Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Μάιος 200610-05-2006: Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε Σεμινάριο τριμερούς αστυνομικής συνεργασίας με θέμα την ¨Καταπολέμηση Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων¨(10 &...

10-05-2006: Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε Σεμινάριο τριμερούς αστυνομικής συνεργασίας με θέμα την ¨Καταπολέμηση Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων¨(10 & 11/5/2006, Κιλκίς)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  10/05/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στο τριεθνές διήμερο Σεμινάριο με θέμα: ¨Καταπολέμηση της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων¨, το οποίο λαμβάνει χώρα στις 10 & 11 Μαΐου στο Κιλκίς.

Το Σεμινάριο διοργανώνεται από το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη βελτίωση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας. Εντάσσεται δε, σε μια σειρά παρόμοιων Σεμιναρίων που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, με συνέπεια η Αστυνομία, αλλά και η κοινωνία να έχουν ευαισθητοποιηθεί και το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό.

Στο Σεμινάριο θα συμμετέχουν, σε μικρές ομάδες εργασίες, Αστυνομικοί από τη Βουλγαρία, τη FYROM και την Ελλάδα που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και ασχολούνται αποκλειστικά με την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Εμπορίας Ανθρώπων, η Ελληνική Αστυνομία προέβη στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της, στην ίδρυση δύο Τμημάτων Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων με έδρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Την Ελληνική Αστυνομία θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Ανδραβίζος.

Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων (trafficking) εκπονήθηκε, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Σχέδιο Επιχειρησιακής – Διυπηρεσιακής Δράσης, το οποίο φέρει την κωδική ονομασία «ΙΛΑΕΙΡΑ».

Το σχέδιο αυτό ενεχείρισε ο Υπουργός Δημoσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Λουξεμβούργο, 27&28/04/2006), στον Αντιπρόεδρο της Commission αρμόδιο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Ασφάλειας και
Δικαιοσύνης κ. Franco FRATTINI, ο οποίος απεδέχθη εκθύμως την πρόταση του κ. Υπουργού Δημοσίας Τάξεως να τεθεί το Σχέδιο υπό την αιγίδα του ιδίου.

Πρόκειται για ένα Σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο για πρώτη φορά, σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο, γίνεται ένας συνολικός σχεδιασμός, που θα συντονίσει όλους τους εμπλεκομένους φορείς και επιχειρεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις όλων των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων να επιφέρει μια συνεκτική προσέγγιση με σκοπό την εσωτερική ασφάλεια και την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι με το Σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ» σκοπείται να αναπτυχθεί ταυτόχρονη δράση όλων των Χωρών, σε επίπεδο αφ ενός διωκτικών αρχών και αφ ετέρου υποστηρικτικής συνδρομής των θυμάτων, ώστε να υπάρξουν βέλτιστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. Η Ελλάδα επιθυμεί και μπορεί να τεθεί στην πρωτοπορία σ’ αυτή την μάχη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. :    210 6977505
                                            Fax    :    210 6929764
                                         e-mail    :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις