Δε 20 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200615-06-2006: Διάλεξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στους Σπουδαστές της Σχολής Εθνικής ΄Αμυνας

15-06-2006: Διάλεξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στους Σπουδαστές της Σχολής Εθνικής ΄Αμυνας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 15/06/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας πραγματοποίησε χθες  (14-06-2006) διάλεξη στους 53 Σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Αμυνας του Γ.Ε.ΕΘ.Α. με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και Εθνικές οντότητες».

 

Στη διάλεξη παρέστη ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Νικόλαος Μπλάνης, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Αναστάσιο Δημοσχάκη,  καθώς και λοιποί αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Ο κ. Πολύδωρας σε διάφορα σημεία της ομιλίας του τόνισε τα εξής:

 

«[…]Θέλω να σας πω εισαγωγικά ότι αναγνωρίζω και τιμώ και την ακαδημαϊκή διάσταση των πεπαιδευμένων των Ενόπλων Δυνάμεων.[…]. Επέλεξα σαν θέμα την «Παγκοσμιοποίηση και τις Εθνικές οντότητες», γιατί είναι το μεγάλο φόντο της επικαιρότητας ή της επίκαιρης πολιτικής και στρατιωτικής σκέψης.

Η ανθρωπότητα ταλανίζεται επάνω στο δίλημμα, στο δίλημμα της εθνικής, κρατικής οντότητας σε σχέση προς την υπερεθνική οντότητα, στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης σε πολιτικούς και οικονομικούς όρους.[…]. Η έννοια του έθνους-κράτους είναι μια έννοια σε μια επιστημονική τυποποίηση, όπως θα έχετε και σε άλλες ευκαιρίες αναλύσει και επεξεργαστεί. Είναι μια έννοια σχετικά όψιμη στη χαρτογράφηση του πλανήτη. Η τυπική εμφάνιση και παράσταση του έθνους-κράτους μπορεί να πει κανείς ότι αρχίζει από το 1648, τη Συνθήκη της Βεστφαλίας.[…]. Η μεγάλη και σημαντική γέννηση ή σαν σταθμός γεννήσεως του έθνους-κράτους είναι το 1815, το Συνέδριο της Βιέννης.[…].

Από το 1990 με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού έχουμε ένα καινούργιο φαινόμενο. Έχουμε το μονοπολικό σύστημα σε σχέση προς τον παλαιό διπολικό κόσμο. Το μονοπολικό σύστημα στο οποίο είναι η μόνη υπερδύναμις οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στον πλανήτη. Υπερδύναμις και ταυτόχρονα ένα φαινόμενο καινούργιο, το πολυκεντρικό σύστημα σε παγκόσμια κλίμακα, το πολυκεντρικό σύστημα στο οποίο θα περιλάβουμε την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία με τις καινούργιες δυναμικές όπως αυτές διαμορφώνονται σε οικονομικούς και στρατιωτικούς όρους και ταυτόχρονα 

 

εδώ για τη γειτονιά μας και όχι μόνο για τη γειτονιά μας, την εμφάνιση των εθνοτήτων σαν αναβίωση της παλαιάς αρχής του 19ου αιώνα.[…]. Φαινόμενο το οποίο το παρακολουθούμε με ένα ενδιαφέρον γιατί ενώ όλα δείχνουν ότι η παγκοσμιοποίηση, η εξάλειψη των διαφορών, των διαφοροποιήσεων είναι σχεδόν η καινούρια πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, από την άλλη βλέπουμε αυτό το φαινόμενο της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας μικρών εθνοτήτων που θέλουμε να δούμε ποια θα είναι η πορεία τους, περισσότερο με μια προσπάθεια σεβασμού των τριών αρχών, οι τρεις αρχές που υποτίθεται ότι συνοδεύουν αυτές τις δράσεις στη διαμόρφωση της νέας εφαρμογής της αρχής των εθνοτήτων.                

Είναι η αρχή της οικονομίας της αγοράς, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η τρίτη του κράτους δικαίου, της εμπέδωσης της δημοκρατίας.[…].

Η παγκοσμιοποίηση, πριν από τον πολιτικό ή στρατιωτικό ορισμό, είναι φαινόμενο καθαρά τεχνολογικό. Είναι η εξέλιξη, μετεξέλιξη της τεχνολογίας που δίνει αυτή τη δυναμική για την πλανητική πολιτική και πλανητική ουσία.[…]. Κάθε φορά η ανθρωπότητα περνάει μέσα από κάποιους κύκλους γνωστικούς κι όποιος έχει το πλεονέκτημα στη γνώση έχει και στρατηγικό πλεονέκτημα, έχει και πολιτικό πλεονέκτημα, έχει και πολιτιστικό πλεονέκτημα. […].

Αν επεξεργαστούμε όλον τον ιστορικό κύκλο ή τις διακυμάνσεις των ιστορικών κύκλων θα δούμε ότι η γνώση ήτανε ο καθοριστικός παράγων για να ανοίξεις τα σύνορα και για να έχεις και την κινητήρια δύναμη αυτού που λέμε "αποικιοκρατικό φαινόμενο".[…]. Η καραβέλα σαν πλοίο για τις μεγάλες ανακαλύψεις, η τυπογραφία για τη Βίβλο, για τη θρησκευτική μεταρρύθμιση του Λουθήρου, του Σβίγγλιου, του Καλβίνου.[…]. Και σήμερα η γνώση διαμορφώνει αυτή την πλανητική σμίκρυνση. Ο πλανήτης σμικραίνει ως προς τις αποστάσεις, ως προς τη ροή των πληροφοριών, ως προς την κίνηση σύγκρουση ή αφομοίωση των πολιτισμικών ρευμάτων. Είναι μια πραγματικότητα αδήριτη. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι όρος καθοριστικός για την ενότητα των πολιτισμών, της λογικής, της πολιτικής σε πολιτικό επίπεδο.[…]. Λίγα είναι τα παλαιά μυχιέτατα έθνη-κράτη σε πολιτικούς και πολιτισμικούς και γεωγραφικούς όρους. Μπορούμε να πούμε ότι είναι το Ελληνικό, το Αιγυπτιακό, το Κινέζικο, το του Ισραήλ, για την ακρίβεια των Εβραίων ή και του Ισραήλ με τη βιβλική αναφορά. Για τα παλαιά έθνη-κράτη ο Ηρόδοτος έχει δώσει έναν θαυμάσιο ορισμό τεσσάρων λέξεων: "Έθνος-Κράτος: Έθνος είναι το όμαιμον, το ομόθρησκον, το ομόγλωσσον και το ομότροπον".[…].

Τα τεχνητά, όπως στο κείμενο από το Συνέδριο της Βιέννης και από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας- και σας το λέω για τρίτη φορά γιατί είναι τα μεγάλα ορόσημα στη νέα σχηματοποίηση- ή και της Αμερικής που είναι του 1776. Κι ενώ είναι του 1776 σας ζητώ να συνομολογήσουμε ότι είναι ¨the oldest new nation¨ όπως αυτοαποκαλούνται, ¨το αρχαιότερο νέο έθνος¨. Γιατί πράγματι δεν υπάρχει αρχαιότερο νέο έθνος.[…]. Την παγκοσμιοποίηση την

 

ανάγω σε γνώση που διαμορφώνει αναγκαστικά νέες συνθήκες. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εθελοτυφλήσει, να παίξει τη στρουθοκάμηλο μπροστά στο φαινόμενο της γνώσης και της μετεξέλιξης της γνώσης. Οφείλει να το δεχθεί σαν μια πραγματικότητα.[…].

Η πρότασή μου η καταληκτική είναι να πλεύσουμε με τα καινούργια δεδομένα, χωρίς να παραδίδουμε την ταυτότητά μας.[…]. Και η καινούργια, η πιο εξελιγμένη πρόταση της παγκοσμιοποίησης είναι να έχουμε μια σύνθεση όλων των λουλουδιών του κήπου. Εδώ είναι η αξία του σεβασμού του διαφορετικού.[…]. Έχουμε και εμείς υποχρέωση να μη γίνουμε στείροι από πλευράς εθνικού χυμού, εθνικής ουσίας. Έχουμε την υποχρέωση και εμείς να συνεισφέρουμε και να συμβάλλουμε στο παγκόσμιο πολιτιστικό αμάλγαμα[…]».


Το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

DSC_0002.JPG
DSC_0016.JPG
DSC_0033.JPG

Τελευταίες Αναρτήσεις