Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιανουάριος 200626-01-2006: Συνεχής η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη τη χώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια...

26-01-2006: Συνεχής η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη τη χώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 26/1/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζεται και σήμερα η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένουν και σήμερα οι δυνάμεις και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει σήμερα ανά (οχτάωρη) βάρδια:

 • σε όλη την Ελλάδα, 2.200 άτομα προσωπικό και 900 μέσα (περιπολικά αστυνόμευσης και τροχαίας, συμβατικά οχήματα, γερανοφόρα, λεωφορεία, δίκυκλα),
 • στο Νομό Αττικής πάνω από 800 άτομα προσωπικό και 350 μέσα περίπου (περιπολικά και συμβατικά οχήματα, τζιπ, γερανοφόρα, λεωφορεία, δίκυκλα και δύο κινητά κέντρα επιχειρήσεων) και
 • στην εθνική οδό Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.), πάνω από 260 άτομα προσωπικό και 120 μέσα (περιπολικά αστυνόμευσης και τροχαίας, συμβατικά οχήματα, γερανοφόρα, λεωφορεία, δίκυκλα).

Αντίστοιχα, το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει:

 • στο Νομό Αττικής για τη λειτουργία των σταθμών βάσεων 45 άτομα προσωπικό και 15 οχήματα διαφόρων τύπων (υδροφόρες, περιπολικά, ερπυστριοφόρα, γερανοφόρα κ.λπ.)
 • στην εθνική οδό Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.), και στην Κορίνθου – Τριπόλεως 75 άτομα προσωπικό και 25 οχήματα διαφόρων τύπων (υδροφόρες, περιπολικά, ερπυστριοφόρα, γερανοφόρα κ.λπ.)

Επίσης, λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα παρείχαν σήμερα σε δεκάδες περιπτώσεις συνδρομή σε πολίτες. Ενδεικτικά, παρατίθενται οι εξής περιπτώσεις:

 • Απεγκλωβισμός δύο (2) κατοίκων, στο Δήμο Αιγείρας Αχαΐας.
 • Απεγκλωβισμός τεσσάρων (4) ατόμων στον οικισμό Καρυάς Λάρισας.
 • Παροχή βοήθειας σε επιβάτες ακινητοποιημένων αυτοκινήτων, σε τριάντα εννιά (39) περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
 • Μεταφορά πέντε (5) ατόμων που είχαν ανάγκη ιατρικής βοήθειας σε νοσοκομεία και κλινικές της Αττικής.
 • Μεταφορά ασθενούς (νεφροπαθούς) από το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, στην οικία του στην Καστέλλα Δήμου Μεσσαπίων Εύβοιας.
 • Εφοδιασμός με τρόφιμα συνοικισμού που διέμεναν τσιγγάνοι, περιοχής Φύλλων Δήμου Ληλαντίων Εύβοιας.
 • Μεταφορά ασθενούς (νεφροπαθούς) από την Αγιάσο – Λέσβου,  στην περιοχή ΄΄Καρύνη΄΄ .
 • Παροχή συνδρομής σε ΙΧΕ αυτ/το, που μετέφερε νεφροπαθή από την  ?ντισσα Λέσβου στο Σκαλοχώρι.
 • Συνοδεία ασθενοφόρων για τη γρήγορη μετακίνησή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.
 • Μεταφορά ασθενούς από Νάπη Μυτιλήνης στο Κέντρο Υγείας Καλλονής Μυτιλήνης.
 • Απεγκλωβισμός δύο (2) οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χριστού-Βρακάδων-Ραχών Ικαρίας – Σάμου.
 • Απεγκλωβισμός (2) βοσκών στη Χαλκιδική και μεταφορά τους με ερπυστριοφόρο όχημα.
 • Μεταφορά ασθενούς με ερπυστριοφόρο όχημα στην Εύβοια.
 • Απεγκλωβισμός κτηνοτρόφου στη θέση Καλαμάκι στο Βόλο.
 • Απεγκλωβισμός ατόμου στη θέση Αμπελοχώρι Θήβας.
 • Μεταφορά τραυματία στην περιοχή Αμφίκλεια Λοκρίδος.

Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα δέχτηκε σήμερα 490 κλήσεις για παροχή βοήθειας σε πολίτες, 320 για κοπές δέντρων και 64 για διακομιδή ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες (24 και 25/1/2006) διατέθηκαν ανά (οχτάωρη) βάρδια:

 • από την Ελληνική Αστυνομία:
  -σε όλη την Ελλάδα, 2.500 άτομα προσωπικό και 900 μέσα (περιπολικά αστυνόμευσης και τροχαίας, συμβατικά οχήματα, γερανοφόρα, λεωφορεία, δίκυκλα),
  -στο Νομό Αττικής πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό και πάνω από 360 μέσα (περιπολικά και συμβατικά οχήματα, τζιπ, γερανοφόρα, λεωφορεία, δίκυκλα και δύο κινητά κέντρα επιχειρήσεων), και
  -στην εθνική οδό Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.), 300 άτομα προσωπικό και 150 μέσα (περιπολικά αστυνόμευσης και τροχαίας, συμβατικά οχήματα, γερανοφόρα, λεωφορεία, δίκυκλα).
 • από το Πυροσβεστικό Σώμα:
  -στο Νομό Αττικής για τη λειτουργία των σταθμών βάσεων 100 άτομα προσωπικό και 36 οχήματα διαφόρων τύπων (υδροφόρες, περιπολικά, ερπυστριοφόρα, γερανοφόρα κ.λπ.)
  -στην εθνική οδό Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.), 250 άτομα προσωπικό και 70 οχήματα διαφόρων τύπων (υδροφόρες, περιπολικά, ερπυστριοφόρα, γερανοφόρα κ.λπ.)

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων, τέθηκε σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με βάση ειδικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, από τις πρωινές ώρες της 24-01-2006, μετέβη οδικώς από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εποπτεύσει και να συντονίσει τις δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησής του είχε συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλων συναρμοδίων φορέων σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Ο κ. Υπουργός, την ίδια ημέρα στη Θεσσαλονίκη, προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με υπηρεσιακούς παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου ενημερώθηκε συνολικά για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και έδωσε τις αναγκαίες εντολές και κατευθύνσεις.

Οι δυνάμεις και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς (Γ.Γ.Π.Π., Ένοπλες Δυνάμεις, Νομαρχίες κ.λπ.) είχαν συνεχή παρουσία σε όλη τη χώρα και συνέβαλαν:

 • στη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας και στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και πεζών,
 • στον απεγκλωβισμό πολιτών και στη μεταφορά τους σε ασφαλείς χώρους,
 • στην προμήθεια εφοδίων σε εγκλωβισμένους που παρέμειναν στα οχήματα τους,
 • στην απομάκρυνση οχημάτων από το οδόστρωμα,
 • στη μεταφορά ασθενών από αποκλεισμένες περιοχές
 • στην άντληση υδάτων και
 • στην ενημέρωση των οδηγών και πεζών με ανακοινώσεις και χρήσιμες συμβουλές.

Επίσης, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων την 24-1-06, κατεύθυναν 384 φορτηγά αυτοκίνητα σε ασφαλείς χώρους στάθμευσης (Λιμάνι Στυλίδας, τουριστικούς χώρους Θερμοπυλών, πάρκινγκ πρατηρίων υγρών καυσίμων επί της Εθνικής Οδού κ.α.). Τα οχήματα αυτά, στη συνέχεια, διευκολύνθηκαν στη μετακίνησή τους από δυνάμεις της Τροχαίας, με τη συνοδεία περιπολικών και αφού προηγουμένως ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς μετακίνησής τους.   

Στα Τέμπη, στον κόμβο Γυρτώνης, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι την 22:30 ώρα της 24.01.06, διευκόλυναν τη μετακίνηση 500 περίπου βαρέων οχημάτων, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή κίνησή τους (αντιολισθητικές αλυσίδες, συνοδεία περιπολικών, κ.λπ.).

Επιπλέον, μέχρι το πρωί της 25.01.06, με συνοδεία περιπολικών και μέτρα ασφαλούς μετακίνησης, ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση και των τελευταίων 150 βαρέων οχημάτων, τα οποία παρέμεναν στο σημείο αυτό γιατί οι οδηγοί τους δεν έφεραν ή δεν επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επισημαίνεται ότι οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνεχή παρουσία σε όλη τη χώρα.

  

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις