Πα 29 Σεπτεμβρίου 23

28-09-2023: Υλοποίηση νέου ολιστικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια: 321 βεβαιώσεις παραβάσεων για διπλοπαρκάρισμα τις τελευταίες 3 μέρες – Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι σε Αθήνα και Πειραιά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υλοποίηση νέου ολιστικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια: 321 βεβαιώσεις παραβάσεων για διπλοπαρκάρισμα τις τελευταίες 3 μέρες – Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι σε Αθήνα και Πειραιά

Με συνέπεια υλοποιείται το σχέδιο άμεσων ολιστικών παρεμβάσεων -που ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, στις 11 Σεπτεμβρίου-  για την αναδιάρθρωση, την εντατικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αστυνόμευσης σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Οι έλεγχοι πυκνώνουν και διεξάγονται τακτικά, βάσει σχεδίου και με συνέπεια, μην επιτρέποντας τυχόν χαλάρωση που θα δημιουργούσε η αποσπασματικότητα.

Τις προηγούμενες τρεις μέρες βεβαιώθηκαν συνολικά 321 παραβάσεις για διπλοπαρκάρισμα σε λεωφόρους και κεντρικές οδούς της Αθήνας και του Πειραιά, όπου έχει διαπιστωθεί έντονο πρόβλημα, επιφέροντας χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας στους παραβάτες.

Συγκεκριμένα βεβαιώθηκαν:

Τη Δευτέρα (25/09) – 95 παραβάσεις σε Αριστοτέλους, Υμηττού, Μιχαλακοπούλου και σε Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντιστάσεως στον Πειραιά.

Την Τρίτη (26/09) – 104 παραβάσεις σε Αριστοτέλους, Μεσογείων, Φιλολάου και Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντιστάσεως στον Πειραιά.

Την Τετάρτη (27/09) – 122 παραβάσεις σε Γ’ Σεπτεμβρίου, Αχαρνών, Ελ. Βενιζέλου Γρ. Λαμπράκη και 2ας Μεραρχίας στον Πειραιά.

Στόχος είναι με επιμονή, στη βάση του ολιστικού σχεδίου, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου -κάτι που συναρτάται με την οδική ασφάλεια- και να εμπεδωθεί, μέσω και των ποινών, μια κουλτούρα διαφορετικής οδηγικής συμπεριφοράς.

28-09-2023: Επισκέψεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, σε Α.Τ. και Διμοιρίες στο κέντρο της Αθήνας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επισκέψεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, σε Α.Τ. και Διμοιρίες στο κέντρο της Αθήνας

Εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, επισκέφτηκε το τελευταίο διάστημα Αστυνομικά Τμήματα και Διμοιρίες στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο Υπουργός συνάντησε και συνομίλησε με αστυνομικούς στα Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και Ομονοίας και με αστυνομικές διμοιρίες στη Χαριλάου Τρικούπη και το Μοναστηράκι, οι οποίες επιχειρούν τις νυχτερινές ώρες κυρίως. Συζήτησε μαζί τους, άκουσε την εμπειρία τους, και τους συνεχάρη για την επαγρύπνηση, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια στους συμπολίτες μας. Παράλληλα, ο Υπουργός είχε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με κατοίκους και επιχειρηματίες, στους οποίους ανέφερε τις βασικές στοχεύσεις της Κυβέρνησης στον τομέα της αστυνόμευσης, ενώ ταυτόχρονα άκουσε προσεκτικά τις παρατηρήσεις τους.

Η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, αλλά και η χρήση εποπτικών μέσων, στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, αποτελούν σαφή προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η αστυνόμευση ενισχύεται άμεσα σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς, κατόπιν της απόφασης του Πρωθυπουργού, αστυνομικοί μεταφέρονται καθημερινά από άλλες υπηρεσίες στο πεδίο.

Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της πρωτεύουσας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και προς αυτή την κατεύθυνση εκδιπλώνονται συνεχώς νέες πρωτοβουλίες.

27-09-2023: Γ. Οικονόμου: Άμεση αναβάθμιση της ασφάλειας στα σύνορα και τους δρόμους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Οικονόμου: Άμεση αναβάθμιση της ασφάλειας στα σύνορα και τους δρόμους

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» και τους δημοσιογράφους, Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού

Εντός χρονοδιαγράμματος οι εργασίες του Φράχτη στον Έβρο

Υπάρχει μεταναστευτική πίεση σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ιταλία, υπάρχει και στη χώρα μας, με ροές κυρίως από τη θάλασσα, από τα θαλάσσια σύνορά μας, πολύ λιγότερο στον Έβρο. Η Ελληνική Πολιτεία ακολουθεί με προσήλωση την πολιτική μας στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, την πολιτική που έχει εφαρμόσει αυτή η Κυβέρνηση. Μια πολιτική αυστηρή, αλλά δίκαιη, που θωρακίζει τα σύνορα, προσπαθεί να κάνει αποτροπές και που βεβαίως σώζει ζωές, όπου και όποτε χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε και χθες στο ΚΥΣΕΑ τις τελευταίες εξελίξεις. Γίνεται τεράστια προσπάθεια μιας καλύτερης συνεννόησης και με την Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή, που θα είναι κομβική στην αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών και των παράνομων ροών.

Από εκεί και πέρα, όλος ο προγραμματισμός της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Φράχτη στον Έβρο εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος. Πιστεύω ότι μέσα στον Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου, θα αρχίσουν να τοποθετούνται τα πρώτα κομμάτια του Φράχτη κατά μήκος του ποταμού, εκεί που έχει οριοθετηθεί και αποφασιστεί ότι θα επεκταθεί. Συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση θωράκισης των συνόρων, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει, τόσο για το Φράχτη όσο και για τα εποπτικά μέσα. Παράλληλα, φυσικά, με τις πολύ εντατικές περιπολίες και επιτηρήσεις από τους συνοριοφύλακές μας, από τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο και ολόκληρη τη Θράκη, όπως κάνουν παντού στα σύνορά μας.

Οι εργασίες του Φράχτη έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό: πρόδρομες, χωματουργικές, καθορισμού, το που θα μπουν τα κομμάτια. Τα πρώτα κομμάτια του Φράχτη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε -είχαμε και μία συνάντηση στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους των εταιρειών που είναι ανάδοχοι του έργου πριν από 4-5 μέρες- θα αρχίσουν να τοποθετούνται τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι κανονικά αυτό που είχε προγραμματιστεί. Θα είμαστε απολύτως εντός για το μεγαλύτερο κομμάτι, το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης του Φράχτη. Και να δούμε μετά την πιθανότητα περεταίρω επέκτασής του, καθώς αποτελεί αταλάντευτη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης όπως ξέρετε, όσο περισσότερο και όπου τεχνικά είναι δυνατόν, ο Έβρος να θωρακιστεί ακόμη καλύτερα.

Έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τους λαθροδιακινητές και όσο καλύτερη είναι η συνεργασία όλων των κρατικών Αρχών και της Τουρκίας και των υπόλοιπων χωρών που συνορεύουμε, νομίζω τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε και τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχουμε.

Για τις νέες ταυτότητες

Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, γύρω στα 45.000 ραντεβού, και υπάρχουν δυνατότητες για να κλείνονται ραντεβού μέχρι τέλος Νοεμβρίου και σταδιακά για κάθε εβδομάδα που θα περνάει θα ανοίγουμε και για περισσότερες ημέρες και θα έχουμε, όσο περνάει ο καιρός και περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι επειδή αυτό είναι ένα νέο, τεράστιο εγχείρημα. Επιλέξαμε στην αρχή να ξεκινήσουμε κάπως συντηρητικά και διότι και η δυνατότητα της πλατφόρμας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχώς θα αναπτύσσεται. Σε λίγο καιρό θα μπορούμε να παίρνουμε ενημέρωση και στο κινητό μας τηλέφωνο, ενώ τώρα η ενημέρωση γίνεται μόνο με e-mail. Αυτό χρειάζονται λίγο χρόνο οι άνθρωποι στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να φτιάξουν, που σημαίνει ότι θα πάμε σε μία καινούρια αρχιτεκτονική πλατφόρμας. Και διότι θέλαμε να δούμε πως δουλεύει το σύστημα, να δούμε που είναι εκεί που υπάρχει μεγάλη ζήτηση, που είναι εκεί που ενδεχομένως υπάρχει μικρότερη ζήτηση άρα θα μπορούμε και εμείς να αναδιατάξουμε δυνάμεις. Έτσι τον πρώτο καιρό υπάρχουν αυτά τα διαθέσιμα ραντεβού, όσο περνάει ο καιρός, θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού. Να μην ανησυχεί ο κόσμος, θα υπάρχει επαρκέστατος χρόνος και χώρος να κλείνει ο καθένας το ραντεβού του και να βγάζει την ταυτότητά του χωρίς να ταλαιπωρείται.

Το κρίσιμο και το μείζον για εμάς σε αυτή την πρώτη φάση ήταν να μην έχουμε ουρές και ταλαιπωρίες, να μην πηγαίνει κόσμος έξω από τα αστυνομικά τμήματα, να ταλαιπωρείται, εκνευρίζεται, χάνει χρόνο, να μην γίνεται όπως πρέπει να γίνεται η έκδοση της ταυτότητας αφενός και αφετέρου να μετρήσουμε, να δούμε το σύστημα σε λειτουργία, γιατί όσες δοκιμαστικές διαδικασίες να έχεις κάνει, άλλο πράγμα είναι να το δεις να λειτουργεί στο πεδίο και άλλο πράγμα είναι η δοκιμαστική διαδικασία. Άρα συμπερασματικά, όσο περνάει ο καιρός και θα ανοίγει το χρονικό διάστημα προς τα πίσω -Δεκέμβριο, Ιανουάριο θα μπορεί κανείς να κλείνει ραντεβού- και θα μπορούν να ανοίγουν και περισσότερα ραντεβού μέσα στις μέρες, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας.

Για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε γιατί έχει να κάνει με παιδιά. Η διάσταση της αντιμετώπισης είναι διπλή. Ξεκινώ από την πρώτη, που είναι και της αρμοδιότητάς μου, την αστυνομική. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι υποθέσεις αυτές εξιχνιάζονται και με δυσκολίες γιατί πολλές φορές τα παιδιά που είναι θύματα αρνούνται να συνεργαστούν, να κατονομάσουν και να καταγγείλουν σε πολλά τέτοια περιστατικά. Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε και το εύρος των επιθέσεων. Δεν είναι πάντα εύκολα, γιατί όσο έντονη και πυκνή αστυνόμευση να υπάρχει, πάντα θα υπάρχουν αθέατα σημεία που επιδιώκουν αφελώς, επιπόλαια, ανεξήγητα τα παιδιά να βρίσκονται και να γίνονται οι επιθέσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι και θα το κάνουμε να έχουμε εντονότερη παρουσία -εκεί που κινούνται οι έφηβοι, οι νέοι- πιο ολοκληρωμένη διαχείριση μέσα από το Διαδίκτυο και την παρακολούθηση συγκεκριμένων ιστοσελίδων που προπαρασκευάζονται τέτοιου είδους πράγματα.

Η Αστυνομία κατάφερε σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθήνας με τη συστηματική της παρουσία να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας, σε ό,τι αφορά την πρόληψη και φυσικά να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς επιτυχίας σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Οφείλουμε η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και Δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό. Για να είμαστε ειλικρινείς στο θέμα της βίας των ανηλίκων, η Αστυνομία έρχεται να διαχειριστεί το τελευταίο στάδιο, μια συνολική μας κοινωνική αποτυχία, στην οικογένεια, την εκπαίδευση, την κοινωνία.

Όταν βλέπεις συμμαθητές και διπλανούς να έχουν τέτοιου είδους επεισόδια μεταξύ τους, παιδιά 14-17 χρονών να έχουν αυτές τις βίαιες συμπεριφορές, το ζήτημα προφανώς δεν είναι μόνο αστυνομικό, μόνο αποτροπή. Το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστεί κανείς αυτόν τον πολύ έντονο θυμό, τη στρεβλή λογική που έχουν μέσα τους τα νέα παιδιά και που τα οδηγεί σε συμπλοκές και συγκρούσεις. Δεν απέχει και πολύ από το να γίνει η πολύ μεγάλη ζημιά. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι πανευρωπαϊκό, αν κοιτάξει κάποιος τι συμβαίνει στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, σε πολλές χώρες της Ε.Ε. θα δει πολλά περισσότερα περιστατικά βίας. Οφείλουμε έγκαιρα, με ό,τι εργαλείο έχει η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι και θα έλεγα ολιστικά -όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, με ψυχολόγους- να δούμε όσο πιο βαθιά γίνεται, στη ρίζα του το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε, να το αποδομήσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε αυτό το φαινόμενο να εξελίσσεται και να δημιουργεί τεράστιες αμφιβολίες σε θέματα ασφάλειας στις οικογένειες.

Οδική ασφάλεια: Η βούληση και η κατεύθυνση είναι στην αυστηροποίηση των ποινών

Όλοι, ο καθένας στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μας, οφείλουμε να επισημάνουμε πράγματα που πρέπει να κάνουν τους οδηγούς, όλους μας, να συμπεριφερόμαστε πιο υπεύθυνα. Είναι μια κακή χρονιά η φετινή σε ό,τι αφορά στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχώς τα θανατηφόρα που αποδεικνύεται στην πράξη ότι οφείλονται σε συγκεκριμένους λόγους: την επιθετική οδήγηση, πολλές φορές ως απόρροια της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Υπάρχουν μια σειρά από παραβάσεις που δυστυχώς συνδέονται ευθέως με θανατηφόρα ατυχήματα. Οφείλουμε εκεί, από τη δική μας την πλευρά -γιατί αυτό έχει να κάνει και με την εκπαίδευση, πώς χορηγούνται οι άδειες, τα διπλώματα- να εξετάσουμε τρόπους αυστηροποίησης. Αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, όταν διαπιστώνονται αυτές οι παραβάσεις και μάλιστα επαναλαμβανόμενα. Στην αρχή πολύμηνη, μετά ενδεχομένως πολυετής και στο τέλος της ημέρας και οριστική, σε μια σειρά από τέτοιου είδους παραβάσεις. Θα το διαβουλευτούμε και με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρέπει να το εξετάσουμε σοβαρά, όχι από γινάτι ή γιατί πρέπει να βάλουμε κάποιον απέναντι. Αν κάποιος μένει απαθής και απλά διαπιστωτικός παρατηρητής απέναντι στα γεγονότα, τότε τα γεγονότα θα γίνουν χειρότερα. Έχουμε, δυστυχώς τέτοιου είδους ζητήματα που -ανάμεσα στα άλλα μπορεί να είναι θέμα φωτισμού, δρόμου, κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο- οφείλονται σε αυτού του είδους την επιθετική συμπεριφορά. Είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να κάνουμε και ως προς την κατεύθυνση των ποινών, ούτως ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος ακόμη περισσότερο στο να είναι συγκεντρωμένος στην οδήγηση.

Η βούληση και η κατεύθυνση πρέπει να είναι στην αυστηροποίηση εκεί ακριβώς, σε ό,τι αφορά την άδεια της οδηγικής ικανότητας -επαναλαμβάνω- για κάποιες συγκεκριμένες παραβάσεις. Υπάρχουν και κάποιες άλλες, οι οποίες θα είναι πολύ έντονες σε προτεραιότητα για την Τροχαία το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα το διπλοπαρκάρισμα σε αρκετούς δρόμους, στο κέντρο της Αθήνας και άλλων Δήμων, με την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλεί.

Είναι η επιτομή της ανευθυνότητας που προκαλεί φοβερή ταλαιπωρία σε όλους τους συμπολίτες μας. Πάει ο άλλος για δέκα λεπτά, για ένα τέταρτο ανάβει τα αλάρμ, να σταματήσει να πάρει καφέ, να κάνει μια κατάθεση, να πάρει χρήματα από το ΑΤΜ, να κάνει τη δουλειά του και να φύγει -και νομίζει ότι αυτό είναι εντάξει- και οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας γίνονται μία. Ήδη κινούμαστε σε αυτό το θέμα, κάθε μέρα η Τροχαία Αττικής κινείται σε συγκεκριμένους δρόμους που παρατηρείται το έντονο πρόβλημα -μας υποδεικνύουν και οι άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες, στην Αυτοδιοίκηση. Άνδρες και γυναίκες της Τροχαίας γράφουν κλήσεις, συνομιλούν με οδηγούς, βεβαιώνουν παραβάσεις.

Κάθε μέρα υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δρόμων, πολλοί από αυτούς τους δρόμους επαναλαμβάνονται, γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση  τροχαίων παραβάσεων είναι η αποσπασματικότητα. Πολλές φορές γίνεται κάτι για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά το σύστημα είτε από μόνο του χαλαρώνει, είτε μπαίνει σε μία λογική αδράνειας, οπότε υπάρχει μία ανεκτικότητα. Θα προσπαθήσουμε και θα το πετύχουμε, με επιμονή και με σωστό σχέδιο, κάποια βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής της πόλης σε ό,τι αφορά την τροχαία αστυνόμευση, να τα εμπεδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους συμπολίτες μας στην Αθήνα και στους υπόλοιπους Δήμους του Λεκανοπεδίου.

Η Κυβέρνηση κρίνεται από τους πολίτες για την αποτελεσματικότητά της

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κρίνονται από τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει στα μικρά και τα μεγάλα που συμβαίνουν γύρω μας και απασχολούν την κοινωνία. Αυτό είναι εκείνο που κρίνουν οι πολίτες και όσο η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμά της, στην υλοποίηση των στόχων της, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, των δυσκολιών -πολλές φορές δυσκολιών που κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει ότι θα εμφανιστούν, αλλά αυτό έχει αποκτήσει, δυστυχώς, στοιχεία κανονικότητας με την κλιματική κρίση το τελευταίο διάστημα- και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, νομίζω ότι θα δικαιολογεί την πολιτική και ιδεολογική πρωτοκαθεδρία, πρωτοπορία στο πολιτικό σκηνικό. Οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα και πολιτική που να έχει συντεταγμένες, να έχει σπονδυλική στήλη, να μην είναι τυχοδιωκτική και αποσπασματική.

Εντονότερη αστυνόμευση – Διαρκής η μάχη με την εγκληματικότητα

Προχωρούμε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, ήδη έχουν δοθεί τα πρώτα φύλλα πορείας για αρκετές δεκάδες, νομίζω για μερικές εκατοντάδες από αυτούς τους αστυνομικούς, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια κατόπιν και εντολής του Πρωθυπουργού, μιας αναδιάταξης δυναμικού από ανθρώπους που ήταν στην υπηρεσία φύλαξης στόχων για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εμφανή αστυνόμευση: τις ομάδες ΔΙΑΣ, την ΟΠΚΕ, την Ασφάλεια, τα αστυνομικά τμήματα. Έχουμε ανάγκη από πυκνότερη και εντονότερη αστυνόμευση και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, στην Ελληνική Αστυνομία γίνεται σε συνεργασία με όλους τους Αξιωματικούς, το Επιτελείο, γίνεται μία τεράστια προσπάθεια αναδιάταξης και ανατοποθέτησης του δυναμικού αυτού σε θέσεις οι οποίες είναι πιο αναγκαίες για μία εντονότερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στο πεδίο. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε και το νου μας και για τα μέτρα ασφάλειας για συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως ορίζουν οι νόμοι και οι θεσμοί να φυλάσσονται.

Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται η κίνηση αυτή, για να υπάρχει πιο έντονη αστυνομική παρουσία στις γειτονιές, ήδη υπάρχει αστυνομική παρουσία, να γίνει πιο έντονη, αυτό προφανώς δεν λύνεται μόνο με τους περισσότερους ανθρώπους, θέλει και μία σειρά και από άλλα πράγματα, γι’ αυτό και επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο αλλαγής και δομών στην Ελληνική Αστυνομία, για να ανταποκριθεί πολύ πιο ουσιαστικά, πρακτικά και αποτελεσματικά και στη μορφή, τη διάσταση που έχει πάρει η πόλη της Αθήνας, οι γειτονιές και οι Δήμοι της Αθήνας και στις μορφές και τις εκφάνσεις της εγκληματικότητας, μικρής, μεσαίας και μεγαλύτερης εγκληματικότητας και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας. Η μάχη και το μέτωπο με την εγκληματικότητα σε κάθε διάστασή του, είναι μία μάχη συνεχής. Μία μάχη κατά την οποία χάνουμε, ορισμένες φορές κάποιες μάχες, κερδίζουμε άλλες, το σίγουρο είναι ότι η βούλησή μας είναι τον πόλεμο να τον κερδίζουμε, εμπεδώνοντας ένα αίσθημα ασφάλειας με όλο αυτό το σχέδιο που συζητήσαμε προηγουμένως.

26-09-2023: Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ KAI ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δημιουργία Κινητών Μονάδων Παραλαβής Αιτήσεων Διαβατηρίων σε απομακρυσμένες περιοχές του εξωτερικού- Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Κώτσηρα

Γ. Οικονόμου: «Οι Κινητές Μονάδες Παραλαβής Αιτήσεων Διαβατηρίων διευκολύνουν τη ζωή των Ελλήνων του εξωτερικού»

Γ. Κώτσηρας: «Στόχος μας η εξυπηρέτηση των Ελλήνων και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη»

Με τη συνεργασία των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών δημιουργούνται Κινητές Μονάδες Παραλαβής Αιτήσεων Διαβατηρίων από Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας για την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών προς τον απανταχού Ελληνισμό, οι κ. Οικονόμου και Κώτσηρας είχαν σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία εισάγει ως δυνατότητα το θεσμό των Κινητών Μονάδων για την παραλαβή δικαιολογητικών έκδοσης διαβατηρίων σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε των χωρών διαπίστευσης των Πρεσβευτικών μας Αρχών είτε της προξενικής περιφέρειας των Προξενικών μας Αρχών.

Οι Κινητές Μονάδες θα στελεχώνονται από υπαλλήλους της οικείας προξενικής Αρχής, με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η αποστολή των Κινητών Μονάδων θα γίνεται κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της οικείας προξενικής Αρχής και με την έγκριση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με παράλληλη ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Ο θεσμός των Κινητών Μονάδων για την παραλαβή δικαιολογητικών έκδοσης διαβατηρίων διευκολύνει τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό, σε απομακρυσμένες περιοχές, διευκολύνοντας την εξυπηρέτησή τους και αναβαθμίζοντας το επίπεδο παροχής υπηρεσιών του ελληνικού κράτους. Ο απόδημος Ελληνισμός βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας με την εισαγωγή πρακτικών που κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη».

Από την πλευρά του ο κ. Κώτσηρας δήλωσε: «Κεντρικός στόχος των πολιτικών μας είναι η εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.  Με τη δημιουργία ειδικής ενότητας στο gov.gr για τους Έλληνες του εξωτερικού, θέτουμε σε λειτουργία άλλο ένα μέτρο για τη βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών προς τους Απόδημους. Αποδεικνύουμε έτσι έμπρακτα ότι εργαζόμαστε για ένα κράτος σύγχρονο και φιλικό προς κάθε Έλληνα πολίτη, όπου κι αν βρίσκεται».

Στη συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, διερευνήθηκαν επίσης τρόποι αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας για την περαιτέρω βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού.

 

25-09-2023: 118.380 τροχονομικοί έλεγχοι και 28.178 παραβάσεις το διάστημα από 17 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

118.380 τροχονομικοί έλεγχοι και 28.178 παραβάσεις το διάστημα από 17 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023


Το 71% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση


Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 17 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023, διενεργήθηκαν 118.380 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 28.178 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

 • 7.979 στην Αττική,
 • 4.576 στη Θεσσαλονίκη,
 • 2.470 στη Δυτική Ελλάδα,
 • 2.283 στην Κρήτη,
 • 1.803 στην Κεντρική Μακεδονία,
 • 1.482 στη Στερεά Ελλάδα,
 • 1.468 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 • 1.385 στην Πελοπόννησο,
 • 1.217 στην Ήπειρο,
 • 1.087 στη Θεσσαλία,
 •  951 στο Νότιο Αιγαίο,
 •  579 στα Ιόνια Νησιά,
 •  500 στο Βόρειο Αιγαίο και
 •  398 στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

 • 10.331 για παράνομη στάθμευση,
 •   4.801 για υπερβολική ταχύτητα,
 •   2.275 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
 •   1.796 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
 •     903 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 •     707 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
 •     665 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
 •     447 για ανασφάλιστα οχήματα,
 •     422 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 •     251 για παραβίαση σηματοδότη,
 •     192 για θορύβους,
 •     187 για αντικανονικό προσπέρασμα,
 •     172 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
 •     160 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 •     131 για φθαρμένα ελαστικά,
 •      99 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
 •      67 για κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο,
 •      63 για καυσαέρια,
 •      57 για υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου,
 •      48 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
 •      34 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,
 •      28 για παραβίαση προτεραιότητας,
 •      25 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,
 •      23 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
 •      17 για αντικανονική χρήση φώτων,
 •      14 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,
 •       8 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο οδού,
 •       6 για παραβίαση προτεραιότητας πεζών σε διάβαση και
 • 4.249 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 18 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 649 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, ενώ βεβαιώθηκαν 318 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

 • 61 για μη χρήση κράνους,
 • 30 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 23 για μέθη,
 • 21 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 • 18 για χρήση κινητών τηλεφώνων,
 • 18 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
 • 13 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
 • 11 για παραβάσεις θορύβων,
 •  4 για επίδειξη ικανοτήτων,
 •  2 για αυτοσχέδιους αγώνες.
 •  2 για αντικανονικούς ελιγμούς και
 • 115 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 22 ζεύγη πινακίδων, 84 άδειες κυκλοφορίας, 97 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ μεταφέρθηκαν 16 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

25-09-2023: Γ. Οικονόμου: Οι νέες ταυτότητες είναι κομβική μεταρρύθμιση ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Οικονόμου: Οι νέες ταυτότητες είναι κομβική μεταρρύθμιση ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου:

Σήμερα μπαίνουμε στην πλατφόρμα id.gov.gr, τα πρώτα ραντεβού τοποθετούνται από αύριο, δεδομένου ότι θα ειδοποιείσαι 24 ώρες νωρίτερα και δύο ώρες πριν. Θα δηλώνεις το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σου, τα φυσικά σου στοιχεία και θα σου έρχεται -αρχικά με e-mail και σε λίγο χρονικό διάστημα θα σου έρχεται και στο κινητό- επιβεβαίωση. Θα πηγαίνεις να κάνεις τη διαδικασία και μετά θα παίρνεις την ταυτότητα.

Δεν κόβουμε τη δυνατότητα από τους φωτογράφους να γίνεται εκεί η διαδικασία. Μπορεί να γίνεται και στους φωτογράφους και να τις ανεβάζουν στο myphoto. Για λόγους όμως που περιλαμβάνονται σε όλη την λογική και του διαγωνισμού και την προμήθεια εξοπλισμού από την Ελληνική Αστυνομία για να κάνει τις φωτογραφίες, θα έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό πληρώνοντας μόνο το παράβολο των 10 ευρώ και στα αστυνομικά τμήματα. Θα μπορούν, όμως, οι πολίτες να πηγαίνουν και στους φωτογράφους.

Από το 2026 και μετά όλες οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν. Αυτή είναι μία συζήτηση που θα πρέπει να την απομονώσουμε από τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες διαφορές. Η νέα ταυτότητα είναι μία υποχρέωση για να μπορεί η χώρα να συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις και τις συνθήκες ασφαλείας, που -και στην Ευρώπη- με κανονισμούς και με οδηγίες έχουν ψηφιστεί και διεθνώς είναι απαραίτητες για να μπορούμε να κινούμαστε με ασφάλεια και να μην μας κοιτάζουν με «μισό μάτι» όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα από υποχρέωση, και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, είναι και μία μεταρρύθμιση, για την ελληνική Πολιτεία. Έχουμε ένα έγγραφο στα χέρια μας που δεν παραχαράσσεται, δεν χακάρεται, δεν θα μπορούν να υποκλέπτουν προσωπικά μας δεδομένα και από την άλλη δεν έχει τίποτα από όλα αυτά τα περίεργα και τα μυστήρια που λένε κάποιοι.  Για ποια προσωπικά δεδομένα μιλάμε; Τι ύψος έχεις, τι χρώμα ματιών έχεις, πώς λένε τον πατέρα σου και τη μητέρα σου; Ούτε γεωντοπισμό έχουν. Άκουσα και αυτό: «θα θέλω να ψηφίσω κάτι και οι ταυτότητες θα λένε να ψηφίσω κάτι άλλο». Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ισχύει, ούτε γεωχωρικά, ούτε τίποτα.

Για όλους εκείνους που βάζουν αυτά τα ζητήματα, δηλαδή του σεβασμού της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δικαιωμάτων κ.λπ., οι καινούριες ταυτότητες εκδίδονται με βάση τις οδηγίες, τις προδιαγραφές και το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.. Αν η Ε.Ε. για ένα πράγμα φημίζεται, είναι για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών.


Για τα φαινόμενα παραβατικότητας ανηλίκων και την επιστροφή αστυνομικών

Δεν είναι θέμα μόνο αστυνόμευσης, είναι θέμα συνολικότερης κοινωνικής λειτουργίας, το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη πολύ σοβαρά. Πέραν της αστυνόμευσης και της καταστολής -9 στις 10 υποθέσεις εξιχνιάζονται- χρειαζόμαστε όλοι -και η Κυβέρνηση και η Ελληνική Πολιτεία και η κοινωνία συνολικά- εγρήγορση. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή σε αυτά που γίνονται από ένα απλό τσακωμό μέχρι να το να θρηνούμε θύματα. Είναι πολύ λεπτή γραμμή. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι. Είναι σοκαριστικά αυτά που συμβαίνουν. Οφείλουμε να μην καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια.

Είναι πρόσωπα που με βάση το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί -αυτό το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει- θα φτιάξουμε μια σοβαρή νομοθεσία και υπηρεσία φύλαξης ευπαθών στόχων που μας λείπει αυτή τη στιγμή. Πρέπει να την προσαρμόσουμε. Είναι πρόσωπα, τα οποία δικαιολογείται, με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ότι χρήζουν αστυνομικής προστασίας.

Το πλαίσιο χρειάζεται αλλαγές. Θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε ούτε στην υπερβολή -που η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάει στην υπερβολή και λείπει κόσμος- ούτε και να μηδενίζουμε. Πολλές φορές συμβαίνουν περιστατικά που μας δείχνουν αυτή την ανάγκη.

Το θέμα έχει δύο διαστάσεις: Υπάρχει ένα ζήτημα αστυνόμευσης της όλης υπόθεσης. Πρέπει η αστυνόμευση να είναι πιο εμφανής, πιο έντονη. Όπου στοχευμένα έχουμε κάνει πράγματα, έχουμε δει αποτελέσματα. Έχουμε κάνει στοχευμένα πράγματα εκεί που παρατηρήσαμε ότι αυτό το φαινόμενο είχε οξυνθεί. Έξω από ένα μεγάλο πολυκατάστημα για παράδειγμα, υπήρχαν παρατεταμένα παράπονα για συγκρούσεις, για καυγάδες και με το που εμφανίστηκε εκεί αστυνομία, περιορίστηκε.

Η αστυνόμευση πρέπει να γίνει πιο έντονη και αυτό συνδέεται με την απόφαση, την εντολή, του Πρωθυπουργού να αποδεσμευτεί κόσμος από άλλες δουλειές, από άλλους στόχους και να βγει στο πεδίο. Έχει ξεκινήσει αυτό, τα πρώτα φύλλα πορείας για τους πρώτους 100 έχουν γίνει και μέσα σε ένα μήνα, ένα και κάτι, 1500 αστυνομικοί  θα πάνε σε υπηρεσίες αιχμής και θα συνεχιστεί.

Δεν είναι τόσο πολλοί οι αστυνομικοί όσοι ακούγεται, αλλά -όπως και να έχει- λείπουν από το πεδίο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ουσία είναι ότι το σύστημα αυτό έχει ξεχειλώσει,  βαθμιαία γιατί δεν θέλω να αδικώ κανέναν, σταδιακά.

Επειδή σε αυτό το ζήτημα σημασία έχει η ουσία, θέλω να πω το εξής: Χρειάζεται συνολικά το σύστημα έναν επανασχεδιασμό. Είχε ξεχειλώσει. Όχι πέρυσι, ούτε πρόπερσι, ούτε πριν από τρία χρόνια. Συνολικά. Και η ανάγκη να γυρίσει κόσμος στο πεδίο, η αστυνόμευση να γίνει πιο έντονη είναι μια ανάγκη υπαρκτή, την οποία υπηρετούμε. Προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα, θα υλοποιήσουμε την εντολή του Πρωθυπουργού.

Θέλω όμως να γυρίσω λίγο στο προηγούμενο ζήτημα για να αναδείξω την σημαντικότητα και την τραγικότητα  του γεγονότος. Ο βασικός ύποπτος του χθεσινού επεισοδίου είναι ένα παιδί 15 χρονών. Συνελήφθη, 01:20 τα ξημερώματα και ταυτοποίηθηκαν και άλλοι, μαθητές. Αυτό δείχνει ότι πέρα από την αστυνόμευση, εμείς πρέπει να  γίνουμε καλύτεροι, να διαχειριστούμε μια συνολική κοινωνική αστοχία. Στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην εκπαίδευση.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Η πανεπιστημιακή αστυνομία ήταν και θα εξακολουθεί να είναι στα πανεπιστήμια με τον όρο που προδιαγράφεται στο θεσμικό πλαίσιο. Πριν από το καλοκαίρι υπήρχαν επιχειρήσεις που έκανε η πανεπιστημιακή αστυνομία και σε πανεπιστημιακούς χώρους και σε περιβάλλοντα χώρο και σε κτίρια των πανεπιστημίων. Πρόσφατα κάναμε μια συνάντηση με τον κ. Πιερρακάκη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχουμε μια διαρκή επικοινωνία με τους Πρυτάνεις για να δούμε πώς και στην καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά θα τους αξιοποιήσουμε. Θα τους δούμε εκεί που θα μπορούν να έχουν ουσιαστική συνδρομή στην τάξη στο πανεπιστήμιο, σε μια σειρά από πράγματα που προσδιορίζονται από το θεσμικό τους πλαίσιο.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα υπάρχει, θέλω όμως να πω το εξής που είναι σημαντικό. Η Αστυνομία το τελευταίο διάστημα έχει αντιμετωπίσει και έχει παραδώσει για χρήση στην πανεπιστημιακή κοινότητα μία σειρά από καταλήψεις. Πολύ πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπισε και εκκένωσε την παλαιότερη κατάληψη σε χώρους της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Αντίστοιχες δράσεις θα γίνονται πάντοτε, όπως επιβάλλει η Δικαιοσύνη και οι πρυτανικές Αρχές. Η Αστυνομία δεν απεμπολεί τον ρόλο της, έτσι ώστε το πανεπιστήμιο να διαδραματίζει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει και σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει.

24-09-2023: Άρθρο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άρθρο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Η συµβολή της αστυνόµευσης στην πολιτική ενίσχυσης της ασφάλειας

Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα προτάγµατα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών και ένα µεγάλο στοίχηµα για κάθε κράτος.

Η ασφάλεια είναι µια έννοια οµπρέλα που περιλαµβάνει πολλές και διαφορετικές πτυχές, οι οποίες δεν άπτονται αποκλειστικά της αστυνόµευσης. Το αίτηµα για ασφάλεια µπορεί να συµπυκνωθεί στο αίσθηµα απουσίας κινδύνου, στην αίσθηση ότι είµαστε προφυλαγµένοι, στη σιγουριά. Καθώς το περιεχόµενο της ασφάλειας είναι ευρύτατο, η εστίαση σε αυτό ήρθε ως αποτέλεσµα γεγονότων όπως η πανδηµία, η κλιµατική κατάρρευση, η όξυνση του Μεταναστευτικού, η τραγωδία των Τεµπών, η οπαδική βία και η κρίση των µνηµονίων, τα οποία γέννησαν στους πολίτες το αίσθηµα της ανασφάλειας· όχι ως αποτέλεσµα γενικευµένης ανοµίας, παραβατικότητας ή εγκληµατικότητας.

Τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας, δείχνουν ότι βασικοί δείκτες εγκληµατικότητας βαίνουν µειούµενοι, παρά την εντύπωση που επικρατεί στην κοινωνία. Επίσης, η Ελλάδα, σε µια σειρά δεικτών εγκληµατικότητας, βρίσκεται περίπου στον µέσο όρο της Ε.Ε. ή και υπολείπεται αυτού. Αυτό σε καµία περίπτωση δεν σηµαίνει ότι εφησυχάζουµε. Αντίθετα, διαρκής και πάγιος στόχος µας είναι η δραστική µείωση κάθε µορφής παραβατικότητας και ανοµίας.

Συνεπώς, το ευρύτερο αίτηµα της ασφάλειας δεν ταυτίζεται µόνο µε το έργο της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά διατρέχει πολλούς τοµείς της κρατικής µηχανής και του κυβερνητικού έργου απαιτώντας διακλαδικές πολιτικές, οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί και επεκτείνονται.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαµβάνει το µερίδιο που του αναλογεί στον αγώνα για την ενίσχυση του αισθήµατος ασφάλειας των πολιτών µε µια σειρά κοµβικών πολιτικών σε κρίσιµους τοµείς της καθηµερινότητας. Αρχικά, µε απόφαση του πρωθυπουργού, αποδεσµεύονται 2.500 αστυνοµικοί από τη φύλαξη δηµοσίων προσώπων και ιδιωτών, ώστε να ενισχυθεί η αστυνόµευση στην πρώτη γραµµή της ανάγκης. Το µέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια της επιστροφής αστυνοµικών στην Τροχαία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Πέρα από το έµψυχο δυναµικό, προχωράµε στην άµεση εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην επιτήρηση της δηµόσιας τάξης. Ειδικότερα, αναπτύσσουµε δίκτυο καµερών τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες επιτρέπουν την αυτόµατη βεβαίωση παραβάσεων. Οι κάµερες νέας τεχνολογίας µπορούν να εντοπίζουν ακόµα και την ηχορύπανση ή και τους αέριους ρύπους. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν µπορεί να είναι παντού µε φυσικό τρόπο, µπορεί όµως να είναι ψηφιακά.

Παράλληλα, αξιοποιούµε άµεσα εργαλεία ΑΙ για την αξιολόγηση κινδύνων και την ανάλυση των δεδοµένων που συλλέγονται είτε ψηφιακά είτε µε φυσικό τρόπο.

Επίσης, για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας έχει ήδη δροµολογηθεί ολιστικό σχέδιο στο οποίο περιλαµβάνεται η πρότασή µας για αφαίρεση τόσο των στοιχείων κυκλοφορίας όσο και της άδειας ικανότητας οδήγησης για όποιες και όποιους παραβιάζουν τον κόκκινο σηµατοδότη και το STOP, χρησιµοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στο τιµόνι και οδηγούν επιθετικά ή υπό την επήρεια ουσιών.

Ακόµα έχουµε ήδη προχωρήσει στην επικαιροποίηση, στον επανασχεδιασµό και τη βελτίωση των πρωτοκόλλων πρωτογενούς αντίδρασης και επέµβασης σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών στους δρόµους, µε στόχο την, όσο το δυνατόν, ταχύτατη οµαλοποίηση της κυκλοφορίας.

Ηδη έχουµε ενισχύσει την επιτήρηση και τους ελέγχους για την αποτροπή και πάταξη φαινοµένων βίας µε αθλητικό υπόβαθρο, τόσο στα γήπεδα όσο και σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Αποδίδουµε ιδιαίτερη έµφαση στη νεανική παραβατικότητα, η οποία οξύνεται πανευρωπαϊκά, ώστε µε τη δέουσα ευαισθησία να προσφέρουµε ασφαλή τον δηµόσιο χώρο στη νεολαία µας.

Επιπλέον, µεριµνούµε πιο εντατικά για την αντιµετώπιση κλοπών, ληστειών και διαρρήξεων, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται περισσότερη σιγουριά. Η ΕΛ.ΑΣ. διαδραµατίζει κοµβικό ρόλο στην αποτροπή της παράνοµης εισόδου στη χώρα µας και βελτιώνεται άρδην στην εξάρθρωση κυκλωµάτων λαθροδιακίνησης µεταναστών.

Τέλος, µε το νέο δελτίο ταυτότητας ανταποκρινόµαστε στο αίτηµα για αναβάθµιση της ασφάλειας των ταυτοποιητικών µας εγγράφων, διευκολύνοντας τις δραστηριότητες των Ελλήνων στη χώρα µας και το εξωτερικό. Η βασική µας πολιτική στόχευση είναι ασφάλεια για όλες και όλους, σε κάθε πτυχή της ζωής. Η ΕΛ.ΑΣ. συµβάλλει ενεργά στον στόχο αυτό.

 

24-09-2023: Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2023

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

id.gov.gr – Τη Δευτέρα 25/9 ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών για την έκδοση ή αντικατάσταση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, ανταποκρινόμενη στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απατήσεις διεθνών φορέων.

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 8.30π.μ. ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: Β’5619) των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν ψηφιακά τα ραντεβού τους, με τη διαθεσιμότητα να ξεκινά από την Τρίτη 26/9/23, για την έκδοση νέων τύπου ταυτοτήτων ή την αντικατάστασή τους λόγω μεταβολής των στοιχείων, λήξης ισχύος, φθοράς ή παλαιότητας.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η είσοδος των πολιτών γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.


ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

 • Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει στην αίτησή του, Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να  εξυπηρετηθεί  με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου. Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το ραντεβού τρίτος, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη για να εξυπηρετηθεί.
 • Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επαλήθευση του email που δήλωσε ο ενδιαφερόμενος. Ακολούθως, λαμβάνει στο επιβεβαιωμένο email τις βασικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης που έχει επιλέξει.
 • Το αίτημα προγραμματισμού του ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί ή να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο οκτώ (8) ώρες πριν. Είκοσι-τέσσερις (24) ώρες πριν και δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στο email που έχει δηλώσει.

*Διασφαλίζεται ότι διατηρείται χρονική απόσταση, μεταξύ των ραντεβού των ενδιαφερομένων  για την ίδια Αρχή Έκδοσης δελτίων ταυτότητας, ικανή για να ολοκληρωθεί ένα ραντεβού πριν ξεκινήσει ένα επόμενο.

*Οι ώρες και οι ημέρες των  διαθέσιμων ραντεβού μπορούν να μεταβληθούν, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμούς στο ωράριο και τη διαθεσιμότητα της Αρχής Έκδοσης, ανά χρονικά διαστήματα και ανά θέση εργασίας.

*Ειδικά για την περίπτωση απώλειας ή κλοπής του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια Αρχή Έκδοσης, βάσει της διεύθυνσης μόνιμης ή προσωρινής διαμονής του στην Ελλάδα και να ζητήσει τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση νέου Δελτίου.

Δείτε εδώ συχνές ερωτήσεις για την έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών μορφότυπου ID-1

23-09-2023: Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στην Αττική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στην Αττική

Συνελήφθησαν -3- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και αστυνομικός, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 57 γραμ. κοκαΐνης, ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, πιστόλι αβολίδοτων φυσιγγίων,-70- φυσίγγια, σουγιάς καθώς και μαχαίρι

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην πώληση – διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης και κάνναβης σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία (3) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και αστυνομικός, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση καθήκοντος καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, του ερασιτεχνικού- επαγγελματικού αθλητισμού και τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα.

Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο, το οποίο κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και με την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι είχαν ενωθεί και συγκροτήσει εγκληματική ομάδα τουλάχιστον από τα τέλη Μαΐου 2023 και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Αττικής, με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος.

Όπως πρόεκυψε από την επισταμένη έρευνα και συνδυαστική μελέτη του προανακριτικού υλικού, τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και συγκεκριμένα:

 • Τα δύο μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός, προμηθεύονταν από κοινού τις ναρκωτικές ουσίες και τις αποθήκευαν στην οικία του αστυνομικού,
 • το τρίτο μέλος μετά την πώληση των ποσοτήτων που του ανέθεταν, παρέδιδε το χρηματικό ποσό που αποκόμιζε στα άλλα δύο μέλη, τα οποία στη συνέχεια «επανεπένδυαν» τα χρήματα για την προμήθεια νέας και μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης, ενώ
 • την πώληση στους υποψήφιους πελάτες, οι οποίοι ήταν άτομα από το φιλικό τους περιβάλλον αναλάμβαναν και τα τρία  μέλη.

Χαρακτηριστικό της μυστικότητας με την οποία λειτουργούσαν είναι και οι κωδικοποιημένες λέξεις που χρησιμοποιούσαν ώστε να μην γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, όπως ενδεικτικά:

 • κοκαΐνη: «κουλούρι», «τέτοιο», «πράγματα», «μπλεξίματα», «κόλπο», «κάτι» και «κομμάτια»,
 • ακατέργαστη κάνναβη: «παπάς».

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, κατά την οποία αρχικά συνελήφθη ο αστυνομικός κοντά στην οικία του, όπου στην κατοχή του βρέθηκαν πέντε -5- ανισοβαρείς νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν κοκαΐνη συνολικού βάρους -3- γραμμαρίων και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ακολούθησε η σύλληψη και των άλλων δύο μελών της οργάνωσης, ενώ από τις έρευνες στις οικίες τους συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • -57- γραμμάρια κοκαΐνης,
 • -0,5- γραμμάρια ακατέργαστη ινδική κάνναβη,
 • -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
 • μεταλλικός τρίφτης,
 • πιστόλι αβολίδοτων φυσιγγίων-κρότου,
 • -70- φυσίγγια,
 • σουγιάς με μήκος λάμας 8,5 εκατοστών,
 • μαχαίρι με μήκος λάμας 17,5 εκατοστών,
 • σιδερογροθιά,
 • σιδερένιο πτυσσόμενο κλομπ,
 • πυρσός ,
 • -9- κροτίδες,
 • χειρόγραφες σημειώσεις, με πλήθος τιμών και ποσοτήτων,
 • -2- κινητά τηλέφωνα,
 • σύριγγα καθώς και φιαλίδια και χάρτινη συσκευασία με ενδείξεις αναβολικών ουσιών,
 • 22.715 ευρώ και
 • -2- μοτοσυκλέτες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

 

22-09-2023: Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιώτης συνεργός του, για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιώτης συνεργός του, για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας

 Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας χθες, 21 Σεπτεμβρίου 2023, το απόγευμα σε νησιωτική περιοχή, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, κατηγορούμενος για δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση εξουσίας και ψευδή βεβαίωση, καθώς και ιδιώτης για συνέργεια σε δωροληψία κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, με την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε ότι ο ιδιώτης προσέγγιζε, ως μεσολαβητής του αξιωματικού, επιχειρηματίες του νησιού και ζητούσε -30.000- ευρώ για κάθε τουριστική περίοδο, ώστε να μην βεβαιώνονται παραβάσεις στα καταστήματα τους.

Στη συνέχεια ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε επιτόπια προανακριτική έρευνα στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε θύμα της παράνομης δράσης του αξιωματικού, από την οποία είχε απαιτηθεί το ποσό των -30.000- ευρώ.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία η καταγγέλλουσα σε προγραμματισμένο ραντεβού παρέδωσε στον ιδιώτη προσημειωμένο το χρηματικό ποσό των -30.000- ευρώ, το οποίο σε δεύτερο χρόνο παρέλαβε ο αξιωματικός, από επαγγελματικό χώρο του ιδιώτη. Κατά την έξοδο του από τον χώρο ο αξιωματικός ακινητοποιήθηκε και σε σωματική έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε το προσημειωθέν χρηματικό ποσό.

Από την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης, προέκυψε ότι τον Μάιο του 2023, ο αξιωματικός απαίτησε και έλαβε μέσω του ιδιώτη, το χρηματικό ποσό των -1.000- ευρώ από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου του νησιού, προκειμένου να μην προβεί σε αστυνομικό έλεγχο κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών που πραγματοποιούνταν στο ξενοδοχείο.

Σε επακόλουθες έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ψηφιακά πειστήρια, το χρηματικό ποσό των -7.000- ευρώ, πρωτότυπη υπογεγραμμένη ανακριτική έκθεση εξέτασης μάρτυρα, κλειδί τραπεζικής θυρίδας και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.