Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200621-09-2006: Πρώτη μέρα του ΄Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

21-09-2006: Πρώτη μέρα του ΄Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 21/9/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Στο πλαίσιο της πρώτης ημερήσιας διάταξης του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ρεύματος και ο έλεγχος των συνόρων.
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, στην παρέμβασή του, επεσήμανε ιδιαίτερα τα εξής: «[…] Ενώ με κάλυψαν αυτές οι θαυμάσιες  εισηγήσεις (ενν. των κ. Αμάτο (Ιταλό), κ. Ρουμπαλκόμπα (Ισπανό) και κ. Σόιμπλε (Γερμανό)), θέλω να σας φέρω τα νέα από το άλλο μέτωπο του νότου, δηλαδή από την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα από το Αιγαίο. […] οι vulnerable χώρες, οι ευπαθείς, … των illegal immigrants είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάς.»
 
 
Ως προς τον αριθμό των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, ο κ. Πολύδωρας είπε: «[…] Τα δικά μου στοιχεία για το οκτάμηνο του 2006 -είμαι στην δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχω ακουσίως υποδεχθεί- 48.000 illegal immigrants, οι οποίοι προέρχονται και από την γραμμή της Αφρικής, του νότου, αυτή που καταλήγει εν πολλοίς στην Ιταλία. […] μέσω Τουρκίας πολύ σοβαρή ροή στέλνει σε εμάς, στην Ελλάδα από την Σομαλία, το Σουδάν, την Υποσαχάρια Αφρική […].
 
[…] Η κατάσταση για εμάς που είμαστε στην γραμμή των πρόσω είναι τραγική. Ασφαλώς με την επισήμανση αυτών των στοιχείων θέλω να ζητήσω την solidarity (αλληλεγγύη) των εταίρων μας. […] η άποψη της μαύρης εργασίας ως κίνητρο έχει δεύτερη σημασία. Το πρώτο κίνητρο είναι η απελπισία από τις χώρες καταγωγής τους.
 
Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι το patrolling (περιπολίες) είναι η πιο τελευταία και άχαρη διαδικασία απόκρουσης του φαινομένου. Γιατί; Γιατί την μία στιγμή είναι στην βάρκα ως uninvited visitors (απρόσκλητοι επισκέπτες), δηλαδή ως illegal immigrants, αλλά την επόμενη στιγμή τρυπούν την βάρκα και γίνονται ναυαγοί. Και υποχρεούμαι εγώ που κάνω patrolling να μετατραπώ σε νοσηλευτή και φιλάνθρωπο να τους περιθάλψω.
 
[…] και η έννοια της repatriation (επαναπατρισμού) είναι πολύ αμφίβολη …, διότι αυτοί έχουν μία στιγμή πριν πετάξει και διαβατήριο και ταυτότητα και γίνονται άνθρωποι χωρίς πατρίδα, άνθρωποι χωρίς ταυτότητα, ‘‘κυνηγοί της Ελπίδας’’.
 
[…] σας ζητώ να αποδεχθούμε την πρόταση του κυρίου Φρατίνι … για να αποκρούσουμε στην πηγή το φαινόμενο. […] σας λέω να πάμε στα απώτερα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας για να αποκρούσουμε το ασιατικό κύμα. Και επίσης, για την πληρότητα του σχήματος στα απώτερα βαλκανικά σύνορα για να αποκρούσουμε το από την Ευρασία κύμα.  […] θα μείνουν λίγο καιρό στην Ελλάδα και θα φύγουν για καλύτερες χώρες, πλουσιότερες χώρες. Και θα είμαι εγώ ως transit.
 
Ο Πρωθυπουργός μας έχει προτείνει για συστηματικότερη οργάνωση του patrolling την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Την φέρνω στην συζήτησή μας. Προς Μάλτα έχουμε δεσμευτεί για να στείλουμε ένα πλοίο …. Θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Και ήδη εκτελούμε την δέσμευσή μου από το Συμβούλιο του Λουξεμβούργου και εκτελούμε δύο πλοία σε patrolling στο Αιγαίο και περιμένουμε και μία συμβολή, συνδρομή της Commissionγια το OperationalCourse
 
 
Τέλος, ο κ. Υπουργός εξέπεμψε ‘‘σήμα’’ τονίζοντας:
 
«Η λογική των γεγονότων μας υποχρεώνει …να δεχθούμε την άμυνα και την solidarity ως συνολική Ευρωπαϊκή Υπόθεση.
 
[…] Συναγερμός τώρα -διότι θέλω να σας πω και το τελευταίο- η ‘‘μουσική’’ για το illegalimmigration σε όλα τα φόρα είναι ‘‘μουσική’’ allegro(ενν. ζωηρός μουσικός ρυθμός). Είναι μουσική με υπογράμμιση στην ανθρωπιστική διάσταση, στη φιλανθρωπία, στον πολιτισμό μας και πώς να υποδεχθούμε ή να μεταχειριστούμε τους πάσχοντες/απελπισμένους συνανθρώπους μας.
 
Αυτό είναι καλό, μετέχω και εγώ σε αυτή τη ‘‘μουσική’’. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να θυμηθούμε τις νότες της Fuga (Φούγκα) και του Crescendo(Κρεσέντο) για άμυνα […].»

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις