Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Απρίλιος 200723-04-2007: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή του Συνασπισμού σχετικά με το ¨Σύστημα Επισυνδέσεως¨ που προμηθεύεται...

23-04-2007: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή του Συνασπισμού σχετικά με το ¨Σύστημα Επισυνδέσεως¨ που προμηθεύεται η Ε.Υ.Π.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Συνασπισμού κ. Φώτη Κουβέλη σχετικά με το ¨Σύστημα Επισυνδέσεως¨ που προμηθεύεται η Ε.Υ.Π., ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας είπε σήμερα (23-4-2007) τα εξής:

 

« Ευχαριστώ κα. Πρόεδρε. Όπως ευχαριστώ και τον συνάδελφο, κ. Φώτη Κουβέλη, γιατί και σ΄ αυτή την ερώτηση αποτυπώνεται όλη η ευαισθησία που διακατέχει τον ίδιο- και ας επιτραπεί να σημειώσουμε- κι εμάς, για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και για τη λειτουργία των Υπηρεσιών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να φέρνει αποτέλεσμα υπό τον απαράβατο όρο της τηρήσεως όλης της νομιμότητας στην προάσπιση και κατοχύρωση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

 

Στο προκείμενο, συμφωνώ και με τον ειδικότερο χαρακτηρισμό στο κείμενο της ερώτησης: ότι ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις είναι και από τις Υπηρεσίες και Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνονται ως παράνομες. Σαφώς και είναι παράνομες οι ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις. Η συζήτηση ζητώ να περιοριστεί στις ρεαλιστικές και προσήκουσες διαστάσεις, όπως είναι η μία και μόνη διάσταση ότι αυτό το ¨σύστημα επισυνδέσεως¨- όπως λέγεται- που προμηθεύεται η Ε.Υ.Π. είναι υπό τις απαράβατες, με θρησκευτική ευλάβεια, απαράβατες συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις της νομιμότητας, όπως αυτές οι απαράβατες συνθήκες, όροι και προϋποθέσεις υπαγορεύονται από το Σύνταγμα, την ελληνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Σημειώνω, όπως είναι γνωστό και στον κ. Κουβέλη και στην Αίθουσα, στην εθνική αντιπροσωπεία την υπ’ αριθμ. 9546 ΕΚ της 24-10-1995 Οδηγία και την 2002/58 ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επίσης και του Συμβουλίου της 12-7-2002 σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. Σε αυτές τις Οδηγίες, καθώς ξέρετε, γιατί είστε στην σχετική Επιτροπή, η Ελλάς συνεμόρφωσε, προσήρμοσε το νομοθετικό της πλαίσιο και το Σύνταγμα.

 

Έτσι λοιπόν, με θρησκευτική ευλάβεια λέμε ότι θα γίνει η λειτουργία αυτού του εξοπλισμού, που λέγεται ¨σύστημα επισυνδέσεων¨. Δεν θα είναι σε μεγάλο αριθμό, γιατί είναι θέμα τεχνικό, αυτό το ποιος είναι ο αριθμός. Ακούγεται μια σχετική φημολογία. Δεν μου επιτρέπεται να δώσω τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι στην υποχρέωση να πω στον κ. συνάδελφο ότι όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά, για να μην έχουμε αναφορά αυτών των τεχνικών χαρακτηριστικών για λόγους προνοίας στη δημοσιότητα, είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά στη διάθεσή του.

 

Σημειώνω τέλος, ότι όσον αφορά τη συναρμοδιότητα από τον συνερωτώμενο Υπουργό Δικαιοσύνης, για λόγους ηθικής τάξεως, στο Ενημερωτικό Σημείωμα που έλαβα από τον κ. Παπαληγούρα κρίνεται σκόπιμο να τονίσω ότι με την υπ’ αριθμ. 41399/14-4-06 Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, έχει συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, με αντικείμενο την κατάρτιση Σχεδίου Νόμου για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην ασφάλεια των επικοινωνιών. Η Επιτροπή αυτή, υπό την προεδρία του τέως Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Χρήστου Γεραλή, ολοκληρώνει εντός του προσεχούς μηνός το Πόρισμά της με την μορφή του Νομοσχεδίου.

 

Εννοείται, συμπερασματικά, ότι καμμία λειτουργία του εξοπλισμού δεν πρόκειται να γίνει χωρίς την άδεια του Εισαγγελέως. Δεν πρόκειται να υπάρξει επαφή με ατομικό δικαίωμα ή προσωπικά δεδομένα καθοιονδήποτε αυθαίρετο τρόπο. Μάλιστα, με το νέο Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δηλαδή επεξεργάζεται από την κεντρική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, ορίζεται στην Ε.Υ.Π. και αυτό που λέμε απλοϊκά, Εισαγγελέας Υπηρεσίας και η Υπηρεσία τελεί υπό την εποπτεία, όπως θα διατυπωθεί στον Κανονισμό της Βουλής, της Βουλής για ζητήματα που άπτονται των ατομικών δικαιωμάτων.

 

-Δευτερολογία κ. Υπουργού-

 

Και η προφορική ανάπτυξη των επιχειρημάτων του κ. Κουβέλη με πείθει ότι ξέρουμε για τι μιλάμε. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ευρύτερο θέμα της λειτουργίας ή συνλειτουργίας με την Υπηρεσία των παρόχων είναι ένα θέμα που εκφεύγει από τον κορμό-πυρήνα της ερωτήσεως. Συνάπτεται, βεβαίως. Δεν είναι ο πυρήνας της ερωτήσεως. Και θέλω να σας πω ότι αυτό θα το επιλύσουμε, κ. Πρόεδρε, με τη συνεργασία των τριών εμπλεκομένων οντοτήτων: Εισαγγελέως δικαστικής εγγύησης, Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Υπηρεσίας.

 

Θέλω να σας ενημερώσω ότι συνεργαζόμαστε άριστα και έχουμε κατάλογο αιτημάτων σ΄ αυτό και σ’ αυτό και σ’ αυτό ζητούμε από την Αρχή Προστασίας όχι απλά τις ιδέες της και το πώς θα κατοχυρωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό το αδιάβλητο, αλλά και τον τρόπο που θα το ελέγχουμε το αδιάβλητο. Να μην είναι ένας ισχυρισμός από τους παρόχους παραδείγματος χάριν.

 

Θέλω να σας πω ακόμη, ότι δεν έχουμε καταλήξει για το πόσο θα κρατούνται τα δεδομένα, δηλαδή το υλικό που θα βγαίνει από τη σύννομη αυτή επισύνδεση. Και δεσμεύομαι να πω ότι δεν έχουμε καμμιά όρεξη να κάνουμε αρχείο τέτοιων αποτελεσμάτων, τέτοιων προϊόντων, αλλά θα είναι τα αναγκαίως απαραίτητα για την στήριξη μιας ποινικής υπόθεσης. Διότι στο φόντο όλης αυτής της διαδικασίας- και της δαπάνης που κάνει το Δημόσιο και για να είναι εξοπλισμένη η Υπηρεσία και για να κάνουμε εμείς τον διάλογο για την αγωνία μας επί των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων- ένα είναι το κυρίαρχο: ο σταυρός των συνταγματολόγων, για τις ατομικές ελευθερίες και τα προσωπικά δεδομένα και ταυτόχρονα, για την αντιμετώπιση του «κακού» και μάλιστα, της «βαριάς» εγκληματικότητας, δηλαδή τρομοκρατία και τα συναφή.

 

Θέλω να σημειώσω εδώ, την υπόθεση της «βαριάς» εγκληματικότητας, ότι εγένετο μία παράλληλη συζήτηση- το λέω αυτό, γιατί είστε ενήμερος- για τα κόστη. Οι πάροχοι ετοιμάζουν και τιμολόγια με κόστη.

 

Θέλω, σε αυτό το σημείο, η έννομη τάξη, αυτή η Αίθουσα, το Σύνταγμα να γεννούν την απαίτηση τη δική μας, δηλαδή της έννομης τάξεως και της Βουλής και την υποχρέωση των παρόχων για διευκόλυνση, για παροχή Υπηρεσιών, όχι για να κερδοσκοπήσουν και να στείλουν τα τιμολόγια στην Πολιτεία, αλλά για να συνεργαστούν ως έχουν υποχρέωση.

 

Σας ευχαριστώ. ».

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 23/4/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις