Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200621-09-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Πρώτη μέρα του ΄Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής...

21-09-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Πρώτη μέρα του ΄Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος από τη φιλόξενη προεδρία στο Τάμπερε και από τις θαυμάσιες αναλύσεις που άκουσα και από την προεδρία και από τον κύριο Ντεβρίζ, τον κύριο Μαξ Ράσελ και φυσικά από τον Φράνκο Φρατίνι.
 
Η σύντομη δική μου παρέμβαση εκ μέρους της Ελλάδος έχει να κάνει με 4 σημεία τα οποία έχω την τιμή να παρουσιάσω κατά τρόπο συνοπτικό. 
 
Προκύπτει από όλη τη συζήτηση και από την έκθεση της προεδρίας, η αναγκαιότητα για συνεργασία μεταξύ των κρατών καθώς και των σχετικών συναφών οργανισμών, Europol, Interpol, Eurojust. Ένα σήμερα πρέπει να εκπέμπεται προκαταρκτικά από όλα τα κέντρα και κράτη-μέλη. Το σήμα της συναπόφασης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Να διαδηλωθεί ότι είμαστε ασυνθηκολόγητοι και ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. 
 
Επίσης, από το ίδιο σήμα που είναι προϊόν της συνεργασίας μας πρέπει να τονίζεται ότι η απόφαση είναι στέρεη για την βαρύτητα και απαξίωση και καταδίκη της πράξης και όχι για τα ιδεολογήματα που συνήθως συνοδεύουν την εγκληματική ενέργεια. 
 
Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι πρέπει να οργανώσουμε παράλληλα με τη συνεργασία, μια πολιτική πλατφόρμα όχι ορισμών αλλά νομίζω πολιτική πλατφόρμα πολιτισμού και συνεκτίμησης των ίδιων δεδομένων. Παραδείγματος χάρη, δεν έχουμε το δικαίωμα να ενοχοποιούμε συνολικά θρησκευτικά σύνολα.
 
Έχουμε μια ειδική υποχρέωση και φροντίδα να διακρίνουμε αυτά τα κεφάλαια μεταξύ τους. Η ασάφεια είναι εις βάρος του σκοπού που επιδιώκουμε, δηλαδή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Από αυτό, παραδείγματος χάρη, μετατίθεμαι σε αυτό που εσημείωσε ο Φράνκο Φρατίνι για την επίθεση που δέχεται ο Πάπας. Ασφαλώς και πρέπει να ληφθούν αμυντικά μέτρα ανάλογα για την προστασία της αλήθειας. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να εκτονωθεί η κρίση το ταχύτερο. Και η κρίση είναι το περισσότερο προϊόν ασάφειας και σύγχυσης. Η καθαρότητα των θέσεων καθώς επίσης η ανεξικακία του Πάπα και αυτού του συνόλου των Υπουργών εδώ στο Τάμπερε, πρέπει να είναι το σαφές μήνυμα για τη υπόθεση της κατοχύρωσης του δικαίου. 
 
Μεταβαίνω τώρα στην ενδιαφέρουσα παρατήρηση για την radicalization. Σημειώνω ότι οι αδυναμίες της κοινωνίας και της ιδεολογίας σαν σύστημα αξιών, αυτές οι αδυναμίες μαζί με την δραστηριότητα διαφόρων κέντρων inteligencia ή και σεχτών ακόμη, αποτελεί το έδαφος το πρόσφορο για την ανάπτυξη της radicalization του ριζοσπαστισμού και συνακόλουθα της στρατολόγησης.
 
Πρέπει να οργανώσουμε μια πολιτική ως Συμβούλιο κατά της τρομοκρατίας και γενικά ως Ευρώπη, στη βάση να παρακολουθήσουμε την ενότητα των εγκληματικών αιτίων. Η ενότητα των εγκληματικών αιτίων όπως, κρίση της οικογένειας. Δεύτερον, κρίση στην εκπαίδευση. Τρίτον, κρίση στην κουλτούρα. Τέταρτον, διαδίκτυο και media και μέσω αυτών η εξάπλωση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πέμπτον, ναρκωτικά. Έκτον, οικονομικές ανασφάλειες, ανισότητες, κλασικά ανεργία. Και έβδομον, η αβεβαιότητα στην υπόθεση της πίστης σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αξίες οι οποίες δεν τελούν σε αντιδιαστολή και σε αντίθεση με τις παγκόσμιες αξίες. 
 
Οδηγός μας ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης όπως λέγαμε στην προηγούμενη ενότητα. Και γενικώς, η πρόταση για μια πανανθρώπινη συνεννόηση στο σύστημα των αξιών, μας δίνει το πλεονέκτημα να εξουδετερώσουμε το κακό στη ρίζα του.
 
Τέλος, είναι πολύτιμη η προπαρασκευή η δική μας, η εκπαίδευση στην διάσταση της διμερούς και πολυμερούς αστυνομικής συνεργασίας όπως ελέχθη ήδη. Η στρατηγική της ανταλλαγής των πληροφοριών, των εμπειριών και των μεθόδων άμυνας. Αυτά νομίζω είναι υποχρέωση του Συμβουλίου μας και πρέπει να προσλάβουν με ευκρίνεια μια εικόνα λόγου και πολιτικής εφαρμογής το ταχύτερο δυνατόν.
 
Γιατί ισχύουν όλα όσα μας περιέγραψαν στην ανάλυσή τους και η Προεδρία και ο κύριος Ντεβρίζ και ο κύριος Μαξ Ράσελ με τις αναλύσεις των οποίων απολύτως συμφωνώ.
 
Σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις