημέρα να αγωνιζόμαστε για να κάνουμε πράξη το νόημα της θυσίας τους. Όχι μόνο του Παναγιώτη, αλλά και του Χριστόδουλου, του Έκτορα και όλων των ανά τους αιώνες Ελλήνων, που δέχτηκαν σε κάποια στιγμή της ζωής τους το ιστορικό κάλεσμα της εθνικής μας μοίρας να δώσουν το αίμα τους γι’ αυτήν.

Γι’ αυτό τον λόγο, ας δουλέψουμε όλοι οι Έλληνες μαζί με ενότητα και αποφασιστικότητα. Για δυναμώσουμε και άλλο την Πατρίδα μας, την ισχύ της, την προοπτική της, την αυτοπεποίθηση όλων μας στο αύριο. Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα με ένδοξη ιστορία, αλλά και ένδοξο παρόν και μέλλον.

Αθάνατος!