Τρ 7 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200621-09-2006: Πρώτη μέρα του ΄Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

21-09-2006: Πρώτη μέρα του ΄Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

(Τάμπερε Φινλανδίας, 21-22/9/2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Στο πλαίσιο της πρώτης ημερήσιας διάταξης του ’Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής της Ευρωπαικής Ένωσης Franco Frattini, συζητήθηκε το ζήτημα της τρομοκρατίας όπου ο κ.Υπουργός υπογράμμισε τον παγκόσμιο κίνδυνο που συνιστούν η τρομοκρατία και οι ασύμμετρες απειλές και έθιξε ιδιαίτερα τις αιτίες γενέσεως της τρομοκρατίας οφειλόμενες στην ετερότητα και στη σύνθεση πολλαπλών αιτιών.

 

Ως προς το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης το οποίο συζήτησε με τους κυρίους Frattini και Juliano Amato σημείωσε με έμφαση ότι αποτελεί  πρόβλημα ευρύτερα ευρωπαϊκό και ότι οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστούν τα θαλάσσια σύνορα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδος. Προς τούτο πρέπει να γίνει συστηματική ευρωπαϊκή απόκρουση στα απώτερα θαλάσσια ευρωπαϊκά σύνορα, δηλαδή τις Ελληνικές θάλασσες και ειδικά το Αιγαίο Πέλαγος, όπου η Ευρώπη δέχεται εξ ανατολών τη μεγαλύτερη λαθρομεταναστευτική πίεση.

 

Ειδικότερα ο κ. Πολύδωρας δήλωσε:

 

« Ένα πρέπει να εκπέμπεται το σήμα της συναπόφασης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Να διαδηλωθεί ότι είμαστε ασυνθηκολόγητοι και ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. 

Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι πρέπει να οργανώσουμε…πολιτική πλατφόρμα πολιτισμού και συνεκτίμησης των ίδιων δεδομένων. Παραδείγματος χάρη, δεν έχουμε το δικαίωμα να ενοχοποιούμε συνολικά θρησκευτικά σύνολα.».

 «…Η ασάφεια είναι εις βάρος του σκοπού που επιδιώκουμε, δηλαδή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ».

«…Η καθαρότητα των θέσεων καθώς επίσης η ανεξικακία του Πάπα και αυτού του συνόλου των Υπουργών εδώ στο Τάμπερε, πρέπει να είναι το σαφές μήνυμα για τη υπόθεση της κατοχύρωσης του δικαίου ».  

 

Ως προς τις δογματικές θέσεις διαφόρων εξτρεμιστικών στοιχείων και σεκταριστών ο Υπουργός τόνισε:

 

« Μεταβαίνω τώρα στην ενδιαφέρουσα παρατήρηση για την radicalization…αυτές οι αδυναμίες μαζί με την δραστηριότητα διαφόρων κέντρων inteligencia ή και σεχτών ακόμη, αποτελεί το έδαφος το πρόσφορο για την ανάπτυξη της radicalization του ριζοσπαστισμού και συνακόλουθα της στρατολόγησης ».

 

Για την παρακολούθηση των αιτίων της τρομοκρατίας ο κ. Πολύδωρας σημείωσε:

 

«… Πρέπει…να παρακολουθήσουμε την ενότητα των εγκληματικών αιτίων. Η ενότητα των εγκληματικών αιτίων όπως, κρίση της οικογένειας…κρίση στην εκπαίδευση… κρίση στην κουλτούρα…διαδίκτυο και media και μέσω αυτών η εξάπλωση του ηλεκτρονικού εγκλήματος…ναρκωτικά…οικονομικές ανασφάλειες, ανισότητες, κλασικά η ανεργία…η αβεβαιότητα στην υπόθεση της πίστης σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αξίες οι οποίες δεν τελούν σε αντιδιαστολή και σε αντίθεση με τις παγκόσμιες αξίες ».

« Οδηγός μας…ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης…η πρόταση για μια πανανθρώπινη συνεννόηση στο σύστημα των αξιών, μας δίνει το πλεονέκτημα να εξουδετερώσουμε το κακό στη ρίζα του ».

« Τέλος, είναι πολύτιμη η προπαρασκευή η δική μας, η εκπαίδευση στην διάσταση της διμερούς και πολυμερούς αστυνομικής συνεργασίας όπως ελέχθη ήδη ». 

                                   

      
   

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr
Αθήνα, 21/09/2006 

Τελευταίες Αναρτήσεις