Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούλιος 200712/07/2007 Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. ΄Αγγελου Μανωλάκη...

12/07/2007 Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. ΄Αγγελου Μανωλάκη σχετικά με τις πυρκαγιές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 12/07/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως
κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. ?γγελου Μανωλάκη σχετικά με τις πυρκαγιές δήλωσε τα εξής:
 
«Κύριε Πρόεδρε, συναντώμεθα σε μια πολύ δύσκολη ημέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Επιθυμώ να εκφράσω την βαρύτατη οδύνη μας για τον θάνατο των τριών εποχικών Πυροσβεστών στο Δοξαρό Ρεθύμνης, καθώς επίσης να εκφράσω την ευχή μου για ταχεία ανάρρωση στον εγκαυματία εποχικό Δασοπυροσβέστη από το ίδιο συμβάν.
 
Η Πολιτεία στέκει δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και στην οικογένεια του τραυματία. Ο τραυματίας (είναι αισιόδοξα τα μηνύματα ότι θα σωθεί χωρίς βλάβες) μεταφέρεται με το C 130 σήμερα στην Αθήνα για την Ειδική Μονάδα Εγκαυμάτων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου. Χθες το βράδυ με C 130 μετεκινήθησαν τρεις εγκαυματολόγοι γιατροί από την Αθήνα, από το 401 Γ.Σ.Ν.Α., στο Ηράκλειο για να δουν τον τραυματία – εγκαυματία. Αυτή είναι η κατάσταση όσον αφορά τα θύματα και τον τραυματία.
 
Σημειώνω ακόμη ότι ζήτησα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η έρευνα και η διοικητική για τα αίτια του τραγικού συμβάντος να τεθεί υπό την δικαστική εγγύηση, εκτός από την διαδικασία που θα ακολουθηθεί προανακριτικώς. Σημειώνουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, ειδικά αυτές τις ώρες, χρειάζεται την ηθική συμπαράσταση όλων μας και την στήριξή του.
 
Επί της ερωτήσεως του κ. Μανωλάκη έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός στην συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, έχω απαντήσει και εγώ σε άλλη ερώτηση, όμως είναι αξία απαντήσεως και η σημερινή ερώτηση για την πυρκαγιά της Πάρνηθας.
 
Παραθέτω τα στοιχεία ότι μετέσχον στις επιχειρήσεις, στην επιχείρηση της Πάρνηθας, όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, δηλαδή σχεδόν ο μισός εναέριος στόλος με εκατοντάδες ώρες πτήσεως και με μηδέν, αυτό το λέω σαν επιχειρησιακή αναφορά, με μηδέν καθηλώσεις. Το βράδυ κάναμε την συντήρηση εκτός από το ότι ο εναέριος στόλος ήταν καλά συντηρημένος στην πάγια συντήρηση για να ριφθεί στην μάχη αλλά κατά τις τρεις ημέρες και δύο νύκτες της μεγάλης πυρκαγιάς της Πάρνηθας τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν όλη την ημέρα, συνετηρούντο τη νύκτα με το καλό αποτέλεσμα να έχουμε μηδέν καθηλώσεις, λόγω βλάβης ή κακής συντήρησης.
 
Επεχείρησαν όλες οι επίγειες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ογδόντα (80) εποχικοί καθημερινώς, δηλαδή ένα σύνολο εναλλασσομένων μαζί με τις βάρδιες, γύρω στους διακόσιους πενήντα (250) και περισσότεροι από πεντακόσιοι (500) τακτικοί πυροσβέστες. Οι υδροφόρες επίσης του Πυροσβεστικού και τα ερπυστριοφόρα όλα ήσαν στη μάχη, στη "μάχη" της Πάρνηθας εννοώ. Να σημειώσουμε ακόμη την συμμετοχή, την μετ’ επιφυλάξεων γιατί δεν μπορούμε να τους εκθέτουμε στην πρώτη γραμμή του πυρός των εθελοντών. Εθελοντών του καταλόγου των Πυροσβεστών, εθελοντών του καταλόγου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνω ακόμη ότι όσον αφορά τον συντονισμό νομίζω ότι δεν παρατηρούνται αρρυθμίες ή κενά στο συντονισμό ή στην εφαρμογή του σχεδίου.
 
Πρόκειται για το ίδιο πάγιο σχέδιο εφαρμοζόμενο για την Πάρνηθα από το έτος 2003 επικαιροποιούμενο ανά έτος και όσον αφορά το προσωπικό, επειδή υπάρχει μια αναφορά στην ερώτησή σας και για το προσωπικό, θέλω να σημειώσω, αναφέρω επισήμως, ότι οι ίδιοι αξιωματικοί, και αυτό για λόγους και αξιοσύνης τους αλλά και επιχειρησιακής τακτικής, επειδή γνωρίζουν το έδαφος συμφέρει η μακρά παραμονή στο ίδιο τοπίο. Είναι οι ίδιοι αξιωματικοί που επιχειρούν ή διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις και τα συμβάντα στην Αττική από το 2003. Οι ίδιοι αξιωματικοί!
 
Συνεπώς μπορούμε να θέσουμε στην ερώτηση του κυρίου συναδέλφου και τα συμπληρωματικά στοιχεία ότι από τις πρόχειρες πρώτες μετρήσεις έχουμε τριακόσιες χιλιάδες (300.000) στρέμματα το όλο δασικό τοπίο της Πάρνηθας, Βοιωτικό και Αττικό. Από αυτές τις τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν, κατά μία πρώτη μέτρηση, θα έχουμε από τις αεροφωτογραφίες τα ακριβή στοιχεία, γύρω στις είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000)στρέμματα. Από αυτά, τα δέκα χιλιάδες στρέμματα ανήκουν στο εμβαδόν του Δρυμού το οποίον συνολικά είναι τριάντα οχτώ χιλιάδες (38.000) στρέμματα αποχαρακτηρισμένος τόπος, ως Δρυμός.
 
Τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα είναι στοιχείο της περίπτωσής μας και αυτά είναι 46,4 (βαθμοί) υπό σκιάν στο διήμερο 27/28, 40 και 42 βαθμοί στην δύση του Ηλίου 20.20 ή 20.40 το βράδυ και άνεμοι 6 έως 7 ή και 8 μποφόρ. Με αυτές τις δυσμενείς συνθήκες εδόθη η μάχη της Πάρνηθας.
 
Ασφαλώς δεν είναι της παρούσης ούτε στις προθέσεις μου να κάνω αξιολόγηση περί επιτυχίας ή αποτυχίας. Αυτά είναι τα αντικειμενικά δεδομένα, αυτά εκθέτω ως απάντηση στην ερώτηση του συναδέλφου κυρίου Μανωλάκη».  
     
 
Δευτερολογία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως:
 
«Η επικαιροποίηση του σχεδίου έγινε, η τελευταία δηλαδή, τον Φεβρουάριο του 2007. Διαφωνία Κόη-Φούρλα δεν υπάρχει. Σε όλη την αλληλογραφία σημάτων και τηλεφωνημάτων με την μαρτυρία μου αλλά και επί των εγγράφων δεν υπάρχει καμμία υπόδειξη, σύσταση ή διαταγή ή εισήγηση από την Πολιτική Προστασία που να μην έχει εκτελεσθεί – αντιμετωπισθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα. Είναι μύθος, περίεργος αλλά άσχετος από την επιχείρηση και αναληθής. Η επιχείρηση είχε πνεύμα συνεννόησης, συναντίληψης και συντονισμού.
 
Για το προσωπικό μαζί παλέψαμε και καταφέραμε με την υπογραφή μου και την επιμονή μου να έχουμε τους εποχικούς σε μία κατάσταση βεβαιότητας από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια με την απόφασή μας να επιμηκύνουμε την 5ετία της θητείας τους. Όπως επίσης με την απόφασή μας να επιμηκύνουμε το 5μηνο σε 8μηνο υπηρεσίας, παροχής υπηρεσίας εποχικού πυροσβέστη από το φετινό έτος. Ήταν παλιά ένα απλό 5μηνο.
 
Για τον εξοπλισμό και τα για εφόδια με τα οποία πρέπει να είναι εφοδιασμένοι: υπάρχει διαταγή του Αιλιανού (εννοεί τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως), κατόπιν εντολής μου, για όλο τον κατάλογο, τον πλήρη κατάλογο οποίος εφαρμόζεται όσον αφορά τους εποχικούς. Δεν τους ρίχνει κανένας και προπαντός η Πολιτική και η Φυσική Ηγεσία του Πυροσβεστικού άοπλους, απροστάτευτους στη φωτιά.
 
Για το προσωπικό επίσης εξασφάλισα πέρυσι με αδιάβλητο διαγωνισμό εξακόσιους τριάντα (630) νέους Πυροσβέστες. Το κενό υπάρχει. Το παρέλαβα και υπάρχει από το 2000. Το παρέλαβα και το διαχειρίζομαι όσο γίνεται σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες και έχουμε λάβει την έγκριση από τον Πρωθυπουργό για χίλιους τριακόσιους (1300) πυροσβέστες, προκειμένου να καλύψουμε μέρος των κενών που παρέλαβα.
 
Τέλος, δεν ξέρω τι στοιχεία έχετε εσείς για την εξέλιξη του εμβαδού των καμένων αλλά εγώ έχω την επίσημη στατιστική από το 1998 μέχρι το 2006 και το 2007. Είναι: το ’98, 900 χιλιάδες στρέμματα. Το ’99, 191 χιλιάδες στρέμματα. Το 2000, 1,5 εκατομμύριο στρέμματα. Το 2001, 428 χιλιάδες στρέμματα, Το 2002, 81 χιλιάδες στρέμματα, το 2003, 84 χιλιάδες στρέμματα, το 2004, 134 χιλιάδες στρέμματα, το 2005, 85 χιλιάδες στρέμματα, το 2006, 153 χιλιάδες στρέμματα και από τις Μεσογειακές Χώρες είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό πυρκαγιών και σε εμβαδόν καμένων εκτάσεων. Και θέλω να σημειώσω ότι μαχόμαστε αποτελεσματικά. Είναι δηλαδή εντυπωσιακή η τελευταία θέση της χώρας μεταξύ της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ιταλίας σε αριθμό πυρκαγιών και εμβαδόν καμένων εκτάσεων. Αυτή είναι η απάντηση με την καταλυτική πολιτική παρατήρηση να είμαστε ηθικοί συμπαραστάτες προς το Πυροσβεστικό Σώμα, γιατί η μάχη συνεχίζεται. Είναι πόλεμος! Σε ένα περιβάλλον που δέχεται ραγδαίες τις κλιματολογικές αλλαγές και σημειώνω ότι εμείς ως Πολιτεία δεν ολιγωρήσαμε ούτε κατά κεραίαν όσον αφορά την πρόληψη, την πρόνοια, τον σχεδιασμό και την έγκαιρη λήψη αποφάσεων» .-  
 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις