Τε 8 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200621-09-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Πρώτη μέρα του ΄Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής...

21-09-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Πρώτη μέρα του ΄Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ρεύματος και τον έλεγχο των συνόρων

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Θα μπορούσα να πω ότι η ανάλυση του κυρίου Αμάτο με καλύπτει πλήρως, όπως και οι περιγραφές από τον Ισπανό συνάδελφο, τον κύριο Ρουμπαλκάμπα, και τον συνάδελφο από την Μάλτα, καθώς επίσης και από τον Γερμανό συνάδελφο, τον κύριο Σόιμπλε.

Ενώ με εκάλυψαν αυτές οι θαυμάσιες  εισηγήσεις, θέλω να σας φέρω τα νέα από το άλλο μέτωπο του νότου, δηλαδή από την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα από το Αιγαίο. Γίνεται αντιληπτό ότι οι vulnerable χώρες, οι ευπαθείς, στην γραμμή του νότιου μετώπιου των ροών των λαθρομεταναστών, των illegal immigrants είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάς.

Τα δικά μου στοιχεία για το οκτάμηνο του 2006 -είμαι στην δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχω ακουσίως υποδεχθεί- 48.000 illegal immigrants, οι οποίοι προέρχονται και από την γραμμή της Αφρικής, του νότου, αυτή που καταλήγει εν πολλοίς στην Ιταλία.

Αλλά μέσω Τουρκίας πολύ σοβαρή ροή στέλνει σε εμάς, στην Ελλάδα από την Σομαλία, το Σουδάν, την Υποσαχάρια Αφρική για να αφήσω το ασιατικό κύμα που έρχεται από την Σρι Λάνκα, από το Αφγανιστάν, από το Ιράκ και την υπόλοιπη Ασία.

Η κατάσταση για εμάς που είμαστε στην γραμμή των πρόσω είναι τραγική. Ασφαλώς με την επισήμανση αυτών των στοιχείων θέλω να ζητήσω την solidarity (αλληλεγγύη) των εταίρων μας. Αλλά κυρίως θέλω να σας εισφέρω στην συζήτηση μερικά προβλήματα που προκύπτουν ακριβώς στην γραμμή των πρόσω.

Παραδείγματος χάριν, η άποψη της μαύρης εργασίας ως κίνητρο έχει δεύτερη σημασία. Το πρώτο κίνητρο είναι η απελπισία από τις χώρες καταγωγής τους.

Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι το patrolling (περιπολίες) είναι η πιο τελευταία και άχαρη διαδικασία απόκρουσης του φαινομένου. Γιατί; Γιατί την μία στιγμή είναι στην βάρκα ως uninvited visitors (απρόσκλητοι επισκέπτες), δηλαδή ως illegal immigrants αλλά την επόμενη στιγμή τρυπούν την βάρκα και γίνονται ναυαγοί. Και υποχρεούμαι εγώ που κάνω patrolling να μετατραπώ σε νοσηλευτή και φιλάνθρωπο να τους περιθάλψω.

Αυτές δεν είναι σκηνές από τη δική μου φαντασία, είναι από το πεδίο της συγκρούσεως ή της αποκρούσεως.

Στην ίδια λογική θέλω να σας πω, κύριοι συνάδελφοι, ότι και η έννοια της repatriation (επαναπατρισμού) είναι πολύ αμφίβολη αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί επιτελείς. Γιατί; Διότι αυτοί έχουν μία στιγμή πριν πετάξει και διαβατήριο και ταυτότητα και γίνονται άνθρωποι χωρίς πατρίδα, άνθρωποι χωρίς ταυτότητα, ‘‘κυνηγοί της ελπίδας’’.

Για να μην μακραίνω τον λόγο, σας ζητώ να αποδεχθούμε την πρόταση του κυρίου Φρατίνι, αλλά σε μία διευρυμένη διάσταση. Το είπε και ο κύριος Αμάτο για την Λιβύη και για το πώς θα συνεργαστούμε με συμφωνίες από τις χώρες εκκινήσεως, καταγωγής, για να αποκρούσουμε στην πηγή το φαινόμενο.

Παρακολουθώντας την ωραία προσπάθεια του κυρίου Φρατίνι να πάμε στην Λιβύη για να αναχαιτίσουμε το αφρικανικό κύμα, σας λέω να πάμε στα απώτερα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας για να αποκρούσουμε το ασιατικό κύμα. Και επίσης, για την πληρότητα του σχήματος στα απώτερα βαλκανικά σύνορα για να αποκρούσουμε το από την Ευρασία κύμα. 

Έτσι, με αυτή την ιδέα μου την ενισχυτική της προτάσεως του Φράνκο, έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχήμα διασφάλισης των ευρωπαϊκών συνόρων. Διότι θα μείνουν λίγο καιρό στην Ελλάδα και θα φύγουν για καλύτερες χώρες, πλουσιότερες χώρες. Και θα είμαι εγώ ως transit.

Ο Πρωθυπουργός μας έχει προτείνει για συστηματικότερη οργάνωση του patrolling την Eυρωπαϊκή Aκτοφυλακή. Την φέρνω στην συζήτησή μας.

Προς Μάλτα έχουμε δεσμευτεί για να στείλουμε ένα πλοίο να ενισχύσουμε την Μάλτα. Θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας.

Και ήδη εκτελούμε, κύριε Πρόεδρε, την δέσμευσή μου από το Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, Φράνκο, και εκτελούμε δύο πλοία σε patrolling στο Αιγαίο και περιμένουμε -με συγχωρείτε για την έκκλησή μου- και μία συμβολή, συμβολική συνδρομή της Commission για το Operational Course.

Η λογική των γεγονότων μας υποχρεώνει, και καταλήγω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να δεχθούμε την άμυνα και την solidarity ως συνολική Ευρωπαϊκή Υπόθεση. Διότι ενώ το κύμα σκάει επάνω μου στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Μάλτα, στην Κύπρο, σε λίγο καιρό έστω με την ακούσια δική μου διαμεσολάβηση, το ειρωνεύομαι αυτό, θα καταλήξουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Λοιπόν, Συναγερμός τώρα, -διότι θέλω να σας πω και το τελευταίο και καταλήγω- η ‘‘μουσική’’ για το illegal immigration σε όλα τα φόρα είναι ‘‘μουσική’’ allegro (ενν. ζωηρός μουσικός ρυθμός). Είναι ‘‘μουσική’’ με υπογράμμιση στην ανθρωπιστική διάσταση, στην φιλανθρωπία, στον πολιτισμό μας και πώς να υποδεχθούμε ή να μεταχειριστούμε τους πάσχοντες/απελπισμένους συνανθρώπους μας.

Αυτό είναι καλό, μετέχω και εγώ σε αυτή τη ‘‘μουσική’’. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να θυμηθούμε τις νότες της Fuga (Φούγκα) και του Crescendo (Κρεσέντο) για άμυνα αν θέλουμε να μην είναι πολύ τελεσίδικες εις βάρος μας οι εξελίξεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις